Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 02:59:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym nablyszczacie liście?  (Przeczytany 3616 razy)
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #30 : Luty 11, 2008, 17:48:08 »

Woda niskomineralizowana,mleko,....teraz piwo idę kupić.Co ja mam z tą compactą.Od jesieni plamy nie schodzą.

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
Abu
Aktywny
**

« Odpowiedz #31 : Luty 11, 2008, 18:28:14 »

Woda niskomineralizowana,mleko,....teraz piwo idę kupić.Co ja mam z tą compactą.Od jesieni plamy nie schodzą.
spróbuj piwem. Mnie z australisa po piwku pięknie zeszły  Cool
daj znać koniecznie jak Ci poszło.

Pozdrowienia
Justyna
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #32 : Luty 11, 2008, 18:41:22 »

Ale świeże czy zwietrzałe?

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
Abu
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Luty 11, 2008, 19:31:26 »

zwietrzałe  Smile
ja wieczorem odlewam do szklanki trochę i odstawiam gdzieś, żeby zwietrzało. rano mam na "przecierki"  Very Happy
jestem b. zadowolona.

Pozdrowienia
Justyna
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #34 : Luty 13, 2008, 12:48:44 »

Wypróbowałam patent z piwkiem. Jestem zaskoczona efektem. Umyłam hoję bellę listek po listku i wygląda pięknie. Nie dość, że zniknęły plamy po wodzie to jeszcze listki błyszczą.
rosa84
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Luty 14, 2008, 16:26:48 »

Z nabłyszczaczami trzeba uważac , nie przez każdy kwiat jest on tolerowany ,czesto mozemy zniszczyć liście. Wiec najlepiej nasze doniczkowe nie nabłyszczac takimi środkami mozna np. piwem Smile podobno działa!
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #36 : Luty 14, 2008, 17:22:48 »

Shocked Rosa84 czy ty czytałaś posty w tym temacie?
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #37 : Luty 15, 2008, 10:14:29 »

ona nowa . ROSA..wiec zanim sie ..roztrzska z forum to wiesz ...niech  jej tam ..  Very Happy  gładko poleci i sie wprawi   Smile Smile

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #38 : Luty 15, 2008, 18:11:02 »

Basiu, pewnie masz rację, ale... czytanie nie boli Very Happy. Wiem z autopsji Smile Smile Smile

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Fox
Nowicjusz
*

No More :)

« Odpowiedz #39 : Luty 17, 2008, 14:58:39 »

Ja nablyszczam mlekiem, ale oczywiscie PO piwie, tylko fikusa bo inne maja za male listki, a zeby bylo smieszniej to raz na jakis czas podlewam rozcienczonymi /niewielka iloscia cieplej wody/ drozdzami piekarskimi Razz
lwica79
Aktywny
**

« Odpowiedz #40 : Luty 17, 2008, 17:09:15 »

a jaki wpływ na roślinki te drożdże mogą mieć? zauważasz po tym jakieś zmiany?
Mi niedawno taki pomysł też przemknął przez głowkę, ale to było związane z tym , że moja kawa cierpi na chlorozę..chloroza wynika często z braku żelaza i magnezu..z kolei w całej Białej Podlaskiej ani jednej butelki nawozu przeciw chlorozie nie znalazłam a że drożdze są niezłym źródłem żelaza (nawet wątróbkę chciałam moczyć w wodzie do podlewania Laughing ).....no to tak właśnie pomysł się pojawił, ale jednak nie uznałam go za dobry, a bałam się też że może byc niebezpieczny więc nie zastosowałam. Ale wczoraj zamówiłam przez net wreszcie nawóz Chloroza stop Smile

gg.3597720    email: aronia26@wp.pl
Domowa zieleń -Lwica79
Moje fuksje
Pozdrawiam. Edyta
Fox
Nowicjusz
*

No More :)

« Odpowiedz #41 : Luty 17, 2008, 18:12:32 »

To sa stare wyprobowane metody naszych babć,a sama sie przekonasz, u mnie w kazdej doniczce wierzchnia warstwa to fusy kawy zmieszane z herbacianymi /uzywam expresowek/ i jakos rosliny maja sie dobrze, nie wiem jak kwaśnoluby, ale w niewielkiej ilosci na pewno nie zaszkodzi, z porad babuni: podobno jesli sie zrobi male naciecie nad odpadlym lisciem fikusa,wyrosnie nowy, ponacinalem i czekam czy babunia nie grzeszyła *kłamiąc* Smile
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski

« Odpowiedz #42 : Luty 17, 2008, 18:27:23 »

Dużo tych pomysłów. Ja przetarłam liscie mojej draceny piwem...... no i zgubiła ich trochę. Szkoda. Sad

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #43 : Luty 17, 2008, 19:26:21 »

Niczym nie nabłyszczam Very Happy. Co jakiś czas prysznic w wannie Very Happy

Ania.
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski

« Odpowiedz #44 : Luty 17, 2008, 20:09:12 »

No.. ja mojej draceny nie włożę do wanny. Ma juz 10 lat. i wysokości pewno z 4 metry...zagięła się równolegle do sufitu i tworzy coś na kształt lambrekinu na oknie Smile. To jedyna roślina, która przeżyła 3 przeprowadzki z nami i nie chorowała. Kiedy leżałam w szpitalu wypuściła od korzenia młodą roślinkę Smile  Ale dolne liści jej opadają i teraz te opadłe po piwie, wyglada łysawo... zastanawiam się czy jej nie odmłodzić. Ale jak? Muszę gdzieś poszukać na forum odpowiedzi... ale tym zajmę się już po przeprowadzce, kiedy będę wiedzieć gdzie jest jej miejsce docelowe.
Piwa już jednak nie użyję Sad

goska28
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 15, 2008, 12:26:21 »

duże liście kwiatów można nabłyszczać skórką z banana tą wewnętrzną stroną pozdrawiam
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #46 : Styczeń 20, 2009, 13:23:29 »

Lwica, za żadne skarby wody po moczeniu wątróbki, ani w ogóle żadnych takich wynalazków,,, Chociaż po śmiejącej mordce rozumiem że ten pomysł tylko "przeleciał" Ci przez głowę,,,
O drożdżach coś słyszałam, jak to się mówi gdzieś dzwoni tylko nie wiem w którym kościele Smile
A co do piwa to po powrocie z pracy muszę spróbować, bo wycieranie i spryskiwanie wodą - nawet odstaną - nie daje pożądanego efektu, liście są matowe
 Sad 
Banan,,,, a nie jest lepki?

"Dokąd zmierzasz...?
         Na drugą stronę poranka..."

Ulka Smile
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #47 : Styczeń 20, 2009, 15:22:11 »

Dziewczyny pozwólnie roślinom być normalnymi. Jak coś ma w miarę duże liście to zwykła kuchenna ściereczka i woda z płynem do mycia. Ściereczka zmoczona i wyciśnięta. Kurz łatwo wówczas zebrać w całości.

Przy miejszych liściach i roślinach które da się wziąć w ręce potrzebne jest wiaderko z wspomnianą miksturą. Odwracamy doniczką do góry koronę do wiadra trochę pomajtać, otrząsnąć. Jak trzeba to postawić w wannie i prysznic z letniej wody.
By nie zalać podłoża odciąć spaw w worku i powstały rękaw z jednej strony zawiązać na pędach.

Pozdrawiam Natka
inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #48 : Styczeń 20, 2009, 17:58:34 »

Też czasami przemywam liście piwem ,ale rozcieńczonym pół na pół z wodą .Zdarzyło mi się już wlać trochę piwa do spryskiwacza .Dobra metoda na drobnolistne. Wszystko jednak z umiarem i nie za często.Nabłyszczacze też czasami używam ,ale tylko dobrych firm i wg instrukcji.Należy zachować odległość i czas spryskiwania ,wtedy nic się z liśćmi nie dzieje.

Pozdrawiam-Ina
żabcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Luty 05, 2009, 10:46:37 »

a ja słyszałam o takich ściereczkach do nabłyszczania i czyszczenia liści nie próbowałam ale koleżanka mówiła że są świetne to coś w rodzaju takich mokrych chusteczek podobno efekt super Smile
sylwia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #50 : Luty 06, 2009, 09:03:32 »

Ściereczki są dobre. Ja jednak częściej korzystam z wody. Po umyciu liści od razu dokładnie wycieram bardzo miękką ściereczką. Czasami dodaję odrobinę piwa.
Pozdrawiam
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #51 : Luty 06, 2009, 14:08:53 »

Dziewczyny pozwólnie roślinom być normalnymi. ...

Głos wołającego na puszczy?  Confused Smile Smile Smile

pozdrawiam - Irena

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #52 : Luty 06, 2009, 19:23:04 »

Ale rośliny z białym nalotem który pozostał po pryskaniu normalne nie są i te wszystkie porady dotyczą tego by ten nalot bez szkody dla roślinek zmyć a nie tego by roślinom zaszkodzić  Razz
Ludwik z wodą nie ściągnie tego kamienia z liści a piwo, cytryna już tak Smile
Natomiast pamiętam z dawnych czasów, że ludwik z wodą ze sposobu Naradki wspaniale "prał" wszystkie włochate kaktusy Smile

Talita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #53 : Luty 06, 2009, 21:46:31 »

Drodzy forumowicze, skoro wiecie czym nabłyszczac liscie to pewnie wiecie co robić, gdy schną one i paskudnie wygladają. Mam kupioną razem z domem rozrośnietą dracenę, której zdjęcia umieściłam w tym dziale, strone obok (temat dracena i juka). Obie rośliny wygladają niezaciekawie, ale są duże, rozrośnięte i mam ochotę o nie zawalczyć. Dzięki za wszelkie rady Smile

Nie trać głowy, życie chce cię po niej pogłaskać Smile))
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #54 : Luty 11, 2009, 18:20:15 »

Talita, to jest watek o nabłyszczaniu liści.
Tam, gdzie pisałaś już podałam Tobie przydatne linki. Teraz dołączam następne. Czasami warto skorzystać z wyszukiwarki, albo przejrzeć FF, a nie mnożyć wątki Mad Smile.
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,2195.0.html
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10345.0.html
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,5469.0.html

Ania.
Talita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #55 : Luty 12, 2009, 21:54:22 »

Przepraszam Moderatorze Generalny! Sad Podane linki odnalazlam juz po czasie, to pytanie było wcześniej. Za linki i rady dziekuję, a poruszania po forum ucze sie mozolnie. Uwagi przyjmuje w pokorze Smile Pozdrawiam.

Nie trać głowy, życie chce cię po niej pogłaskać Smile))
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: