Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:27:25
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: na ratunek KALATEI  (Przeczytany 3341 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Misia
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 17, 2006, 19:07:06 »

Coś złego dzieje się z moją kalateą.Liście straciły swój blask są matowe brzegi się zwijająi zaczynają miejscami zasychać.
Nie wiem gdzie popełniłam błąd i jakia może być tego przyczyna.
Roślina nie stoi w bezpośrednim słońcu ,ustawiłam ją na spodku z kulkami,które zatrzymują wilgoć ,zraszam ją ,pilnuję żeby podłoże było wilgotne i  Crying or Very sad coś jest nie tak.
Mam zamiar zajrzeć do doniczki może tam coś jest nie tak,bo wbrew wszystkim w/w objawom kalatea wypuszcza nowe listki cały czas tylko te trochę starsze coś chorują

Pozdrawiam Misia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2006, 19:23:06 »

Pierwsza sprawa  sprawdzić czy coś nie siedzi na liściach. Mogą być dwie przyczyny mszyca(ją łatwo zobaczysz na spodniej stronie liścia) albo przędziorki lub wciornastki. Jeśli przędziorki to jak weźmiesz liść pod światło to zobaczysz takie jasozielone drobne plamki jak od nakłucia igłą.
Jeśli to wciornastki to plamki są zgrupowane wzdłuż głównych nerwów liścia i są z reguły bardziej jasne a larwa wygląda jak biały przecinek.

Jeśli nic z tego nie ma to
 Zastanów się kiedy nawoziłaś, czym nawoziłaś i jak często, a może w ogóle. Czy na zwijających się liściach plamy zasychające układają się przede wszystkim w pobliżu brzegów liścia.
I sprawa bezwarunkowa zdejmij ją z parapetu w czasie upałów bo ona wymaga dużo światła, ale nie palącego słońca. Będzie się świetnie czuła przy oknie za firanką.
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2006, 20:04:56 »

poszperałam wśród liści z lupą i znalazłam sprawcę .Nie wiem czy na mojej kalatei nie żeruje przędziorek.Kiedy obejrzałam ją uważnie przy świetle na dworze zauważyłam przy brzegach liści pajęczynkę.Zareagowałm już opryskałam ją preparatem KARATE.,nie daruję mu Evil or Very Mad  Mad strasznie mnie zdenerwował.Zoe wystawiłam kalateę narazie na dwór żeby odizolować ją od pozostałych roślin .Czy nic jej nie będzie,im nie będzie bo zauważyłam go też na gerberze.

Pozdrawiam Misia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2006, 21:09:59 »

W takim wypadku oprysk był konieczny.
Generalną zasadą przy opryskiwaniu jest aby na roślinie osiadła delikatna mgiełka z najdrobniejszych kropel. Dlatego opryskiwacz trzeba trzymać około 30 cm od rośliny. Jeśli będziesz go trzymała bliżej to krople będą się zlewać i ciecz zacznie ściekać z rośliny. Szansa poparzenia rośliny jest wtedy spora. Bądź zatem dokładna, ale i ostrożna z wszystko będzie OK.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2006, 22:27:37 »

Ja bym radziła profilaktycznie opryskać wszystkie rośliny w tym pomieszczeniu. To gadzielstwo szybko przenosi się nawet do innego pokoju.

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2006, 22:28:29 »

Mam nadzieję że zniszczyłam skubańca Jutro obejrzę sobie kalateę pod lupą póki co stoi na balkonie żeby to robactwo nie przelazło na inne roślinki niby narazie nigdzie ich nie dostrzegłam ale ... niech przejdzie kwarantannę

Pozdrawiam Misia
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2006, 22:32:02 »

Pomyślałam o tym samym i pewnie tak zrobię albo przynajmniej przez czas jakiś moje roślinki będą na cenzurowanym,będę je uważnie obserwować Shocked

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2006, 22:32:53 »

Jaką masz odmianę? Jak nie wiesz to znajdż rysunek w google i daj link.

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2006, 22:55:44 »

CALATHEA LOUISAE- taką miała nazwę na metce

Pozdrawiam Misia
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2006, 22:59:57 »

Jak myślisz czy te zatakowane liście odżyją czy raczej nie?
Szkoda by mi było bo naprawdę pięknie przyrosła.Skąd to dziadostwo się wzięło,kurcze chyba będę musiała zareklamować siatki te w oknach skoro robale mi grasują w domu Laughing

Pozdrawiam Misia
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2006, 23:02:08 »

Gagatku jesteś tam ? Chyba dobrze przepisałam nazwę do swojego magicznego zeszytu

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2006, 23:04:03 »

http://aoki2.si.gunma-u.ac.jp/BotanicalGarden/PICTs/Calathea-louisae.jpeg

O tą chodzi?
Miałam ją kiedyś. Ciężka do uprawiania w domowych warunkach. Musi mieć bardzo ciepło i bardzo wilgotno w powietrzu. Nie znosi bezpośredniego słońca i kaloryferów. Nie lubi przypadkowej ziemi (najlepiej zostawić w ty w czym jest ). Zasychanie liści to normalka. Wyjątkowo ją lubią przedziorki - obłażą całe pędy. Zgnilizna też ją lubi. Jak inne u mnie są piękne tak tej nie uratowałam. Najgorszy czas dla tych roślin to zima. Wetdy najwięcej ginie przez przelanie i z powodu kaloryferów.

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2006, 23:10:56 »

usunęłam niedziałający link
Tak wygląda moja podopieczna

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2006, 23:13:16 »

Popraw link bo nie działa. Rolling Eyes

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 17, 2006, 23:13:22 »

to chyba coś jednak źle nanoisłam do swoich notatek muszę skorygować zapis.Powiedz że ta się nada dla początkujących

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 17, 2006, 23:16:54 »

Cytat: "Misia"
Jak myślisz czy te zatakowane liście odżyją czy raczej nie?
Szkoda by mi było bo naprawdę pięknie przyrosła.Skąd to dziadostwo się wzięło,kurcze chyba będę musiała zareklamować siatki te w oknach skoro robale mi grasują w domu Laughing

Chre liście będą na razie osłabione. W zależności od tego jak bardzo zostały zaatakowane to tak będą wyglądać. Jak zrobią się żłóte to trzeba je będzie usunąć, ale z tym jeszcze poczekaj.
To dziadostwo mogłaś przynieść z kwiaciarni.

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 17, 2006, 23:39:58 »

http://maranta.livenet.pl/forum/cms_view_article.php?aid=2&sid=41783d0b7cc156c4205709cc4
spróbuj tutaj  zaraz Ci napiszę ,która to jest
pod dużą kalateą czwarty rząd ostatnia z prawej nic innego nioe udalo mi się znależć

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 17, 2006, 23:45:11 »

ale namieszałaś. Konkretnie wytłumacz jak krowie na miedzy która to roślina. Wybacz ale o tej godzinie mózg już wolniej pracuje.

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 18, 2006, 00:10:09 »

tak jest już rzeczywiście późno
jeszcze raz jak otworzysz tę galerię to pod pierwszym dużym okazem w czwartym rzędzie w dół ostatnia roślinka po prawej stronie

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 18, 2006, 00:16:04 »

No to o tym samym myślimy. Jak wyżej - ciepło, wilgotno w powietrzu i nie bezpośrednie słońce.

Dziś już ci nic z sensem nie napiszę.

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 18, 2006, 00:26:47 »

No Zeberka ty też chyba już spać powinnaś. Albo ja coś pokręciłam albo ty. Teraz to już nic nie wiem. Jaki to gatunek? Jak rośnie?
Jak wygląda? Oj idę spać.

Pozdrawiam - Agata
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 18, 2006, 00:32:43 »

Jutro też jest dzień .Tymczasem dobranoc miłej i slonecznej niedzieli w gronie rodzinnym pa

Pozdrawiam Misia
Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 18, 2006, 19:02:31 »

http://maranta.livenet.pl/images/rosliny/compactstar_17.gif
to ta

Pozdrawiam Misia
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 18, 2006, 20:22:01 »

No to ta jest prosta w uprawie. Rośnie jak badyle. Uważaj tylko na szkodniki.

Pozdrawiam - Agata
MAGDA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 21, 2006, 12:15:11 »

bardzo ja lubia przedziorki [wiem z wlasnego doświadczenia],ale na nie mam sposob-plyn do naczń .gąbka i prysznic-po kilku takich zabiegach znikaja[wredne szkodniki Twisted Evil ]

Magda----a naprawde Bernadeta{strasznie}
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 21, 2006, 12:21:00 »

Ja nie bawię sie w mycie tylko od razu pryskam.
Niech wiedzą kto tu rządzi. Twisted Evil

Pozdrawiam - Agata
MAGDA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 24, 2006, 14:48:24 »

na początku też pryskalam ale jakoś nie bardzo je to martwilo--po kilku dniach znow były .A po <,,ludwiku'' mam święty spokoj Laughing

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 24, 2006, 18:01:00 »

Ja musialam wykowac dwa opryski - ale udalo sie. A taki plyn do naczyn.. czy roslinka nie ucierpi przez niego? W koncu srodku do opryskiwania sa mocne - mozna rosline poparzyc, ale sa jednak tworzone DLA ROSLIN, wiec gdy uzywamy ich zgodnie z opisem na opakowaniu nie powinny roslinie zaszkodzic, natomiast na opakowaniu ludwika nigdy w opisie nie znalazlam wzmianki o antyprzedziorkowych wlasciwosciach  Wink
MAGDA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 24, 2006, 18:19:19 »

KOCHANA to jest sposób  naszych babć1!! a z tego co wiem to przedziorki korzystają z suchego powietrza...[ja dorobiłam sie ich w sezonie kaloryferów}a ludwik  jest płynem wrezcdo,,wszystkiego?""[oczywiscie musizs go potem splukać pozrądnie].W każdym razie moim kwiatkom nie zaszkozdil Rolling Eyes

Misia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 25, 2006, 20:55:46 »

ponoć dobre efekty przynosi też okręcenie roślinki foliowym workiem po uprzednim podlaniu i pozostawieniu na dzień lub dwa aby zaparowała.Ponoć to też babciny sposób,żeby ugotować te robale ale ja też sięgnęłam po oprysk celem ratowania pozostałych roślin bo niestety kalateę musiałam ogołocić ze wszystkich liści a raczej tego co z nich zostało.Teraz czekam na te nowe liski ,które zaczynają się pojawiać

Pozdrawiam Misia
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: