rain
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #240 : Marzec 02, 2009, 15:52:40 » |
|
Nawet powinny! Nie poddawaj sie! W pokoju w ktorym (przy otwartym oknie) stoja moje dendrobia typu nobile, jest zima 10st.C. Nie mozna sie bac,ze rosliny zmarzna.  Jesli maja sucho ( a musza podczas okresu spoczynku), zniosa nawet spadek do zera stopni. Ten pokoj - to moja sypialnia,odcieta od reszty mieszkania wiecznie zamknietymi drzwiami. Nie ma wiec mowy o ociepleniu w ciagu dnia. Powodzenia. P.S. Ciekawe dlaczego w opcjach dodatkowych ,nie mam mozliwosci dodania pliku.....  Post dołączony: Marzec 02, 2009, 17:02:00
Chyba mi sie udalo wyczytac instrukcje do wklejania zdjec. http://patryk-radulak.pl/bartoszwarwas//forum/files/018_945.jpgJedno z moich dendrobiow typu nobile - pocztek kwitnienia. monika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rain
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #241 : Marzec 04, 2009, 16:37:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #243 : Marzec 10, 2009, 12:12:14 » |
|
Dendrobium malownicze  Rzeczywiście ma keiki, ale nie widzę korzonków na nim... Jeżeli nie ma, trzeba poczekać, aż się pojawią i dopiero wtedy można myśleć o oddzieleniu malucha 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #244 : Marzec 10, 2009, 12:23:24 » |
|
Ano nie ma korzonków. Keiki są dwa bodajże, dośc już duże moim zdaniem. Generalnie, jak zrozumiałam, mogę je albo odłączyć od matki, albo pozostawić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #245 : Marzec 10, 2009, 14:57:25 » |
|
Na razie należy poczekać na korzonki, dopiero wówczas można keiki oddzielać. Wtedy jest ono zdolne do samodzielnego życia, będzie się rozrastało. Spotkałam się z dendrobium mającym bardzo dużo keiki, było to dendrobium loddigesii w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie. Ale nie wiem, czy taka ilość pozostawionego potomstwa nie osłabia rośliny matecznej  jak bywa z keiki na phalaenopsis. Powodzenia Andżeliko ze swoim dendrobium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #247 : Marzec 10, 2009, 19:13:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #248 : Marzec 11, 2009, 11:01:24 » |
|
Nie mogę sie już doczekać. Będę miała dzieci !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #249 : Marzec 17, 2009, 14:21:28 » |
|
ja tez mam takiego kwiata Dendrobium _t. Nobile który raz zakwitł na niebiesko jakies dwa lata temu wypuszcza nowe kaiki i od tamtej pory juz nie kwitnie co sie stało
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #250 : Marzec 17, 2009, 18:31:37 » |
|
Wiele informacji zawarto już w tym wątku. A może po prostu nie zapewniłeś okresu ochłodzenia i spoczynku swojemu dendrobium?? Napisz coś więcej o tym, jak je uprawiasz, łatwiej będzie coś doradzić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #251 : Marzec 21, 2009, 23:37:25 » |
|
masz racje nigdy nie zapewniłem okresu ochłodzenia i spoczynku kiedy to sie powinno zrobić Mała przezroczysta doniczka w takiej go kupiłem i Ziemia też jest ta sama  zaniedbałem go kiedy mogę do przesadzić i kiedy zapewnić mu okres ochłodzenia i spoczynki ???
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #252 : Marzec 22, 2009, 08:43:27 » |
|
Dendrobium loddigesii tak rośnie w naturze i nie osłabia to rośliny - jest to naturalny typ wzrostu dla tego gatunku. Oczywiście można od niego oddzielać te keiki i rozdawać znajomym ale generalnie zostawia się te dzieci by dochodować się "firanki" tej rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #253 : Marzec 23, 2009, 12:00:32 » |
|
Dziękuję Probeto za bliższe informacje  D. loddigesii które miałam przyjemność widzieć było obsypane wręcz keikami, ale roślina nie wyglądała na osłabioną, stąd też moje wątpliwości. Sebus! Okres spoczynku przypada najczęściej jesienią (mniej więcej od października) i zimą, kiedy roślina nie wypuszcza już nowych przyrostów. Należy ją podlać od czasu do czasu, ale rzadko. No i rzecz jasna niższe temperatury. Wystarczający będzie wówczas parapet blisko okna, gdzie jest z reguły chłodniej dzięki temp. na zewnątrz. U mnie dendrobia zaczynają się budzić już w styczniu i wypuszczać pąki kwiatowe, a luty/marzec pojawiają się nawet nieśmiało młodziutkie korzonki i pierwsze przyrosty. Tyle mogę powiedzieć na podstawie wiedzy i roślin, które posiadam. Ale są tu osoby bardziej doświadczone, może one doradzą coś jeszcze  Powodzenia!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #254 : Marzec 31, 2009, 21:08:19 » |
|
ja swojemu nie zapewniłem takiego spoczynku więc dla tego nie zakwita teraz już wiem i zapewnię mu warunki odpowiednie dziękuje 
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
Azumi
Nowicjusz
małopolskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #255 : Kwiecień 01, 2009, 09:34:59 » |
|
Moje dendrobium  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #256 : Kwiecień 01, 2009, 10:58:20 » |
|
Twoje dendrobium Dominiko pięknie się już budzi do życia!! One się lubią rozrastać, więc możesz mieć jeszcze więcej przyrostów w tym sezonie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #257 : Kwiecień 15, 2009, 19:30:13 » |
|
Wystawiłyście już dendrobia na polko ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #258 : Kwiecień 15, 2009, 21:33:41 » |
|
za wcześnie - jeszcze w nocy sa przymrozki  a w nastepnym tygodniu zapowiadają u nas w Wielkopolsce solidne przymrozki a co dopiero U Was na południu (pólko)  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #259 : Kwiecień 15, 2009, 21:42:47 » |
|
Mojemu dendrobium na dwóch młodych psbulwach pojawiły się i pęcznieją i rosną małe pypcie  Mam nadzieję, że niedługo doczekam się kwitnięcia 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #260 : Kwiecień 15, 2009, 22:17:36 » |
|
U mnie na razie nic się nie dzieje :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #261 : Kwiecień 16, 2009, 09:00:20 » |
|
Ja jeszcze moich dendrobiów nie wystawiam, jednak nocami bywa chłodno.. Ale w maju z pewnością polecą do ogrodu  Zaczęły już okres wzrostu. Jeszcze kwitną, ale i wypuszczają młode przyrosty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Azumi
Nowicjusz
małopolskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #262 : Kwiecień 16, 2009, 09:54:19 » |
|
Moje dendrobium zaatakowały przędziorki  ! Dobrze że męża mam czujnego! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|