Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:06:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawozy dla storczyków.  (Przeczytany 2876 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Krasnal
Nowicjusz
*

« : Styczeń 30, 2008, 11:10:10 »

Bardzo proszę o informacje jakie nawozy (nazwy - firmy) są najlepsze dla storczyków i z jakimi nawozami dla kwitnących stosować je najlepiej naprzemiennie? Proszę również o informacje czy stosować nawozy zgodnie z informacjami na etykiecie, czy może ktoś ma swoje sprawdzone metody.

Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty.
Krzysztof.
marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2008, 11:14:37 »

Są nawozy specjalnie przeznaczone dla storczyków i można używać tylko ich, bez "przemienności", tak, jak podano na opakowaniu. Plantacote... chyba tak się nazywa mój ulubiony, pewności 100% nie mam, bo mi etykieta "się usunęła" z butelki... Nie jest z tych najtańszych, ale storczyki wyglądają, jakby go lubiły.

Opór jest bezcelowy
Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2008, 11:38:17 »

Szukałem w necie i ten nawóz występuje w postaci stałej i tylko w workach 25 kg. Chyba , że cos pomyliłem.Smile

Krzysztof.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2008, 11:47:27 »

Są dostępne w sklepach ogrodniczych ( nie zawsze tej firmy) w różnej wielkości butelkach.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2008, 12:01:24 »

Podobny temat był omawiany tutaj: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,732.0.html
Proponuje choć czasem korzystać z wyszukiwarki (prawy górny róg strony!) oraz przeglądac odpowiedni dział - nawozy.

Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2008, 12:55:44 »

Korzystam z wyszukiwarki ale nie znalazłem. Cóż człowiek całe życie sie uczy i głupi umrze:))))).

Krzysztof.
Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2008, 12:58:05 »

Petra. Czy ten nawóz Nawomix do storczyków stosujesz naprzemiennie z nawozem do kwitnących ( chodzi mi o storczyki ) ?

Krzysztof.
Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2008, 13:22:14 »

A co powiecie o tym nawozie. Co prawda jest on uniwersalny ale uzyskałem w OBI informacje, że dobrze nadaje sie do stprczyków i nie ma mozliwości przenawożenia bo jest nawóz naturalny.

Biohumus Extra Kwiaty Kwitnące 1 l
[PNO4815]

Płynny nawóz organiczny. Biohumus optymalnie wpływa na wzrost i rozwój roślin, posiada właściwości supresyjne względem patogenów, wzmacnia system obronny roślin i warunkuje ich właściwy rozwój. Zastosowanie biohumusu do kwiatów kwitnących zapewnia obfite i długie kwitnienie oraz intensywne wybarwienie liści i kwiatów. Należy stosować przy każdorazowym zapotrzebowaniu na wodę, podlewając dolistnie lub doglebowo po uprzednim rozcieńczeniu z wodą 1:20.

Skład: N - 100 mg/l; P - 180 mg/l; K - 400 mg/l; Mg - 100 mg/l; Ca - 450 mg/l + Zn, Fe, mikroelementy w stosunku naturalnym.

Krzysztof.
marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2008, 09:51:14 »

Nie jestem specjalistką od nawozów, ale na moje oko zdecydowanie za dużo potasu... Dla storczyków najlepszy stosunek N:P:K to 1:1:1

Opór jest bezcelowy
MiYu
Nowicjusz
*

Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 09, 2008, 18:44:48 »

A stosował ktos z Was Mikroryzę? Słyszałam, że podobno działa?
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 09, 2008, 20:51:53 »

Ja stosuje jak zwykle nawöz od Schwertera, tylko i wylacznie.

Ja robie tak : zima nie daje wogöle nawozu, storczyki odpoczywaja i nabieraja sil. W momencie kiedy sie pojawi nowy lisc zaczynam nawozic polowa podanej dawki. Po pojawieniu sie lodyzki dla kwiatköw stosuje regularnie co tydzien calkowita dawke nawozu.

Pozdrawiam Jolanta
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 09, 2008, 20:57:02 »

Ja nawóz z Orchid Palace (rewelacja) w pełnej dawce oraz Florowit dla kwitnących 1/2 dawki, raz w miesiącu od połowy marca do sierpnia.

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
Meryl
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 09, 2008, 21:27:57 »

Ja chcę polecić nawóz naturalny dla storczyków GUANO z serii lub firmy Zielony Dom nie powoduje zasolenia podłoża /NPK - 1-1-1/.
orange30
Nowicjusz
*

NaŻadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 09, 2008, 23:01:01 »

Ja też używam nawozu firmy Zielony Dom na przemian z  POKON-em dla storczyków. Tzn. robię tak: mam bańkę 10 litrową, w której przygotowuję wodę do podlewania storczyków. Jedna bańka z nawozem, następna bańka (kolejne podlewanie) czysta woda bez nawozu, kolejne podlewanie (następna bańka) inny nawóz. Raz na jakiś czas (jak mi się przypomni) dodaję odrobinę nawozu do surfini firmy Planton. Kwitną obficie i są zdrowe  Very Happy

Pozdrawiam serdecznie Halina Smile
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 17, 2008, 20:44:31 »

Ja używam nawozu firmy Tropical. Stosuję go od ponad miesiąca i wydaje mi się, że działa. Mam nim (rozrobionym z wodą) podlewać moją roślinkę raz na 2 tygodnie a w okresie jesienno-zimowym raz na miesiąc.

MiYu
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 17, 2008, 21:56:43 »

A ja szaleje z nawozami Smile W jednym tygodniu daję Florovit, w drugim Pokon, a w trzecim Nawomix. Ostatnio wzięłam z pracy tabletki do zasilania roślin w akwarium i przetestowałam na jenym falku i.. chyba zaczyna wypuszczac pęd kwiatowy Very Happy Na razie to takie malutkie i nie można poznać, ale zobaczymy co z tego będzie:)
XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 17, 2008, 22:22:46 »

ja moje nawoże preparatem specjalnym dla storczyków( nie znam nazwy) ale podlewam nawozem  je w lato co 10 dni  a w zime co 20-30 dni.

zet
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Październik 10, 2008, 09:56:04 »

ja stosuje przemiennie nawozy (trzy) - ponieważ posiadają rózny skład
myślę, ze ich jakość tez jest różna
maag
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Październik 10, 2008, 12:57:38 »

Ja od niedawna używam nawóz Schultza Orchid Food i nie wiem, czy to jego zasługa, ale kilka phalaenopsis wypuściło nowe łodygi kwiatowe po niedawnym kwitnieniu, w tym dwa przedłużają kwitnienie również na starych pędach. Oncidium wypuszcza ciągle nowe psb i też wypuściło pęd kwiatowy.

Pozdrawiam Małgorzata
poli
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Październik 10, 2008, 13:06:08 »

Małgosiu, a jaki tam jest skład?

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
maag
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Październik 10, 2008, 13:21:09 »

Skład:
Azot(N) (4,2 % ammo, 1,4 % azotan, 13,4 % mocznik) - 19 %
Fosfor (P2O5) całkowicie rozpuszczalny w wodzie - 31 %
Potas (K2O) całkowiecie rozpuszczalny w wodzie - 17 %
Bor (B) - 0,02%
Cynk (ZN) chelat EDTA - 0,07%
Mangan (Mn) chelat EDTA - 0,05 %
Miedź (Cu) - 0,07%
Molibden (Mo) - 0,0005%
Żelazo (Fe) chelat EDTA - 0.33%

Pozdrawiam Małgorzata
MiYu
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2008, 08:10:17 »

Mam pytanie czy Blossom Booster jest tylko w workach 2 kg i większych? Tylko takie w internecie znalazłam. U mnie w mieście nie można go kupić Sad Jest może jeszcze inny nawóz, który zachęca do kwitnienia? Mam kilku uparciuchów, którzy nawet nie myślą zakwitnąć  Mad
pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 07, 2009, 13:16:54 »

Witam, dziś zakupiłam mgiełkę dla storczyków firmy Zielony Dom (buteleczka 250 ml., skład ekstrat z grejpfruta 0,05%, Aminokwasy, submikroelementy, woda destylowana do 100%). Tak jak napisane jest na buteleczce opryskuje się nią korzenie powietrzne. Tak się zastanawiam czy ktoś z was korzystał już z tej mgiełki bo nie wiem czy jakieś efekty da?? Confused Na opakowaniu napisali,że mgiełka w tym składzie stwarza namiastkę naturalnego środowiska a to chyba dobrze co nie?? Zapłaciłam 4,50 zł więc  nawet jeśli nie dawałaby żadnych efektów to majątku nie wydałam...

" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #23 : Marzec 07, 2009, 14:47:17 »

Ja używałam tej mgiełki. Żadnych piorunujących efektów nie zauważyłam.
mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Marzec 07, 2009, 16:14:02 »

Ja używałem do mojego jednego stroczyka, firmy Tropical i chyba mu smakuje.

danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #25 : Marzec 09, 2009, 20:27:41 »

Nawożenie :Phalaenopsisy nawozić należy raz w tygodniu nawozem 20-20-20 lub 30-10-10 jeśli rosną w korze. Tylko pomiędzy wrześniem a grudniem (kiedy roślina przechodzi okres spoczynku) nawozić należy tzw. blossom-boosterem (10-30-20).

co to za nawozy ? nie za mocna dawka?

dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 24, 2009, 22:23:40 »

ja uzywam florovitu i poki co tylko jego czasem zdazaja sie nawozy do roslin kwitnących i nawoze co 2-3 podlewanie falenopsis rosnie cymbidium takze
 cambria tez nie narzeka jedyny ktory nawoze 1 w miesiącu to vanilia-
a to ze względu na to ze rosnie w ziemi lisciowej i ze ma wlosniki na korzeniach wiec ma czym czerpac

co do mikoryzy to na początku jest bardzo zachamowany wzrost ze względu na infekcje grzybem.
ale efekty sa zwiekszona zostaje powierzchnia chlonna korzeni

Kamil
elajas
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 26, 2009, 12:44:36 »

Witaj danka.pl używam nawozów o podanym przez Ciebie składzie ale nie do storczyków.Do hipków i fiołków jak dla mnie są super. Skład 10 30 20 to wówczas kiedy zaczynają wypuszczać pąki kwiatowe ,trzeba dać odpowiednią dawkę fosforu aby obficie kwitły, może to być i zimą ale nie wówczas kiedy wchodzą w odpoczynek zimowy/tak zrozumiałam /Do storczyków nie dawałam bo ciągle mam z nimi problemy i boję się przenawozić no i problem z przeliczeniem ten nawóz jest sypki.Wolę taki płynny do storczków bo przywykłam do kroplomierza.pozdrawiam

Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora.                                                                                                                                      Pozdrawiam elajas
mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Maj 17, 2009, 01:06:46 »

Polecam Shultz -Orchid Food ,lepszego nie znam  Sad
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Maj 17, 2009, 19:44:22 »

ja używam nawozy firmy Biopon do storczyków... z tego co widze to nikt tu o nim nie wspomina...czy ktoś z was kiedyś go używał?! Bo tak sie zastanawiam czy jest dobry skoro nic o nim nie słychac Sad

Kasia Wink
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: