kasialuki2105
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 13, 2006, 17:10:47 » |
|
Witam serdecznie  .Mam pytanko jak uratowac hortensje.Była u mnie dwa miesiace i wszystko by było dobrze , gdybym wczoraj nie wystawiła ja na balkon! Jakiez moje zdziwienie było kiedy z pieknych pąkow kwiatow, nic nie zostało-wszystko zwiędło, to samo dotyczy lisci, całkowicie zwiedły.  Teraz własciwie nie wiem jak ja ratowac.Jak ja teraz podlewac i czy lubi wkoncu słonce czy cien?? Pewnie juz nie ma szans na kwitnienie, po takiej porazce:-( a szkoda piekne kwiaty. Prosze o info......... pozdrawiam .Kasia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2006, 17:17:14 » |
|
Jeśli bryła korzeniowa przeschła na pieprz to trzeba doniczkę włożyć do wiaderka z wodą na całą noc. Roślina ta nie była zahartowana i poprostu dostała szoku od takiej dawki słońca. Jeśli chcesz ją mieć na dworze to powoli przyzwyczajaj. Najpierw postaw w miejscu zacienionym a następnie powoli przyzwyczajaj do słońca. Może jeszcze zakwitnie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
kasialuki2105
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2006, 17:29:14 » |
|
HEJ..gagatek..:-)Dzieki za odpowiedz. Napewno sie zastosuje, bo w tej doniczce to nie pieprz ale juz sahara! Mam nadzieje ze ja uratuje. Co ile ja w takim układzie podlewac , zeby to sie juz nie powtorzyło  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2006, 17:34:39 » |
|
Tego ci nie powiem bo to zależy od tego jaka jest ziemia i jaka pogoda. Trzeba poprostu codziennie sprawdzać jaka jest ziemia. Jak już z wierzchu przeschnie ziemia to wtedy trzeba podlać. W ten sposób ziemia jeszcze całkiem nie przeschnie i jej nie przelejesz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
kasialuki2105
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2006, 18:32:31 » |
|
hmmmm:-) obawiam sie ze jednak nie zanurze jej w wodzie poniewaz chyba jest przelana, ze strachu wczoraj ze mi tak padła podlałam ja i dzis jeszcze bardziej zwiedła  . i co teraz??? chyba marny ze mnie ogrodnik i musze sie jeszcze duzo nauczyc. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2006, 18:38:15 » |
|
Jeśli ziemia jest przelana to mogła ci rośllinka podgnić. Wyjmij ją z doniczki i zobacz w jakim stanie są korzenie. Jak przelałaś to musisz czekać aż ziemia przeschnie i podlać czymś od zgnilizny korzeni.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2006, 20:34:41 » |
|
Przez jedno podlanie nie sposób zalać. Hortensja lubi półcień. Świetnie by się czuła na balkonie wschodnim lub zachodnim. Po stopniowym przyzwyczajeniu. A teraz wyjmij roślinę z doniczki, sprawdź czy korzenie są mocno splecione i przerosły ziemię. Jeśli tak przesadź ją do nowej. Najlepiej kup worek ziemi do azali, albo rododendronów i worek ziemi uniwersalnej. Z każdego worka wysyp na jakąś folię połowę i wymieszaj i w tą mieszankę wsadź roślinę. Jak ci zostanie to włóż do trzeciego worka. Worki pozakręcaj i wóż do reklamówki i je też zawiąż wówczas ziemia w workach nie wyschnie. Po przesadzeniu podlej i później podlewaj tak jak radziła agatka. Przyzwyczajanie rośliny do słońca to wystawianie jej na 2 godziny jednego dnia 3 godziny drugiego i tak dalej aż dojdziesz do tegoże będzie cały czas na balkonie. Odezwij się jeśli łiście dalej będą wyglądały na przywiędnięte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasialuki2105
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2006, 21:25:53 » |
|
Dziekuje bardzo za rady, ale naprawde podlałam ja tylko raz, po tym jak ja zastałam oklapnietą na balkonie.Wtedy polałam ja chyba za duzo, o wiele za duzo.Ona jest jeszcze malutka, ale juz pieknie kwitła.Moze dlatego tak zareagowała. Bardzo jej załuje  Odezwe sie, jak tylko ona sie troszke pozbiera. Pozdrawiam wszystkich 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2006, 21:31:34 » |
|
Ona na pewno nie klapła od nadmiaru wody tylko od nadmiaru słońca. Przeżyła szok. To tak jak by ciebie w trzydziesto stopniowy upał ktoś oblał wodą ze studni.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
konwalia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2006, 20:49:32 » |
|
Ja też mam pytanie wsadziłam hortensje do ogrodu jesienią kiedy przestała już kwitnąć (była dość wysoka około metra może więcej) w ziwmi uschła wiosną przycięta i pierwsze listki pojawiły się ale nie rośnie w górę i nie kwitnie jest maleńka na kilkanaście cm, w tym roku już na pewno nie zakwitnie ale co zrobić żeby w przyszłym była znów duża ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2006, 20:52:46 » |
|
Rośnie w ogródku czy w donicy? Podlewasz ją, nawozisz?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 27, 2006, 21:09:59 » |
|
Na zimę ją zabezpiecz. Kawałek plastikowej siatki zwiniętej w okrąg i przyczepionej do 3 wbitych w ziemię listewek. Wnętrze wypełnij suchymi liśćmi. Lepiej by to nie były liście z drzew owocowych. Na wierzch połóż gałazkę iglaka by wiatr nie rozwiewał liści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2006, 22:37:06 » |
|
Aby hortensja była duża i kwitła w przyszłym roku - jest jeszcze czas zadbać o to ,tylko do końca sierpnia. Ponieważ hortensje zawiązuja pąki własnie teraz,należy je przez lato własciwie dokarmiać nawozem do roslin kwasolubnych.Ostatnie dawki nawozu można podać w sierpniu,aby roslina zdąrzyła przygotować się do zimowego spoczynku. O sposobie zabezpieczenia na zimę młodych,osłabionych hortensji,pisała wyżej Zoe. Wiosną nie należy przycinać krzewów intensywnie,bo ścina sie pąki kwiatowe. Można jedynie wyciąć u nasady /czyli blisko ziemi/ słabe czy uszkodzone pędy oraz ściąć przekwitłe kwiaty z ubiegłego roku. Wiosną w momencie pojawienia się pierwszych pąków liściowych należy podsypać rosline torfem /kwaśnym/ i po tygodniu ,dwóch zacząć nawożenie. Moje hortensje rosna po północnej stronie domu,osłonięte budynkiem od południa,nie są zabezpieczane na zimę niczym poza pokrywą śniegu i wygladaja tak: 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2006, 22:58:01 » |
|
A co robicie by hortensja kwitla na niebiesko a nie rozowo? Moze zdradzicie swoje tajemnice?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2006, 08:51:12 » |
|
Kup nawóz "Niebieska hortensja" z firmy Nawomix (sprawdzony jako jeden z wielu i najlepszy) i od wczesnej wiosny, aż do kwitnienia małymi porcjami i dość często. Ja daję co 2 tygodnie ale mniej niż pisze na opakowaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 15, 2006, 08:56:28 » |
|
I co masz niebieską?Od jak dawna to robisz? Moje odoświadczenia od ubiegłego roku są nieudane.Dolącze potem kwiatek z dwuletnim sypaniem nawozu wybarwiającego/czy to ten w maleńkim wiadereczku plastikowym przezroczystym z niebieskim dekielkiem??/Nie mam już opakowania.
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2006, 09:04:26 » |
|
Nie ten nawóż jest w kartoniku. Ten w wiadereczku sprawił, że nie były ani niebieskie ani różowe. Natomiast stosując podany nawóz uzyskałam niebieskie kwiaty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2006, 09:15:11 » |
|
Czyli pędzę jutro po ten nawóz,bo czytałam ,że już jesienia należy zacząć podsypywanie,aby latem był efekt. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2006, 09:32:56 » |
|
Daj sobie z tym spokój już w tym roku. Trudno powiedzieć kiedy przyjdą mrozy. Rośliny mogą nie zdążyć zdrewnieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 15, 2006, 14:22:32 » |
|
Nie mam hortensji ale pytam wlasnie z powodu tego nawozu, widzialam taki w pudeleczku plastikowym z napisem < Niebieska hortensja> i zastanawialam sie czy ktos stosuje takie nawozy z powodzeniem. Dzieki Zoe za odpowiedz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 16, 2006, 16:08:07 » |
|
Kiedy jest najlepiej sadzić do gruntu hortensje? Wiosną czy raczej jesienią? Bo w sprzedaży widzę je okrągły rok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 16, 2006, 16:57:58 » |
|
Gdybyś w swom profilu napisała skąd jesteś mogłabym ci odpowiedzieć precyzyjniej. Jeśli jej nie kupiłaś jeszcze to poczekaj do wiosny. Zawse to bezpieczniejszy termin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 16, 2006, 20:39:45 » |
|
A ja bym polemizowała,bo można ją jesienią zasypać torfem,ziemią czy liśćmi,owinąć pędy agrowłókniną a jak spadnie śnieg to jeszcze tym śniegiem obsypać./choć uważam,że to przesada z tym śniegiem,ale można../ Natomiast po wsadzeniu teraz lub jesienią,nie można absolutnie już nawozić. A już się ją ma,już rośnie,już się czeka następnego roku kiedy to będzie miała więcej kwiatów itp.Przynajmniej ja taka jestem w stosunku do roslin,które mi się podobają i chciałabym je mieć. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 17, 2006, 09:42:47 » |
|
Jestem z północnego Mazowsza. Póki co jeszcze nie kupiłam. I właśnie nie wiem, jak byłoby lepiej je sadzić. Czy wiosną, żeby nie narażać ich na mróz, czy jesienią, żeby przed zimą się zaaklimatyzowały. I jeszcze jedno, czy sąsiedztwo róż nie będzie im szkodzić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pulsatilla1214
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 17, 2006, 12:05:54 » |
|
Osobiście polecałbym bardziej na Mazowsze inne gatunki niż hortensja ogrodowa (Hydrangea macrophylla). Choćby hortensję drzewkowatą (H. arborescens) czy bukietową (H. paniculata) - nie przemarzają, nie wymagają zabezpieczenia na zimę, a kwiaty są naprawdę efektowne i duże, choć w kolorze białym  Z czasem jednak różowieją i zielenieją, co typowe dla hortensji. Choć dla niebieskich kul na krzewie czasem można zrobić wszystko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 17, 2006, 12:07:18 » |
|
Tylko jakbym chciała "zaniebieścić" hortensje, róże mogłyby się "obrazić" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 17, 2006, 15:10:03 » |
|
Wszystko zależy jaką masz glebę. Jeśli kwaśną to kwiaty beśdą niebieskawe, a jeśli zbliżoną do obojętnej to będą różowe. Więc najprzód dowiedz się jaką masz ziemię, od tego zależy co będziesz dalej robić. Sąsiedztwo róż z hortensją nie jest najszczęśliwsze. One wymagają różnych warunków. Róże najlepiej sadzić w pełnym słońcu a hortensje w półcieniu. Poza tym hortensja ogrodowa może mieć około metra wysokości i nie mniej szerokości. Wygląd ma dość ciężkawy i jedyna róża jak obok niej będzie dobrze wyglądała to masywna róża parkowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 17, 2006, 20:08:28 » |
|
Jęsli chodzi jednak o wymagania glebowe to jak najbardziej można je obok siebie sadzić. Róże w doniczkach lepiej rosną w kwaśnawym torfiku. Oczywiście ja napisałam o warunkach glebowych. To co pisze Zoe przesądza sprawę. Jak masz inne miejsce dla hortensjii to lepiej ją tam wsadz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 22, 2006, 14:26:26 » |
|
Chciałam ją posadzić pod domkiem, od strony wschodniej ale tam jest kilka róż. Gleba jest raczej gliniasta. Ale chyba poszukam im innego miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 22, 2006, 16:40:33 » |
|
Uważam ,że to dobre miejsce,wschodnia strona i gliniasta ziemia,która zapewni wilgoć hortensji.Sadząc ja powinnaś tylko wykopać trochę większy dołek wymieszać tę glinę z kwaśnym torfem.i wsadzić hortensje.Każdego roku wiosną podsypywać troche torfu kwaśnego i oczywiście nawozić kwaśnym nawozem.i utrzymywać cały czs wilgotna ziemię w czym pomoże Ci ta właśnie glina.Będzie Ci rosła super,zobaczysz.zawsze możesz ja potem przesadzić,gdybyś zauważyła,ze dzieje się cos nie t  ak.
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|