hanryc
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 17, 2006, 15:51:03 » |
|
szukam koneserow datur w celu odkupienia szczypek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2006, 11:29:44 » |
|
Datura jest krzewem wieloletnim. Oczywiście w polskich warunkach należy ją przechowywać w pomieszczeniu w okresie zimowym. Jak by nie patrzeć to roślina wieloletnia.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2006, 13:44:57 » |
|
Nie dyskutuje się z moderatorem. Nie chodzi o wulgaryzm tylko o to że nie istnieje taki wyraz. Nie zaśmiecaj forum takimi wyrazami jak : qrcze, boshe, jeshu, czy inne tym podobne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2006, 13:52:45 » |
|
No to ci się oberwało!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2006, 13:55:18 » |
|
Władza zobowiązuje. Nie chciałam na nikogo naskoczyć. foxtrot nie obrażaj się , ale czasami kubeł zimnej wody przydaje się . 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2006, 14:00:04 » |
|
Z takich rączek!!! Na pewno nie obrazi się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2006, 14:02:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2006, 18:42:09 » |
|
O religii, przekonaniach, polityce i tym podobnych na tym forum nie rozmawiamy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Multiflora
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 21, 2006, 20:45:16 » |
|
adin, dwa ... tak mawiał kiedyś taki jeden dziwny człowiek z wielkiego kraju i uspokajał wpatrzone w telewizor słowiańskie narody... trochę tu zaiskrzyło i dobrze  nie pochłonie nas rutyna, ale proponuję spuścić trochę ciśnienia, i Boże broń trzymać politykę z dala od tego miejsca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 21, 2006, 21:04:09 » |
|
szukam koneserow datur w celu odkupienia szczypek Nie próbowałeś szukać na targu? Czsami pośród ogórków i pomidorów można znaleźć coś fajnego.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
konwalia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 05, 2006, 10:24:47 » |
|
witam ja zbieram nasiona ronącej u mnie datury i w doniczkach je sadzę one rosną dosyć szybko a z jednego kwiata ok 10-20 nasion które wykiełkują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 05, 2006, 13:47:10 » |
|
ja widziałam w warszawskiej castoramie chyba takie niewielkie datury za 14 zł ... ja swoją właśnie hoduję z nasionka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 11, 2006, 10:08:20 » |
|
Ja nabyłam nasiona bielunia i okazało się, że to akutat nie te, które mi się podobały. Ale jeszcze zdobędę i te drugie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amidala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2006, 00:17:49 » |
|
Konwalia, powiedz proszę z jakiej datury Ty zbierasz swoje nasionka i czy je stratyfikujesz i w ogóle w jakich warunkach są przechowywane?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Amidala
|
|
|
Stachu03
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2006, 11:45:42 » |
|
Posiadam daturę, która co roku przepięknie kwitnie. Tej wiosny przesadziłem ją do nowej doniczki(większej) i co się okazało gdy wyjmowałem ziemię ze starej do niczki napotkałem tam tylko korzeń. Cała doniczka to siatka małych korzonków. Nie naruszyłem tej struktóry ponieważ obawiałem się że roślina może uschnąć. Niestety tego roku datura nie kwitła tak pięknie. Chcę zapytać czy co jakis czas neleży usuwać nadmiar takich korzeni, czy należy spulchniać ziemię i jaką ziemię należy stosować do bieluni. Może dowiem się jaki najlepiej nawóz stosować, ponieważ na rynku jest ich bardzo dużo. Proszę również o inne rady i wskazówki dotyczące pielęgnacji datury. Pozdrawiam, Stachu03.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roland
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2006, 18:57:30 » |
|
nadmiar korzeni trzeba delikatnie usunąć. Najlepiej zrobić to wiosną. Dokładne wskazówki dla zimowania datury i wystawiania wiosennego znajdziesz na ciekawej stronce: http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/ogrod/kwietnik/2004.07echo nadwiślańskie przyznam się, że moje datury dwa lata temu zmarniały gdyż nie stosowałem tamtych zaleceń. A miały po kilkanaście kwiatów jednorazowo. Ciekawe spostrzeżenia hodowców datury znajdziesz na stronie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1334&highlight=daturaOgrodniczo Działkowe Forum :: Zobacz temat - Datura - pielęgnacja
|
|
|
|
|
|
Roland
|
|
|
Adka_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 28, 2007, 17:41:33 » |
|
ok 3 tyg temu posialam kilka nasionek datury, jak narazie nie bardzo chca kiełkowac, jakies 3 roslinki wylazły z ziemi ale czy to jest to to nie wiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 05, 2007, 13:58:18 » |
|
ja bede w posiadaniu nasion chyba zeby zimno zniszczylo kwiaty wydaje mi sie ze kolor bialy w razie czego prosze pw
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 08, 2007, 20:02:48 » |
|
Mam na działce w formie krzaka daturę tak przynajmniej dotąd myślałam.Mam dwa rodzaje.Jedne o kwiatach białych drugą o żółtych.Ta żółta ma kwiaty drobniejsze ale za to bardziej obficie kwitnie.Nie sieję ich wcale co roku same się wysiewają.Ostatnio sąsiadka mi powiedziała że to chyba odmiana bielunia.Niestety nie mogę wkleić zdjęcia.Czy może ktoś według opisu udzielić mi podpowiedzi co to jest? Zenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 09, 2007, 07:00:40 » |
|
witaj Zenia  ,datura i bieluń to to samo i jak miałam swoją ,to wiem że nie zimuje,  nawet lakki przymrozek na początku wiosny (za wcześnia ją wystawiłam) zważył liście  jest to roślina raczej kubłowa ,do zimowania ,w chłodnej i widnej piwnicy ,więc bez zdjęcia nie obejdzie się ,by coś powiedziec o twojej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 12, 2007, 09:58:16 » |
|
ja mam taką 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 12, 2007, 10:41:21 » |
|
Ula --jeszcze takiego kwiatka u datury to nie widziałam i to z nasionka?...czy było więcej kwiatów? Prześliczny  Moje to zwykłe i mam ich 3 lata  zdjęcie robione wczoraj więc kwiatów jest mniej  zdjęcia wcześniejsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 12, 2007, 11:08:23 » |
|
ta była z nasionkawysianego na wiosnę ,jeszcze miałam taką biało-fioletową,muszę poszukać zdięcie ,gdzieś się zapodziało ,one były pełne a takie jak twoje to mam żółtą,białą i w tym roku dostałam łososiową ,robiłam zdięcia ale ich nie mam ,muszę się zapytać czy mi ich nie wykasowała córcia
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 12, 2007, 12:42:05 » |
|
nie mam pojęcia gdzie te nasionka szukać,ale popatrzę co tam wyrasta,chyba że całą roślinkę bym ci dała ,ale już zimno ja jej nie wykopywałam i nie wiem czy już nie zmarzła ,jeśli roślinka jeszcze stoi to ci ją dam,pójdę jeszcze dzisiaj na działkę to wieczorem napiszę co i jak
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 12, 2007, 13:24:49 » |
|
Z tego co widzę na zdjęciu Uli no to mogę powiedzieć że mam Daturę taka sama.Jedno mnie tylko zastanawia iż piszecie że datura nie przezimuje.Moja choć nie zbierałam nasion sama się wysiewa tak jak turki że aż muszę co niekture wyrywać bo jest za dużo.Jedynie co zauważyłam że gdy przesadziłam sadzonkę w inne miejsce to już taki ładny krzak nie urusł. Zenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 12, 2007, 13:45:51 » |
|
datura o której piszesz Zeniu to ja też ja mam ale tepię ją gdyż rozsiewa sie strasznie po całej działce,nie jest tak ładna jak ta na zdieciu ,myślę że to inny rodzaj datury,poszukam papierka z tą moja odmianą i napiszę
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 12, 2007, 15:36:19 » |
|
Na etykietce jestnapisane że to bieluń surmikwiat o kwiatach pełnych a dalej datura metel fl. pl roślina jednoroczna,żadnych nasionek na niej nie ma,ale ona póżno zaczęła kwitnąć może ich jeszcze nie zawiązała,liście już są zwarzone przymrozkiem więc już chyba nic z niej nie będzie,wykopałam ,dałam do doniczki i jak coś z niej będzie to powiem ,na razie jest przy oknie ,aby miała widno
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 12, 2007, 19:45:58 » |
|
Ja też w tym roku zakupiłam nasiona datury -surmikwiat. Trochę późno powschodziły ,ale jaś wyrosły.Niestety nasiona udało mi się zebrać tylko z tych białych ,fioletowe i żółte nie podojrzewały.   Ta biała była z pojedynczym kwiatem,za to urastały do gigantycznych rozmiarów wysokości około 1 m i szerokości chyba ze 2 m.Dużo lepiej rosły niż te pełne.  i pełna żółta 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła