Apollo13
Nowicjusz
|
 |
« : Styczeń 13, 2008, 19:40:26 » |
|
Czy uprawia ktoś cebulki Sprekelii w doniczkach. Mam je 2 lata i nie chcą mi zakwitnąć. Może ktoś ma jakiś dobre rady. Dzięki i pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2008, 20:09:45 » |
|
Elu ta fototeka ma paskudny zwyczaj wyświetlania się długo jako reklama. I dość wolne łącza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2008, 20:11:26 » |
|
Czy nie widać obrazka? Ja widzę Fotosik ciężko u mnie wchodzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2008, 20:18:18 » |
|
Czekałam na ten obrazek dobre 2 minuty.
Jest tak w momencie pierwszego wejścia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2008, 20:22:07 » |
|
Ostatnio sporo wklejam w fotece...Czy wszystko się tak strasznie ciężko otwiera? Mnie się moment otwiera i myślałam że lepsza foteka od fotosika...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2008, 20:23:35 » |
|
U mnie otwiera się szybko. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Apollo13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2008, 20:58:39 » |
|
Przepraszam bardzo ale Te wszystkie posty, oprócz pierwszego od Ela G., są nie na temat. Liczę na konkretne wypowiedzi. Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2008, 00:11:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2008, 09:07:49 » |
|
Proponuję umieścić pytanie we włąsciwym dziale, jest osobny do doniczkowych. Liczę też na umiejętność dostosowania się do miejscowej społeczności i nie zwracanie uwagi moderatorom/administratorom bo (zazwyczaj) wiedzą co robią. Proponuję korzystać z wyszukiwarki i podesłanego linka bez okazywania zniecierpliwienia. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2008, 09:44:20 » |
|
Kupiłam wczoraj kilka cebul sprekelii, przed chwilą przeczytałam link podany przez Aiszo. Szczerze mówiąc chciałam ją uprawiać w gruncie. Co o tym sądzicie? Czy wcześniej posadzić w doniczce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2008, 12:47:16 » |
|
Moniko mieszkam w trochę cieplejszym rejonie i ziemię mam taką że nagrzewa się migiem. Zatem pomyślałam sobie posadzę tuberozę do gruntu będzie miała lepsze warunki niż w doniczce. Efekt, roślina zareagowała totalnym pomnożeniem się. Teraz zamiast jednej dużej bulwy ma 20 małych cebulek, bo z każdego oczka na bulwie wytworzyła się jedna cebulka. Jest to znane zjawisko i tak reagują rośliny bulwiaste i cebulowe na zbyt niską temp. podłoża (choć nie tylko). Jeśli chcesz mieć efekt to nie popełnij podobnej sytuacji. Wsadź do jakiejś sporej donicy i tak kwitnąć będą zanim wyniesiesz je na zewnatrz.
Większość z roślin które kupiłaś mają swoje pochodzenie z południowych krajów Afryki. I tam z uwagi na niekorzystne warunki maja przerwę w czasie upalnego lata. Wzost podejmują gdy temperatura spadnie i zrobi się mokro czyli w ichniejszej zimie. Dlatego one kwitną najczęściej właśnie w okresie kiedy u nas jest temp 20 stopni i trochę wody. Jedne utarło sie hodować w domu inne na zewnatrz. Na upartego wszystkie możesz hodować jak hipeastrum lub jak krynkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2008, 16:04:53 » |
|
Dziękuję, Zoe  Większość z tych roślin znam z wieloletnich pobytów w Afryce, po prostu rosły sobie w ogrodzie. Wtedy nie zwracałam na to uwagi, nawet nazw polskich nie znam. Będę starała się ich nie ukatrupić, mam nadzieję, że zakwitną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2008, 09:34:23 » |
|
Postanowiłam podzielić cebule- część będę uprawiać w domu, a część w gruncie. Czy te do gruntu posadzić teraz do doniczki i trzymać w jasnym chłodnym pomieszczeniu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 08, 2008, 16:56:59 » |
|
Ja w tym roku będę uprawiać sprekelię w domu. Zeszłego roku źle zniosła pobyt na polu. W domu miała kwiat a na polu nie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 08, 2008, 21:39:57 » |
|
Elu, dziękuję za rady  Ona chyba lubi ciepło, może w naprawdę upalne dni zakwitłaby na zewnątrz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 08, 2008, 22:42:04 » |
|
U mnie sprekelia w gruncie, w słonecznym miejscu nie zakwitła, za to wydała wiele dzieci.
W książce napisano, że po wykopaniu przechowuje się cebule w temp. 15-17st.,a od stycznia powinno się przechowywać w obniżonej temp.do 8st. W połowie kwietnia wysadzać do gruntu. Może w tym tkwi sekret kwitnienia?
Ja włożyłam do lodówki, trzymałam w trocinach do dzisiaj. Namoczyłam w kaptanie i jutro wsadzę do doniczki. Zobaczymy czy zakwitnie. W obniżonej temp. były tylko 2 miesiące, a nie 3,5 jak zalecają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 08, 2008, 23:10:09 » |
|
W jednym z postów Zoe pisała o temperaturze gruntu. Zbyt niska powoduje podzielenie się ciepłolubnej cebuli. Wniosek nasuwa się taki, że trzeba w donicy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 14, 2008, 22:48:08 » |
|
Kupiłam Sprekelię kilka lat temu. Widzę, że nie tylko ja mam z nią problemy.  Zakwitła tylko raz, zaraz po kupieniu. Cebulek przybyszowych wytwarza co roku kilka, a jest hodowana w doniczce na parapecie i z pewnością nie ma zimno. Przechowuję, na sucho, w domu - może faktycznie potrzebny jej okres schłodzenia? Sądziłam, że latem potrzebuje warunków jak na dworze - a takich nie mogę jej zapewnić. Cały ubiegły sezon spędziła w otwartym oknie (słońce od g. 13.00 do zmierzchu). Teraz jest już w ziemi (w doniczce) i wychylają się listki. Może w końcu zakwitnie? W tym roku część cebulek wydałam, zostawiłam 3 - dużą, średnią i małą. Jeżeli nie zakwitnie - wydam wszystkie. Żadnych problemów z chorobami, czy szkodnikami, nie miałam.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 15, 2008, 07:18:28 » |
|
witaj...podobno po przekwitnięciu ...potrzebuje dworu by wykształciła zdrowe i ładne liście ...które rokują powodzenie ...w kwitnieniu następnego roku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 15, 2008, 13:42:34 » |
|
witaj...podobno po przekwitnięciu ...potrzebuje dworu by wykrztałciła zdrowe i ładne liście ...które rokują powodzenie ...w kwitnieniu następnego roku  Tak też i myślałam! Liście w domu są wiotkie i baaardzo wąskie, powyciągane i jakby anemiczne. Pewnie w mieszkaniu jednak za ciemno i za ciepło. Dojrzewam do wydania cebulek na jesień. Irena
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 05, 2008, 23:32:23 » |
|
Kochane, po przekwitnięciu wysadzić do gruntu, czy dalej uprawiać w doniczce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 06, 2008, 06:57:05 » |
|
Jak chcesz. I tak na zimę będziesz musiała wykopać. Zatem wydaje się mniej ambarasujące uprawianie jej w doniczce, tylko zadbaj by miała co jeść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 06, 2008, 07:05:16 » |
|
Czy już kwitną wasze sprekelie- bo moje nie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 06, 2008, 07:13:10 » |
|
Elu moja już przekwitła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 06, 2008, 07:15:36 » |
|
Pewnie mi nie zakwitną... Coś mi rośliny strajkują- chyba ich za dużo i nie lubią tłoku przy zimowaniu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|