Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 05, 2012, 06:23:05
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: woda z akwarium  (Przeczytany 2507 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nemi
Nowicjusz
*

« : Luty 17, 2008, 23:41:41 »

Czy moglibyście pomóc mi przeanalizować problem podlewania roślin wodą z akwarium ? Jeśli było już na ten temat - bardzo proszę o link, bo mam trudności, żeby znaleźć  Sad.

Woda z akwarium, zawiera głównie azotany (NO2). Spotkałam się z twierdzeniem, że nadmiar azotu powoduje zaburzenia w gospodarce innymi składnikami, więc podlewanie roślin tylko wodą z akwarium może być dla nich niekorzystne. Z początku myślałam, że taka woda wystarczy i nic już nie trzeba stosować. Ale teraz wydaje mi się, że jest to błędne - wydaje mi się, że jako uzupełnienie należy jednak stosować jakieś nawozy. Wydaje mi się też, że najlepiej stosować w takim przypadku naturalne, np z dżdżownic.

Następne pytanie - to możliwość zastosowania takiej wody do uprawy hydroponicznej. Problem tez sam - roślinom dostarczamy głownie azotu, więc pewnie po pewnym czasie zmarnieją z braku wszystkich składników odżywczych...

z góry wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2008, 07:48:39 »

Ja podlewam woda z akwarium,ale moja woda nie zawiera zbyt duzo azotanow,akwa nie jest przerybione.Tylko ze ja stosuje tez inne nawozy wiec to w sumie niemiarodajne.Ale wczesniej podlewałam tylko sama woda z akwa i rosliny rosly bardzo dobrze

paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2008, 10:01:53 »

No właśnie, a propos tej wody z akwarium. Ja też podlewam nią kwiaty. Jednakże przy wczorajszej podmianie TŻ wlał do wody nawóz do roślin akwariowych i teraz się zastanawiam czy mogę potem taką wodą podlewać rośliny doniczkowe?

Pozdrawiam
Paulina
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2008, 12:19:21 »

jak sie wlewa nawoz do roslin to sie nie podmienia przeciez od razu wody.A po tygodniu juz z tego nawozu niewiele w wodzie zostanie bo rosliny akwariowe go zuzyja.Ale nawet jesli to nie zaszkodzi

paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2008, 12:29:29 »

No po tygodniu się podmienia. Skoro twierdzisz, że nie zaszkodzi to ok. Dzięki. A jak jest np w przypadku dodatku lekarstw? Powiedzmy zieleń malachitowa lub MFC?

Pozdrawiam
Paulina
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2008, 12:40:44 »

nego bym nie uzywała,tzn wody z tymi dodatkami.No ale to uzywa sie rzadko wiec po prostu taka wode sie wylewa

paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2008, 12:57:48 »

OK. Dzięki. W takim razie idę wylać wczorajszą bańkę.  Mad

Pozdrawiam
Paulina
Slawores
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 31, 2009, 08:46:48 »

Tak co do tematu - azotany to NO3, NO2 to azotyny. Ja wodę z akwarium używałem i nie widziałem jakichś problemów z roślinami. Azotany na pewno będą działały dobrze na rośliny. Rośliny akwariowe nie oczyszczą wody z azotanów, bo ryby się o to postarają. Oprócz tego w wodzie akwariowej są fosforany. Co do różnych specyfików dodawanych do wody to raczej bym nie ryzykował, za wyjątkiem tych w których ryby i rośliny akwariowe mogą normalnie żyć (nie ma potrzeby wymiany wody po ich stosowaniu). Warto wiedzieć jakie parametry ma woda z akwarium. Przy hodowaniu niektórych ryb (np. z jez. Tanganika lub Malawi) do wody dodaje się skałki wapienne, które utwardzają wodę i sprawiają, że jest ona za twarda i zbyt zasadowa dla większości roślin. Nie przerybione akwa nie oznacza, że mało w nim azotanów - wszystko zależy od częstotliwości podmian wody oraz gatunków ryb jakie trzymamy. Pozdrawiam Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: