Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 03:20:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PACHIRE  (Przeczytany 4489 razy)
Zoe
Gość
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 18, 2006, 08:11:47 »

Tak skoncentrowane są wszystkie środki ochrony roślin.
Do kartonika dołączona jest miarka. Musisz odmierzyć 1 ml na litr wody.
O technicznych sposobach opryskiwania już pisałam.
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 24, 2006, 17:04:00 »

spryskalam kwiata kilka dni temu i obserwuje co sie dzieje zaowazylam co raz wiecej malenkich czarnych kropek na spodzie liscia czy to napewno przedziorek? marnieja nawet listki dopiero co wypuszczone Sad
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 24, 2006, 17:42:21 »

Witam,
a moze masz problem z czerwcami, wygladaja jak jajowate brazowe plamy pokryte woskowa tarczka, trudne do usuniecia , trzeba je recznie zdjac ,zeby to zrobic nalezy  przetrzec listki szmatka zwilzona roztworem alkoholu ( 1/3alkoholu  i 2/3 wody) a pol godziny pozniej zebrac te czerwce gabka lub szczoteczka. Czerwce wytwarzaja lepka substancje wiec twoj opis by pasowal.

Przy ataku przedziorkow czesto wystepuje pajeczynka a u ciebie chyba jej nie ma dlatego opinia zoe mi nie pasuje.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 24, 2006, 17:47:25 »

Czarne kropeczki wskazywalyby rowniez na plamistosc czarna lisci. To zdaje sie choroba wirusowa. Nie mozesz cofnac plamek ale mozesz zachamowac ich powstawanie i dalszy rozwoj choroby przez opryskanie odpowiednim srodkiem.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 24, 2006, 18:28:31 »

Masz  w domu lupę? Dobrze byłoby wykonąć taki test jak pisze Petra.
Bo jeśli to się da zmyć to to są rzeczywiście albo czerwce albo tarczniki.
Czarna plamistość występuje też na wierzchniej stronie liścia a ona czarne plamy są tylko na spodzie.
Napisz czy się to da zmyć.
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 25, 2006, 12:57:20 »

Najpierw plamki sa tylko na spodniej czesci, pozniej zaczynaja sie przebijac na wierzchnia. U mnie tak bylo w kazdym razie Smile
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 25, 2006, 15:11:17 »

przetarlam wlasnie 2 listki by zobaczyc co bedzie. patrzalam przez lupe ale nie widzialam by "cos" sie ruszalo ale moja lupa nie jest zbyt dobra.czytalam troche o przedziorkach i nie wydaje mi sie by to bylo to poniewaz nie ma zadnej pajeczyny jest cos przypominajace ale to jest taki jakby slad po slimaku i nieda sie tego zetrzec a patrzac pod slonko pod spodem listka w tym miejscu gdzie to jest lisc jes jasniejszy(jasne plamy) kurcze nie potrafie tego opisac a narazie niemam mozliwosci wklejenia zdjecia Sad
Zoe
Gość
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 25, 2006, 16:37:46 »

A może jest to wygryziony korytarz. Jakby coś wyjadło środek liścia i potrząć na to wydaje się jakby to było bardziej świetliste od pozostaóej części liścia bo w korytarz weszło powietrze i powoduje pewien blask.
Wówczas były bu to miniarki. Spróbuj wrzucić w wyszukiwarkę nazwę miniarki i poczytaj może coś się skojarzy.
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 25, 2006, 20:28:09 »

sama juz niewiem w tygodniu wezme chore 2 liscie i pojde do sklepu ogrodniczego albo pozycze aparat i postaram sie wkleic zdjecia bo jak przegladam te wszystkie strony to wydaje mi sie ze to nie jeden pasozyt dopadl mojego kwiatuszka Sad  przepraszam ale naprawde nie potrafie dobrze opisac tego co sie dzieje z pachira WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC
Zoe
Gość
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 26, 2006, 10:31:47 »

Anita pożycz aparat jak masz taką możliwość.  A może masz telefon z aparatem, wówczas musiałabyś zainwestować tylko w kabel usb.
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 26, 2006, 16:26:29 »

ZAPOMNIALAM O APARACIE...NAWET JAKIS CZAS TAEMU MAZ KUPIL SOBIA KABEL USB DO SWOJEGA TELEFONU ALE JESZCZE TRZEBA POTRAFIC WKLEIC ZDJECIE Z TEL. POZNIEJ POPROSZE KOGOS O POMOC
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: