Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 03:16:54
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogródek Zoe - rok 2007  (Przeczytany 41984 razy)
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #30 : Luty 03, 2007, 14:39:23 »

Przecudne szafirki , Zoe , taka kipiąca misa !

Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Luty 03, 2007, 18:53:26 »

Też niedawno "dorobiłam się" krokuska, ale niestety mój jeszcze nie kwitnie i chyb atroszkę mu się jeszcze zejdzie Sad

szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #32 : Luty 03, 2007, 19:10:33 »

Niekoniecznie musi to trwać długo. Moje też są mniej więcej tego "wzrostu" co Twoje i puściły kwiatki. Teraz tylko obserwuj jak spośród listeczków będzie coś się nieśmiało wychylać w białej czapeczce. Dwa trzy dni i kwiatek kwitnie Smile

Pozdrowionka.
Ania
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #33 : Luty 03, 2007, 21:11:40 »

A u mnie pojawiły się pierwsze przebiśniegi. Laughing  Wyrosły pod murem, od zachodniej strony.

Poza tym nachodzą mnie głupie mysli, jak widzę rosnacą trawę. Może uruchomic kosiarkę? O chwastach juz pisałam. A jeszcze tydzień temu było u mnie tak:

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #34 : Luty 03, 2007, 21:30:57 »

Z ta kosiarką to jeszcze poczekasz.

A swoją drogą chętne bym się dowiedziała, czy to już koniec zimy. Czy można zaczynać grzebanie w ogródku. Bardzo mi tego brakuje.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #35 : Luty 03, 2007, 22:37:15 »

Ja też. A w telewizji straszą mnie 10- stopniowymi mrozami. Ale pocieszam się, że to może na północnym wschodzie.

Ania.
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #36 : Luty 04, 2007, 13:16:45 »

Cytat: "szuani"
Niekoniecznie musi to trwać długo. Moje też są mniej więcej tego "wzrostu" co Twoje i puściły kwiatki. Teraz tylko obserwuj jak spośród listeczków będzie coś się nieśmiało wychylać w białej czapeczce. Dwa trzy dni i kwiatek kwitnie Smile

Dziś wypatrzyłam, że już pączki się zaczynają pokazywać, ale na razie są jeszcze malutkie.
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #37 : Luty 04, 2007, 13:19:17 »

Aiszo ! Błagam , tylko nie na północnym wschodzie ! I tak te nasze Mazury sa zawsze zimne . Też tesknię już do grzebania w ziemi , póki co to do doniczek nasypałam nasionka bratkow i czekam...
Wg portalu Twoja pogoda , to przez najbliższe 16 dni ma być tylko lepiej , z temperaturą do + 5 st , niestety w TVN Meteo wieszczono krótki powrót zimy na trzeci tydzień lutego . A pogoda i tak będzie taka jak będzie Laughing
A wrazie czego , to w lutym możemy się zając produkcją rozsady niektórych kwiatków , a potem to już z górki... prawie wiosna Very Happy

Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "

Zoe
Gość
« Odpowiedz #38 : Luty 04, 2007, 13:39:58 »

Tak wyglądają moje siewki  pierwiosnka wyniosłego. Pewnie za chwilę znów coś posieję.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #39 : Luty 04, 2007, 16:17:18 »

elanutka, masz rację. Jestem egoistką Embarassed . Obiecuję, że się poprawię i nie bedę tak brzydko się pocieszać.  Po prostu wszyscy tęsknimy do wiosny.

Ania.
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #40 : Luty 04, 2007, 18:22:39 »

Aiszo , rozumiem . Wszystkich nas ciągnie do wiosny . Zoe - kiedy posiałaś te prymulki , że już takie duże ?

Zoe
Gość
« Odpowiedz #41 : Luty 04, 2007, 20:11:31 »

Około tygodnia temu.
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #42 : Luty 05, 2007, 19:41:09 »

No , to szybko wzeszły. Na bratki ( wg informacji w ksiązkach ) poczekam co najmniej 2 tygodnie , no , ale wazne , że choć coś ruszy się z ziemi Very Happy

Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #43 : Luty 05, 2007, 20:03:43 »

A u nas narazie z nasionkami kiepsko. Mały wybór i wydaje mi się, że to jeszcze zeszłoroczne zapasy wypychają.
Będę szukać w tym roku nasionek prymulek, choć w poprzednich latach nigdzie ich nie widziałam  Sad

Pozdrawiam Lidka
szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Luty 06, 2007, 19:22:16 »

Moje parapetowe tulipany zakwitly!!!! Ja chyba oszaleję ze szczęścia  Exclamation  Exclamation  Exclamation  Very Happy  Co chwilę biegam do nich i się przyglądam, jak głupia  Laughing  Podzielę się fotkami, a co? Smile Jeszcze wczoraj wyglądały tak:

A dziś już tak:

Pozdrowionka.
Ania
Maniek
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Luty 06, 2007, 19:37:35 »

Super te tulipanki Shocked !!!! Szkoda tylko, że ja nie pomyślałem o takiej uprawie tych cudnych roślin... A tym bieganiem to się nie przejmuj Very Happy ja też tak mam Embarassed to widać normalne u cierpiących na kwiatkoze i ogrodoze Wink

Zapraszam do moich wątków:
Mój ogródek
Fiołki
tellerka
Administrator
Rezydent

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #46 : Luty 06, 2007, 23:37:34 »

Łaaaał, super. Ja czekam na zakwitnięcie krokusow, ale jakoś im sie nie spieszy... jak znam zycie to zakwitna gdy pojadę na urlop  Rolling Eyes

Gratuluję Smile

samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #47 : Luty 06, 2007, 23:42:48 »

Cytat: "tellerka"
Łaaaał, super. Ja czekam na zakwitnięcie krokusow, ale jakoś im sie nie spieszy... jak znam zycie to zakwitna gdy pojadę na urlop  Rolling Eyes

Gratuluję Smile

Ja też czekam na krokuski Wink Ale powoli i nieśmiało wychylają pączki, mam nadzieję, że już niedługo zakwitną, bo jestem bardzo ciekawa jakiego będą koloru.
Kusiły mnie też tulipanki, ale marne były albo już na wpół przekwitłe Sad
szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Luty 07, 2007, 16:52:49 »

Dzieki za mile komentarze:D. Z tymi moimi kwiatkami wyszlo zupelnie przypadkiem. Nie mam balkonu, wiec nie mialabym jak ich zimowac, a do sadzenia w cieplym mieszkaniu nie mam przekonania.
To "zima" sprawila mi niespodzianke, jak bylam miesiac temu u Rodzicow, to sie okazalo, ze tulipany i krokusy juz wychylaja glowki z ziemi w ogrodzie. W takiej sytuacji sie po prostu nie oparlam Smile Very Happy  I przytachalam ze soba dwie doniczki  Laughing Teraz mi kwitna i ciesza oczy jak za oknem zimno i paskudnie.

Pozdrowionka.
Ania
Zoe
Gość
« Odpowiedz #49 : Luty 07, 2007, 17:28:53 »

A ja już myślę o nowym sezonie. To mój dzisiejszy zakup.

zuzka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #50 : Luty 07, 2007, 17:41:56 »

Ach ta wiosna może by w końcu przyszła . Powolutku wszystko wychodzi z ziemi. Zoe jestem pod wrażeniem zdjęć z lata. Wspaniała andgielska rabata. gratulacje, doprawdy cieszy oko. Jeśli mogę to spytam ile lat trwało ab osiągnąć taki efekt. Ja walczę , próby i błędy na moim placu.
Podziwiam. Też ostatnio zakupiłam nasionka. Ciągnie do pracy w ogródku okrutnie.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #51 : Luty 07, 2007, 18:04:37 »

Zuzka tak naprawdę to trzy lata i będziesz mogła cieszyć oko podobnym rezultatem.
zuzka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #52 : Luty 07, 2007, 20:49:52 »

Budujące. Pożyjemy zobaczymy, jak na razie mam zamiar założyć notes - kalenadarz - praktyk stosowanych w każdym miesiącu - te które obejrzałam do tej pory to trochę lakoiczne i podstawowe. Co wy na wyjazd i spotakaniena przykład w Pisarzowicach - święto kwitnącej azali. Czy ktoś już był.?Zamierzam wejść w klejanie zdjęć ale przyznam że odwlekam - mały koszmar jak na tą chwilę. Może otworzyć całkowicie poświęcony temu " zabiegowi" temat. Jak się Wam podoba.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #53 : Luty 07, 2007, 22:18:46 »

Zuzka przyznam się, że nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym wklejaniem zdjęć.

Nad każdym postem który piszesz masz link do fotosika wystarczy kliknąć. Strony są po polsku. Na serwerze możesz umieścić duże zdjęcia, a do postu wklejać tylko miniaturkę. Ale jeśli coś nie tak to napisz.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #54 : Luty 09, 2007, 23:37:21 »

Zoe, dobrnęłam do końca tego wątku  Smile . Twój ogród jest przepiękny!!! Szczerze gratuluję i twórczo zazdroszczę  Very Happy . Chyba najbardziej zachwyciła mnie ta różnorodność roślin i kwiatów - to sprawia, że Twój ogród tętni życiem i prawie z dnia na dzień się zmienia. Ostatnio pospełniało się sporo marzeń w moim życiu i, ufam, w tym roku spełnią się kolejne  Smile . Wokół naszego domu jest działka o pow. 1500 m kw, więc jest na czym poszaleć. W tym roku chcemy go urządzić, ale ponieważ sami (ja z mężem) nie damy rady, więc chcę do współpracy zaprosić artystę-ogrodnika, którego ogród oglądałam jesienią http://www.ogrody-kosik.ibz.pl/galeria.html i jest on porównywalny jedynie z prywatnym ogrodem państwa Kurczynów w Młodzawach http://www.pinczow.com/grafika/galeria.php?gal=23&s=0. Do tego ostatniego ogrodu zaglądam rokrocznie, gdy jestem u moich teściów w ich letnim "ranczo", gdyż jest on udostępniony do zwiedzania (a jest tam na co popatrzeć, oj, jest). Tak więc wiele się będzie działo w naszym obejściu w tym roku, z czego się bardzo cieszę i już nie mogę się doczekać wiosny  Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #55 : Luty 10, 2007, 13:13:23 »

No cóż pomoc fachowca na takim obszarze na pewno się przyda. Tylko pamiętaj niczego nie pozwól sobie narzucić. Bo jak znam życie bedziesz potem po fachowcu poprawiać. Ponieważ to nie on a ty będziesz na ten ogród stale patrzeć.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #56 : Luty 10, 2007, 15:11:57 »

Tak, Zoe, to cenna uwaga  Smile . Dlatego staram się czytać jak najwięcej nt. zakładania ogrodu, doboru roślin, itp. Chcę uniknąć sytuacji, że przychodzi "profesjonalista" (niczego nie ujmując panu Kosikowi, z którym mam nadzieję współpraca się ułoży pomyślnie) i widząc osobą kompletnie zieloną w sprawach ogrodu robi wszystko wg. własnego widzimisię i gustu. Wizję ogrodu już pewną mam,doświadczenie zdobywałam na działce mojej mamy, ale pomoc jest mi potrzebna a nawet niezbędna. Sama np. nie założę automatycznego podlewania, co w przypadku ogrodu o pow. (odejmując chałupę) 1300 m kw, jest b. wskazane.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
zuzka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #57 : Luty 10, 2007, 17:33:22 »

Zoe czy ty masz jakieś plany rabat w twoim ogrodku?
Czy prowadziś jakiś kalendarz prac i zabiegów?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #58 : Luty 10, 2007, 19:30:32 »

Nie Zuzka. Ja mam taki paskudny chrakter, żę niczego nie umiem powtórzyć. I nawet jak sobie zrobię plan jakieś rabatki to później i tak wychodzi coś innego.
Nigdy też nie robiłam żadnych kalendarzy prac. Po prostu robiłam co należało w danej chwili.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #59 : Luty 10, 2007, 23:29:28 »

Dzięki, Foxtrot za wszelkie namiary  Very Happy . O plan na pewno poproszę, choć p. Kosik już uprzedził mnie, że nie będzie to taki plan szczegółowy typu: tu w rogu rośnie sosna kamczacka, a pół metra dalej świerk Conica, itp. (zresztą taki plan jest mi niepotrzebny). Bardziej zależy mi na pewnych ogólnych przedsięwzięciach typu: tu skalniak, tam podwyższona rabata okolona kamiennym murkiem, tu strumyk, a tu krasnal  Laughing  Wink  Zresztą szczerze mówiąc mam podobny gust co pan architekt i już kilka razy zdarzyło mi się, że widzę w "Ogrodach" albo w "Ładnym domu" zdjęcia ogrodu, myślę: bomba, o to mi chodzi, taki (taką rzecz) chciałabym mieć, a potem czytam, że ogród zaprojektował i wykonał p. Kosik  Smile . A co do komputerowych programów do projektowania to ze wstydem muszę wyznać, że kompletnie sobie z tym nie radzę  Embarassed  Ale za zdjęcia roślin wielkie dzięki, bo tej wiedzy nigdy dość  Very Happy .

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: