|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 01, 2008, 08:56:01 » |
|
No podpowiedzcie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 01, 2008, 11:00:42 » |
|
Chciałabym, ale nie wiem 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 01, 2008, 14:10:16 » |
|
Ja tez nie wiem.. ale te liscie nakrapiane w srodku to tak jakos storczykowato mi wygladaja. Moze to jakis storczyk z natury.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 01, 2008, 17:30:52 » |
|
Na drugim zdjęciu jest prawdopodobnie eucomis powiedz czy nie jest roślina dorosła podobna - nie musi być dokładnie taka sama, ale ten sam rodzaj kwiatu i podobne liście do tej http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=47638Jeśli to nie to, to faktycznie trzeba będzie poczekać i poszukać w dzikich storczykach Na trzecim jest na pewno jedna z cebulic być może Scilla verna lub Scilla autumnalis, a może Scilla bifolia. Tu może pomóc tylko dobre zdjęcie albo wpisz w google nazwę Scilla i przeszukaj obrazki. Kłopot niejaki mam z ta pierwszą rośliną. Znasz może nazwę zwyczajową, włoską?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 01, 2008, 18:00:25 » |
|
Po włosku to oni mówią l'erba. Czyli zielsko, chwast  Tzn pewnie jest ktoś, kto wie jak toto się nazywa, ale ja jeszcze go nie spotkałam  Ta roślina rośnie tam, gdzie rosną te niskie, żółte prymulki - w pobliżu wody, na lekko podmokłych pastwiskach. Co do tych listków w ciapki - to chyba nie będzie to z linka. Nie widziałam dorosłej rośliny, ale to chyba nie to. Jakoś mi nie podchodzą kształtem i ciapkami liście. Eucomis wygląda na zdjęciu, jakby liście miał sztywne, a tamte były dość wiotkie. Hmmm nie wiem. Posłałam rano fotkę koleżance w Polsce, i ona mówi, że miała kiedyś takie coś u siebie, znajoma jej kupiła w Niemczech, i że to kwitnie podobnie do tulipana. Ale nazwy nie zna. Co do tych niebieskich kwiatków - moim zdaniem Scilla Bifolia. Jest bardzo podobna, właściwie taka sama, jak w linku, który podałaś w moim ogródku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 01, 2008, 20:16:37 » |
|
Kayenn kurcze, to mogłoby być to. Wydaje mi się, że liście na 11 i 16 zdjęciu są bardzo podobne. Wybiorę się tam za parę dni i zobaczę co wyrosło. Dla mnie storczyki to zawsze było to coś z górnej półki w kwiaciarni a nie z pastwiska a tu proszę, jaka niespodzianka by była 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 01, 2008, 20:48:55 » |
|
Ja tam nie wiem, co to jest Dactylorhiza, ale Majalis kojarzy mi się jednoznacznie. Maiale to po włosku świnia, a wymawia się majale. Więc to tak jakby świński kwiatek  W sumie logiczne, bo przy nieciekawych obiektach rósł (ja tam byłam po krowie placki do ogródka) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 02, 2008, 06:57:21 » |
|
Ursulka... maialis mnie sie z majem kojarzy  )) A ten storczyk w PL nazywany jest kukulka  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 08, 2008, 20:11:14 » |
|
To jest to !!! W pierwszym linku pierwsze zdjęcie to właśnie to ! Zoe, po raz kolejny wpadłam w podziw dla Twojej wiedzy. Choć powinnam się już przyzwyczaić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 22, 2008, 19:54:12 » |
|
Serdecznie proszę o rozpoznanie roslinek. W niedzielę kupilam takie roślinki na kiermaszu.  to jest podobno skalnica, ale w grafice Googli takiej nie widziałam,chciałam ją posadzić razem z rozchodnikami, ale przyznaję zwątpiłam.  przepraszam za zdjęcia, ale jestem niecierpliwa.Były robione o zmierzchu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 23, 2008, 07:06:23 » |
|
Ten ostatni to Rozchodnik Siebolda. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 23, 2008, 07:23:13 » |
|
Ewa-Maria dzięki  Właśnie chciałam się przyłączyć do pytania Dukry  U nas ten rozchodnik nazywany jest "Broda Świętego Józefa" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 23, 2008, 07:52:25 » |
|
Ewa-Maria dzięki  Właśnie chciałam się przyłączyć do pytania Dukry  U nas ten rozchodnik nazywany jest "Broda Świętego Józefa"  Cieszę się, że pomogłam, podoba mi się ta nazwa i tak teraz będę nazywała swojego Siebolda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
faustyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 23, 2008, 10:04:39 » |
|
Na pierwszym na pewno skalnica
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie faustyna
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 23, 2008, 11:39:30 » |
|
Dukra13, sprawdź obrazki saxifraga x urbium Aureopunctata (skalnica cienista).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 23, 2008, 18:03:07 » |
|
To jest skalnica tylko na dokładne oznaczenie będziesz musiała poczekać aż zakwitnie. Bo skalnic z plamiastymi liśćmi jest kilka. Może to być np. Saxifraga x urbium ‘Variegatum’. Również na trzecim zdjęciu jest sedum czyli rozchodnik ale znów na precyzyjne określenie trzeba poczekać do kwitnienia. Jeśłi będzie miał kwiaty żółte a liście są dość szpiczaste to może to być Sedum middendorfianum,. Jakość drugiej fotki nie pozwala nawet gdybać.
Więszość z tego co kupiłaś to odmiany mieszańcowe i wcześniej ich precycyjnie nie oznaczysz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 23, 2008, 20:10:22 » |
|
Dziękuję pięknie za wyjaśnienie.Chciałabym stworzyć taką kolorową caloroczną kolorową misę.Natchnieniem były Twoje zimowe propozycje Zoe.Dołożę jeszcze troszkę zieleni w postaci rojników. Oczywiście "broda św. Józefa " zgubi liście w zimie i nie wiem jak się zachowa skalnica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 23, 2008, 20:17:48 » |
|
Skalnica jest zimozielona. Ta misa to w ogrodzie czy na balkonie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 23, 2008, 20:31:53 » |
|
Przed wejściem do domu.Mam zbyt dużo betonu w tym miejscu i zimą jest smutno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 24, 2008, 00:16:24 » |
|
Na zimę to lepsze byłyby płożące jałowce. Skalniaczek w misie może nie być dość dekoracyjny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 24, 2008, 19:48:52 » |
|
Zobaczę jak to wyjdzie. Jak nie będzie dekoracyjny , to będzie schowany  . Zresztą koniecznie, ale to koniecznie muszę wykorzystać takową misę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
qrystyna216
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 02, 2008, 14:26:48 » |
|
 Jaki to pierwiosnek
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam qrystyna216
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 02, 2008, 15:22:05 » |
|
Ja sie na ogrodowych nie znam, ale wyglada jakos prymulkowato 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 02, 2008, 16:03:10 » |
|
 Ńie mogę rozpoznać co to za roślina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 02, 2008, 19:49:26 » |
|
A nie jest to przypadkiem hyzop lekarski ? Hmm... Choc listki troche mnie niepokoja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 02, 2008, 20:16:25 » |
|
To nie jest hyzop, bardziej mi przypomina rozchodnik lubczykowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|