Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« : Styczeń 07, 2008, 23:22:12 » |
|
Poprzednia wiosna, była pierwszą moją kwiatową wiosną. Prawdę mówiąc dzięki wam. Kiedy, szczęsliwym przypadkiem, odkryłam to Forum, dostałam trochę waszych nadwyżek - DZIEKUJĘ  - zaczęły powstawć 2 rabatki i skalniak. Moja działka ma prawie 30 arów, na niej stoi dom. Wraz z budową rozpoczęłam obsadzanie brzegów działki. Wymarzył mi sie żywoplot z tuj i taki lisciasty nieformowalny. Lisciasty prezentuje się już dobrze, zielony... no cóż, pół rzędu moich roślin pewną nocą tajemniczo zmieniło właścicieli. Ponieważ jeszcze je splacałam, a juz ich nie miałam nie dosadzałam nowych, dosadzę, jak już się wprowadzę na stałe. nie moglo tez byc mowy o żadnych droższych czy egzotycznych roślinkach. Ale wierzby mam 2 Posadzilam też trochę krzewów owocowych i drzewek. Ponieważ na budowie trwały ciągle prace i zwożono materiał mogłam sadzić tylko przy brzegach. Kwiatów więc nie było raczej, oprócz kilku róż. Mam nadzieję, że z czasem bedzie się to zmieniało. W najblizszych planach mamy skarpę, schody kamienne na skalniak ( mam duzy skalniak  , obawiam się czy nie za duży ) Z czasem oczko wodne z kaskadą , może jakąś pergolkę. .. i dużo pomysłów. .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 12:11:24 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2008, 23:37:34 » |
|
Wiosna 2007 w moim ogrodzie 1.  2.  3. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 21:25:14 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2008, 23:43:13 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 21:35:35 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2008, 23:48:31 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 21:17:22 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2008, 23:49:36 » |
|
No, i już na początek było ładnie i kolorowo  Ja mam w kajeciku zapisane, że obiecałam Ci jukę. W tym roku nie dało się oddzielić odrostów, ale na jesieni może wyrosną obok macierzystej, a nie na starej łodydze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2008, 23:54:15 » |
|
ooo serdecznie witam Pierwszego Gościa. Gdzieś mam fotkę mojej juki.. jeżeli nie masz takiej jak ja.. to chętnie się podzielę. A jeżeli znajdziesz coś tutaj (  - bo nie wiem czy to mozliwe ) to również się odwdzieczę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2008, 23:56:59 » |
|
i jeszcze kwiaty 10.  11.  12. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 21:21:25 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2008, 00:02:26 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 22:13:28 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2008, 00:04:12 » |
|
Dziękuję za dobre serce, ale juk mam pod dostatkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2008, 00:08:56 » |
|
no.. to może w przyszłości.. bo teraz to ja chyba nic ciekawego jeszcze nie posiadam.
Nie wiem dlaczego fotki nr 3 i 15 i 18 nie chcą w miniaturkach być pionowo, chociaz tak mam w fotsiku i tak je widzę przy powiększeniu?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2008, 00:15:05 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2008, 00:14:06 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 22:18:37 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2008, 00:25:34 » |
|
Wierby i Moja ukochana " Krzywa jabłoń" - złota reneta , gdzie bawiłam się jako dziecko. Dziś pod nią odpoczywam, przy zrobionym przez meża stole i na wykonanej przez niego Huśtawce ( moj maz nie jest stolarzem i na wykonanie tej hustawki poświęcił duzo czasu.. ale jest super  ) Chcąc osłonić miejsce wypoczynku posadziłam z jednej strony krzewy winogron a blizej domu róże.... Róże są jednak jakieś takie nijakie. Kwitną tylko raz .. potem są mało atrakcyjne. Może podpowiecie mi jakieś ciekawe rozwiązanie na ładne pnącze.. dobrze by było, gdyby były zapachowe. Pod wierzbą płaczącą założyłam jesienia funkiolandię. Ale nie było jeszcze czego fotografować, bo to maleństwa 19.  20.  21. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 21:39:00 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2008, 00:27:20 » |
|
A może ktoś ma pomysł na mój ogród... Jest jeszcze w powijakach  i można go wychowac jak bedziemy chcieli  !!!! Rozpatrzę każdą propozycję
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 12:18:55 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2008, 00:29:35 » |
|
Ale u Ciebie nie-zimowo, aż miło popatrzyć  Bardzo ładnie się ten Twój przed-ogród zapowiada, sama chciałabym taki (mówię to z pozycji posiadaczki całych 300 metrów  )  A tak w ogóle, cały czas pamiętam, że obiecałam Ci fuksje... Wiosną będą, świeżutkie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2008, 00:34:13 » |
|
Za jabłonią i obok niej widać początkową fazę skalniaka. Teraz wygląda już bardziej cywilizowanie  . Jeszcze pomiędzy dolna i górną częścią przejeżdżają samochody z materiałem budowlanym, ale w przyszłosci chcemy obie części połączyć i między nimi umieścić oczko z kaskadą. Widać też pozostałaości po żywopłocie. gdyby nie znikł miałabym już taki duzy zielony parkan od strony ulicy .. niestety, mam tylko połowę
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 13:49:16 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 08, 2008, 00:39:15 » |
|
Witam Cię Jagna serdecznie. Moje kwiaty teraz co nieco chorują, tak, że dobrze sie stało, że nie dostałam ich.. bo nie wiem co mogłoby się zdarzyć...a za bardzo mi zależy, żeby ryzykować. Pozdrawim Cię i zapraszam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2008, 09:01:25 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 08, 2008, 02:27:04 » |
|
Miriam, piękne początki  Masz duży teren, więc mnóstwo miejsca na zrealizowanie wszystkich pomysłów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 08, 2008, 08:44:18 » |
|
Miiriam super ogród 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 08, 2008, 23:30:58 » |
|
Mój żywopłot - bardzo nieformowany 22.  23.  24. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 21:43:07 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 09, 2008, 00:55:13 » |
|
Miiriam, pięknie w Twoim ogródku!!! Już jest na co popatrzeć:)
Masz dużo przestrzeni i dorosłych drzew - ja bym ten ogród poprowadziła w stylu angielskim, bo ja już mam takie ciągoty, żeby najmniej ingerować w naturę... Trochę trawnikowych przestrzeni, krętych ścieżek, a nasadzenia okalająco:)
Ale na pewno Ci przyjdzie mnóstwo pomysłów i urządzisz ślicznie po swojemu:)
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 09, 2008, 01:18:49 » |
|
Renatko witaj. Jeszcze nie bardzo jest co ogladać .. ale to dzięki Tobie jest i tak dużo  . Ja właściwie nie mam jeszcze pomysłu na mój ogród jako calości. Mam na jego części: duzy skalniak - bo ma chyba 20 metrów długości, oczko ( kiedyś) z kaskadą, skarpa ze schodami kamiennymi. Przy drodze pas z niskich iglaków, wysypany żwirkiem. Poza tym miejsce na krzewy owocowe (już jest), warzywnik ( jeszcze nie ma ) i mały sad. Dlatego z wielką radością przyjmę każdą propozycję... dziękuję za twoją. Trafilaś w to co bym chciała. A spacerując po waszych ogrodach, przyglądam się, podpatruję. No i uczę się pilnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ingrid
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 09, 2008, 01:19:57 » |
|
Bardzo dobrze sobie radzisz w swoim ogrodzie  Popieram sugestię Renaty ,abyś inspirowała sie ogrodami angielskimi .Masz dobrą rękę do roślin - Twoje krzewy prezentują sie doskonale - czy próbujesz je mnożyć - najprostszy sposób to obsypać podstawę krzewów ziemią ,utrzymywać wilgoć i odrosty powinny sie ukorzenić . Nie wiem tylko ,czy to dobry pomysł z funkiową rabatą pod wierzbą - wysusza ona bardzo glebę a funkie potrzebują wilgoci .
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ingrid
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 09, 2008, 01:27:39 » |
|
Witaj Ingrid Trochę krzewów rozmnożyłam już i nawet wysłałam kilku osobom. Ja mam takie zwykłe krzewy. Inne przy nie ogrodzonej działce niezbyt by sie uchowały.  Łatwo się rozmnażają. Przykopuję dolne gałązki.. i już. Wierzby ukorzeniam natomiast w wodzie. Też ładnie puszczają korzonki. Chętnie ukorzenię i podzielę się tym co mam z innymi Natomiast co do hostowiska, to nie wiedziałam. Mam tez takie cieniste miejsce pod "krzywą jabłonią" tam kiedyś powstanie moja wymarzona skarpa... jak myślisz, czy tam byłoby im lepiej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 09, 2008, 01:30:49 » |
|
Och... Masz skarpę ze schodkami...! Marzenie....!!! Strasznie mi się coś takiego podoba..! Masz może jej zdjęcie?
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 09, 2008, 01:39:26 » |
|
Reniu.. ta skarpa dopiero powstaje. Pomysleliśmy ja tak, że będzie prowadziła na góre jednej czesci skalniaka (tej z kaskadą - w przyszłości), tam zamieniała się w dróżkę kamienną prowadzącą przez poałączony już skaniak - górą i kończyła się kikoma schodkami. Mam gdzieś jedną fotkę z tamtegorocznych przymiarek. Poszukam, ale na razie to nie prezentuje się atrakcyjnie, bo nie ma jeszcze murków, roślin. Ta przyjemność jeszcze przede mną
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 01:41:06 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Ingrid
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 09, 2008, 01:40:31 » |
|
Zdecydowanie lepiej  , możesz zrobic trochę podwyższoną rabatę ,aby młode rośliny dobrze sie ukorzeniły . Ukorzeniaj krzewy też dla siebie -w dużym ogrodzie najładniej wyglądają posadzone po kilka sztuk z odmiany A cóż to znaczy "zwykłe odmiany" - uroda krzewów to by były zdrowe ,wyrośnięte o ładnym pokroju ,a Twoje jeszcze pięknie kwitną  Polecam też tawuły i berberysy .
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ingrid
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 09, 2008, 01:45:07 » |
|
Ech... rozmarzyłam się...!!! Nawet zdjęcie nie jest potrzebne - i tak wiem, że będziesz miała piękny, duży, urozmaicony i w dodatku piętrowy ogród!!!! Trzymam kciuki! Powolutku dopracujecie go w szczegółach:) I wtedy będą zdjęcia a my będziemy podziwiać!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 09, 2008, 01:46:35 » |
|
Widzę ingrid, że podobnie myśliimy. niskim żywopłotkiem z czerwonego berberysu chce odgrodzić droge od miejsca, gdzie rosną krzewy owocowe. Ta droga powstała, po zmianie planów,wczesniej nie miało jej tam być. natomiast miał byś sad i krzewy owocowe. teraz trzeba to odzdieliś . ale muszę poczekać, aż moj mąz zrobi krawęznik. Natomiast tawułek mam juz 4 czy 5 odmian i bardzo je lubię. Mam nawet miejsce gdzie sadzę te niższe -takie tawułowisko małe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 09, 2008, 01:47:51 » |
|
Renatko.. masz w tym udział. I zawsze będę ci wdzięczna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 09, 2008, 01:49:08 » |
|
Super:) Ja też na wiosnę planuję parę tawułek zakupić. No i na różne trawy mnie nachodzi, ale tu już nie wiem, czy gotowe kupić czy z nasion wysiewać... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|