Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 03:50:39
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CONOPHYTUM  (Przeczytany 1537 razy)
stiw
Nowicjusz
*

« : Styczeń 24, 2008, 16:55:53 »

Witam!! Czy ktoś mógłby  mi udzielić porad co do uprawy conophytum lub skierował do jakiejś fachowej literatury!!!!!! Z góry dziękuje!!!!
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2008, 17:15:20 »

teraz zimą podlewamy delikatnie raz w miesiącu do marca, potem do wyklucia nie podlewamy i zaczynamy jesienią ,uprawa zbliżona do lithopsów, tylko cykl wzrostu odwrócony (nie da się tego przestawić) o samym conophytum niewiele można znaleźć ale jak napisałam uprawa podobna do lithopsów a najlepsze opracowanie jest tu http://www.mesembs.info/lithops_polish_info_2006.swf

stiw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2008, 21:06:01 »

A jeszcze jedno pytanie co do conophytum!!!!Mam w sumie kilkanaście gatunków wszystkie ładnie kwitły lecz po przekwitnięciu kilka z nich się pomarszczyło i tak po dzień dzisiejszy tz.już jakieś 4 miesiące są w takim stadium i niewiem czy jest to spowodowane zbyt małą ilością wody czy też jest to normalne zjawisko przytym dodam że większa część kolekcji jest w znacznie lepszym stanie tz.rośliny są (ładnie opite)!!!!
Pozdr.....!!!
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2008, 07:55:06 »

to jednak coś jest nie tak, nie zdarzyło mi się by po kwitnieniu one się marszczyły - zaczynają się kurczyć dopiero po marcu - mam jedno lekko zmarszczone ale to świeże nasadzenie i wydaje mi się że dopiero po wylince się wyprostuje.
Ale mimo, że je trochę już uprawiam nie czuję się specem od tego gatunku.

aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 18:03:25 »

Witam, zakupiłam ostatnio taką jedną roślinkę. Na karteczce jest napisane że to cynophytum frutescen. Nie mam zielonego pojęcia co to i jak o to dbać, dlatego postanowiłam się Was zapytać. W ogóle o co chodzi z tą roślinką  Smile Smile

"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa."
Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2008, 20:14:22 »

Nie mam doświadczenia z tą rośliną, więc podaję to co piszą mądre księgi. Conophytum ma krótki okres wegetacji, który zaczyna się w zależności od gatunku w połowie maja, w końcu czerwca lub trochę później i trwa tylko kilka tygodni.Należy podlewać w ciepłe i słoneczne dni w marcu i na początku kwietnia, bo wtedy pojawia się nowe pokolenie. Potem nie podlewać aż do czasu widocznego rozpoczęcia wzrostu. Następnie należy podlewać przez kilka tygodni i zaprzestać w końcu lata. W okresie spoczynku roślina więdnie i kurczy się. Podłoże może zawierać więcej próchnicy niż w przypadku innych żywych kamieni. Ma też mniejsze wymagania świetlne. W naturze rośnie na półcienistych stokach.
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2008, 21:08:17 »

Czy ja dobrze zrozumiałam, że jest to roślina jednoletnia? Czy może po tym kurczeniu się powraca do poprzedniego stanu?

Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2008, 08:15:09 »

Nie, nie jest jednoroczna.
aniula_87
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2008, 09:02:28 »

Dziękuję za odpowiedź. Dziwne to coś ale tak mi się spodobało, że musiałam kupić Smile

Werner Heisenberg
skarby aniuli_87
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: