filonexis
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 05, 2008, 19:49:56 » |
|
Oto mój storczyk szczerze mówiąc nie wiem jakiego rodzaju wiem tylko ze to phalaenopsis pewnie jakas hybryda ale nie jestem pewien ma delikatny zapach i 3 pędy kwiatowe, jutro ide sobie kupic storczyka do reanimacji ;];];] zamieszcze tutaj jego foty ;];];] no chyba ze nie pojade do obi... oto on ale nie wiem czy sie zdjecie wsadzi:  To Phalaenopsis Malibu Bistro właśnie je zrobiłem wiec sa troche ciemne ;] zresztą są robione komórkąszczerze mówiąc i tak jak na kome nie sa zle gdy kupicie storczyka przecenionego (w jakis sposób uszkodzonego) to go przezadzic do keramzytu ? czy zostawic w tym podłożu które było ?
|
|
|
|
|
|
Owocnej pracy ;D Filip ;]
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2008, 21:38:37 » |
|
Co od przesadzania to moim zdaniem zależy od stanu storczyka. Mój przeceniony zakup wyglądał dość kiepsko i postanowiłam go przesadzić, okazało się, że ma mnóstwo uszkodzonych i przegniłych korzeni, w sklepie był po prostu przelany. Jeśli wygląda nieźle to lepiej go zostawić w tym, w czym rośnie. Przesadzanie storczyków jest upiorne! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2008, 07:22:25 » |
|
Ja zawsze przesadzam przecenione storczyki zakupione w OBI.Bardzo delikatnie usuwam podłoze ,sprawdzam korzenie ( bardzo czesto sa w kiepskim stanie) ,usuwam zgniłe , przepłukuję wodą z kranu ,przesypuję weglem i wsadzam do nowego podłoża i czekam cierpliwie na kwitnienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2008, 16:41:29 » |
|
W moim storczyku ze stożka wzrostu wyrasta łodyga kwiatowa  . Jeśli ona uschnie albo sie ją wytnie (tę co wyrasta ze stożka wzrostu) to wyrośnie nowy liść ? co robicie w takiej sytuacji ? Dołącze zdjęcie:  a moze z tego miejsca gdzie pokazałem żółtą strzałką wyrośnie liść, to możliwe ?? ?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2008, 12:25:31 » |
|
moze ktos odpowiedziec ?? ?? ?? czy nie ma tu kogos kto sie na tym zna ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2008, 12:30:36 » |
|
Może wszyscy zastanawiają się czemu chcesz wycinać łodygę kwiatową ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2008, 12:34:39 » |
|
nie che jej wycinac tylko pytam co by sie tało gdybym ją obcią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2008, 12:37:38 » |
|
Przecież Ci już napisałam w innym temacie.Gdzieś z boku może odbije lub na łodydze wypuści keika,jeżeli nie to będziesz miał po roślinie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2008, 12:46:18 » |
|
martwie sie nim  ju nigdy nie kupie storczyka z pędem kwiatowym w stozku wzrostu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2008, 12:57:02 » |
|
Po co się martwić na zapas? Daj mu spokój - dbaj wg. zasad to sam zdecyduje co i jak robić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2008, 13:12:26 » |
|
a moze ktos z was zna jakies dobre sklepy ze storczykami w krakowie, opróczobi, leroy merlin, castorama i makro . ? ? bo jakos nie moge znaleźć nic podobnego na forum, bede wdzięczny za link do takiej rozmowy.
Co do storczyka to na razie jest zdrowy korzonki ma w porządku, kwiatki rozwijaja się prawidłowo więc chyba nie uschnie... Jakby ktoś się wybierał na łowy w Krakowie, to jutro jest dostawa w obi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 07, 2008, 17:16:45 » |
|
Polecam Ci OBi na Wielickiej - duży wybór i miła obsługa. Dzisiaj jest dostawa w Castoramie na Zakopiańskiej i Pilotów.
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2008, 17:43:50 » |
|
w obi obok reala tez jest dostawa własnie tam bylem tylo sobie nie bralem pieniędzy bo wczoraj mi powiedzieli ze w piątek bedzie dostawa, jutro ide sobie cos kupic... ;];] ale w castoramie na pilotów to troche mało mają, ostatnio byłem 3 storczyki i to w b. kiepskim stanie, ale zajrzę tam dzieki... szczerze mówiąc nie wiedziałem ze istnieje obi na wielickiej. wielkie dzieki krasnalku ;P Przepraszam, ale mam dysleksję. Postaram się poprawić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2008, 16:46:29 » |
|
Filonexis uzupełnij w profilu płeć i skad jesteś. Ew. imię daj w podpisie. W Castoramach bryndza. Na Pilotów-4 Cymbidium; na Zakopiańskiej same falki (niektóre nawet fajne). Napisz co przyszło do OBI na Bora Komorowskiego ( obok Reala).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 08, 2008, 19:00:44 » |
|
Jest chyba z 200 storczykow, mniej więcej 20 rodzajów. Duży wybór. Ceny oczywiście podnieśli, jak znajdę aparat cyfrowy, to wkleję zdjęcia bo troche głupio mi dawac takie zrobione telefonrm  . Serio polecam OBI, ale do czasu az tych roslinek nie podleją... i nie zgniją. Co do Castoram to zawsze tam nic nie ma  . Kupiłem Phalaenopsis 'Brother Pico Sweetheart' jest cudowny. Apeluje idźcie do OBI ! ! ! ;];];] (na Bora Komorowskiego) Wkleję zdjęcie : ;]  Prosze o komentarz. Dodam, że jest to jeden z najmniejszych phalaenopsisów.  (Zdjęcie wykonałem komórką)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2008, 20:10:06 » |
|
Potwierdzam bo niestety tam byłem. Do tego OBI jeszcze mnie wpuszczają. Są Cambrie, Dendrobia, Cymbidium i mnóstwo Falków. Swoje zakupy przedstawie w watku "Jaki to storczyk?"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 08, 2008, 20:58:07 » |
|
Co to znaczy "Jeszcze mnie wpuszczają" ? i " Niestety tam byłem" ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 08, 2008, 21:17:22 » |
|
Bo jeszcze sie nie zdarzyło, żebym wszedł do OBI i nie wyszedł ze storczykiem, i obiecałem sobie, że będę omijał to miejsce. Ale to już jest choroba. A na Wielicką do OBI zaniosłem zdjęcie, żeby dali ochronie z dopiskiem Wstęp Wzbroniony.::  )) PS.Miałeś uzupełnić swój profil. Płeć, miasto, imię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 08, 2008, 21:19:49 » |
|
A dlaczego to takie wazne ? Tak trzeba, czy poprostu chcesz wiedziec ? Zreszta juz uzupełniłem  Nie wiem gdzie mam wpisać imię ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 08, 2008, 23:07:44 » |
|
Tam, gdzie masz napisane "Owocnej pracy". Może być "Owocnej pracy życzy Dyzio" 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 09, 2008, 19:22:05 » |
|
Mam pytanie, czy storczyki są trujące dla kota ? A jeśli tylko niektóre rodzaje to jakie ? Prosze o szybką odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 09, 2008, 20:31:11 » |
|
Nie chciałem kupic kolezance storczyk, a ona ma kota, i chcialem sie dowiedziec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 09, 2008, 20:54:20 » |
|
nie wszystkie koty mają takie skłoności ,...i nie dowiesz sie jak nie obdarujesz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 09, 2008, 20:57:33 » |
|
ja mam 6 kotów i to one są szkodliwe dla storczykow (50 szt) Moje Koty walczą o miejsce na parapecie i zrzucają doniczki lub podgryzaja listki traktując je jak rywali - z podgryzaniem sobie radzę wysiewając owies; natomiast walka o parapet południowy to już inna sprawa - nie zawsze wygrana przez storczyki nigdy jeszcze moje koty (5 lat) nie zachorowaly z powodu storczyków - raczej odwrotnie - storczyki chorowały z powodu kociej ingerencji pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 09, 2008, 21:39:05 » |
|
jakie uprawiasz gatunki storczyków, że nie szkodza kotom ? Hodowca kotów powiedział że storczyki sa szkodliwe (w niektórych przypadkach)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 11, 2008, 20:50:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Malinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 18, 2008, 18:06:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 18, 2008, 20:03:10 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie, czy obok moich storczyków moga stać takie małe cytrynki ? czy to zaszkodzi moim falkom ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|