elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 01, 2008, 08:55:31 » |
|
Jarku!Ja tez nie mam zamiaru wiecej polemizować.
Ela G. -Zycze by Glorioza rosła Ci ładnie , wydała mnostwo kwiatow i byla dla Ciebie pociecha.
Pozdrawiam , Ela
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 09, 2008, 09:06:31 » |
|
Z przyjemnością przeczytałam Wasz konstruktywny "spór" i jedno jest pewne- glorioza jest śliczna  i chyba też się na nią skuszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 09, 2008, 16:01:51 » |
|
Przyznam sie wam ,ze nigdy nie spotkalam sie z ta roslina i czytam watek z zainteresowaniem. Czy glorioza zeby ladnie kwitla wymaga jakichs specjalnych warunkow uprawy?
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 11, 2008, 13:54:37 » |
|
Witam serdecznie. Przedstawiam zdjęcia bulw gloriozy.  Na zdjęciu poniżej widać "górę" kłącza, to wgłębienie to miejsce po łodydze.  Na poniższym zdjęciu widać "dół" kłącza z korzeniami.  A na tym zdjęciu widać końcówkę kłącza z pakiem z której wyrośnie łodyga, korzenie i następne kłącze.  Bulwy sadzi się poziomo, do wysokiej donicy ponieważ kłącze rośnie do dołu. Tak ją uprawiam i z powodzeniem. Kwitnie, wydaje nasiona z których mam małe kłącza.   Pozdawiam Ania
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 11, 2008, 15:19:12 » |
|
Dzięki Aniu. Po tym pokazie nikt już nie powinien mieć problemów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 11, 2008, 15:21:11 » |
|
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 11, 2008, 20:30:57 » |
|
Piękną masz roślinę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 12, 2008, 10:13:43 » |
|
no to sie spytam ..... LIMA mam malutkie kłącze ..wypuściła mi teraz ..już sporawo urosła .ups..przesunęłam ja bliżej uchylonego okna ..i klops ..czubek zaczął czernić ..przestawienie z powrotem na poprzednie miejsce..już nie wpłynęło na poprawę .wręcz przeciwnie,więc obcięłam roślinkę do podstawy ..i pytanie ..czy jak dam na działkę to.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 13, 2008, 11:06:50 » |
|
Kłącza gloriosy są bardzo delikatne. Często miejsca z pąkami zasychają lub po prostu gniją. U Ciebie łodyga zaczęła czernieć, szczerze mówiąc nie wiem co może być przyczyną. Trochę za wcześnie na rośnięcie, na działkę na pewno nie bo to roślina, która nie znosi mrozów, lubi ciepło i wilgoć. Może było za suche powietrze, może jakaś choroba grzybowa ją zaatakowała.Gdybać można.Może masz jakieś zdjęcia. Ja zawsze mam kilka sztuk kłączy właśnie z takich przyczyn. Mogę Ci przesłać trochę nasion ale to trochę zabawy. Czy wzejdą nie daje gwarancji, ale wzeszłym roku wzeszły wszystkie, natomiast kupione na allegro(inne odmiany) nie wzeszło żadne.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 25, 2008, 19:43:31 » |
|
Eluś Ty się ciesz, że chociaż jedną masz  A swoją drogą ta Twoja glorioza ma zdrowe i ładnie rozwinięte liście
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 28, 2008, 09:01:23 » |
|
Z ciekawości "wsadziłam łapę" do ziemi- druga bulwa gloriozy dopiero pączkuje  - czyli jeszcvze wypuści... Ma na końcu z jednej strony taka białawą bulwkę- budzi się. One nie były kupowane w jednym czasie, i są z różnych źródeł- może dlatego tak...I jedną wsadziłam wcześniej, drugą wsadziłam do tej samej ziemi później... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 28, 2008, 13:22:54 » |
|
No i było piszczeć?  Ela Ty tak marudziłaś na zapas, żeby dobrze rosły? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 29, 2008, 16:58:09 » |
|
Eluś...w jakie miejsce wsadziłaś w gruncie  też przymierzam sie do tego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 30, 2008, 10:52:32 » |
|
Niestety- nadal stoją w pojemniku po 5 litrowej wodzie... Prawdę mówiąc to nie mam miejsca w gruncie...to miał być taki eksperyment z tymi gloriozami...Pierwszy raz sie do nich przymierzyłam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 30, 2008, 12:28:30 » |
|
Do gruntu.. Ja swoich póki żyły nie wkopywałam, zawsze rosły w szerokich pojemnikach. Eluś jak teraz wyglądają? Rozkręciły się deko? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 30, 2008, 12:41:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 10, 2008, 13:46:03 » |
|
Zajrzałam "w pióra" mojej gloriozie- wewnątrz liści wierzchołkowych są pączki  . Druga bulwa wyłazi z ziemi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 10, 2008, 23:03:01 » |
|
No proszę  Fotki Elusia fotki.. Poproszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 10, 2008, 23:16:26 » |
|
A ja przeżyłam szok, jak zobaczyłam, że "organem" czepnym są końcówki liści  . Myślałam, że ona wypuszcza coś w rodzaju pędów (jak powojnik, czy kobea). Człowiek jednak całe życie się uczy 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 11, 2008, 07:57:00 » |
|
Też mnie zdziwiły te nitki na końcach liści...  Wczoraj zmieniłam doniczkę gloriozie- mam nadzieję, że jej tym nie zaszkodzę. Przestawiałam ją w bardziej nasłonecznione cały dzień miejsce i przełożyłam całą bryłę do innej doniczki, pasującej kolorem do innych  Pączek na razie głęboko schowany w splątanych listkach na wierzchołku- nie widać jeszcze na zewnątrz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 11, 2008, 14:20:14 » |
|
Ano glorioza czepia się listkami. Wypuszcza na nich takie fajne zaczepne niteczki  Zawsze lubiłam tego stwora, a wiosną kupię sobie kłącze.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 12, 2008, 12:01:41 » |
|
No miodzio  A marudziłaś, że kiepsko się miewa..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|