Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« : Styczeń 24, 2008, 16:24:09 » |
|
Czy jeżeli falk przekwita to automatycznie również zrzuca dolne liście????. U moich 4 falków tak sie dzieje. Czy to reguła? Żółkną i dopadają. Proszę o wyjasnienie tego zjawiska.
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2008, 16:32:33 » |
|
nie to nie reguła - to zależy od egzemplarza. Są takie które utrzymują do 20 liści a są takie które utrzymują tylko 4. Czy to jest normalne w Twoim wypadku ? nie wiadomo, mogą to też być jakieś błędy uprawowe albo rzeczywiście trafiłeś na takie które nie utrzymują wiele liści. ech Basiu pisałyśmy w tym samym czasie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2008, 16:36:22 » |
|
Temperatura średnio 18-21 stopni, podlewane co 10 - 14 dni. Może je troche podsuszyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2008, 16:41:09 » |
|
poradźcie co mam robić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2008, 16:43:24 » |
|
Krasnal sam musisz zdecydować - to podlewanie co 10-14 dni nic mi nie mówi mam jednego w spagnum co podlewam raz w miesiącu, inny co 2-3 tygodnie w korze ale w dużej doniczce i z drobnym podłożem, pozostałe co tydzień czasami co 2 (jak nie mam czasu. Zobacz korzenie jak są zdrowe to nie ma co się przejmować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2008, 16:46:23 » |
|
moje stoją w plastikowych doniczkach ( 12 ) i w osłonkach, korzenie jak podleje to piękne zieloniutkie, a jak przeschną to srebrzyste. Wygladają na zdrowe. Podłoże, grube. Takie jak było w sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2008, 16:49:10 » |
|
coś mi przyszło na myśl... a podstawa liścia jaka jest ? zaczyna żółknąć od czubka czy od podstawy? nie możesz wstawić zdjęcia? ciężko jest tak gdybać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2008, 17:09:57 » |
|
zaczyna żółknąć od czubka. Nie moge wstawić zdjęcia bo juz odpadły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2008, 17:16:42 » |
|
o... to nic takiego się nie dzieje widocznie tak miało być 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2008, 17:34:21 » |
|
uffffffffffffffffffffffffffffffff, juz mi lepiej:)))))))))))))))))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2008, 10:10:45 » |
|
witam serdecznie:) Mojemu falkowi tez odpadaja dolne liscie:( Ale u mnie zaczynaja zolknac od podstawy..robia sie miekkie i zolkna..korzenie ma zdrowe,warunki raczej odpowiednie bo innym falkom nic sie nie dzieje..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2008, 22:33:12 » |
|
bez zdjecia się nie obejdzie zwlaszcza rośliny u nasady i jej liści - niewiele można powiedziec po tak lakonicznej wiadomości pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2008, 17:53:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 11, 2008, 20:41:17 » |
|
Weroniko nie wim co Ci odpowiedzieć - ze zdjącia nasada- trzon wzrostu wygląda ok brązowienie liścia od jednej strony - może z tej strony był narażony na zimno  - ale te dodatkowo jak piszesz "dziurki" to wynik albo żerowania szkodników albo jakies zmiany chorobowe rosliny - czy zmiany przenoszą się na młodsze liście - czy te "kropki też na nich " zauważasz? nie jestem wstanie pomóc po prostu obserwuj - z lupą - całą roślinę i system korzeniowy- może dodatkowo wciorniastki? ziemiórki? Na pewno nie przelałaś i nie gnije stożek wzrostu! raczej nie bakterioza; powinno być dobrze ale obserwuj pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 11, 2008, 22:45:32 » |
|
hmm..przegladajac strony o storczykach i ich chorobach zauwazylam moze podobne schorzenie i tam bylo to opisane jako zla gospodarka azotowa..ostatnio rzeczywiscie nie nawozilam,moze to od tego? To raczej nie zimno bo okno otwieram daleko od falkow,nie powinno ich przewiac,zreszta tylko temu cos sie dzieje..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 16, 2008, 21:23:58 » |
|
Witam serdecznie i proszę o pomoc Falkowe Znawczynie. Długo broniłam się przed storczykami, ale stało się. "Zaraza" i na mnie przelazła. Na parapecie (wschód) zamieszkały dwa falki. Stoją tam od tygodnia. Z jednym dzieje się coś niedobrego. Gdy go kupiłam miał dwa żółte listki. Te najstarsze. Uznałam, że to normalne, ale niestety żółknie kolejny! Liście pozostają jędrne, ale kolor zmienia się od części środkowej liścia. Kolejny nadal zielony stał się od spodu jakby zmacerowany. Falkowi pozostały dwa zdrowe listki.    Fotki marnej jakości. Korzeni nie widać, ale są srebrno zielonkawe. Obecności brązowych nie stwierdziłam. Na osłonce zbiera się odrobinka skroplin, więc nie podlewałam (planowałam zastosowanie wody z akwarium, jak się korzenie wysrebrzą). Nie ma przeciągów. Kaloryfer wyłączony. Coś mojego biedaka zaatakowało, czy odchorowuje marketowe zalewanie i suszenie? Jak dalej z nim postępować? Odizolować od tego drugiego, zdrowego? Ps. Zanim kupiłam falki przeczytałam WSZYSTKIE strony na forum dotyczące phalaenopsisów. Niezły wyczyn, prawda? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 17, 2008, 07:32:31 » |
|
Najstarsze listki rano odpadły.   Przy dziennym świetle trochę lepiej widać to zmacerowanie od spodu na zielonym jeszcze listku (brak sprzętu foto  ). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2008, 10:44:10 » |
|
Fotki robione kamerką internetową, niestety. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pepsicola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 17, 2008, 14:11:27 » |
|
Rzeczywiście z tym storczykiem chyba nie za dobrze, moja przyjaciółko, ale na pewno ktoś Ci tu dobrze poradzi co zrobić
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, pepsicola 
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 17, 2008, 21:53:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 17, 2008, 22:01:27 » |
|
Małgorzato, serdecznie dziękuję za odpowiedź. Liscie nie robią się miękkie. Pozostaja jędrne do końca. Brak charakterystycznego zapachu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 17, 2008, 22:06:07 » |
|
A może zwyczajnie poparzone? od słonca? Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 17, 2008, 22:11:41 » |
|
Roletę na wschodnim oknie odsłaniam ok. 11.00, więc raczej nie powinno poparzyć. Trudno wyrokować co się z nim działo zanim zamieszkał na moim parapecie. To raczej skutki "pielęgnacji" w sklepie. Może profilaktycznie obciąć te liście? Ma dwa zdrowe, to chyba da radę (kwitnie)? Pozdrawiam, Hania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 18, 2008, 19:59:38 » |
|
To jużTy musisz podjąć decyzję po przeczytaniu linków które Ci podałam i rozważeniu wszystkich za i przeciw To jest też Twoja nauka i wiedza praktyczna na przyszłość. Każdy z nas spotyka się z różnymi przypadkami w praktyce; walczy z sukcesem lub nie ale może przekazać swoją zdobytą praktycznie WIEDZĘ nam wszystkim, którzy nie spotkali się z podobnym przypadkiem i to jest najcenniejsze dla następnych "storczykomaniaków" na FORUM
POWODZENIA !!!
pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 18, 2008, 21:01:37 » |
|
Odcięłam niezdrowe liście. Pozostałe przetarłam roztworem wody, alkoholu (10:1) i odrobiną mydła. Pod spodem doniczki znalazłam coś co przypomina wełnowca, albo zwykłą pajęczynę.   Żyjątek (pod lupą) nie zauważyłam. Na spodzie liścia to zmacerowanie wygląda jak jakieś zgrubienia, albo jakby coś drążyło wewnątrz. Tylko nigdzie nie znalazłam informacji o takim drążeniu kanalików przez wełnowce. Chociaż, przecież to pluskwiaki, więc to może być efekt wysysania? Cóż, serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Pozostaje czekać na efekty, choć nie spodziewam się cudu. Na przyszłość, uważać na wyprzedaże i wnikliwiej obserwować i wybierać roślinki zanim pozwoli się im zamieszkać w domu. Mało odkrywcze, prawda? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 18, 2008, 21:54:26 » |
|
Seterzasta tak to już jest zazwyczaj jesteśmy zauroczeni i widzimy to co pragniemy dopiero później - spokojnie przyglądamy sie dokładniej i wtedy zauważamy to czego nie widzieliśmy wcześniej albo z powodu niedoświadczenie, czasem z powodu kiepskiego oświetlenia a jeszcze kiedy indziej z powodu zauroczenia kwitnieniem tak to już bywa. W Twoim przypadku - jeśli zauwazyłaś pajeczynkę nie zawadzi zastosowanie środków na wełnowce i wnikliwa obserwacja co dalej pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seterzasta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 29, 2008, 19:43:21 » |
|
Małgosiu, Chciałam się pochwalić, że falek ma się dobrze. W końcu znalazłam pzyczynę - wełnowiec. Zastosowałam środek na "paskudy" w pastylkach i zadziałało. Minęło mnóstwo czasu, a powrotu szkodników nie zanotowałam. Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|