|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 11, 2008, 16:04:25 » |
|
No tak, u nas od paru dni jest naprawdę wiosennie, przynajmniej w dzień - temperatura dochodzi do 15 stopni, a w słoneczku jest jeszcze cieplej. Gdyby jeszcze noce były ciut cieplejsze, bo na razie temperatura spada prawie do zera... Roślinki reagują błyskawicznie - właśnie wróciłam z ogródkowej inspekcji i jestem w lekkim szoku, bo w zeszłym roku wszystko budziło się i kwitło dużo później. A teraz, jak pisałam już wcześniej, otwierają pąki miniaturowe narcyzy, anemony (blanda) będą kwitły lada dzień, sadzone jesienią prymulki też już mają spore pączki... Powychodziły z ziemi tulipany i wszystkie cebulowe irysy... Krzewy i pnącza mają spore listki... Mam tylko nadzieję, że natura nie spłata jakiegoś psikusa i nie zaserwuje nam jakiejś późnej zimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 12, 2008, 11:37:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 12, 2008, 11:42:39 » |
|
Wiosna u Ciebie na dobre zawitała  Muszę się wybrać na swoją działkę i pstryknąć wiosnę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 12, 2008, 11:51:40 » |
|
Pobiegłam sprawdzić w ogródku. Krokusy mają 2-centymetrowe liście  . Czyli u Ciebie jednak cieplej. Dziś w nocy -3 st. Do tej pory mam szron na trawie. I mgła 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 12, 2008, 12:06:40 » |
|
U Ciebie, Jaguś, rzeczywiście wiosnę już widać. Moje krokusy mają dopiero 3-centymetrowe liście...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 12, 2008, 14:15:59 » |
|
No fakt, widać wiosnę  Kciuki ściskam, żeby taka pogoda, jak teraz, trwała jak najdłużej... W dzień jest naprawdę bardzo ciepło (szczególnie w słoneczku), jednak noce są jeszcze bardzo zimne. Nie tak zimne, jak pisała Ania, ale jednak temperatura spada mocno i plącze się w okolicach zera. Szczerze mówiąc, trochę się dziwię narcyzom, że już chcą kwitnąć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 12, 2008, 14:31:17 » |
|
To ja już naprawdę nie mogę doczekać się wiosny. Fotki śliczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 12, 2008, 18:32:37 » |
|
Właśnie, u nas noce są jeszcze bardzo zimne, a i dni nie tak ciepłe, jak u Ciebie, więc kwitnących kwiatów, poza przebiśniegami i ciemiernikiem, nie mam. Podobno już w marcu temperatury mają dochodzić do 20 st...oby tak było 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 12, 2008, 18:37:28 » |
|
Ciemiernikiem, mówisz? Mnie moje białe ciemierniki coś ogryza - podejrzewam ślimaki  Tak się cieszyłam na kwiaty, a tu mam jakieś powygryzane koronki, bynajmniej nie koniakowskie  Na bordowym będzie cały jeden kwiatek tylko - ale jest szansa, że się przynajmniej uchowa, bo jest znacznie wyżej  Pozostałe dwa ciemierniki (foetidus i argutifolius) w tym roku jeszcze nie kwitną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 12, 2008, 20:38:54 » |
|
O rany, Jagna, jak pięknie u Ciebie .. a u mnie jeszcze dużo szronu popołudniami, ziemia zmarznięta.. ale roślinki już się pobudziły:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 20:42:57 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 12, 2008, 21:07:44 » |
|
Jestem pewna, że zakwitną  U mnie z kwiatami będzie gorzej, noce mają być znowu z przymrozkami...ale pocieszam się, że już niedługo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 13, 2008, 02:37:22 » |
|
Witaj Jagno  Wiosna u ciebie już w pełni  . Piękne są te twoje krokusiki a u mnie dopiero wyszły liście. Jak bedzie nadal taka pogoda to twoje powojniki zaczną też niedługo kwitnąc  . Oby tylko już nie było mrozu  . Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 13, 2008, 09:45:48 » |
|
U nas już mrozu raczej nie będzie - lekkie zimy to jedna z niewielu zalet belgijskiego klimatu  Co nie zmienia faktu, że pogoda może być mało wiosenna... jak choćby dzisiaj - niby sucho, niby nie bardzo zimno, ale szaro i ponuro - jak w listopadzie  A już tak było ładnie w ciągu ostatnich dni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 13, 2008, 18:56:19 » |
|
Jagno az milo patrzec ,na twój wioseny ogród 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Luty 13, 2008, 19:27:01 » |
|
Rzeczywiście wiosna już u Ciebie na dobre zagościła. Kolory w ogrodzie już masz przepiękne, a to dopiero początek rewii kwiatowej  bardzo niecierpliwie czekam na następne cuda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Luty 13, 2008, 19:32:46 » |
|
Maniuś, zapewniam Cię, że czekam równie niecierpliwie  A tak przy okazji... temu kociastemu to co dolega? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 13, 2008, 20:04:35 » |
|
Jagna czyli klimat czesci Niemiec, w ktorej mieszkam jest podobny do belgijskiego  , u mnie tez juz wszystko glupieje, tyle, ze tego roku jeszcze wczesniej niz w ubiegle lata...  , klimat chyba naprawde sie zmienia... Z miniaturkami narcyzy u ciebie tez jestem w szoku 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Luty 15, 2008, 14:49:02 » |
|
Znowu zrobiło się ładniej, więc mam kilka aktualnych fotek  Kwitnący narcyz "Tete-a-tete" (miniaturowy):  Pączek anemone blanda (pokazało ich się już całkiem sporo):  I pączek rosnącej w ogródku prymulki (sadzonkę dostałam jesienią od Lili): 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« Odpowiedz #48 : Luty 15, 2008, 18:52:03 » |
|
Jak pięknie, wiosennie .. a u mnie dziś padał śnieg i jest bardzo zimno. Znów ciepłe zimowe kurtki i rękawiczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #49 : Luty 16, 2008, 09:12:28 » |
|
Zazdroszczę Ci, Jaguś, tych kwiatków...u nas rano było -5 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #50 : Luty 16, 2008, 09:16:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Luty 16, 2008, 11:00:32 » |
|
Basiu niech jeszcze siedzą w tej ziemi bo przynajmniej nie zmarzną  . Zobacz jak nam się pogoda spartoliła  , a już było tak cieplutko  . Ja chcę prawdziwej wiosny 
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #52 : Luty 16, 2008, 19:37:39 » |
|
Jagno przed chwilą gościłam w Twoim wiosennym ogródku i od razu wiosennie zrobiło mi się na duszy. Może podeślesz nam chociaż trochę wiosny?  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #53 : Luty 16, 2008, 20:55:14 » |
|
Ale u Ciebie wiosna u mnie dziś było mius pięć.Ładne kwiatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 16, 2008, 21:02:19 » |
|
U mnie było minus dwa, ale świeciło słoneczko  Kwiatkom taka pogoda najwyraźniej odpowiada. Dzisiaj byłam u koleżanki, u niej kwitną krokusy i barwinek  A na miejskich skwerach rośnie i kwitnie mnóstwo bratków...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #55 : Luty 16, 2008, 21:05:29 » |
|
O rety ale fajnie,już u nas niedługo też tak będzie napewno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #56 : Luty 17, 2008, 13:07:07 » |
|
Ja też chcę wiosnę i kwiatki  a u mnie wczoraj wieczorem było -18,znowu niektóre krzewy podmarzną 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Luty 17, 2008, 14:34:29 » |
|
A to jeszcze troszkę się z Wami podrażnię  Pierwszy tegoroczny kwiatek na anemone blanda: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #58 : Luty 17, 2008, 14:46:50 » |
|
Zołza!  Nie mogłabyś podmuchać trochę tą Twoją wiosnę w naszym kierunku??? Nie znałam tych anemonów, a jest naprawdę śliczny.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #59 : Luty 17, 2008, 15:07:12 » |
|
Lidziu, ale ja wcale tu nie mam wiosny  Tydzień temu faktycznie, było bardzo ciepło, kwiatki sie pobudziły i teraz działają chyba siłą rozpędu, bo chociaż świeci słonko, to jest pierońsko zimno. Termometr pokazuje -2, ale to bardzo optymistyczna wersja, nie biorąca pod uwagę lodowatego wiatru znad Morza Północnego... A te anemonki rzeczywiście są urocze - tyle, że bardzo maleńkie. Ładnie wyglądają, kiedy jest ich dużo na kupie, tworzą wtedy gęsty kobierczyk. Pojedynczo nie są tak efektowne - ten na fotce jest w sporym powiększeniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|