|
aiszo
|
 |
« : Styczeń 12, 2007, 22:06:38 » |
|
Przeszłam się po ogrodzie i co? Zakwitł mi pigwowiec i pojawił się pierwszy rannik. To te dobre wiadomości (chyba). Złe-chwasty ruszyły pełną parą. Kwitną i wydają nasiona  .Może zabrać się za pielenie?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2007, 22:24:02 » |
|
 Jejku! Skąd u was chwasty o tej porze roku  . Byłam sprawdzić na moim ogródku- ani śladu jakiegokolwiek chwasta ani nowych jakichś trawsk- skąd to u was ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2007, 10:01:53 » |
|
 Popatrz Elu na to zdjęcie. Zrobione wczoraj. Wiosną chyba bez Roundapu się nie obejdzie, bo nie wyobrażam sobie wypielić ręcznie tego wszystkiego. A irysy na zdjęciu jeszcze chwila a zaczną kwitnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2007, 12:16:31 » |
|
U mnie też już prawie wiosna,kwitną pierwiosnki i rosną chwaściska bez opamiętania. Ale Ty żartujesz Zoe z Roandupem ,prawda?Jak mogłabys pryskać grządki nie czyniąc szkody nasadzeniom? 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2007, 15:58:23 » |
|
Wcale nie żartuję. Na dyszę zakładam specjalny ochraniacz i prowadzę blisko ziemi, a praktycznie po ziemi omijając to co ma żyć. Ta ilość chwastów która zostanie tuż przy kwiatach będzie już do opanowania. Byle tylko wiosna była ciepła, bo jak będzie zimna to niestety przyjdzie to pielić ręcznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2007, 16:48:34 » |
|
Noi to pozostaje mi dokupić ochraniacz na mój opryskiwacz i ....Nie pogniewasz się ,mam nadzieję,że ukradnę Ci pomysł. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2007, 17:22:52 » |
|
Na forum ogród w gazecie wyborczej ktoś poradził mi, żeby na dyszę nałożyć koszulkę na dokumenty uformowaną w kształcie lejka. Mam zamiar wypróbować to na wiosnę. A w miejscach niedostępnych- pędzelek, lub takie specjalne urządzenie, ponad metrowej długości plastikowa rurka, w środku roandup, na końcu pętla z grubego sznura. Trucizna moczy sznur, mozna precyzyjnie traktować chwaściska i mniej schylać się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2007, 18:24:01 » |
|
Na forum ogród w gazecie wyborczej ktoś poradził mi, żeby na dyszę nałożyć koszulkę na dokumenty uformowaną w kształcie lejka. Mam zamiar wypróbować to na wiosnę. A w miejscach niedostępnych- pędzelek, lub takie specjalne urządzenie, ponad metrowej długości plastikowa rurka, w środku roandup, na końcu pętla z grubego sznura. Trucizna moczy sznur, mozna precyzyjnie traktować chwaściska i mniej schylać się. Wspaniała metoda,szczególnie przydatna dla chorych kręgosłupów jak mój. Dzieki aiszo,napewno zastosuję to. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2007, 20:27:06 » |
|
Niestety nie ja wymyśliłam tę rurę, lecz kupiłam ją w Castoramie ( 50 zł ). Może teraz jest tańsza, bo wtedy to była nowość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2007, 21:06:25 » |
|
A mnie się marzy..... taki odchwaszczacz, który odróżnia rośliny uprawiane od nieuprawianych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2007, 11:20:51 » |
|
A mnie się marzy..... taki odchwaszczacz, który odróżnia rośliny uprawiane od nieuprawianych. Zanudziłabyś się w ogrodzie bez pielenia! Taaaakie marzenia ?! 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2007, 13:02:05 » |
|
A skąd. Coś przywiązać, coś przyciąć, tam zapylić jakiegoś kwiatka - a nuż uda się wyhodować coś ciekawego, zapranować kolejną przeprowadzkę części roślin, pobawić się z psami, poleżeć "bykiem" i powoniać kwiatki, podlać jak trzeba, pogonić kreta i tyyyyyle jeszcze innych rzeczy.
Krysiu w końcu stycznia będę ponownie sadzonkować twoje koleusy bo już tak się rozrosły, że nie da sie dłużej czekać. Jak się ukorzenią a będzie na tyle ciepło to paczka przyjdzie w marcu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2007, 13:40:50 » |
|
Cieszę się Zoe !Bardzo!Moje padły naturalnie Spytam jeszcze o ramonde ,kiedyś mi proponowałaś czy to byłoby aktualne?Ja nie moge zadowolic Cię konwalnikiem ale może coś innego wypatrzysz u mnie.?Może nasiona datura metel,oberżynki Golden Egss,cleome.Pomyśl!Pa!
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2007, 14:04:21 » |
|
Przykro mi Krysiu ale Ramondy już nie ma. Nie powinno mie to złościć bo mnie uprzedzano, że roślinka tego nie zniesie. Ale ufna w swoje możliwości nie dałam za wygrana i mam co chciałam. Wiosną porozglądam się po Allegro i u Eweliny może się znajdzie.
Muszę się pochwalić pomysłem - zakładam skalniak w doniczkach. Hodowane będą malutkie roślinki w doniczkach, a te włożone do większych pojemników i całość zasypana torfem albo keramzytem jeszcze nie wiem. Skrzynki zostaną umieszczone w specjalnym stojaku. Piętrowo ale bez przysłaniania, chyba, że część roślin będzie tego wymagała. Od wiosny będę zbierała rośliny typu naradki (androsace), skalnice, i cały drobiazg który często ginie na rabatach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 21, 2007, 19:08:55 » |
|
a u mnie w ogródku zaczęły dzisiaj wychodzić z ziemi tulipany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 22, 2007, 01:18:18 » |
|
Przykro mi Krysiu ale Ramondy już nie ma. Nie powinno mie to złościć bo mnie uprzedzano, że roślinka tego nie zniesie. Ale ufna w swoje możliwości nie dałam za wygrana i mam co chciałam. Wiosną porozglądam się po Allegro i u Eweliny może się znajdzie.
Muszę się pochwalić pomysłem - zakładam skalniak w doniczkach. Hodowane będą malutkie roślinki w doniczkach, a te włożone do większych pojemników i całość zasypana torfem albo keramzytem jeszcze nie wiem. Skrzynki zostaną umieszczone w specjalnym stojaku. Piętrowo ale bez przysłaniania, chyba, że część roślin będzie tego wymagała. Od wiosny będę zbierała rośliny typu naradki (androsace), skalnice, i cały drobiazg który często ginie na rabatach. Co się stało z ramondą?  Próbowałam ją wypatrzeć na zdjęciach ale w tak wielu miejscach one są,że nie trafiłąm.Podpowiedz Zoe gdzie ona jest i co z nią się stało? Skalniaka jestem ciekawa bo nie umiem sobie wyobrazić tego co Ty tworzysz!  Czekam na zdjęcie hihhihi
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 22, 2007, 08:05:36 » |
|
Za szybko chciałam ją rozmnożyć to raz, a dwa to zalałam roślinę(no cóż mnie też się zdarza). No nic mądrzejsza o parę doświadczeń kupię następną. Dla zobrazowania o jakiej roślinie mowa  Na zdjęciu tego nie widać ale to maleńka roślina i w tym przypadku może mieć około 4-6 lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 22, 2007, 13:04:56 » |
|
A propos "wychodzenia" tulipanów - tydzień temu odwiedziłam Rodziców i co przywiozłam - dwie doniczki z roślinkami przekopanymi z ogródka ... Liczę, że mi zakwitną na parapecie  Tulipany mają się na razie świetnie - rosną jak szalone, krokusy też poczyniły znaczne postępy.  Dodam, że moi Rodzice mieszkaja prawie już na Podhalu i w takim miejscu, gdzie wiosna zawsze jest później (np. forsycje zakwitają jak już wszędzie indziej zdążą przekwitnąć) Nie wiem co oni zrobią z tymi roślinkami jak przyjdą zapowiadane mrozy....
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 22, 2007, 17:57:19 » |
|
U mnie w skrzynce na balkonie też się zazieleniło, popuszczały tulipaniki, krokusy i narcyze, kurcze ładną wiosnę mamy tej zimy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 25, 2007, 17:46:50 » |
|
Hmm... spadł śnieg, gdzieniegdzie mrozek jest, to już chyba po moich roślinkach cebulowych na balkonie  ? Zoe pomóż co mam teraz zrobić, zwiększyłam ściółkę ale boję się że przemarzną, zbyt wcześnie się pobudziły, chyba wiosna będzie marna u mnie na balkonie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 25, 2007, 18:02:20 » |
|
Jak masz to skrzynkę okręć folią pęcherzykową, a rośliny włókniną taką grubą zimową (P-50). Ale ty masz chba skrzynię drewnianą , albo mi się coś chrzani. Jeśli tak to tylko rośliny okręć. Możesz przed okręceniem podwyższyć boki skrzynki tekturą i rośliny zasypać trocinami, choćby takimi ze sklepu zoologicznego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 25, 2007, 18:05:54 » |
|
Dobrze Zoe kojarzysz, skrzynka drewniana, dużo wyższa ( boki sporo wystają ponad podłoże) roślinki na zimę były obsypane dość grubą warstwą kory i nakryte styropianem ale w tą piękną wiosnę tej zimy zdążyły wyrosnąć poza ściółkę, już nawet styropian podnosił się do góry. Cebulki są pod dość grubą warstwą, czy to wystarczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 31, 2007, 20:39:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 01, 2007, 19:42:53 » |
|
Ależ piękne !!! Gratuluję . Czy mi się zdaje , czy te krokusy rosną po " domowej " stronie okna ?
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 01, 2007, 19:43:51 » |
|
No to obie mamy wiosnę. ja mam szafirki a ty krokusy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 02, 2007, 20:58:28 » |
|
Ależ tak, te krokusy kwitną po domowej stronie okna:) Podczas ostatniego pobytu u Rodziców, przed atakiem zimy, "pobrałam" doniczke krokusów z ogródka, które zechciały wystawić łepki ponad ziemię i mam efekt w doniczce. Mam jeszcze tulipany jak zakwitną to się pochwalę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 02, 2007, 21:10:30 » |
|
A to moje szafirki w pełni kwitnienia. Takie jasne bo za mało swiatła by się porządnie wybarwiły, ale cieszą oczy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 02, 2007, 21:32:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 02, 2007, 21:36:18 » |
|
Miałam tego tyle, że już nie było co z nimi zrobić i to efekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|