|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2008, 16:03:52 » |
|
Elu od czasu do czasu pojawia się u nas elbe napisz na priva. Ona hoduje od lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2008, 18:03:27 » |
|
Miałam przez kilka lat, pięknie kwitła i ładnie przyrastały jej bulwy, lecz kiedyś ... i teraz nie mam. Jak będziesz sądzić musisz pomyśleć o podpórkach bo jest dość długa i krucha 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2008, 19:27:38 » |
|
Bulwy Gloriozy teraz przechowaj w doniczce z piaskiem w chłodnym miejscu bez podlewania. W kwietniu wsadz do doniczki z ziemią . Bulwy maja przewaznie kształt litery V. Wsadz ostrym koncem do gory. Jezeli sa połamane , to połozyc je na plasko i dobrze nakryc ziemia. Doniczke stawiam w ciepłym miejscu na słonecznym tarasie . Przygotować trzeba drabinkę lub kijki bambusowe , by pędy sie opierały. Podlewam nawozem raz na tydzien. Jak pędy zaczna zasychać zaprzestac podlewania.
Jezeli zaczniesz za szybko pedzic roslinę nie zkwitnie. Potrzebuje duzo słonca i ciepla. Po zaschnieciu bulw przechowuję je w tej samej doniczce w chłodnym miejscu do nastepnego roku.
Pozdrawiam , Elzbieta
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2008, 19:47:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2008, 19:50:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2008, 22:36:19 » |
|
Bardzo, ale to bardzo serdecznie dziękuję  Jak będziesz miała jakies niejasnosci , to pisz i pytaj Pozdrawiam , Elzbieta
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 26, 2008, 17:27:43 » |
|
Już kiedyś pisałem na forum, że swoje gloriozy sadzę na działce przy płocie o wysokości 60 cm . Rośliny wyrastając z ziemi swymi liśćmi przytrzymują się go. Kwitną ponad nim ładnymi kwiatkami. Sąsiadka z działki śmieje się ze mnie ,że ja ze swojej działki podziwiam liście gloriozy a ona kwiaty. Jeśli chodzi o uprawę w pojemnikach to liście są w stanie przytrzymać się podpór o średnicy do 1 cm. Jeśli ktoś miałby ochotę na bulwę gloriozy to z chęcią się podzielę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2008, 18:10:16 » |
|
Czy masz fotki tej w gruncie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2008, 18:31:52 » |
|
Niestety nie mam. Ale to ta sama co na zdjęciu z opakowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2008, 19:07:03 » |
|
wiem.  Ale chciałam ucieszyć oczy "dorosłą" gloriozą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fox
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2008, 22:16:45 » |
|
Elu ja sadzilem w doniczkach, no trudno to doniczka nazwac ale cylinder fi 30 cm, wysokosci 35 cm poprostu pozniej mniej problemow ze schowaniem a klacza sa bardzo kruche i kazde uszkodzenie wplywa ujemnie. Poszukaj w forumowej encyklopedii o ile sobie przypominam wysylalem Zoe opis tej rosliny, ja rozumie ze to tylko teoria ale od czegos trzeba zaczac.  Ale z tego co pamietam to galante rusztowanko trzeba zrobic i pamietaj ze ona nie lubi przeciągów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 28, 2008, 00:12:21 » |
|
Witam , mam pytanie,czy można ją rozmnażać z nasion?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fox
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 28, 2008, 01:07:28 » |
|
No zapewne mozna tylko trzeba poczekac kilka lat aby byla zdolna do kwitnienia, ale wez pod uwage ze rosliny z nasion nie zawsze wygladaja jak roslina mateczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 28, 2008, 07:55:14 » |
|
Foxie- a może ja trzymać w domu? Wtedy nie zaszkodzi wiatr...Czy ona bardzo wysoko rośnie? Pewnie tak- stąd podpowiedź o rusztowaniu... Bardzo jestem jej ciekawa. Tylko moje kłącze/bulwa jest pojedyncze- nie w formie v...chyba sprawię mu towarzysza... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 28, 2008, 08:08:58 » |
|
Część kłączy gloriozy trzymam też na balkonie w zwykłej skrzynce balkonowej. Kłącze układam w pozycji poziomej. Roślina zarówno ta rosnąca na działce jak i na balkonie dorasta u mnie do 1-1,2 m wysokości z czego kwiaty pojawiają się na końcowym fragmencie pędu i zajmują około 1/3 jego długości
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 28, 2008, 12:13:02 » |
|
W takim razie, czy mogłabym prosić o jedno kłącze Jarku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 28, 2008, 13:26:34 » |
|
Oczko na kłączu u góry wyrośnie po lewj stonie, na czubku. na kłączu poniżej wyrośnie z prawej strony na samym końcu. Kłącza przytrzymane dłużej w wyższej temperaturze (pokojowej)same wypuszczą kiełek nawet bez ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 28, 2008, 13:57:30 » |
|
Dziękuję- ja myślałam, że odwrotnie...  Ale pewnie roślina sama by sobie poradziła i pęd by szedł od dołu do góry  . Sama jestem ciekawa bardzo co też mi urośnie z tych bulw- nigdy dotąd nie spotkałam się z gloriozą uprawianą w domu / tylko w kwiaciarni w bukietach/ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 30, 2008, 19:22:40 » |
|
Elu! Na gornym kłączu widać wyraznie złamanie i to jest góra klącza , na dolnym góra jest po lewej stronie patrzac na zdjecie . Jezeli nie wierzysz , to posadz kłącza poziomo i nie bedziesz miała problemu. Pozdrawiam , Elzbieta
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 30, 2008, 19:49:07 » |
|
A to heca...jedno mówi tak-drugie odwrotnie...  No to pewnie posadzę w poziomie - dla pewności...  Nie, żebym nie wierzyła...żartuję... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 30, 2008, 22:01:10 » |
|
Tak , widziałam , ze moj poprzednik napisał odwrotnie , dlatego napisalam , tak jak to powinno byc. Popatrz uwaznie na te bulwy i sama sie przekonasz , kto ma racje, a zrobisz jak zechcesz.
Pozdrawiam , Elzbieta
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
|
fox
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 30, 2008, 22:02:50 » |
|
Ja na Twoim miejscu bym sie wstrzymal z sadzeniem do momentu az na koncu klacza pojawi sie kielek ,bedzie wtedy pewnosc ze roslina zacznie rosnac, zerknij w forumowa encyklopedie jest tam glorioza i zobacz w jakich temperaturach przechowywac klacze, jesli nie bedzie to daj znac poszukam w madrych ksiegach  O widzisz po skonczeniu okresu spoczynku pojawia sie ten kielek a okres spoczynku moze trwac kilka miesiecy, temp 15-17* ale okres spoczynku mozna skrocic przetrzymujac w temp 30*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 31, 2008, 07:24:04 » |
|
Widzę, że powstał mały spór. Nie wiem jak odnieść się do terminu "góra kłącza". W swoim poprzednim poście określiłem tylko miejśce z którego wyrośnie kiełek nowej rośliny, i to miejsce sadząc kłącze w pozycji pionowej powinno się znajdować na górze. Miejsce które wskazała Elbe czyli złamanie świadczy tylko o tym, że ktoś podzielił kłącze na dwie lub więcej części. Wielkość bulw jest odpowiednia aby roślinka pięknie zakwitła w tym roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 31, 2008, 09:17:45 » |
|
Hej- nie chcę sporu- żartowałam... Posadzę w poziomie i wszystko będzie o key.  Poczekam z sadzeniem do kwietnia tak jak radziliście. Za wszystkie porady serdecznie dziękuję.  Nie spierajcie się- nie warto... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 31, 2008, 09:19:23 » |
|
niepotrzebny ten spór  prawidłowe wsadzenie kłącza gloriozy jest takie jak widać na zdjecie ...poprzeczne ...sadzi się je ..płasko ..przysypując 2 cm. warstwą ziemi..w dużej donicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 31, 2008, 09:41:06 » |
|
Chyba się źle wyraziłem. Nie mam zamiaru się z nikim kłócić, sprzeczać ani podnosić głosu. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam za ten "spór". Mam gloriozę od przeszło 10 lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby kiełek wyrósł w miejscu złamania mającym na celu podział kłącza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|