|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2008, 15:09:47 » |
|
Pierwsze widzę te roślinki, ale baaardzo mi się podobają.......a nawiasem mówiąc, to zawsze prezentujesz coś nie zwykłego i zaczynam się do tego przyzwyczajać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2008, 21:15:44 » |
|
Milo mi, że mamy podobny gust. Mnie najbardziej podoba się Wytryszek najbielszy : http://www.biopix.com/Photo.asp?PhotoId=32403&Text=0Nie mam go niestety, a chciałbym. Może ktoś go uprawia ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2008, 08:52:02 » |
|
Piękne rośliny  Nie posiadam ich i do tej pory nie widziałam w sprzedaży.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MajaTeresa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2008, 08:59:13 » |
|
Biały wytryszek rzeczywiście bardzo ładny. Widzę go poraz pierwszy. Może dlatego,że zimą klimat u mnie surowszy i nie wszystkie rośliny dobrze zimują. Może się mylę co do wytryszków  ? Widzę,że masz podobny problem z dzikami jak ja. Trzy lata temu zasadziłam 22 drzewka owocowe, po najeździe dzików ostały się 3. Dosadziłam jeszcze kilka to zniszczyły wszystkie. Mąż ogrodził, bo nie było innego sposobu. Ja przepraszam,że piszę o dzikach, ale to temat bardziej mi znany. O wytryszkach niestety nie wiem nic. Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2008, 09:13:51 » |
|
Ups... No to mi się przypomniało, że mój wytryszek amurski (nawiasem mówiąc, nie miałam pojęcia, że taka jest polska nazwa tej rośliny) pod postacią nasionek od dłuższego czasu zimuje w lodówce...  Mam nadzieję, że go nie przeziębiłam - miałam go wysiać jakiś miesiąc temu... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 20:01:38 » |
|
Ups... No to mi się przypomniało, że mój wytryszek amurski (nawiasem mówiąc, nie miałam pojęcia, że taka jest polska nazwa tej rośliny) pod postacią nasionek od dłuższego czasu zimuje w lodówce...  Mam nadzieję, że go nie przeziębiłam - miałam go wysiać jakiś miesiąc temu...  Nic mu nie będzie. To dobry termin wysiewu. Widzę, że mi rośnie konkurencja ! Do Maji Teresy : wytryszki można uprawiać także w donicach. Często tak jest uprawiany japoński wytryszek Arisaema sikokianum /niestety nie znam polskiej nazwy i jeszcze go w Polsce nie widziałem/ : http://static.flickr.com/50/144273794_d32ae1a775_o.jpgA może jednak ktoś go uprawia ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2008, 20:19:26 » |
|
Oj, bez, z tego co wiem, to jeszcze trochę potrwa, zanim ta konkurencja dorośnie  Rozumiem, że Ty swoje wytryszki uprawiasz zewnętrznie? Ja kupiłam nasiona z myślą o ogrodzie właśnie, ale jakoś tak nie bardzo mi się chciało wierzyć, że toto wytrzyma  A ten japoński wytryszek jest śliczny. Jeśli mi cokolwiek wyjdzie z amurskiego, to na pewno się nad nim będę zastanawiać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2008, 20:28:09 » |
|
Rozumiem, że Ty swoje wytryszki uprawiasz zewnętrznie? Ja kupiłam nasiona z myślą o ogrodzie właśnie Tak, rosną w ogrodzie. Skoro poprzedniej zimy nie wymarzły, to tej też nie. Zresztą, można je ewentualnie przykryć. To typowe rośliny leśne ; lubią półcień oraz wilgotną, próchniczną glebę. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 12, 2008, 20:39:44 » |
|
Hmmm... Coś mi nie do końca pasowało z tym wytryszkiem amurskim i sprawdziłam. Mój nie jest zielony  To znaczy nie wiem, jaki jest mój, ale tam, gdzie go zamawiałam, jest na obrazku co innego  Tutaj jest link, niestety nie da sie zlinkować bezpośrednio do wytryszków, trzeba skorzystać z menu po lewej stronie: http://www.mijnwinkel.nl/shop30420/Bez, czy to możliwe, żeby wytryszek amurski występował w różnych wersjach kolorystycznych? Czy raczej mają zamieszczone złe zdjęcie na stronie? Nie ukrywam, że ten zielony mi się przeokrutnie podoba...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 12, 2008, 20:56:27 » |
|
Aha. Dziękuję za info  A w takim razie... Czy jeśli uda mi się wyhodować wytryszka brązowego to będę mogła potraktować Cię jako źródło wersji zielonej (w ramach uczciwej wymiany, oczywiście) ? Ewentualnie... Gdybyś miał nadmiar bulw, to ja ciągle mam moją kapturnicę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 12, 2008, 21:18:24 » |
|
Ja mam dzieciątka Sauromatum venosum, mogę się podzielić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2008, 21:22:35 » |
|
Hmmm... Voodoo Lily...  Irenko, na co miałabyś ochotę w zamian? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 12, 2008, 21:24:16 » |
|
Skoro są to rośliny typowo leśne, muszę je koniecznie zdobyć  Bez, pamiętam o tulejnikach, złożyłam już listę życzeń w swoim ogrodniczym. Będą wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 12, 2008, 21:32:36 » |
|
Jaguś, nic nie chcę. Już miałam od Ciebie fuksje. Mam okazję się zrewanżować.
Moniu68, dla Ciebie też starczy, oczywiście jeśli chcesz.
Ja sobie zostawię matkę, która jest ogromna. Dzieci w ubiegłym roku miały już liście, to może w tym zakwitną Wam.
Podajcie adresy na pw. Wyślę w poniedziałek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 13, 2008, 06:33:00 » |
|
Dziękuję Moni za pamięć o tulejnikach. Wytryszkami się będę wymieniał, ale na razie sam nie wiem, czy mi jakieś zostały.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 13, 2008, 08:51:58 » |
|
Nie ma za co  Niech już tylko wiosna przyjdzie, będzie można sadzić, sadzić... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 13, 2008, 16:18:00 » |
|
Basiu, nie bądź taka skromna... Skoro nie masz warunków w ogrodzie to uprawiaj wytryszki w doniczkach - zobacz jak się ładnie prezentują : http://img232.imageshack.us/my.php?image=arisema1fl.jpgAutor zdjęcia: E995 bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 14, 2008, 10:15:46 » |
|
Ja bym radziła bacznie się rozglądać po sklepach ogrodniczych i różnych centrach. Dopóki nie wiemy o roślinie to nam się wydaje , że jej nie widzieliśmy. Od lutego do września jest taki ogrom różnych nowości roślinnych, że na pewno spotkacie. Mnie się wydaje, że pod nazwą ARISEMA już gdzieś w zeszłym roku widziałam...ale ze względu na zielony kwiat na etykiecie wydało mi się mało atrakcyjne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 14, 2008, 18:39:51 » |
|
Ja bym radziła bacznie się rozglądać po sklepach ogrodniczych i różnych centrach. Święte słowa, Elu !!! A przy okazji zainteresujcie się także Obrazkami włoskimi /Arum italicum/ : http://www.directgardening.com/large/5069_l.jpgTo bliski krewniak wytryszków, ozdobny głównie z liści i owoców. Do uprawy w gruncie. Wymagania jak wytryszków. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 17, 2008, 18:54:53 » |
|
No to chyba nie za długo zobaczymy tu zdjęcie kwiatu ? Moje palczychy jeszcze nie kwitły i nie zimuję ich w pomieszczeniu a rosną w gruncie.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|