Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« : Styczeń 24, 2008, 20:16:40 » |
|
Oprócz kurkumy to mój nowy fiś - tzn chęć ich zdobycia. Ma któraś z Was łapę kangura? Łatwa w uprawie? Opowiedzcie mi coś 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2008, 20:29:35 » |
|
ed. Patrycja Zdeb
Nazwa Łapa kangura Anigozanthos Rodzina Haemodoraceae Pochodzenie Australia Rozmiary od kilku centymetrów do 2 metrów Podlewanie umiarkowane Nawożenie umiarkowane Stanowisko widne Kwiaty białe, różowe, żółte, czerwone lub dwukolorowe
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2008, 20:30:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2008, 13:40:57 » |
|
Ze zdjęć i z opisu wygląda na ciekawą roślinę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2008, 13:52:27 » |
|
Podejrzewam, że jest piękna! Zdjęcia mnie zachwyciły! (Nawet w gazecie o dekorowaniu wnętrz znajdę kwiatka  ) Szukam osoby, która widziała ją na żywo lub posiada...
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2008, 11:22:34 » |
|
Posiadałam. Jak dla mnie, za bardzo humorzasta, no i kwiaty w mieszkaniu nie są, niestety, specjalnie efektowne. Mimo zamiłowania do podejmowania kwiatowych wyzwań już się na nią nie zdecyduję...
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2009, 20:41:14 » |
|
Witam i ponawiam temat. Czy ktoś go może hoduje?? może jakaś szczepka do odkupienia bądź do oddania??? ja miałam tylko nasionka ale nic nie wyrosło....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2009, 20:45:11 » |
|
Zimą widziałam u Pixara, ale jak się zdecydowałam już nie miał.Po moim pytaniu odpowiedział, że będą nowe rośliny wiosną.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
myszorek
Aktywny

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2009, 09:31:22 » |
|
Widziałam w Obi, wysokość może 20cm, cena...ok.30zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 01, 2009, 12:22:00 » |
|
Też widziałam dziś w obi,cena 24,95zł...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2009, 18:26:20 » |
|
Ja nigdzie nie widziałam...niestety.. ale z moich nasionek, na co już straciłam nadzieje COŚ ROŚNIE !!! Niestety za wcześnie oceniać czy to anigozanthos czy jakiś chwast
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 30, 2009, 22:24:21 » |
|
Ja lape kangura widzialam najpierw w sklepie chcialam ja wziasc ale cos mnie powstrzymalo. Z tego co czytalam to ona sie chyba nadaje do ogrodu. Jesli komus uda sie ja utrzymac w domu to prosze tu pisac. Roslina jest ciekawa tzn duze mi sie nie podobaja ktore widzialam na allegro ale takie malutkie i z kwiatuszkami to co mialam w rece jest ladne. Szkoda, ze to tak sie rozrasta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 02, 2009, 09:56:33 » |
|
Nie polecam, bardzo kapryśna roślina, przerabiałem dwa razy, bez rezultatów, typowa australijska roślina - ciężka do utrzymania w warunkach domowych, z tego co wiem nawet szklarniowych.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 02, 2009, 19:56:46 » |
|
Są w OBI 2 czy nawet 3 kolory. Tez miałam ochotę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 03, 2009, 11:58:24 » |
|
Ciekawe, bo mnie się wydaje że nie jest taka trudna, co prawda posiałam ją z nasion w styczniu i rosną bardzo powoli ale nie sprawiają trudności. Może klika słów o uprawie - mianowicie wymaga dużo światła, dobrze rośnie w pełnym słońcu (ja swoje maleństwa trzymam obecnie na balkonie) Bardzo ważne jest dobre oświetlenie, najlepiej okno południowe. Jeśli ma za mało światła to nie kwitnie i powoli zamiera. Podlewanie obfite, nie dopuszczać do przeschnięcia podłoża, ale też nie wolno zalewać. Nie cierpi zraszania, lubi za to suche powietrze. Rośnie wolno, (co widzę na moich maluchach) W zimie temperatura około 15 stopni, w tym czasie bardzo ograniczamy podlewanie no i oczywiście nie nawozimy. Jeśli chodzi o przesadzanie to tylko wtedy gdy naprawdę przerośnie doniczkę. sadzimy do pojemnika o numer wiekszego, gdyż anigozantos lubi ciasne pojemniki. W zbyt dużej nie kwitnie. Tyle o hodowli "książkowej" Ja swoje zakupiłam na allegro,anigozanthos manglesii, posiałam w styczniu, dość długo wschodzą i naprawdę powoli rosną ale są w świetnej formie. Czekam teraz na mojego wielkiego (tez z allegro) odmianę flavidus. Jest dużo większa niż manglesii. Cóż niestety nie widziałam nigdzie w sprzedaży żadnych egzemplarzy ale jak znajdę to też nabędę:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|