Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #210 : Czerwiec 19, 2008, 10:49:54 » |
|
Wszystkie moje poparzone kaktusy wyglądały tak jak twoje tellerko. Niestety padły....WSZYSTKIE 
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #211 : Czerwiec 19, 2008, 15:03:04 » |
|
tellerko piękne kompozycje szkoda, że słonko je tak mocmo przysmażyło mam nadzieję, że dojdą do siebie za jakiś czas bo szooda by było 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #212 : Czerwiec 19, 2008, 16:55:10 » |
|
Bez ta jest moja. Czy mógłbyś ją zidentyfikować?
Niestety, z tego zdjęcia nie dam rady - nie widzę korony wewnętrznej ani centralnej - a to podstawa. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #213 : Czerwiec 19, 2008, 20:26:31 » |
|
Przepraszam za durne pytanie ale o co chodzi? ;/
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #214 : Czerwiec 19, 2008, 20:48:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #215 : Czerwiec 19, 2008, 20:55:08 » |
|
To tylko kilka gałęziaków jest poparzonych... już szykuję nowe miejsce dla nich na tarasie. Na tą chwilę osłoniłam pionową plexi wciśniętą między doniczkę a barierkę. Zobaczymy co dalej. Bardziej martwią mnie te carallumy zaatakowane przez wełnowce - wetknęłam po tabletce bayera i podlewam antyrobalem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #216 : Czerwiec 19, 2008, 22:44:20 » |
|
No kobiety to mają przechlapane.. Jak nie rodzą dzieci to walczą z zarazą..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #217 : Czerwiec 20, 2008, 03:45:13 » |
|
Zobaczymy co dalej. Najważniejsza teraz będzie dokładna obserwacja czy ta choroba jest zakaźna. Dostałem dwadwę z podobnymi objawami na jednym liściu. Liść odciąłem. Plamy pojawiły się na drugim liściu. Też go odciąłem. To dwadwie pomogło, ale choroba przeniosła się na sąsiednią stapelię i musiałem ją przyciąć bardzo nisko przy samej ziemi. To było ok. 2 miesiące temu. Obie rośliny żyją, ale nie widzę żadnych przyrostów. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #218 : Czerwiec 21, 2008, 14:27:20 » |
|
Poczekamy, zobaczymy....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #219 : Czerwiec 21, 2008, 23:03:43 » |
|
Taaaa... Czas jest najlepszym lekarzem  Zawsze przeżyje pacjenta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #220 : Czerwiec 22, 2008, 05:19:23 » |
|
Przepraszam za durne pytanie ale o co chodzi? ;/
O budowę kwiatów stapeliowatych :  Niektóre stapeliowate trudno jest odróżnić bez dobrej widoczności koron a większość ma ich trzy: korona zewnętrzna - to te duże dołem żółte, środkiem czerwone a brzegami nawet czarne zrośnięte płatki korona wewnętrzna - to te czarne, jasno-obrzeżone 5 wolnych płatków korona centralna - to 5 biało-żółtych zrośniętych płatków; wewnątrz tej korony można zauważyć białawy, 5-kanciasty słupek rzekomy bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #221 : Czerwiec 22, 2008, 08:30:35 » |
|
Dziękuje! Już rozumiem. Część 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|