Jean
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 11, 2008, 21:32:19 » |
|
Nie planowałem tak wcześnie zaczynać ale to nie moja wina. Dzisiaj 11 lutego zaczęła się wiosna na działce: Zakwitają ranniki.  Oto też dzisiejsze zdjęcie pąków powojnika 'Jackmanii'. Wątpliwe aby przetrwały mrozy, które jeszcze będa na pewno. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2008, 07:24:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2008, 07:43:03 » |
|
Widzę, że nie tylko moje powojniki szaleją  To chyba znaczy, że ładną wiosnę mamy tej zimy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2008, 16:04:38 » |
|
Niewiele się zmienilo na działce. Mrozy zatrzymały przedwczesną wegetacje ale ucierpialy ciemierniki. Niezawodna od 20 lat jest runianka japońska /Pachysandra terminalis/. Widać już pączki kwiatowe. Jest cieniolubną rośliną okrywową.  Dobrze trzyma się też bukszpan. /Buxus sempervirens 'Aureo-reticulata/  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2008, 19:10:25 » |
|
Bardzo podoba mi się Twój bukszpan  A runianka rzeczywiście jest niezawodna, u mnie też ma już pąki kwiatowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2008, 21:58:03 » |
|
Piękny dzień i można było popracować. Dalej zakwitają wiosenne kwiaty. A to nadal luty.  Ten mieszańcowy chyba ciemiernik sam się rozsiewa. Właśnie zaczyna kwitnąć.   Może ktoś zna jego nazwę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2008, 21:59:48 » |
|
Ależ cudny  . Orientalny chyba, nie ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 26, 2008, 09:20:57 » |
|
ja mam odmianę ..bezaubernd...ale mój ma bardziej kwiaty kolory buraczka ..i jeszcze nie kwitł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 26, 2008, 09:48:29 » |
|
To ciemierniki tegoroczne ?  Ja mam białego i nic nie idzie w strone kwitnienia -wsadzony jesienią (na dokładkie kret coś koło niego robił) Ranniki są piękne, musze je zdobyć! ta pora kwitnienia -teraz nie przejdziesz obok żadnego kwiatka obojetnie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 20:10:44 wysłane przez Aga2 »
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 26, 2008, 21:12:47 » |
|
Pokazane już ranniki w pełni kwitnienia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2008, 14:37:09 » |
|
Białe ciemierniki trochę podmarzły w tym nietypowym lutym. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 14:40:35 wysłane przez Jean »
|
|
|
|
|
Fox
Nowicjusz
No More :)
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2008, 20:16:49 » |
|
Jean. a przypadkiem nie masz za dużo tych ranników i tego chyba ciemiernika ? Bo jeśli tak to plis na pw , sie dogadamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2008, 22:03:18 » |
|
Ciemierniki się rozsiewają ale nie wiem, jak znoszą podróż naszą pocztą bo nie mam ich w doniczkach. Może nasion wysłać jesienią? Piszę o poczcie bo ostatnio wysłałem list z Tarnowa do Rudy Śląskiej z nasionami i doszedł po...12 dniach! Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2008, 22:10:19 » |
|
Jean, ten pierwszy ciemiernik... On mi wygląda na purpurascens bardziej, chociaż mogę się mylić, bo orientalis, o którym wspomniała JeyDee, ma tyle odmian, że za nimi nie trafisz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2008, 22:19:22 » |
|
Ranniki i ciemierniki śliczne.Dopiero niedawno dowiedziałam się o ich istnieniu.Trzeba będzie zakupić.Widziałan na placu duże, różowe ciemierniki po 10 zł.To dobra cena?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fox
Nowicjusz
No More :)
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2008, 22:31:20 » |
|
Ciemierniki się rozsiewają ale nie wiem, jak znoszą podróż naszą pocztą bo nie mam ich w doniczkach. Może nasion wysłać jesienią? Piszę o poczcie bo ostatnio wysłałem list z Tarnowa do Rudy Śląskiej z nasionami i doszedł po...12 dniach! Pozdrawiam.
Mnie to wsio rawno moze byc jesienią  A ja w poniedzialek kolo poludnia wysylalem paczke i we wtorek juz była w Bydgoszczy  No ale takie rzeczy to tylko w Polsce  Ranniki i ciemierniki śliczne.Dopiero niedawno dowiedziałam się o ich istnieniu.Trzeba będzie zakupić.Widziałan na placu duże, różowe ciemierniki po 10 zł.To dobra cena?
Na jesieni kwitnącego białego kupilem chyba tez w tej cenie, albo za 8 zl 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2008, 23:06:09 » |
|
Elunia, z mojego latania po sklepach wychodzi, że białe bywają nieco tańsze (pewnie bardziej dostępne), więc jeśli to ładna sadzonka to 10 zł warto dać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 29, 2008, 13:25:01 » |
|
No to trzeba sie wybrać na zakupy.Sadzonka ładna- miała chyba z 5 liści i kilka pączków. Niestety, pan nie miał białych tylko dwa odcienie różu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 29, 2008, 20:21:03 » |
|
Czy już teraz są w sprzedaży? Tak wynika z postu eluni.o . To trochę za wcześnie na sadzenie chyba. I jeszcze moje przebiśniegi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 29, 2008, 20:30:23 » |
|
Czy za wczesnie tego nie wiem, ale w sprzedaży są bo widziałam.Na placu, nie w sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 29, 2008, 20:30:52 » |
|
Jean, teraz są w sprzedaży, bo teraz kwitną i ładnie wyglądają. A posadzić można , byle nie było mrozu (w momencie sadzenia i jakąś chwilkę potem).  Ciemiernika najlepiej przesadzać z dużą bryłą ziemi, bo nie lubi ruszania korzeni - więc jeśli jest przyzwyczajony do pobytu na dworze, zasadzenie w ogródku nie powinno mu zaszkodzić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 29, 2008, 22:10:54 » |
|
Właśnie chodzi o tę bryłę korzeniową aby była duża. Ja sam tydzień temu wykopałem jednego ciemiernika z możliwie wielką bryłą i przesadziłem tak, że "on o tym nawet nie wiedział'. U mnie żadnych żywych , gruntowych roślin nie widziałem w sprzedaży. Dodam, że korzystając z pogody w lutym przesadzałem też liliowce, bergenie i rodgersję. Taki luty pewnie się prędko nie powtórzy. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 01, 2008, 08:11:07 » |
|
Kurczę, a u mnie sezon handlowy już w pełni  Ostatnio byłam kupować róże - ruch w centrum ogrodniczym był jak na Marszałkowskiej, a w sprzedaży było już praktycznie wszystko. Od bylin po krzewy i pnącza. Tylko hortensji pnącej z jakiegoś powodu nie było - pewnie dlatego, że jest mi akurat potrzebna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 01, 2008, 09:14:38 » |
|
W moim ogrodniczym na razie są tylko cebule, na razie w nie za dużym wyborze i zadołowane jesienią iglaki i drzewka owocowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 03, 2008, 15:57:17 » |
|
inna jagnaRzeczywiście to jest chyba napewno H. purpurescens. Jesteś drugą osobą, która tak ocenia a i moje poszukiwania w necie na to wskazują.  Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 16, 2008, 19:35:26 » |
|
Coraz więcej tej wiosny na działce.  Krokusów niewiele ale to nornice winne i ja bo nie zabezpieczylem.  Śnieżyce już kwitną od pewnego czasu.  W różnych miejscach pojawiają się cebulice  No i puszkinie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 16, 2008, 20:52:23 » |
|
Ooo... faktycznie wiosna.,. wiosna.... ech, tylko żeby tak chciałoby być cieplej.. przyjemniej by było połazić po lesie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 17, 2008, 23:55:45 » |
|
To fakt, roslinki tak pieknie juz wykwitaja, ale pogoda brrrr.... wieje i wieje i to zimno wieje... 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 18, 2008, 12:58:13 » |
|
Tu w Tarnowie dopiero dzisiaj rano było 0 stopni i symbolicznie śniegu. A teraz też zimno. Narcyze na działce czekają tylko na 2 ciepłe dni i będą kwitły. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 22, 2008, 19:45:59 » |
|
Przy domu ale niestety w niezbyt odpowiednim miejscu już od końca lutego kwitnie kalina najprawdopodobniej Viburnum x bodnantense o silnie pachnących kwiatach.   Pierwsze zdjęcie zrobione niedawno a drugie z końcem lutego, gdy nie było zaczątków liści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|