Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 03:37:54
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ligustrum Vulgare  (Przeczytany 568 razy)
lidziana
Nowicjusz
*

« : Styczeń 16, 2008, 09:59:59 »

Witam, jestem skazana przez plan zagospodarowania terenu tylko na ten krzew. Szukalam informacji w sieci niestety do tej pory  mam zamieszanie w glowie jak jest z odmianami tego krzewu, chcialabym wybrac dla siebie najodpowiedniejszy, czyli szybko rosnacy niezrzucajacy lisci na zime i najlatwiejszy w utrzymaniu chetnie bez scinania i oczywiscie odpowiedni dla naszego klimatu srodkowa europa zeby mi nie padl, ma on stanowic mur od ulicy nie ozdobe.
Moze ktos pomoze lub poda namiary na jakas naprawde dobra strone w sieci lub ksiazke z tym ostanim jest gorzej nie mieszkam w PL ale do przeskoczenia XD, Pozdrawiam Lidia
P.s
Moze ktos ma szkolke tych krzewow,l jestem na kupnie okolo maja, potrzebuje jak najwyzszych (nie wiem tez jakiej wysokosci moge sadzic oo).
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2008, 16:19:21 »

Jeśli ten liguster ma być sadzony w Polsce to praktycznie nie masz wyboru bo produkowany jest prawie wyłącznie gatunek i dostaniesz go praktycznie w każdej szkółce hodującej krzewy i w każdym centrum ogrodniczym. Odmian trzeba szukać.

Co do wysokości to jest bez znaczenia bo żywopłot by stanowił mur musi być gęsty. By się zagęścił trzeba go po posadzeniu przyciąć. I jeszcze jedna uwaga należy go wówczas sadzić w 2 rzędach w tzw. piątkę. Czyli trzy krzewy w pierwszym rzędzie, a dwa krzewy w drugim, ale w przerwach pomiędzy pierwszymi krzewami. Lub prościej na zmianę.  Zatem na mur musisz parę lat poczekać.
lidziana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2008, 19:12:57 »

Dzieki teraz juz sie utwierdzialam ze jednak dwa rzedy, czytalam o tym wlasnie w sieci ze tak nalezy ...natomiast nie wiem co z tym przycinaniem do konca ? wystarczy ze raz przytne po wsadzeniu? niechciala bym sie bawic co roku w formowanie tego zywoplotu no chyba ze taka jest potrzeba Xd, moze wyjasnie jaka mam sytuacje. Wybudowalam dom w niemczech oszczedze juz Wam opowiadania jak nalezy sie dostosowac do planu zagospodarowania, w kazdym razie mialam w czasie budowy dwie komisje z urzedow tutejszych . Nie wiem kto naslal, nie wiem dla czego i nie wnikam. Teraz sie juz boje i za kazdym razem gdy zamierzam cos robic siegam po ten wlasnie plan i czytam. Przyszedl czas na ogrod, na koncu dzialki mam ulice i chcialabym sie od niej jakos odgrodzic, niestety bede pionnierem moim sasiadom to nieprzeszkadza i zostawiaja tak jak jest, automatycznie wysowam sie na "patelnie". Przeczytalam ze moge sadzic kilka owocowych drzewek kilka lisciastych, wspomniany zywoplot pospolity i porzeczki. W planie wyraznie mam napisane Ligustrum Vulgare na nieszczescie zrzuca liscie, sa odmiany zimnozielone owszem ale juz w nazwie maja np Ligustrum Ovalium btw znalazlam na Allegro. Zadzwonilam wczoraj do tutejszego Urzedu i powiedziano mi ze ma byc dokladnie to co jest wpisane, dowidzenia Ovalium. Miedzy czasie w internecie znalazlam zimozielony Ligustrum Vulgare Atrovirens podgatunek ? tak przynajmniej wynikalo z tabeli. Walcze nadal w ostatecznosci niech bedzie pospolity i tak tuz za nim bedzie lasek XDD,  jak sie juz odgrodze to sobie bede sadzic roznosci:), wtedy w oczy nie bedzie kolec, co mam w ogrodzie miec same porzeczki ...,
Wolalabym zeby sobie samo roslo bez ciecia, jako krzaki. Dla mnie to dosc spory klopot scinanie ciagle muru 36 metrow dlugosci Ratunku!

Pozdrawiam Lidia
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: