Jean
Nowicjusz
|
 |
« : Styczeń 07, 2008, 23:32:05 » |
|
Jestem miłośnikiem paproci gruntowych. Wprawdzie zacząłem dopiero kolekcjonowanie tych pięknych roślin i nie jestem ich znawcą ale mam już kilkanaście gatunków i odmian. Chętnie bym wymienił uwagi o uprawie i źródłach zdobywania różnych gatunków i odmian. Zauważyłem, że najbardziej pospolitą, łatwą w uprawie jest dość agresywny pióropusznik strusi i tej paproci wszędzie jest dużo w ogrodach. Poniżej jedna z posadzonych jesienią paproci.  Wietlica /Athyrium felix femina 'Grandiceps'/  I jeszcze paprotka zwyczajna i języcznik pospolity. Obie chronione ale są w uprawie i sprzedaży. /Polypodium vulgare i Phyllitis scolopendrium/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2008, 02:30:32 » |
|
Witaj  Mam dwie paprocie, ale nie znam nazw. Wiosną zrobię zdjecia, bo teraz nie mam ich żadnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2008, 04:28:14 » |
|
Wprawdzie zacząłem dopiero kolekcjonowanie tych pięknych roślin i nie jestem ich znawcą ale mam już kilkanaście gatunków i odmian.
Dopiero zacząłeś ? Ta paprotka wygląda na przynajmniej 10-letnią... bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2008, 10:46:32 » |
|
Na działce mam pióropusznik. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2008, 21:17:35 » |
|
W odpowiedzi - bez Posiadanie kilku paproci to jeszcze nie kolekcjonowanie. Dopiero od lata zacząłem naprawdę zbierać i tworzyc kolekcję paproci. Jest to kolejna "mania" bo dawno temu miałem sporo tulipanów potem była era lilii następnie powojników. Z tym, że o paprocie trudniej i dlatego pytam tu i tam o nie. Kilka gatunków miałem od iluś lat. Przy okazji przedstawiam gruntowe Adiantum venustum, które nabyłem latem. Powszechnie znane są adianta uprawiane w mieszkaniach. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2008, 06:26:05 » |
|
Przy okazji przedstawiam gruntowe Adiantum venustum, które nabyłem latem. Bardzo ładne. Ja nabyłem ten sam gatunek wiosną, ale coś mu nie odpowiada - nie chce się zaaklimatyzować. Podobnie nie mogę rozszyfrować Asplenium ruta-muraria : już trzeci raz przenoszę je w inne miejsce i wszędzie słabo rośnie tymczasem jego krewniak Asplenium trichomanes rośnie jak na drożdżach. Oprócz w/w uprawiam jeszcze : Athyrium nipponicum, Onoclea sensibilis i Polystichum lonchitis - wszystkie rosną dobrze. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2008, 23:01:36 » |
|
Cieszę się bez, że znalazłem miłośnika paproci ogrodowych. Wymienione przez Ciebie gatunki z wyjątkiem Polystichum lonchitis też posiadam. Asplenium ruta-muraria znalazłem na dole starego muru i pobrałem kilka. Narazie rosły dobrze. A. trichomanes jak i ruta-muraria wymagają chyba podłoża alkalicznego dlatego dałem im też drobnych, białych kamyków wapiennych jakich uzywają drogowcy czasem. Innym dodaję troche torfu i ziemi liściowej z lasu. Mam m.i. też Adiantum pedatum oraz jego odmianę A.p. 'Imbricatum' nieco mniejszą. Adiantum venustum rośnie w lekko kwaśnym podłożu. Ciekaw jestem, jak będą rosły dalej.Onoclea jest dość agresywna i posadziłem ją w pojemniku bez dna. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2008, 05:11:17 » |
|
Onoclea jest dość agresywna i posadziłem ją w pojemniku bez dna. Chyba też tak zrobię. Moja jest nie tyle agresywna, co wędrowna : sadzę ją w jednym miejscu a po roku wyrasta w innym. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2008, 22:52:49 » |
|
Bardzo się cieszę,że powstał ten wątek. Bardzo lubię paprocie  Czy mogłabym prosić o więcej fotek ? Najlepiej z podpisami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2008, 21:19:09 » |
|
W odpowiedzi MiiriamU mnie problem polega na tym, że aparat cyfrowy nabyłem późno i jeszcze musiałem się trochę poduczyć aparatu i robienia zdjęć. Więc niewiele ich mam. Wydaje mi się, że na tym forum wstawia się tylko swoje zdjęcia /tu też jestem nowy/ i pewnie nie mogę podać nazw posiadanej paproci i zilustrować zdjęciem z internetu. Może bez posiada jakieś zdjęcia i nam pokaże? Mogę podać teraz jeszcze zdjęcie zanokcicy skalnej /Asplenium trichomanes/ też świeżo posadzonej latem.  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2008, 21:24:56 » |
|
Jean, zamiast zdjęcia z netu, możesz dać jego adres. Wtedy będzie w porządku.  A tak na marginesie, to piękne masz te paprocie. Jeszcze takich nie widziałam. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2008, 21:26:55 » |
|
To nic Przed nami znów wiosna .. to zrobisz fotki. przecież mamy czas. A zanokcica rewelacyjne.w pobliskich ogrodniczych nie sprzedają paproci:(( . Mam jedną od Natity i cieszę się nią bardzo. W tamtym roku jeździłam tez po centach budowlabych i zachaczałam o roślinowe działy.. ale też ubogo. Nacieszę oczy chociaż fotkami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 13, 2008, 05:27:43 » |
|
Może bez posiada jakieś zdjęcia i nam pokaże? Posiadam, ale pokażę dopiero jak wróci dawny system zamieszczania zdjęć - obecny jest dla mnie zbyt skomplikowany. Zresztą mamy praktycznie te same gatunki. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 13, 2008, 17:24:36 » |
|
bez Okazuje się, że moja A.ruta-muraria to jednak nie jest ruta-muraria. Sprawdziłem dokładnie. Wprawdzie zebrałem ją z szczeliny w starym murze ale to nie to. W sprzedaży nie widziałem. Czy można wiedzieć skąd zdobyłeś swoją?
Lila, Miiriam, BASIA TEL dziękuję za zainteresowanie i do wiosny. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 13, 2008, 18:03:12 » |
|
Gdyby ktoś z was miał nadwyzke tych paproci, to bardzo chętnie je odkupię. Z powodu braku asortymentu w pobliskich ogrodniczych Jestem pierwsza w kolejce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 13, 2008, 18:26:51 » |
|
Okazuje się, że moja A.ruta-muraria to jednak nie jest ruta-muraria. Sprawdziłem dokładnie. Wprawdzie zebrałem ją z szczeliny w starym murze ale to nie to. W takim razie co ? W sprzedaży nie widziałem. Czy można wiedzieć skąd zdobyłeś swoją? Z wymiany w Tabazie. Do Miriam : niektórymi paprociami będę się mógł podzielić, ale wolę wymianę niż sprzedaż. Do Basi : Faktycznie.. zaraz spróbuję czy działa.. [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 13, 2008, 18:50:16 » |
|
No to.. nic z tego chyba.. chociaż bardzo, bardzo żałuję.. ja mam tylko jedną pospolitą paproć. Więc nie mam na co się wymienić  . W ogóle to jestem początkującym ogrodnikiem i malo jeszcze mam. Dlatego zaproponowałam taką formę "wymiany". Może jednak przemyślisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 13, 2008, 18:56:37 » |
|
Wspaniały ten języcznik. Czy podłoże ma alkaliczne? No i musi być w cieniu. Miałem kiedyś jednego na świetle i liście były mniejsze i b. wąskie. Tą pseudo rutę muszę oznaczyć, jak będą zarodnie. Jest mała ale listki nie takie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 14, 2008, 05:31:36 » |
|
Wspaniały ten języcznik. Czy podłoże ma alkaliczne? No i musi być w cieniu. U mnie gleba jest piaszczysta i lekko kwaśna, ale dałem mu pod spód skorupek. Faktycznie, rośnie w cieniu a dokładnie w malinach - słońce dochodzi do niego tylko poza sezonem, kiedy maliny nie mają liści. Miałem kiedyś jednego na świetle i liście były mniejsze i b. wąskie. Nie widziałem jeszcze takiego - pewnie to zmienność gatunkowa. Do Miriam : Mamy czas do jesieni więc na pewno coś wymyślimy. Wrzesień to najlepszy okres przesadzania paproci /część z nich zanika na zimę i wybija późną wiosną - zatem nie można ich teraz znaleźć a z kolei latem mają młode, delikatne przyrosty które łatwo więdną/. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 14, 2008, 14:10:54 » |
|
No to mamy czas Tak. Na 100% mogę obiecać 4 gatunki: Athyrium nipponicum Matteutia struthiopteris Onoclea sensibilis Polypodium vulgare bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 14, 2008, 14:50:16 » |
|
Aż CZTERY...... Bez.. jesteś wielki!!!!!!!
Tylko gdzie ja znajdę inne niż ty masz gatunki do wymiany. Napisz co masz.. a ja się postaram !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 15, 2008, 06:42:31 » |
|
Tylko gdzie ja znajdę inne niż ty masz gatunki do wymiany. Napisz co masz.. a ja się postaram ! OK, ale to już na pw. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 15, 2008, 13:34:28 » |
|
często podlewasz latem paprocie??????????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 15, 2008, 15:48:45 » |
|
często podlewasz latem paprocie??????????
U mnie to zależy od deszczu : bywały lata wilgotne że wcale ich nie podlewałem. Zobaczymy jak to robi Jean... bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 15, 2008, 19:37:38 » |
|
bez.. lektura bedzie bardzo pouczająca... bo najpierw muszę przetłumaczyć I obiecuję, że sie postaram
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 15, 2008, 19:48:26 » |
|
Jean paprocie piekne. Ja niestety mialam do czynienia dotychczas tylko z domowymi- a te mnie chyba nie polubily...  , przeciagi im nie sluza 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 15, 2008, 23:20:00 » |
|
A komu służą? Z domowych wyeliminowałem nefrolepisy bo rosną szybko a potem zasychają i jest sporo sprzątania. Wracając do gruntowych to zalogowałem się do Tabazy i zobaczymy czy coś zdobędę. W Tarnowie jest pewien działkowicz-producent ciekawostek i od niego na razie kupiłem część. Mam jeszcze jedno zdjęcie letniego nabytku: Jest to wietlica odmiana 'Victoriae' /Athyrium filix-femina 'Victoriae'/ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|