kluseczka
Aktywny

|
 |
« : Maj 25, 2006, 08:28:57 » |
|
Czy macie w domu jaśminowca doniczkowego? Czy taka roślina ma szanse przetrwać w domowych warunkach i się rozwijać? Pozdro 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2006, 15:34:50 » |
|
Zoe. Jest taka roślina. To jest chyba pnącze. Ma bardzo drobne kwiatki. Potrzebuje sporo pokarmu. Nie lubi mokrego podłoża ale wilgotne powietrze.Jak kwitnie nie należy spryskiwać. Po kwitnieniu przycina się pędy o połowę. Latem może być w domu lub na balkonie. W zimie przechowuje się w pomieszczeniu widnym gdzie jest 5-10 stopni.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2006, 15:36:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2006, 15:42:23 » |
|
Nie można mylić jaśminu z jaśminowcem. To dwa różne rodzaje. Gdyby nam nasza koleżanka mogła wkleić zdjęcie to wszystko byłoby jasne. Albo może zna nazwę łacińską.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2006, 15:49:12 » |
|
Masz rację Zoe , zdjęcie dużo by wyjaśniło. Kluseczko jeśli nie masz aparatu to znajdź w necie podobne zdjęcie i podaj link to naprawdę pomoże. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2006, 18:26:40 » |
|
czy to pnacze i ma białe bardzo przyjemnie pachnace kwiaty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2006, 18:27:41 » |
|
mi sie zdaje ze posiadasz tę rosline,warunki juz kolezanka opisała
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2006, 08:35:10 » |
|
Witam. Nie mam Jaśminowca...znalazłam stronkę w internecie http://kalmar.bazarek.pl/opis.php/tid,18679/?BazarekID=53f0e5eae1414211eb8d7b82c2a04cb5I tak się zastanawiam czy ta roślina pachnie podobnie do tej wersji ogródkowej... Pierwszy raz się spotkałam z tym, że w ogóle jest jaśmin doniczkowy... Myślałam że ktoś może ma i udzieli rady, bo miałam go kupić na Dzień Matki  ale chyba się wstrzymam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2006, 08:36:08 » |
|
Nie nie chodzi mi o Stephanotisa... mam go w domu i nawet niedługo zakwitnie.... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2006, 12:31:48 » |
|
Mam złe doświadczenia w kupowaniu w tym sklepie. Co do tego jaśminu muszę poszukać w necie jego nazwy łacińskiej to nam wszystko wyjaśni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2006, 13:31:26 » |
|
Hmmm... dlaczego złe? Ja tam jeszcze nie kupowałam ale przypadkiem znalazłam tę stronkę i zastanawiałam się nad tym Jaśminem... Czyżby firma była nieuczciwa?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2006, 15:55:23 » |
|
Kupiłam nasiona rośliny, którą bardzo chciałam mieć. Nasiona zgniły i nc nie wyszło. Drugi raz nie zdecyduję się na zakup w tej firmie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2006, 07:53:58 » |
|
Hmmm...no to faktycznie nieciekawe wrażenia...a koszty pewnie też spore z wysyłką 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 29, 2006, 08:22:43 » |
|
Wiesz najbardziej wkurza, że nasiona okazują się stare i gniją zamiast wschodzić. W każdym razie odradzam zakupy w tego typu sklepach. Nie wymienię by nie robić reklamy ale są conajmniej 2 z nasionami roślin tropikalnych oba do bani.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 29, 2006, 09:04:44 » |
|
No właśnie sęk w tym, że nie wiadomo ile leżą w takim sklepie...a potem tracą zdolność kiełkowania i po nasionach...można się męczyć dowoli a one i tak nie wykiełkują...a sklepy tłumaczą to później naszym brakiem zdolności do hodowli..dlatego jeśli się ma możliwość to najlepiej kupić sobie w najbliższym sklepie...tylko o ile taki jest w pobliżu..Ja kupiłam niedawno sadzonki cytrusów przez internet (nie będę reklamować  ) i może złe nie są ale zapłaciłam jak za woły, a pewnie w jakimś hipermarkecie byłyby za połowę ceny  ale cóż, mam nadzieję że będą chociaż rosły..
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Olczyczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 18, 2006, 10:05:24 » |
|
Cześć kluseczka, Mam w domu jaśmin lekarski( jasminum officinale), pachnie pięknie, jeszcze intensywniej od krzewu jaśminowca. Kwitnie od czerwca do września.Polecam Ola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 18, 2006, 11:14:01 » |
|
Pochwal się swoją kolekcją. Może masz możliwość zamieszczenia zdjęć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 20, 2006, 10:37:32 » |
|
Cześć Olu. Dzięki za informację. Możesz napisać coś więcej na temat hodowli tej roślinki? Jaśminowiec ogrodowy pięknie pachnie. Gratuluję cuda w doniczce 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Krystyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 22, 2006, 20:05:58 » |
|
Mój Jaśmin lekarski pięknie rośnie ale nie kwitnie Przezimował w zimnym ale jasnym pomieszczeniu, nie był przycinany. Teraz stoi na balkonie. Wypuścił 2 słownie: dwa kwiatki. Zapach wprawdzie był na cały balkon ale to wszystko. Natomiast jaśminowiec doniczkowy to roślina pnąca, duża. Kwiaty ma takie jak jaśmin ( ten jasminum officjinale) troszeczke tylko większe i podobnie pachnie. Były na wiosnę w sprzedaży po około 90 zł. Krystyna.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 22, 2006, 20:54:17 » |
|
A mogłabyś wrzucić zdjęcie tego jaśminowca doniczkowego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 23, 2006, 17:00:34 » |
|
trochę zgłupiałam z tymi jaśminami. Mam w domu jaśmin kwiecisty. Pięknie wiosną kwitnie - jest dosłownie obsypany kwiatami. Ale jest nieco inny od jaśminu lekarskiego - jest drobniejszy, bardziej zwarty i kończy kwitnienie w maju, natomiast jaśmin lekarski ma większe listki i kwitnie od czerwca do sierpnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 23, 2006, 17:34:28 » |
|
Poprosiłam o zdjęcia bo na własne oczy chcę się przekonać czy jest jaśminowiec doniczkowy. Dla mnie nie ale przecież mogę czegoś nie wiedzieć. Podejrzewam jednak, że Krystyna ciągle myli jaśmin z jaśminowcem i być może z tego powodu jest to zamieszanie. Zdjęcia wszystko by wyjaśniły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2006, 13:34:36 » |
|
Ja podałam nazwę pnącza, które widziałam w sprzedaży z plakietki jaką był opatrzony. Wyraźnie była tam nazwa Jaśminowiec. Była to duża roślina upięta na pałąkach, kwitnąca, gotowa do postawienie na tarasie. Natomiast w Wielkij Encyklopidii Roślin pod hasłem "Jasminum ( oleaceae) Jaśmin" jest opis 11 odmian. Nie ma tam rozróżnienia na nazwy: Jaśmin i Jaśminowiec. Krystyna
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
Krystyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 25, 2006, 14:08:25 » |
|
Nie dokończyłam o jaśminach. Jaśminowiec czyli Philadelphus (Hydrangaceae) . W tej encyklopedii jest też opis kilkunastu odmian. Z tego wniosek, że są to zupełnie inne rodziny tylko nazwy polskie podobne.Można sie pogubić. Krystyna.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 25, 2006, 16:45:36 » |
|
No i po sprawie. Dlatego tak ważne są nazwy łacińskie, bo wyjaśniaja wsystkie niejasności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 24, 2006, 08:35:42 » |
|
Pogubić się można 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 24, 2006, 15:09:59 » |
|
Na wiosnę w marketach pojawiają się sadzonki "jaśminowca", pakowane tak jak róże, tamaryszki, forsycje etc, ale tak naprawdę nie wiem, czy to ma być krzew czy pnącze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amidala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 24, 2006, 15:24:03 » |
|
Jeśli to jasminowiec i jeżeli jest zapakowany tak jak róża, to raczej krzew przeznaczony do uprawy ogrodowej. Jaśminowce rosną i zimują w Polsce w gruncie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Amidala
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 24, 2006, 15:31:18 » |
|
Ja mam w ogrodzie zwykłe jaśminy, ale nie wiem, jakiej są odmiany. A jakie są te jaśminowce, nie sprawdzałam. Ale tak jak Ty podejrzewam, że tak się je traktuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|