|
Petra
|
 |
« : Maj 20, 2006, 11:58:47 » |
|
Witam Dzisiaj przedstawiam storczyka dosc latwego w uprawie. Wiosna i latem dendrobium typu nobile wymaga jasnego stanowiska, ale nalezy unikac palacego slonca. Podlewamy po przeschnieciu podloza. Od wrzesnia przestajemy podlewac i ustawiamy storczyka w bardzo chlodnym miejscu az do zawiazania pakow kwiatowych. Dendrobium Fire Bird ( jego kwitnienie nie jest moja zasluga, mam go od niedawna), pierwsze 2 zdjecia wykonane zostaly przez ania3030 osobe od ktorej kupilam rosliny na allegro. A tu jego pokroj  Dendrobium typu nobile nieoznaczone hybrydy Dendrobium przed kwitnieniem i w trakcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2006, 12:15:13 » |
|
Fire Bird rewelacja!! piękne....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2006, 18:24:20 » |
|
Fire bird wyglada jak plomien. az chcialoby sie wyciagnac kielbaski na patykach i pospiewac siedzac kolo niego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2006, 20:40:04 » |
|
Tak, dendrobium naprawde wyglada plomieniscie. Ma jeszcze jedna zalete, jezeli nie schlodzimy go odpowiednio by zakwitl to na calej dlugosci pedu wypuszcza burze nowych roslinek, ktore juz zazwyczaj w ciagu roku sa zdolne do kwitnienia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2006, 10:52:43 » |
|
Witam Mysle ze warto przy okazji zaznaczyc jak szybko dendrobium nobile potrafi sie rozrastac a robi to w dwojaki sposob ( zdjecia przedstawiaja dendrobium fire bird) 1) przez wypuszczanie nowych przyrostow u podstawy rosliny matecznej  2) lub przez tworzenie mlodych roslinek (keiki) z wezlow z ktorych wczesniej wyrosly kwiaty, w ten sposob produkuje bardzo duzo nowych roslinek ktore z czasem wytworza wlasne korzonki i bedzie je mozna oddzielic od rosliny matecznej lub zostawic.  Ciekawe jest tez to ze z takiego wezla dendrobium moze wypuscic nawet dwie takie mlode roslinki co jakbysmy pomnozyli przez ilosc wezlow to daje ogromne potomstwo.  Dendrobium moze wykorzystywac do rozmnazania obydwa sposoby jednoczesnie lub kazdy osobno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2006, 20:53:42 » |
|
Witam Ostatnio przygladalam sie mlodym roslinkom jakie wytwarza moje dendrobium i w srod nich znalazlam cos takiego ( w srodku zdjecia),  jak na moje oko to bedzie to kwiat  , zapewne fajnie bedzie wygladac taka mala pomaranczowa plamka wsrod tych wszystkich przyrostow
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 07, 2006, 16:42:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2006, 14:18:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2007, 12:36:30 » |
|
witam, Mam pytanie,czy keiki dendrobium koniecznie trzeba trzymać w sphagnum?Czy może być jakieś inne podłoże? pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 11, 2007, 15:18:45 » |
|
Może być podłoże dla storczyków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rack
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2007, 12:53:32 » |
|
Petra, a jak oddzielać te keiki i kiedy- po osiągnięciu jakich rozmiarów?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kuba B.
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2007, 20:57:25 » |
|
podlaczam sie pod to pytanko nie bardzo wiem kiedy sie zbrac do tego i czy 1 keiki mozna sadzic w doniczke czy kilka
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 29, 2007, 14:27:44 » |
|
A czy ktoś wie gdzie w Krakowie są wyprzedaże storczyków?Strasznie mnie kusi żeby sprawić sobie następnego! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 29, 2007, 16:36:52 » |
|
lepiej wez od nas tych co oferuja zamiane:)
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 29, 2007, 17:06:03 » |
|
Dwa miesiące temu dostałam 15 cm jedna odnogę (przyrost u podstawy rośliny matecznej). Przez ten czas wyrosła mu druga para liści i kilka małych korzeni. Wygląda naprawdę na zdrowy okaz.  Ale mam problem, kiedy ją dostałam miała u nasady liści po stronie zewnętrznej coś w rodzaju kropli spadzi. Żadnych szkodników nie zauważyłam ale profilaktycznie wymyłam liście w b. słabym roztworze denaturatu. Dzisiaj zauważyłam to samo lecz w większej ilości - na każdej parze liści.  Co to jest? Czy to niebezpieczne dla storczyka? Nie wiem co robić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 29, 2007, 20:15:14 » |
|
jeśli się mylę poprawcie mnie ale czytałam gdzieś, że takie kropelki to oznaka dobrej kondycji storczyka i o ile nie widać żadnych robaczków, to tylko powód do zadowolenia!! gratuluję pięknie rozwijającej się rośliny!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2007, 20:22:46 » |
|
Aletea, jeśli masz rację, to ja się niezmiernie cieszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 07, 2007, 18:28:39 » |
|
ja ten "problem" miałam tylko z Cymbidium. Moje cymbidia na wiosnę jak wypuszczały nowe Ps-bulwy też na ich szczytach - dopóki nie rozwinęły sie liście miały mnóstwo takich kropel spadzi, też myślałam "co to" ale rosły zdrowo, pod lupa niczego nie było widać i krople przestały sie pojawiać po wypuszczeniu liści. Teraz Cymbidium wypuszcza jak na razie 3 pędy kwiatowe - tym razem nie ma kropli spadzi! może to jest cecha właściwa tylko dla nowych przyrostów? tylko ta obawa czy to oznaka zadowolenia, czy coś je zaatakowało jest trudna do zniesienia! pozdrawiam mb
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 11, 2007, 00:36:38 » |
|
A to moje maciupeńkie dwa keiki dondrobium, ten większy ma może 1 cm Czy z nich wyrośnie normalny pęd? Jestem laikiem w tej dziedzinie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 11, 2007, 12:36:16 » |
|
przypuszczam że będzie z tego pęd ale poczekasz sobie na niego około rok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 14, 2007, 22:41:48 » |
|
może teraz ja poproszę o pomoc? Mam piękne dendrobium phalaenopsis odmiana Anna Green - kupiłam miesiąc temu. W poradnikach czytałam, że tylko młode przyrosty do 5 cm są wrażliwe na zraszanie. U mojego storczyka oprócz kwitnącej ps.bulwy są 3 przyrosty wysokości 6-10 cm; zraszając phalaenopsis zostało zroszone także dendrobium :oops: i na 2 mniejszych przyrostach zaczęły żółknąć liście :cry: . pojawił sie też 4 maleńki - 5 mm ale z nim wszystko OK :o . zdjęcia na fotosik jak wszystko było ok 2 tygodnie temu
Teraz pytanie: czy jak mają żółte liście to już nic z nich nie będzie :?: Czy jakiś czas będą bez liści i wypuszczą (nie zraszane ale nawadniane) nowe liście? Będę próbowała jutro zrobić zdjęcie ale nie mam wprawy :evil: w umieszczaniu zdjęć na forum :oops: . Może kochani forumowicze pomożecie w temacie dendrobium :lol: pozdrawiam mb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 15, 2007, 20:01:06 » |
|
MB, co do zdjęć umieszczanych na forum, to jak już się wgra zdjęcie w fotosiku, to wyświetlają się opcje linków. Do okna odpowiedzi wklejasz opcję "miniatura na forum" bez żadnych zmian 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 15, 2007, 20:44:04 » |
|
ale ja wkleiłam zdjęcia do "Fotosik" i nic nawet jestem"prawie załamana" bo w szybkiej odpowiedzi wklejałam "emotionki" i wyszło oops;  ;;  ; oops;; lol; nie rozumiem zazwyczaj działały! czy to mój komputer?, że nie wchodzą emotionki i zdjęcia kwiatków? MB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent