elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 03, 2007, 14:39:23 » |
|
Przecudne szafirki , Zoe , taka kipiąca misa !
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 03, 2007, 18:53:26 » |
|
Też niedawno "dorobiłam się" krokuska, ale niestety mój jeszcze nie kwitnie i chyb atroszkę mu się jeszcze zejdzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 03, 2007, 19:10:33 » |
|
Niekoniecznie musi to trwać długo. Moje też są mniej więcej tego "wzrostu" co Twoje i puściły kwiatki. Teraz tylko obserwuj jak spośród listeczków będzie coś się nieśmiało wychylać w białej czapeczce. Dwa trzy dni i kwiatek kwitnie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 03, 2007, 21:11:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 03, 2007, 21:30:57 » |
|
Z ta kosiarką to jeszcze poczekasz.
A swoją drogą chętne bym się dowiedziała, czy to już koniec zimy. Czy można zaczynać grzebanie w ogródku. Bardzo mi tego brakuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 03, 2007, 22:37:15 » |
|
Ja też. A w telewizji straszą mnie 10- stopniowymi mrozami. Ale pocieszam się, że to może na północnym wschodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 04, 2007, 13:16:45 » |
|
Niekoniecznie musi to trwać długo. Moje też są mniej więcej tego "wzrostu" co Twoje i puściły kwiatki. Teraz tylko obserwuj jak spośród listeczków będzie coś się nieśmiało wychylać w białej czapeczce. Dwa trzy dni i kwiatek kwitnie  Dziś wypatrzyłam, że już pączki się zaczynają pokazywać, ale na razie są jeszcze malutkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 04, 2007, 13:19:17 » |
|
Aiszo ! Błagam , tylko nie na północnym wschodzie ! I tak te nasze Mazury sa zawsze zimne . Też tesknię już do grzebania w ziemi , póki co to do doniczek nasypałam nasionka bratkow i czekam... Wg portalu Twoja pogoda , to przez najbliższe 16 dni ma być tylko lepiej , z temperaturą do + 5 st , niestety w TVN Meteo wieszczono krótki powrót zimy na trzeci tydzień lutego . A pogoda i tak będzie taka jak będzie A wrazie czego , to w lutym możemy się zając produkcją rozsady niektórych kwiatków , a potem to już z górki... prawie wiosna 
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 04, 2007, 13:39:58 » |
|
 Tak wyglądają moje siewki pierwiosnka wyniosłego. Pewnie za chwilę znów coś posieję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 04, 2007, 16:17:18 » |
|
elanutka, masz rację. Jestem egoistką  . Obiecuję, że się poprawię i nie bedę tak brzydko się pocieszać. Po prostu wszyscy tęsknimy do wiosny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 04, 2007, 18:22:39 » |
|
Aiszo , rozumiem . Wszystkich nas ciągnie do wiosny . Zoe - kiedy posiałaś te prymulki , że już takie duże ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 04, 2007, 20:11:31 » |
|
Około tygodnia temu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 05, 2007, 19:41:09 » |
|
No , to szybko wzeszły. Na bratki ( wg informacji w ksiązkach ) poczekam co najmniej 2 tygodnie , no , ale wazne , że choć coś ruszy się z ziemi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 05, 2007, 20:03:43 » |
|
A u nas narazie z nasionkami kiepsko. Mały wybór i wydaje mi się, że to jeszcze zeszłoroczne zapasy wypychają. Będę szukać w tym roku nasionek prymulek, choć w poprzednich latach nigdzie ich nie widziałam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Luty 06, 2007, 19:22:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Luty 06, 2007, 19:37:35 » |
|
Super te tulipanki  !!!! Szkoda tylko, że ja nie pomyślałem o takiej uprawie tych cudnych roślin... A tym bieganiem to się nie przejmuj  ja też tak mam  to widać normalne u cierpiących na kwiatkoze i ogrodoze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 06, 2007, 23:37:34 » |
|
Łaaaał, super. Ja czekam na zakwitnięcie krokusow, ale jakoś im sie nie spieszy... jak znam zycie to zakwitna gdy pojadę na urlop Gratuluję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Luty 06, 2007, 23:42:48 » |
|
Łaaaał, super. Ja czekam na zakwitnięcie krokusow, ale jakoś im sie nie spieszy... jak znam zycie to zakwitna gdy pojadę na urlop Gratuluję  Ja też czekam na krokuski  Ale powoli i nieśmiało wychylają pączki, mam nadzieję, że już niedługo zakwitną, bo jestem bardzo ciekawa jakiego będą koloru. Kusiły mnie też tulipanki, ale marne były albo już na wpół przekwitłe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Luty 07, 2007, 16:52:49 » |
|
Dzieki za mile komentarze:D. Z tymi moimi kwiatkami wyszlo zupelnie przypadkiem. Nie mam balkonu, wiec nie mialabym jak ich zimowac, a do sadzenia w cieplym mieszkaniu nie mam przekonania. To "zima" sprawila mi niespodzianke, jak bylam miesiac temu u Rodzicow, to sie okazalo, ze tulipany i krokusy juz wychylaja glowki z ziemi w ogrodzie. W takiej sytuacji sie po prostu nie oparlam  I przytachalam ze soba dwie doniczki  Teraz mi kwitna i ciesza oczy jak za oknem zimno i paskudnie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Luty 07, 2007, 17:28:53 » |
|
A ja już myślę o nowym sezonie. To mój dzisiejszy zakup. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Luty 07, 2007, 17:41:56 » |
|
Ach ta wiosna może by w końcu przyszła . Powolutku wszystko wychodzi z ziemi. Zoe jestem pod wrażeniem zdjęć z lata. Wspaniała andgielska rabata. gratulacje, doprawdy cieszy oko. Jeśli mogę to spytam ile lat trwało ab osiągnąć taki efekt. Ja walczę , próby i błędy na moim placu. Podziwiam. Też ostatnio zakupiłam nasionka. Ciągnie do pracy w ogródku okrutnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Luty 07, 2007, 18:04:37 » |
|
Zuzka tak naprawdę to trzy lata i będziesz mogła cieszyć oko podobnym rezultatem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Luty 07, 2007, 20:49:52 » |
|
Budujące. Pożyjemy zobaczymy, jak na razie mam zamiar założyć notes - kalenadarz - praktyk stosowanych w każdym miesiącu - te które obejrzałam do tej pory to trochę lakoiczne i podstawowe. Co wy na wyjazd i spotakaniena przykład w Pisarzowicach - święto kwitnącej azali. Czy ktoś już był.?Zamierzam wejść w klejanie zdjęć ale przyznam że odwlekam - mały koszmar jak na tą chwilę. Może otworzyć całkowicie poświęcony temu " zabiegowi" temat. Jak się Wam podoba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Luty 07, 2007, 22:18:46 » |
|
Zuzka przyznam się, że nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym wklejaniem zdjęć.
Nad każdym postem który piszesz masz link do fotosika wystarczy kliknąć. Strony są po polsku. Na serwerze możesz umieścić duże zdjęcia, a do postu wklejać tylko miniaturkę. Ale jeśli coś nie tak to napisz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 09, 2007, 23:37:21 » |
|
Zoe, dobrnęłam do końca tego wątku  . Twój ogród jest przepiękny!!! Szczerze gratuluję i twórczo zazdroszczę  . Chyba najbardziej zachwyciła mnie ta różnorodność roślin i kwiatów - to sprawia, że Twój ogród tętni życiem i prawie z dnia na dzień się zmienia. Ostatnio pospełniało się sporo marzeń w moim życiu i, ufam, w tym roku spełnią się kolejne  . Wokół naszego domu jest działka o pow. 1500 m kw, więc jest na czym poszaleć. W tym roku chcemy go urządzić, ale ponieważ sami (ja z mężem) nie damy rady, więc chcę do współpracy zaprosić artystę-ogrodnika, którego ogród oglądałam jesienią http://www.ogrody-kosik.ibz.pl/galeria.html i jest on porównywalny jedynie z prywatnym ogrodem państwa Kurczynów w Młodzawach http://www.pinczow.com/grafika/galeria.php?gal=23&s=0. Do tego ostatniego ogrodu zaglądam rokrocznie, gdy jestem u moich teściów w ich letnim "ranczo", gdyż jest on udostępniony do zwiedzania (a jest tam na co popatrzeć, oj, jest). Tak więc wiele się będzie działo w naszym obejściu w tym roku, z czego się bardzo cieszę i już nie mogę się doczekać wiosny 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Luty 10, 2007, 13:13:23 » |
|
No cóż pomoc fachowca na takim obszarze na pewno się przyda. Tylko pamiętaj niczego nie pozwól sobie narzucić. Bo jak znam życie bedziesz potem po fachowcu poprawiać. Ponieważ to nie on a ty będziesz na ten ogród stale patrzeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Luty 10, 2007, 15:11:57 » |
|
Tak, Zoe, to cenna uwaga  . Dlatego staram się czytać jak najwięcej nt. zakładania ogrodu, doboru roślin, itp. Chcę uniknąć sytuacji, że przychodzi "profesjonalista" (niczego nie ujmując panu Kosikowi, z którym mam nadzieję współpraca się ułoży pomyślnie) i widząc osobą kompletnie zieloną w sprawach ogrodu robi wszystko wg. własnego widzimisię i gustu. Wizję ogrodu już pewną mam,doświadczenie zdobywałam na działce mojej mamy, ale pomoc jest mi potrzebna a nawet niezbędna. Sama np. nie założę automatycznego podlewania, co w przypadku ogrodu o pow. (odejmując chałupę) 1300 m kw, jest b. wskazane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Luty 10, 2007, 17:33:22 » |
|
Zoe czy ty masz jakieś plany rabat w twoim ogrodku? Czy prowadziś jakiś kalendarz prac i zabiegów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Luty 10, 2007, 19:30:32 » |
|
Nie Zuzka. Ja mam taki paskudny chrakter, żę niczego nie umiem powtórzyć. I nawet jak sobie zrobię plan jakieś rabatki to później i tak wychodzi coś innego. Nigdy też nie robiłam żadnych kalendarzy prac. Po prostu robiłam co należało w danej chwili.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Luty 10, 2007, 23:29:28 » |
|
Dzięki, Foxtrot za wszelkie namiary  . O plan na pewno poproszę, choć p. Kosik już uprzedził mnie, że nie będzie to taki plan szczegółowy typu: tu w rogu rośnie sosna kamczacka, a pół metra dalej świerk Conica, itp. (zresztą taki plan jest mi niepotrzebny). Bardziej zależy mi na pewnych ogólnych przedsięwzięciach typu: tu skalniak, tam podwyższona rabata okolona kamiennym murkiem, tu strumyk, a tu krasnal  Zresztą szczerze mówiąc mam podobny gust co pan architekt i już kilka razy zdarzyło mi się, że widzę w "Ogrodach" albo w "Ładnym domu" zdjęcia ogrodu, myślę: bomba, o to mi chodzi, taki (taką rzecz) chciałabym mieć, a potem czytam, że ogród zaprojektował i wykonał p. Kosik  . A co do komputerowych programów do projektowania to ze wstydem muszę wyznać, że kompletnie sobie z tym nie radzę  Ale za zdjęcia roślin wielkie dzięki, bo tej wiedzy nigdy dość  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|