Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:02:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hiacynt kalifornijski  (Przeczytany 817 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
probeta
Moderator Globalny

« : Styczeń 28, 2008, 11:09:13 »

Czy możecie mi powiedzieć co to jest http://www.allegro.pl/item299534318_hiacynt_kalifornijski_20_szt_sliczne_kwiatki.html ? jakaś łacińska nazwa? czy to to samo co Peruwianka?

Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2008, 13:07:22 »

Jeśli firma nie podaje pełnych danych i na dodatek daje zdjęcia ukazujące to co roślina ma najładniejszego(kolor) to taką firmę omijam jak tylko mogę. 

Hiacynt kalifornijski to nic innego jak BRODIAEA LAXA. Jedno co mogę dobrego o nim powiedzieć to to że jest niebieski.

Jest to dość wysoka roślina (ok. 35-40 cm) o bardzo rozstrzelonym kwiatostanie i niezbyt ciekawym pokroju.
Swego czasu też nabrałam się na ładne zdjęcie. To co zobaczyłam na rabacie miało się nijak do zdjęcia.
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2008, 14:23:42 »

dzięki Zoe - tak myślałam że wiesz co to jest.
A masz jakieś doświadczenie ze scillą peruvianą? czy one są tak jak np. scilla violacea całoroczne czy tak jak scilla siberica potrzebują spoczynku?
Wszystko co znajduję to albo po włosku albo po hiszpańsku  Sad

Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2008, 17:43:25 »

Nie dziw się jest to roślina pochodząca z Hiszpani i Portugalii. Tak że nazwa cebulica peruwiańska jest nieporozumieniem ciągnącym się już parę stuleci, a wynikającym z błędu samego Linneusza.

Jest ładną rośliną ma jednak tendencję do pokładania się pędów kwiatostanowych pod wpływem ciężkich kwiatostanów. I w twoim regionie to raczej roślina do wykopywania jesienią lub w ogóle do sadzenia w pojemnikach.

Jak czasem oglądasz dość krótkie pędy kwiatostanowe to istnieje podejrzenie traktowania retardantem. Innym chwytem jest robienie zdjęć z góry we wstępnej fazie rozwoju kwiatów. Poszukaj w miarę mało ciekawych zdjęć bo będą bardziej prawdziwe. W każdym razie zaopatrz się w podpórki z drutu, które łatwo ukryć.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: