Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 21:26:50
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "katlejaste"  (Przeczytany 2537 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« : Styczeń 05, 2008, 01:49:09 »

czytam ostatnio Wasze "prezentacje" i opinie, że "Cattleya" jest łatwa w uprawie
- wystarczy im zapewnić dużo światła tak to jest pierwszy z aspektów uprawy dużo rozproszonego światła;
jednak muszą mieć spełnione więcej warunków
wierzcie mi nie są łatwe w uprawie.
 jeśli nie zna się "rodziców" jeśli nie wiesz czy masz Confused
Cattleya labiata czy cattleya intermedia ; czy Laelia; czy Brassavola; czy Sophronnitis - jeśli nie wiesz"?" co przeważa w hybrydach marketowych sprzedawanych pod nazwą "katleja"
-czy  cattleya typu labiata czy cattleya intermedia  (C labiata-jedno;C.intermedia-dwuliściennych) i ile  części wymienionych "rodziców" jest w najczęstszych mieszańcach?
SLC; LC; BLC; Potinara i.t.p

tu rodzi sie mnóstwo pytań
Kiedy okres spoczynku ?
przed czy po kwitnieniu; przed czy po wyrośnięciu nowych przyrostów?
wilgotność; podlewanie?
jakie spełnić warunki żeby także w następnym sezonie zakwitły ( kwitną tylko z nowych przyrostów);
i wielokrotnie mimo pojawiania się nowych przyrostów nie zakwitają - znaczy to,że nie spełniliśmy do końca ich wymagań;  Surprised

jak tą zagadkę rozwiążemy to DAJĄ WSPANIAŁĄ SATYSFAKCJĘ - nie na darmo Cattleya zwana jest "Królową Storczyków"
nie dość,że kwiat jest "ogromny" to przeważnie wspaniale pachnie!!

dodatkowa pomocą w rozwiązaniu "zagadki co mam" może być  rodzaj pochewki kwiatowej (jesli masz szczęście ją mieć u swojej "katlejastej"):
 "przejrzyste" - można obserwować pod światło rozwój pąka kwiatowego;
nieprzejrzyste - grube i nic nie zobaczysz ale niby zielone i potrafi tak trwac ponad pół roku;
lub zasuszające sie -  myślisz, że po kwiatach a tu po pół roku rośnie - przebija się  kwiat Smile

Wy Sami forumowicze jeśli chcecie coś więcej wiedzieć o "Cattleya - "Królowej storczyków"  i jej pochodnych musicie trochę  poczytać o uprawie "katlejastych" i porozwiązywać mnóstwo z nimi związanych "zagadek" i identyfikacyjnych i uprawowych.

podaję przydatne linki zwłaszcza pani Doroty Kamińskiej "super fanki" katlejastych - wspaniała strona  i jej świetne tłumaczenie fragmentów książki A.A.Chadwick" The classic cattleyas"
http://www.storczyki.net/?storczyki,cattleya,ksiazki.html
także w "domowej" uprawie Beata Beczek jest "mistrzynią" przedstawia je na stronie:
http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewtopic.php?t=755.
NO I MISTRZ NAD MISTRZAMI KłANIAM MU SIĘ Nisko!!!  zobaczcie sami dlaczego:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=3881&pg=1

Dlatego za oznaczone nawet hybrydy płacimy taką cenę - wiesz mniej więcej jak uprawiać! Laughing
to jest cena za  wiedzę;
żeby te np po 30- 40 zł.  w hipermarketach nie poszło do śmietnika bo tak naprawdę za ta cenę masz z metką "kalteja" i nie wiesz i nikt z nas nie wie jak z powodzeniem dalej te hybrydy "katlejaste"  uprawiać to prawie jak TOTOLOTEK

I jeszcze jedno - ja dla "wprawy" w uprawie kupowałam u Tomaszewskiego "katlejaste" hybrydy "prawie" "przekwitnięte" - czyli widziałam kwiat i "prawie dobrze wiem" jak uprawiać-  po 15 zł szt - czyli nie tak drogo.
Po tej małej "wprawce w systemie i możliwościach uprawy"
Jeszcze udało mi się w na początku grudnia drodze powrotnej z Belgii do Polski "załapać" na Świąteczną obniżkę cen u Roellke po 5 Eu szt i mam kilka "młodych" (w tym jedna z pochewką kwiatową) "katlejastych" ze znanym pochodzeniem BLC;oraz Cattleya intermedia  var.Orlata; C. warneri; slc Elegant itd itp zobaczymy czy uda sie Uchować wcale nie tak małe "maluchy"

Jeśli ktoś; "któraś " lub " któryś"  ma większe - praktyczne - doświadczenie w uprawie bardzo proszę o przekazanie NAM Wszystkim swojej Wiedzy w tym watku

Prawie Bogata w wiedzę - Razz
Praktycznie jeszcze bardzo początkująca w uprawie "katlejastych" - to więcej pytań niż odpowiedzi Laughing
pozdrawiam
Malgorzata

Teraz taki mały skrót miedzy innymi wspaniałych "katlejastych" z "wizyty" "zakupów u Roeelke
- "niesamowite - wspaniałe- zachwycające" z adnotacją - nie na sprzedaż "katlejaste"
http://sbb28.fotosik.pl/albumy/328364.html#e

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
Maj@
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2008, 09:15:04 »

Nie są łatwe w uprawie i drogie jak rano poszłam do elea po jedzenia to były w kwiaćiarni jedna była żółta za 100zł i była jeszcze taka biało różowa i 5 kwiatami za 140zł bardzo mi się podobają ale nie za taką cenę.

Pozdrawiam serdecznie Ela.
Aletheia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2008, 10:43:36 »

Małgosiu, podejrzewam, że to moja odpowiedź skłoniła Cię do założenia tego tematu Smile
Nie twierdzę, że katleje są łatwe, co też zaznaczyłam w mojej wypowiedzi:
"Z tego, co wszędzie jest napisane, Cattleye są stosunkowo łatwymi storczykami w uprawie, jeśli tylko ma się jak im zapewnić bardzo wysoki poziom światła."
Choćby na kartce, którą dostałam z Orchidsklepiku na temat uprawy katlei było napisane: uprawa niemalże NIE MOŻE się nie powieść, jeśli zapewnimy bardzo dużo światła i delikatne przesychanie między podlewaniami. Czytam też: Katleje są najłatwiejszymi storczykami w uprawie i dlatego powinny być wybierane przez początkujących. (Oczywiście nie podaję słowo w słowo, ale sens.)
Sama jestem początkująca w uprawie katlei i narazie mogę polegać tylko na zdaniu o tych kwiatach autorytetów Smile
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2008, 13:29:26 »

Aletheia ...gdzie ty trzymasz te storczyki  Very Happy Very Happy Very Happy Confused

Aletheia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2008, 13:58:09 »

Ale o co chodzi...? Confused
piernikol
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2008, 14:13:25 »

Więc najłatwiejsze, czy nie Wink
Ja ostatnio u siebie w kwiaciarni widziałam Cattleye za ok.60, 70 zł...miały kilka kwiatów...

W życiu piękne są tylko chwile
piernikol
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2008, 14:15:03 »

Yyy...Basiu, a nie chodziło CI może o "sbb 28"?Very Happy

W życiu piękne są tylko chwile
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2008, 21:56:34 »

Na moją już 15-letnią uprawę katlei to są łatwiejsze od phalaenopsisów - jeśli oprócz światła zapewni się im przesychanie między podlewaniami - czyli nie są to rośliny dla osób mających tendencje do nadmiernego przelewania.
Jest to tylko moje subiektywne odczucie bo jak wiadomo jednemu rosną kaktusy innemu paprotki.
Ale w uprawę mieszańców też warto się bawić - nawet tych nienazwanych bo oprócz nauki są często łatwiejsze w uprawie, łatwiejsze do zdobycia i tańsze oraz dają tyle samo satysfakcji.
Każdy ze storczykaży ma swój własny typ "łatwej rośliny" nie pokrywający się ze zdaniem innego storczykarza, i nie chodzi tylko o gusty w kolorach - kwiatach czy pokroju rośliny.
Może stąd jest tyle w tym hobby negatywnych emocji.

danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2008, 09:35:44 »

Uprawiam różne storczyki z dość dobrym rezultatem od 4 lat i pod koniec ubieglego roku kupiłam catleye hybrydę w OBI.  Mam pytanie czy okno zachodnie dostarczy odpowiednia ilość swiatła ,dysponuje jeszcze tylko oknem wschodnim ? 
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2008, 11:20:34 »

Yyy...Basiu, a nie chodziło CI może o "sbb 28"?Very Happy
   Very Happy Very Happy Very Happy a tak   pomyłka ,Aletheia sorki to pomyłka ,właściwe pytanie do SBB 28  już mi sie w głowie porobiło od tych storczyków  Confused Confused Confused Mad  sorki jeszcze raz    Very Happy Very Happy Very Happy

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2008, 11:42:31 »

danam tego nikt ci nie zagwarantuje to wszystko musisz sama na drodze eksperymentu sprawdzić - jeśli hybrydka którą kupiłaś ma dużą domieszkę sophronitesa to będzie Ci wspaniale rosła na oknie zachodnim jeśli innych lepsze jest okno wschodnie (nie dojdzie do poparzenia rośliny) - natomiast wszystkie katleje z dużych roślin wymagają jednak pełnego światła.
Wszystkie takie eksperymenty są długofalowe (wieloletnie) gdyż nie wszystkie rośliny dają po 2 lub więcej przyrostów w ciągu jednego sezonu.

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #11 : Styczeń 06, 2008, 21:59:20 »

Probeta
O to właśnie mi chodziło, jest ich tak dużo różnych
krzyżówek; rodzajów, że kupując nieoznaczone hybrydy pod nazwą "Kattleya" tak naprawdę nie wiadomo jakie dokładnie warunki uprawowe im zapewnić aby doczekać się swojego kwitnienia.
Zgadzam się z Tobą, że w tych przypadkach będą to wieloletnie próby- rosną ale nie rozwija się kwiat
moje z hybrydami trwały 2 lata i wreszcie "coś się kluje"
dlatego też pisałam o trudnościach w uprawie
dlatego teraz wolę kupować oznaczone wiem co mam i jak je najlepiej pielęgnować
Basiu tel
Swoje storczyki uprawiam na parapetach
Mam ich 14 (7 północny wschód; 7 południowy zachód ) więc trochę miejsca jeszcze zostało Smile
Gdyby nie koty miejsca na parapetach południowych dla storczyków było by więcej ale koty to też  moi ulubieńcy a jest ich 6 Laughing
jedno pomieszczenie jest dla chłodnolubów
latem wszystkie są "na wakacjach" w ogrodzie lub w loggi (te, których deszczyk nie powinien moczyć)
Pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Maj@
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Styczeń 07, 2008, 07:29:09 »

OOO to duża kolekcja też bym chciałam mie tyle ale nie mam ani jednej  Sad,

Pozdrawiam serdecznie Ela.
Annes 77
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 28, 2008, 21:49:16 »

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum.Jestem nowicjuszką w dziedzinie storczyków,które urzekły mnie swoim pięknem Smile Właśnie czekam na dostawę pięciu pędów storczyka jak w temacie.Może ktoś z Was już wyhodował taki piękny okaz? Jak go pielęgnować? Nie wiem,czy dam radę, porwałam się z motyką na słońce,dostanę jutro paczkę i co dalej?  Confused Pomóżcie:)

Annes 77
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #14 : Styczeń 28, 2008, 22:04:43 »

Poczytaj od góry.... a na drugi raz ze strony głównej zrób 'szukaj' Smile

poli
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Luty 16, 2008, 16:04:28 »

Czy Brassolaeliocattleya jest trudna w uprawie? Czym różni się od katleii i katlei dwuliściennej? Który z nich radzicie na początek?

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #16 : Luty 16, 2008, 21:20:46 »

To są wszystko tzw "katlejste"
przodkowie to  storczyki z rodzaju: Brassavola; Leila; i Cattleya- przeczytaj o ich uprawie i sama wywnioskuj czy dla Ciebie jest trudna czy łatwa - wszystko zależy od warunków jakie możesz im zapewnić- zazwyczaj krzyżówki są łatwiejsze w uprawie parapetowej
pozdrawiam
Malgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: