Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 05, 2012, 05:54:41
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hortensje cz.2  (Przeczytany 9077 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Maj 12, 2009, 20:46:11 »

Jeszcze jej nie mam, ale mnie kuszą i zapewne skuszą niebawem. Masz rację, wiedzy nigdy nie jest za dużo Smile
ganna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Maj 12, 2009, 21:06:15 »

A ja mojej hortensji powiedziałam w tym roku,ze jeśli nie będzie kwitła, to ją wyrzucę. Od kilku lat tradycyjnie przymarza od jakiś zabłąkanych wiosennych mrozów, np w maju. Kiedyś tak postraszyłam pelargonię, i kwitła 3 lata bez przerwy, zabawne to było, bo badyl miał 25 cm, żadnego liścia i cały czas piękne czerwone kwiaty. Smile
szeklus
Nowicjusz
*

Moja wymarzona:))

« Odpowiedz #32 : Maj 13, 2009, 05:49:13 »

hehe ganna to musiało faktycznie nieźle wyglądąc:)) Masz może jakieś zdjęcie pt. "badyl+piękne kwiaty". Ja tam się nie mądrze bo zapeszę. Moja hortensja narazie ma się dobrze i mam ogromną nadzieję, że będzie również pięknie kwitła
ganna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Maj 13, 2009, 17:33:15 »

Niestety nie, wtedy nie posiadałam odpowiedniego przyrządu, mieszkaliśmy "na budowie" i wiadomo, na co szedł każdy grosz.
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #34 : Maj 13, 2009, 18:53:01 »

ganna ruszyłam swoją wyobraźnie i się cały czas chacham. Szkoda, że nie mogę zobaczyć tej pelasi:))
Pollyana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Maj 13, 2009, 23:18:02 »

szeklus Jak będę robić sadzonki jesienią to chętnie Ci wyślę:)
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #36 : Maj 13, 2009, 23:32:34 »

Sadzonki robi się pod koniec czerwca, poczytaj ten wątek, gdzieś o tym było.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Maj 14, 2009, 08:47:42 »

Wow, Malgos, tzn, że w maju nie dokupię sobie niebieskiej datury???
Dzieki serdeczne Pollyana:))
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #38 : Maj 14, 2009, 09:21:45 »

Niebieskiej datury na pewno nie dokupisz, hodowcy nadal o nie marzą . Smile

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Pollyana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Maj 14, 2009, 09:30:48 »

małgosia w czytałam wątek bardzo uważnie, ale ja od lat tak samo jak mama robimy sadzonki jesienią i zawsze się przyjmują i pięknie rosną. Więc wolałabym przy tej zasadzie pozostać.
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Maj 14, 2009, 13:11:28 »

Małgoś to kupię różową i ją przemaluje na niebiesko, błękitno, chyba mi się to uda:))
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #41 : Maj 14, 2009, 21:01:22 »

A to moja hortensja różowa ,tak wygląda już w tym roku,mogę się podzielić w czerwcu ,bądź na jesień.

szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Maj 14, 2009, 21:11:33 »

wow, Danka jestem pod wrażeniem:)) Moja to chyba 1/100 Twojej...kupiłam ją w zeszłym roku i chyba zbyt mocna ścięłam ale i tak chyba urośnie:)
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #43 : Maj 14, 2009, 21:15:56 »

wow, Danka jestem pod wrażeniem:)) Moja to chyba 1/100 Twojej...kupiłam ją w zeszłym roku i chyba zbyt mocna ścięłam ale i tak chyba urośnie:)

Moja ma już około 12 latek spokojnie ,nie ścinam jej na jesień,wiosna jak odbija nowe listki to widzę co trzeba osunąć .W jednym roku ścięłam i na drugi rok w ogóle nie kwitła więc już jej nie ścinam.

szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Maj 15, 2009, 07:45:45 »

Oj Danka a coś weselszego na piątkowy poranek?Smile) Dobra, sama sobie poprawię humor i sobie wmówię, że moja napewnoaw tym roku zakwitnie:)) Miłego dnia:))
alicja46
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #45 : Maj 15, 2009, 09:20:09 »

Szeklus, Twoja hortensja z awataru jest przeurocza. Wygląda jakby miała jaśniejszą obwódkę. Czy znasz może jej nazwę? Mam dopiero dwie odmiany w ogrodzie, w tym jedna niezidentyfikowana. Chętnie dokupiłabym taką jak Twoja ale nie znam nazwy.
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #46 : Maj 15, 2009, 12:02:16 »

Alicjo!! Przecież to dzięki Tobie wiem jak ona się nazywa bo zamieściłaś link do producenta hortensji u którego ostatnio zakupiłaś. Porównaj sama bo dla mnie to jest ta "tivoli bicolore" Jest naprawdę piękna a kolory jej są identyczne jak na awatarze. O nazwę nie pytałam tylko wyjęłam dość ciężką kasiorkię i czymprędzej do domku by jej nie zabrali:))
alicja46
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #47 : Maj 15, 2009, 15:27:02 »

Wybacz ale tyle naglądałam się różnych kwiatowych stronek, że chyba sie pogubiłam. Dziękuję bardzo za przypomnienie. Zajrzałam tam i po porównaniu fotografii zgadzam się z tobą: to będzie z pewnością "tivoli bicolore". Jutro pobiegnę do naszego sklepu ogrodniczego i zapytam czy mogą taką sprowadzić ( mają ciągle w sprzedaży od tego producenta "you & me romance" to może mogą sprowadzic i inne)
szeklus
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Maj 15, 2009, 19:09:50 »

Alicjo życzę powodzenia. Ja czekam az pojawią się na targu lub w sklepie ogrodniczym, takie już z kwiatami i wsio rybka jaki to będzie gatunek alee musi być piękna i jasno niebieska:))
DaniSch
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 07, 2009, 13:37:16 »

odpowiadając na pierwsze pytanie - kupilam także doniczkowa, niebieską Hortensje i po tym jak mi zaczela marnieć posadzilam w ogródku. Ślimaki dopelnily reszty, stało toto takie marniutkie. Następnego roku przesadzalam stara Hortensje , przesadzilam tez te lichotę. Cały zeszły rok dochodziła do siebie, wypuszczała nowe pędy. W tym roku jest ładniejsza od starej i nawet wieksza i co najważniejsze będzie kwitła. Jak zrobię zdjęcie to pokarze - ciesze sie jak głupia, nieważne jak będzie kwitła , ważne ze wogole. Idea

bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 07, 2009, 16:27:28 »

Czy sztubry z hortensji to bierze się teraz? Mają być zdrewniałe czy zielone?? Parę osób z forum miało marzenie je mieć więc wypadałoby zacząć pobierać gałązki...

M@rtulin@ pozdrawia Razz
alicja46
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 08, 2009, 15:10:39 »

Ja rozmnażałam hortensje z sadzonek zielnych. Pobierałam właśnie w czerwcu, trzymałam w słoiku z wodą dopóki nie wypuściły korzeni a potem do doniczki z ziemią. Do ogrodu sadziłam w następnym roku po przezimowaniu na chłodnym oknie w piwnicy. Pobierane póżniej nie za bardzo chciały wypuszczać korzenie. Czytałam ale już dawno temu i nie wiem czy wszystko pamiętam, że te ukorzeniane w czerwcu mają ładny krzaczasty pokrój a te w miesiącach późniejszych wyrastają na jeden badyl, słabo wydają odrosty.
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 08, 2009, 18:32:56 »

Koniec czerwca to dobry okres na sadzonkowanie hortensji,pobierane  pędy powinny być zielone, ale już nie elastyczne, tzn. przy zginaniu powinny się łamać, a nie wyginać. Ja ukorzeniam w doniczkach z ziemią, oczywiście pod foliowym ' namiotem'.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 27, 2009, 20:11:29 »

Kontynuuję wątek. Wiem,że kilka osób zakwaszalo ziemię ,aby otrzymać niebieski kolor kwiatów hortensji. Mnie specjalnie nie zależalo, podlałam tylko kilka razy nawozem zakwaszającym z siarką.
Koloru nie zmieniła czerwona hortensja z czego jestem zadowolona, może troszkę jest intensywniejszy.
Natomiast bialo-obrzeżona ma ładniejszy kolor kwiatów, w tamtym roku była różowawa.

Ciekawa jestem, waszych niebieskich hortensji i doświadczeń stosowanych z preparatami do zmiany koloru. Jeszcze mam jedną różową i ta nie zmieniła tez koloru.
Wniosek: Nawozy zakwaszajace z siarką nie zmieniają koloru kwiatów hortensji. Nie zmienia to faktu,że rośliny są dorodniejsze, po zakwaszeniu podloża.

Czerwona rośnie w donicy, jakos nie mam odwagi wsadzić jej do gruntu

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 28, 2009, 05:38:01 »

Piękne masz   Very Happy Cool ..........jest się , czym pochwalić , moje jeszcze nie mają pąków  Smile

dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 28, 2009, 14:34:45 »

Basiu te które pokazałam rosną w donicy i są zimowane w pomieszczeniu i dlatego takie  "wyrwiste". Tak jak napisałam wcześniej nie mam odwagi wsadzić je do gruntu.
Mam jeszcze taka pospolitą rosnącą  już w ziemi, pąki ma, tylko jeszcze nie wybarwione. To był mój eksperyment czy uda mi się przezimować hortensję ogrodową na zewnątrz tak , aby kwitła.
Rośnie w najbardziej zacisznym zakątku mojego ogrodu, była lekko przykryta w porze zimowej.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 28, 2009, 20:02:23 »

Very Happy..........Podziwiam , twoje experymenty , naprawdę Cool

bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 28, 2009, 21:49:58 »

Jedna z moich hortensji, pierwszy raz tej zimy okryta dla eksperymentu, tak teraz wygląda. Stosowałam nawóz barwiący ale lipa, kwiaty są różowe.

M@rtulin@ pozdrawia Razz
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 29, 2009, 09:11:26 »

Miam , miam ,pięknie wyeksponowana   Razz Razz Razz Very Happy

bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 29, 2009, 23:13:23 »

Mam ich więcej Smile Oto foty dzisiejsze, niebieskie to one nie są. A tak się starałam... Może w przyszłym roku spróbuję innych nawozów.

Shot with Canon PowerShot A510 at 2009-06-29

Shot at 2009-06-29

M@rtulin@ pozdrawia Razz
Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: