|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #90 : Luty 27, 2009, 21:47:05 » |
|
Na zakupy w Auchan nie mam szans. Może ktoś z Was o mnie pomyśli? Smile Mieszkam na wsi... Jak gdzieś trafię kupię więcej. Tylko żebym trafiła
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #91 : Luty 28, 2009, 05:36:55 » |
|
Jak gdzieś trafię kupię więcej. Tylko żebym trafiła Obejrzyj każdą cebulę dokładnie zanim kupisz.W Auchan nie uznają reklamacji roślin. Ja mam nie najlepsze wspomnienia. Basia Tel chyba też. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #93 : Luty 28, 2009, 13:15:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #94 : Luty 28, 2009, 16:08:41 » |
|
To pierwsze widziałam w Auchan, w znacznie przystępniejszej cenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Luty 28, 2009, 18:17:07 » |
|
Dzięki Krysiu za wiadomość  . Ja zajęta gośćmi nie miałam kiedy zajrzeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Marzec 01, 2009, 05:48:37 » |
|
Trochę wdarło nam sie do dyskusji nieścisłości. Nazwa polska 'wytryszek' dotyczy tylko nazwy łacińskiej 'arisaema' np. http://botanicalgarden.berkeley.edu/whatsnew/arisaema/Arisaema_sikokianum2.jpgNatomiast rodzaj 'arisarum' ma polską nazwę mysiogon /niektórzy piszą 'mysi ogon'/: http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/files/Arisarum/Arisarum_proboscideum01.jpgZ kolei łacińska 'sauromatum' ma polski odpowiednik 'palczycha' : http://www.skalnicky.cz/jpeg/Sauromatum%20venosum.jpgWszystkie te rośliny są z sobą spokrewnione, ale formalnie tylko Arisaema to wytryszek. Przez te podobieństwa chyba się nie dogadałem z Basią Tel. Basiu, o ile dobrze pamiętam to ubiegłej wiosny kupiłaś : - i mysiogon /o którym pisałaś, że zginął/ - i wytryszka /o którym nic nie wiem/ Sprostuj mnie, jeśli się pomyliłem. O cenach: Wytryszki rosną bardzo wolno i tanio ich się nie kupi. Ceny w Auchan /12 zł sztuka/ to bardzo tanio. Ceny w Allegro /18 zł sztuka/ też nie uważam za wygórowane /o ile dostawca jest uczciwy i za tę cenę oferuje cebule kwitnące/. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #97 : Marzec 01, 2009, 08:10:04 » |
|
Dobrze, że to wyjaśniłeś, bo sama miałam pisać w tej sprawie  . Ja kupiłam na allegro 2 sztuki tej arisemy. Zobaczymy, co dostanę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #98 : Marzec 08, 2009, 08:40:13 » |
|
Na allegro można teraz kupić mnóstwo arum  To chyba rośliny podobne w uprawie rośliny do wytryszków, prawda? Niedawno w ogrodniczym zakupiłam cebulkę drcunculus vulgaris. Nie wiem co ma teraz zrobić...od razu wsadzić cebulkę do donicy, czy poczekać na cieplejsze temperatury? Wybaczcie pytania, ale jestem totalnie początkująca w tym temacie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #99 : Marzec 08, 2009, 12:29:54 » |
|
Tak podobne, plus koszmarny zapach  . Swoje podczas kwitnienia trzymałam w piwnicy, a potem bez żalu wyrzuciłam na kompost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #100 : Marzec 08, 2009, 14:14:59 » |
|
Bez , jesteś kochany ...ten mysi ogonek , ja wykopałam , a on wypuścił po przeniesieniu , z garażu , do piwnicy , w tej piwnicy  .kojarzysz  ..więc go do donicy i skub.............kwitnie , na parapecie ,,,,,,oj moja głowa , nieuporządkowana , a ta wytryszka , to faktycznie i ja już nie wiem .....  .....wybacz Basi W tym roku , poszperałam w goglach i do każdego zakupu , dopisałam wiadomości o tej roślince i uprawie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #101 : Marzec 08, 2009, 14:43:03 » |
|
Basiu, kwitnie? Teraz? A gdzie zdjęcie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #103 : Marzec 08, 2009, 16:46:18 » |
|
Taaak wiem o zapachu...ale chyba zapłacę tę cenę, jeśli ujrzę takie dziwaczne piękno...mam nadzieję, że mi zakwitnie  Gratuluję Basiu i czekam na zdjęcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|