|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 20, 2007, 07:29:48 » |
|
Szukam ekspertów - dostałam keiki dendrobium nobile. I się teraz zastanawiam. Jest II połowa września. Czy po posadzeniu młodego keika od razu trzymac go raczej na sucho i chłodno (jak w okresie spoczynku) czy takiego młodego dopiero co oddzielonego trzymać jednak w miarę standardowo - trochę czasem podlewać? Przypuszczam że taki maluch jest bardziej wrażliwy ale nie wiem co by mu mogło bardziej podpasować? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ze wsadzaniem keik dendrobium o tej porze roku? PS I jeszcze jedno. Zaglądnijcie tu http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=3333 - mniej więcej w połowie strony jest fotka keik posadzonych na korze z odrobiną mchu - to jest moje marzenie... Żeby jeszcze tak dobrze rosło... Czy myślicie że mogłabym spróbować tego malucha teraz tak posadzić?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 20, 2007, 07:51:24 » |
|
szkoda ze nie widzialam wczesniej podstawilabym doniczki pod keiki i nie mialabym problemu z rozdzielaniem 
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 09, 2007, 20:55:23 » |
|
Basiu, i co, gdzie posadziłaś tego malucha? 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Październik 10, 2007, 06:28:29 » |
|
Na razie wsadziłam go standardowo - w podłoże. Zaczekam aż się zaaklimatyzuje i najwyżej wtedy pomyślę o korze. Tylko teraz mam dylemat czy go podlewać w miarę normalnie czy ograniczyć / przestać na sezon zimowy? Bo niby dendrobia lubią okresy spoczynku ale takiego młodziaka to nie wiem... Żeby nmi nie usechł, nie?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 10, 2007, 14:47:52 » |
|
chyba mlodziaka normalnie lej ledwo oddarty od duzego i daj troszke nawozu tylko delikatnie niech ma cos od zycia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Październik 10, 2007, 22:05:46 » |
|
W życiu nie miałam dendrobium, ale gdyby miała takiego noworodka, to bym go karmiła (nie miałabym sumienia dziecka zasuszyć) 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #37 : Październik 16, 2007, 21:12:29 » |
|
Kupiłam dziś dendrobium 'Natandia' w orzechu kokosowym.. przekwitający lub zasuszony.... zdjęcia wkrótce  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Październik 18, 2007, 20:09:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #39 : Październik 18, 2007, 21:24:56 » |
|
ja dopiero raczkuje w dendrobium (phalaenopsis i kingianum) Twoje jest raczej przekwitające moim zdaniem już wyrosło z doniczki-kokosa pomoc to: w spagnum umieszczonym w ażurowym koszyczku (takim jak do roślin w akwarium) podstawionym pod korzenie tej najbardziej wychodzącej, poza "doniczkę" żeby ta bulwa wychodząca mogła dobrze ukorzenić w nowej i w przyszłości rosnąć w tej oddzielnej doniczce samodzielnie i tam wypuścić nowe przyrosty?
albo całość w większą ażurową doniczkę ( nie wiem czy takie rozmiary są )wypełnioną luźno spagnum do momentu przesadzenia całej rośliny pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #40 : Październik 18, 2007, 21:27:58 » |
|
albo całość w większą ażurową doniczkę ( nie wiem czy takie rozmiary są )wypełnioną luźno spagnum do momentu przesadzenia całej rośliny O tym właśnie myślałam... ale o przesadzeniu niełatwo myśleć, ten korzenie w środku kokosa nie dadza się wyjąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Październik 19, 2007, 11:42:12 » |
|
Tellerko nie przesadzaj i nie zakrywaj tych korzeni te co sobie nie poradzą pewnie uschną ale pozostałe już będą przyzwyczajone do Twojej wilgotności - a przesadzać nie warto bo: 1 ta podkładka starczy mu na parę lat 2 łatwo to podlewać bo nalewasz trochę wody na podstawkę i on resztę wciąga 3 wygląda szalenie atrakcyjnie (sama się nie oparłam temu  ) 4 a raz na miesiąc poprostu zanurz wszystko w misce z wodą i nawozem - to dendrobium utrzymuje się bardziej suchoi taka uprawa jest dla niego idealna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #42 : Październik 19, 2007, 11:47:38 » |
|
moim zdaniem nie przesadzaj,przyłaczam sie do posta powyzej.Swietna kompozycja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #43 : Październik 19, 2007, 12:35:41 » |
|
a raz na miesiąc poprostu zanurz wszystko w misce z wodą i nawozem Skąd ja wezme michę filtrowanej wody?  wygląda szalenie atrakcyjnie (sama się nie oparłam temu Myslalam ze ze stroczykami koniec? A na poważnie.. kupowałaś przed przeceną?  po ile było?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 19, 2007, 12:44:02 » |
|
ze stacji benzynowej filtrowana 5 litrów - coś koło 5zł lub odemnie po 39zł ale ja kupiłam ze zniżką  za 29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 19, 2007, 13:21:31 » |
|
O, nie pomyślałam.. dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Październik 22, 2007, 06:32:33 » |
|
Tellerko - przyłączam się do dziewczyn - teraz wygląda super. Jeżeli sobie zdrowo rośnie to też bym zostawiła. I musze się pochwalić - maluch od anqaw zaczyna nieśmiało wysuwać malutki nowy korzonek Może jednak mnie polubi 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 22, 2007, 07:40:20 » |
|
witajcie  i dla mnie teraz jak jest exstra  ,nie ogląda się za często takich nasadzeń  zwłaszcza że roślina jest w tym dobrze ukorzeniona ,i widać jej jest ok  ,jeśli chodzi o wodę filtrowaną ,mam tragiczne wspomienia po niej  ...zabiła mi sporo kwiatów  ..zanim zorientowałam się że to ona ,także na stacji kupowana ,bo tylko przeważnie tam sprzedają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 22, 2007, 08:18:32 » |
|
,jeśli chodzi o wodę filtrowaną ,mam tragiczne wspomienia po niej Basiu, ja używam destylowanej lub demineralizowanej. Kupuję w Realu lub innych marketach. A dlaczego uważasz, że to wina wody filtrowanej (destylowanej). Może urządzenie do jej robienia było, np. zainfekowane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 22, 2007, 08:25:55 » |
|
nie wiem złotko  ,sporo czasu podlewałam zanim ujawniło się umieranie roślin ,jak potem wyrzucałam donice były na zewnątrz białe i trzeba było skrobać ten nalot,od 5 lat podlewam ,wodą z kranu odstalą stoi w cieple i jest ciepła temp ,pokojową ,i jest ok ,ale pryskam wodą przegotowaną ,tez jak postoi trochę w pokoju
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 23, 2007, 08:25:52 » |
|
ten biały nalot na donicach to odłożone sole mineralne (głównie z nawozów) i niestety większe ich nagromadzenie powoduje obumieranie korzeni - orchidee jeśli nawozimy to koniecznie powinniśmy przepłukiwać podłoże i to porządnie - przeanalizuj jednak co było nie tak z uprawą gdyż nie sądzę by była to wina wody destylowanej chyba że była to wina wody filtrowanej przez wkłady w dzbankach gdzie używane są żywice do jej zmiękczania a wiele roślin tego nie toleruje i to nie tylko storczyki. Jest wiele regionów w kraju gdzie woda odstała jak najbardziej nadaje się do podlewania - jednym z takich znanych mi aglomeracji jest Łódź...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 23, 2007, 08:30:36 » |
|
Trzababy zbadać wodę... niektóre związki ulatniają się w czasie stania wody... osady wapienne nie. Do niedawna miałam strasznie zakamienioną wodę... teraz sie trochę poprawiło. Ale nie sądzę, żebym jej mogla używać bezpośrednio do podlewania Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #52 : Październik 23, 2007, 08:31:46 » |
|
podpisze sie pod powyzszym postem.U mnie woda tez nie jest miekka.Ale widze ze naloty to skutki nawozu.Nadmiaru.Wszystkie moje strorczyki miały w momencie zakupu spalone z wierzchu korzenie.Brazowe z nalotem.Nie nawoze ich,a jezeli juz to naprawde minimalna dawka.Korzenie w czasie pobytu u mnie zrobily sie zdrowe,zywe,zielone lub szare w zaleznosci od stopnia nawodnienia  Nie przesadzajmy z nawozeniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 07, 2007, 17:03:05 » |
|
bachud dopiero przeczytalam widocznie zacznie teraz ruszac z kopyta ja mialam najwieksze przyrosty jak krowiencem podlewalam czyli latem jak stal na balkonie teraz pecznieja paki czyli powinien oszalamiajaco kwitnac zrobie zdjecia jak tylko 1 kwiat sie pojawi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 08, 2007, 10:22:09 » |
|
No to super! Pokaż koniecznie!
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 09, 2007, 13:26:19 » |
|
mam dopiero zdjecie paka ale juz mocno pecznieje ma jakies ok.do 1cm dlugosci tylko inne mniejsze ale podleje krowiencem jak bedzie w miare cieplo zeby wywietrzyc i powinny ruszyc mocniej zapowiada sie obfite kwitnienie o ile pozostale paczki rusza zdjecia oczywiscie beda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 21, 2007, 19:07:21 » |
|
czekam na chwile prawdy czy to paki kwiatoweczy keiki jesli keiki to bedziemi tylko troszke zalpieknego widoku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Styczeń 29, 2008, 11:16:06 » |
|
witam serdecznie:) hm,mam problem..mam kilka ksiazek o uprawie storczykow i w kazdej z nich jest napisane co innego o uprawie dendrobium nobile:(a w internecie jeszcze co innego:(Troche jestem skolowana.. a moje dendrobium teraz pieknie kwitnie,co jeszcze bardziej mnie dezorientuje..podlewac czy nie podlawac,jak tak to z nawozem czy nie..roznie podaja te okresy spoczynku,jedni na jesien,inni na zime..roznie jest podana temperatura dzienna i nocna i to sa naprawde skrajnie rozne wysokosci.. moze ktos z Was,drodzy Forumowicze bardziej sie orientuje jak pielegnowac tego pieknego storczyka?Pozdrawiam:) Weronika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #58 : Styczeń 29, 2008, 11:56:07 » |
|
A przeczytałaś ten wątek od poczatku? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #59 : Styczeń 29, 2008, 13:38:08 » |
|
Jak to mówi mój kolega "jest to tak proste jak uprawa kapusty" - kapusty też coś... i najprostszy przepis na uprawę dendrobium typu nobile czyli te wszystkie patyczaki które dają kwiaty w węzłach liściowych po 2-3. Nawozimy tylko latem 1/4 nawozu, podłoże między podlewaniami musi wyschnąć, we wrześniu zaprzestajemy nawożenia i podlewania na jakieś 2 miesiące (ponieważ wtedy jest też potrzebna wyższa wilgotność najlepiej je postawić gdzieś w koncie balkonu i o nim zapomnieć) a na początku października wnosimy do domu z pąkami kwiatowymi i zaczynamy podlewać - najpierw delikatnie a potem w/g schematu.
Spoczynek jak najbardziej zimą, ale w szklarni - w domu nie zapewnisz mu tak niskiej temperatury, takich różnic temperaturowych ani takiego ruchu powietrza - dlatego w uprawie parapetowej robi się to jesienią gdy można roślinę wywalić na zewnątrz.
Teraz masz dendrobium z uprawy sterowanej - ale jak najbardziej je już zacznij podlewać i nie wgryzaj się w różne formy uprawy i "super rady" jest to roślina która ma określony cykl wzrostu i w/g niego musisz ją prowadzić.
to tak dla uproszczenia i przypomnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|