|
poli
|
 |
« Odpowiedz #210 : Styczeń 05, 2009, 20:38:42 » |
|
Małgosiu, dziękuję a informacje  . Najbardziej zbliżony jest do zdjęcia z pierwszego linku, ale nie jestem pewna czy to ten. Trzymam je na najchłodniejszym parapecie, a latem miałam na balkonie aż do pojawienia się pąków. Iza - wysłałam wiadomość na pw.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
izka_g
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #211 : Styczeń 05, 2009, 22:33:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #212 : Styczeń 06, 2009, 09:50:02 » |
|
Moje dendrobium nobile wyłysiało na najstarszej pseudobulwie, zżółkły i odpadły mu wszystkie listki. Dziś zebrałam ostatnie. Czy to normalny objaw? Pozostałe ps są w porządku, przekwitło drugi raz i wypuszcza nowego keika.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #214 : Styczeń 06, 2009, 19:22:37 » |
|
Dziękuję Ci Izko - tego szukałam.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
izka_g
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #215 : Styczeń 25, 2009, 12:28:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #216 : Styczeń 31, 2009, 13:56:59 » |
|
Dziewczyny co robicie z tymi kikutami po przekwitnięciu?  obcinacie je czy zostawiacie?  Jeszcze jedno pytanko kiedy wystawiacie dedndrobia na zewnątrz, nie mogę się nigdzie tego doszukać :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
izka_g
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #217 : Styczeń 31, 2009, 14:12:13 » |
|
Od maja / czerwca ( w zależności do pogody) do października dendrobium może stać w ogrodzie lub na balkonie, tu poczytaj http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html. Ja na swoich obciełam te suche kikutki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #218 : Styczeń 31, 2009, 14:24:49 » |
|
OK, to ja też je obetnę. Dzięki za radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #219 : Luty 17, 2009, 22:36:29 » |
|
Moje kolejne Dendrobium..  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #220 : Luty 17, 2009, 23:18:02 » |
|
Śliczny nabytek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #221 : Luty 18, 2009, 07:56:32 » |
|
Dziękuję Buziaczek.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #222 : Luty 18, 2009, 09:15:26 » |
|
Nie ma za co. Jak jest coś ładnego to się chwali 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #223 : Luty 18, 2009, 11:50:10 » |
|
Ja jeszcze żadnego mojego chłodnoluba nie zmusiłam do kwitnienia ,  ,piękne kwiatki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #224 : Luty 18, 2009, 18:03:42 » |
|
Agatko prześliczny i ile dzieciątek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #225 : Luty 19, 2009, 09:41:26 » |
|
Dorotka a mogę te dzieciątka oddzielić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #226 : Luty 19, 2009, 14:30:34 » |
|
Nie wiem  - nie mam doświadczenia dopiero zaczynam z patyczakami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia1986
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #227 : Luty 19, 2009, 15:21:46 » |
|
uroczy 
|
|
|
|
|
|
" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #229 : Luty 28, 2009, 15:02:08 » |
|
Och, śliczności!  Jakie zestawienie kolorów! I ta filigranowość... Zdecydowanie to są moje najbardziej podobające mi się storczyki!  I jak się zarzekałam, że już żadnego nie kupię - to gdyby mi raki błysnął w oczy...  Gratuluję, Violu. Piękny Ci on!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AnnePotter
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #230 : Marzec 01, 2009, 14:52:33 » |
|
Violu śliczny. Krystal ja też się zarzekam że nie kupię już( a przynajmniej na razie) a za chwile coś wpada w oko i jest w domu  Teraz usilnie poluje na Dendrobium nobile(najchętniej białe)  ale jak na razie z marnym skutkiem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #231 : Marzec 01, 2009, 16:17:18 » |
|
U mnie na razie echo w kwestii eleganckich i nie-falkowych storczyków, więc jestem wolna od pokuszeń  Ale zapytam przy okazji o coś dendrobiowego : czy te storczyki powtarzają może kwitnienie na tych samych pędach, czy raczej nie ma co na to liczyć?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #232 : Marzec 01, 2009, 18:36:54 » |
|
Krystal ja co prawda mam tylko tego jednego, ale z tego co widzę to pęd na którym on kwitnie umiera, potem wypuszcza nowe pędy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #233 : Marzec 01, 2009, 18:57:13 » |
|
Hmm...  To nie za dobrze (dla mnie) - bo mój na razie ma trzy pędy, na których kwitł - i nic więcej  Ale może coś wypuści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #234 : Marzec 01, 2009, 19:10:13 » |
|
A ja spać nie mogę po nocach, takie piękne dendrobium nobile trzymałam w ręku w piątek w Kauflandzie. Super okaz zdrowia, cztery kwitnące pędy i jakie grubiuśkie. Kosztowalo 39 zł. Eh..... moje parapety zajęte przez hippeastra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #235 : Marzec 01, 2009, 19:24:45 » |
|
Szczerze podziwiam osoby, którym udało się doprowadzić dendrobium typu nobile do ponownego kwitnienia  ja z moim "walczę" już parę lat bezskutecznie  niby teoretycznie wszystko robię jak należy,ale praktycznie to chyba wszystko źle Jedyny gatunek storczyka, który wymiguje się przed kwitnieniem w moim domu
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #236 : Marzec 01, 2009, 23:04:36 » |
|
Szczerze podziwiam osoby, którym udało się doprowadzić dendrobium typu nobile do ponownego kwitnienia  ja z moim "walczę" już parę lat bezskutecznie  niby teoretycznie wszystko robię jak należy,ale praktycznie to chyba wszystko źle Proponuję dać go do piwnicy, może to go zmusi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rain
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #237 : Marzec 02, 2009, 09:48:53 » |
|
W tym sezonie najlepiej dac juz roslinie spokoj. Pomyslec raczej o odpowiednim potraktowaniu jej w calym sezonie i kwiatach na przyszla wiosne. Rosliny przyrastaja i potrzebuja wody oraz nawozow. Jesli na dworze bedzie utrzymywala sie minimalna temperatura 10 st.C (w dzien i noc),rosline wystawic na balkon. Trzymac tam do pierwszych przymrozkow, ale zaprzestac podlewania i nawozenia od wrzesnia. Czary z piwnica daja efekt jedynie wtedy, kiedy jest ona widna, a temperatura w niej utrzymuje sie stale na poziomie 10 st.C. Zima dendrobia potrzebuja maksymum swiatla. Moje dendrobia typu nobile stoja cala zime przy uchylonym oknie. Podlewane bardzo skromnie - raz w miesiacu.Teraz wlasnie kwitna. Nie wiem czy potrafie tutaj umiescic ich zdjecia, ale postaram sie. .  ....nie potrafie........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #238 : Marzec 02, 2009, 11:02:14 » |
|
Ja swoje trzymałam na balkonie, od sierpnia sucho i pod koniec września przyniosłam do domu już z pąkami 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #239 : Marzec 02, 2009, 11:31:44 » |
|
Poli zrobiłam mniej więcej to co Ty  Trzymałam na balkonie od połowy maja, od połowy sierpnia przestałam podlewać, przyniosłam je do domu pod koniec października - przed pierwszymi mrozami. Oczywiście bez pączków  Jedyne czym mnie w tym roku obdarzyło to dwie nowe pseudobulwy i keiki. Podejrzewam że mogło mieć za ciepło po przyniesieniu do domu, stało niby przy otwartym oknie,ale to pewnie za mało.Nie mam jasnej piwnicy więc ta opcja odpada niestety  Dziękuję za rady dziewczyny - naprawdę jesteście moimi idolkami dosłownie w kwestii dendrobium typu nobile  Szczery podziw dla was!!! Jak na razie dla mnie to najtrudniejszy storczyk! A pseudobulwy z tamtego roku,które nie wypuściły pąków w tym roku mogą mnie nimi obdarzyć w przyszłym?
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
|