bez
Aktywny

|
 |
« : Styczeń 30, 2008, 06:21:14 » |
|
Koleżanka się zapiera, że rozmnaża powojniki w wodzie. Wg niej najłatwiej się mnożą tym sposobem powojniki bylinowe i botaniczne. Czy ktoś jeszcze próbował tej metody ? Z jakimi konkretnie powojnikami ?
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
fox
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2008, 19:08:02 » |
|
Nie znam rasy ale ten o blado fioletowych kwiatach ukorzenilem w wodzie ale to dlugo trwalo, teraz wole kupic sadzonke niz czekac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2008, 19:18:29 » |
|
Ja chcę ukorzenić odmianę powojnika tanguckiego 'Bill McKenzie'. W wodzie byłoby najłatwiej, ale nie wiem, czy to nie strata czasu. Sam powojnik tangucki rozmnażałem, ale z nasion. Z odmianą tak się nie da.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
smykla1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2008, 19:36:15 » |
|
ja mogę Ci wyslać na wiosne chyba to ta odmiana ,bo są też podobne do niego ale ja mam chyba jego, wychodzi mi od ziemi zawsze , :-)a ja te pedy wyrywam bo zamocno mi się rozrasta,tylko trzeba głeboko wykopac do korzenia żeby się nie urwały,wedlug mnie to roślina nie dająca się zniszczyć!.Wykopoałam go z jednego miejsca w drugie i teraz na poprzednim nadal wyrasta! 
|
|
|
|
|
|
ewa
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2008, 20:01:34 » |
|
Czy to ten ?  Dziki gatunek kwitnie latem a ta odmiana aż do mrozów. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
smykla1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2008, 20:36:13 » |
|
tak kwitnie do samych mrozow a zimą ma fajne puchate nasiona ,zresztą to nie dzika odmiana bo ją kupowałam z jakiejś firmy ogrodniczej!
|
|
|
|
|
|
ewa
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2008, 22:35:04 » |
|
tak kwitnie do samych mrozow a zimą ma fajne puchate nasiona No to na pewno jakaś odmiana - ale jest ich kilka podobnych. zresztą to nie dzika odmiana bo ją kupowałam z jakiejś firmy ogrodniczej! W firmach ogrodniczych najczęściej się sprzedaje właśnie powojniki botaniczne, bo nie są takie chorowite jak odmiany szlachetne. Dziękuję za chęć pomocy, ale ja sobie tego Billa sam rozmnożę, bo jest u sąsiadki. Tylko szukam najlepszej metody. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2008, 04:28:54 » |
|
U mnie same się rozsiewają w różnych miejscach działki  To masz raczej gatunek botaniczny a nie odmianę Bill Mackenzie. Próbowałem u sąsiadki zebrać nasiona, ale były niedojrzałe.Ta odmiana później zaczyna kwitnąć niż gatunek bez.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2008, 22:25:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2008, 22:31:00 » |
|
Dostałam teraz z ogrodu znajomej trochę tych puchatych nasion powojnika tunguckiego. Czy coś wzejdzie jak posieję, czy są już niedobre?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2008, 05:52:50 » |
|
Zgadzam sie, że najpewniejsze są odkłady. Ale ja mam pół godziny drogi na działkę i łatwiej mi czuwać nad sadzonkami w wodzie w domu niż nad odkładami na czyjejś działce.
Co do nasion: jeśli były dobrze przechowywane to skiełkują. A powojnik tangucki z reguły kiełkuje bardzo dobrze.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2008, 12:18:51 » |
|
Ale ja zebrałam nasiona z rośliny teraz... Ale myślę, że skoro to wytrzymała roslina to pewnie zimno jej nie zaszkodzi i spróbuję posiać...na parapecie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 04, 2008, 05:05:37 » |
|
To nie sprawa zimna a wilgoci - nasiona czasem gniją na krzewach. Przekrój jedno nasionko i sprawdź czy jest żywe.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|