|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #90 : Styczeń 15, 2008, 07:10:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #91 : Styczeń 15, 2008, 08:06:28 » |
|
Dalsza część też śliczna
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #92 : Styczeń 15, 2008, 08:21:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #93 : Styczeń 15, 2008, 10:58:40 » |
|
Ech, moja miłośc .. róże... przepiękne  Moge godzinami siedzieć wśród roż. Ciekawe ile u mnie przetrwa  na tarasie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #94 : Styczeń 15, 2008, 11:15:43 » |
|
Jeśli pogoda będzie taka jak u mnie czyli dość ciepło i tak do końca zimy,  to obstawiam że wszystkie przeżyją.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #95 : Styczeń 15, 2008, 11:22:21 » |
|
Oglądałam prognozę i straszą, że od połowy przyszłego tygodnia powrót zimy  . Ale może się nie sprawdzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #96 : Styczeń 15, 2008, 18:17:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« Odpowiedz #97 : Styczeń 15, 2008, 19:00:41 » |
|
Aiszo, Maj@, Tellerka , Lidka, Nena100 bardzo się cieszę, że zawitałyście do mnie Dziekuję za miłe słowa. Są jak balsam na duszę. Dodające sił i dające radość  Ogladając wasze ogródki, rabatki, kompozycje i oczka .. z " pewną taką nieśmiałością" odważyłam się wkleić te fotki. Boć to przecież obrzeża ogrodu , a nie ogród jeszcze. Kiedy, kilka lat temu zaczęliśmy budowę, wiedziałam że potrwa ona trochę ( czytaj: długo) i chciałam żeby coś rosło, kiedy już się wprowadzimy. Ale jeżdżące z materiałem budowlanym ciężarówki, betoniarki, gruszki....... i nie wiem co jeszcze nie pozwalały na jego zagospodarowanie pośrodku. Moglam sadzić jedynie wokół brzegów. W trakcie już okazało się, że trzeba przenosić i to... bo studnię trzeba bylo kopać na środku drogi.. drogę przenieść zupełnie gdzie indziej, wykopać przekop do wody... razem z tymi pracami przesadzanie roslin ( i tak odratowuję np migdałka, który był już dość spory a teraz została gałązka, cyprysy i inne roślinki) Poza tym robotnicy nie bardzo uważali...jak to chłopy, dla nich to nie takie ważne. Jedyne kwiatki jakie miałam do ubiegłego roku.. to róże obok krzywej jabłoni i w kąciku krzewy róż (Fotka 61)., za nimi irysy jasnożołte i rządek michałków jesiennych. I to wszystko. Dopiero w ubiegłym roku powstała rabatka widoczna za juką, i jeszcze 2 inne.. a następnie skalniak. Tak prawdę mówiąc, to obserwacja waszych roślin, ogrodów oraz otrzymane od was nadwyżki - były początkiem mojej poważniejszej przygody z ogrodem. Pozazdrościłam wam No, a że dość często jeździlismy do Krakowa to w centrach budowlanych zawsze wypatrzyłam jakieś promocje czy wyprzedaże.  Mąz był zły jedynie wtedy, kiedy przy odwiedzinach na Śląsku ( mam tam rodzinę, ale też leczę sie tam ) , gdzie była kosmiczna promocja na roślinki, wieźliśmy cały załadowany bagażnik kombi. Wyście to sprawili.. wirus, który był już we mnie... rozwinął się szybciej niz myślałam i w tempie zastraszającym. .. no i co mam powiedzieć ? jedynie: DZIĘKUJĘ Aiszo.. i Ty masz swoje roslinki w moim ogrodzie. Dziękuję bardzo
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 20:18:32 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #98 : Styczeń 15, 2008, 19:08:50 » |
|
Oglądałam prognozę i straszą, że od połowy przyszłego tygodnia powrót zimy  . Ale może się nie sprawdzi  U nas prawie będą ferie.. chcialabym chyba nawet trochę śniegu dla dzieci, bo dotychczas to słabo było:) A tak naprawdę to wolę zimę w lutym niż w maju. Niech już teraz będzie zima.. a potem cieplutka, śliczna wiosna .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #99 : Styczeń 15, 2008, 19:29:49 » |
|
Miriam uwazam, ze Twoj przed-ogrod to juz ogrod (jak juz ktos wczesniej wspomnial), patrzac tylko na zdjecia czuje sie dusze!!! Co do mezow i ich narzekan... (sorki meska czesci forum...  ), nie tylko tobie sie to zdarza  , kazdy ma swoje zadania, ktos buduje dom lub droge dojazdowa, a ktos inny dba o "dusze" domu i ogrodu ha ha ha. Ja dolaczylam do forum w sierpniu ubieglego roku, od tego czasu jestem nim zachwycona, znalazlam ludzi, ktorzy maja podobne zainteresowania, ktorzy pomagaja mi, ktorzy rozumieja co czuje jak babrze sie w ziemi ha ha ha, ktorym moge pochwalic sie np. pelargonia (to od niej zaczela sie moja pryzgoda z flora...). Pozytywnego dalszego rozwoju wirusa!!!! Pozdrawiam Cie!!!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #100 : Styczeń 15, 2008, 19:51:06 » |
|
Bardzo Ci dziękuje Nena O wirusa dbam ze szczególną troskliwością
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #101 : Styczeń 15, 2008, 19:55:16 » |
|
Jak w tym roku skończą się dowozy mteriałów - tynkarze nie zdążyli jesienią otynkować domu i te prace będą trwać na wiosnę .... to już będę mogła powoli zagospodarowywać także środek działki. Cieszę się bardzo, a jednoczesnie trochę martwię, bo dużo do zrobienia przed nami i pewno na roślinki niewiele będę mogła przeznaczyć. No cóż, bez mebli w kuchni, kuchenki, czy lodówki i innych nie mogę chyba żyć.. a bez iglaczków ......  ((( Ale i tak trochę kupię!!!!!!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 19:57:41 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #102 : Styczeń 15, 2008, 19:56:15 » |
|
Ja rowniez! I wiesz co coraz wieksza PALMA mi odbija  , ale ciesze sie z tego powodu, bo czuje sie swietnie, hodujac i pielegnujac roslinki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #103 : Styczeń 15, 2008, 19:58:35 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #104 : Styczeń 15, 2008, 20:01:12 » |
|
Ale i tak trochę kupię!!!!!!!
Miriam nawet nie licz na "niekupowanie"  Wszyscy tutaj ciagle cos nowego nabywamy ha ha ha. Ja dzis np. znow nasionka nowe kupilam. Kiedy siadlam w domu i zaczelam ogladac moje nabytki, zastanawialam sie gdzie to wszystko przechowam do czasu wysadzenia w ogrodzie...  . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #105 : Styczeń 15, 2008, 20:06:08 » |
|
Znam to uczucie. Chociaż ja w tym roku to niedużo będę siała  szkoda by było, gdyby trobotnicy zadeptali. Na pewno posieje trawę i rośliny skalniakowe. W poprzednim roku posiałam, ładnie mi zakwitły .. i cieszyły oczy, aż do zimy. To były mieszanki ale bardzo mi sie podobały. Mam nadzieję, że uda mi się kupić w tym roku takie nasionka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #106 : Styczeń 15, 2008, 20:45:11 » |
|
Ale masz ładne kamienie na skalniaku takie jakie powinny byc pozazdrościc ,ja mam polne iiiiiiiiiii skalniak bardzo ładny jakie piękne róże co robisz z jagody kamcz. bo u mnie jest miała owoce ładne ale ,nie takie smaczne ANITA
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 20:52:09 wysłane przez anita74 »
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #107 : Styczeń 15, 2008, 21:05:44 » |
|
Cieszę się, że cokolwiek się przyjęło  Załóż swoją "Kolekcję roślin"! Namawiam Cię kolejny raz!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #108 : Styczeń 15, 2008, 21:24:09 » |
|
Aniu.. zrobię kolekcję, obiecuję. Ale może jak już skończę te studia, może bliżej wakacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #109 : Styczeń 15, 2008, 21:30:58 » |
|
Anitko Cieszę sie , ze Ci się u mnie podoba... dołożę wszelkich starań , żeby było coraz przyjemniej Jagody mam 4 krzaczki. Rożnia sie wygladem owoców i czasem dojrzewania. Rownież smakiem. rzeczywiście nie są zbyt smaczne na surowo. Ja robię z nich dżem.. jest pyszny i aromatyczny, robiłam sam jagodowy i zmieszany z truskawkami. Robilam równiez kompoty truskawkowo - jagodowe. Dodawałam do soku. Piekłam rownież ciasta - drożdżowe i kruche. Robiłam pierogi - ale dodawałam więcej cukru. No i mąż zrobił wino truskawkowo - jagodowe. Niewiele, na spróbowanie. Nawet dobre. U Ciebie też tak obficie owocują ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #110 : Styczeń 16, 2008, 03:40:27 » |
|
Witaj Bernardetko  Skończyłam właśnie czytać i oglądać twój przedogród. To już jest prawdziwy ogród a nie przed. Masz bardzo piękny i kolorowy żywopłot I na dodatek bardzo duży i śliczny skalniak. Masz serce i duszę ogrodnika bo widać jak u ciebie pięknie rosną roślinki. Życzę ci aby wszystko tak pięknie rosło. Pozdrawiam ciepło.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #111 : Styczeń 16, 2008, 13:10:09 » |
|
Ja miałam je wykopac ze względu na smak,ale teraz  co roku bardzo obficie owocują. Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 19:57:06 wysłane przez anita74 »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #112 : Styczeń 22, 2008, 16:39:09 » |
|
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka od Lidki
Lidziu - dziękuję bardzo za nasionka, sadzonkę rumianu i opisy... zwłaszcza te dla początkujęceego ogrodnika, są bardzo ważne.
Przesyłka dotarła szybko, stan roślinek - bardzo dobry. Jestem Ci szczególnie wdzięczna, za te nasiona jadalnych roślinek. jestem ich niesamowicie ciekawa. Bardzo Ci dziękuję, Lidko
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2008, 01:35:50 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #113 : Styczeń 22, 2008, 16:59:43 » |
|
Miiriam, literki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #114 : Styczeń 22, 2008, 17:14:09 » |
|
Już poprawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #115 : Styczeń 22, 2008, 17:37:17 » |
|
Miiriam bardzo się cieszę niech zdrowo rosną.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #116 : Styczeń 26, 2008, 16:16:58 » |
|
No to, Miiriam, znów Ci ogródek urośnie  I tak krok po kroczku dojdziesz do tego, że nie będziesz miała na nic miejsca 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #117 : Styczeń 27, 2008, 22:21:25 » |
|
Wiesz co? Ja się z Tobą chętnie zamienię  Chcesz moje iryski za swój przed-ogród? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #118 : Styczeń 27, 2008, 22:26:54 » |
|
Witaj Jagno  jak miło że przyaszłaś jesteś pewna tej wymiany ....? :  ))) a gdzie ja wtedy te iryski posadzę, chyba w doniczce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość