|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzień 15, 2007, 16:51:35 » |
|
Aggi - wszystko już jest na swoim miejscu - dziękuję. To straszne zapraszać do siebie i zamknąć przed Gościem drzwi. Przepraszam ale nie zrobiłam tego umyślnie. Zapraszam do wrzosów 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 15, 2007, 17:16:07 » |
|
Bardzo podoba mi się Twój ogródek, azalie- cudne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzień 15, 2007, 17:41:16 » |
|
Przepiękny ogród ,wrzosy cudne .Ja też mam troszkę wrzośców,ale nie tyle  Ślicznie wyglądają ,jak już inne rośliny nie za bardzo chcą kwitnąć ,bo już chłodno to wrzośce wtedy dają koncert. A co to za trawka ta na 5 i 6 fotce ? Mnie raczej trawy nie zachwycają  ,ale ta jest śliczna, i co robisz ,żeby Ci się nie rozłaziła po rabatce? 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzień 15, 2007, 18:14:50 » |
|
Aggi - trawa, o którą pytasz to rozplenica japońska. Wszystkie odrosty ciągle usuwam i w zasadzie to nie mam z trawami kłopotu bo trzymam je mocno w ryzach. Moja sąsiadka z działek sadzi trawy w wiaderkach i tym ogranicza ich rozrost. Ja tylko systematycznie usuwam wszystkie młode. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzień 15, 2007, 18:30:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzień 15, 2007, 18:51:58 » |
|
Ewo ,to może na takie nadwyżki można się załapać na wiosnę ? 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzień 15, 2007, 18:55:12 » |
|
No oczywiście, tylko przypominaj się wiosną. Bardzo chętnie się podzielę wszystkimi nadwyżkami (i to nie tylko trawami).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2007, 18:56:49 wysłane przez Ewa-Maria »
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzień 15, 2007, 19:01:13 » |
|
To fajno Ewo ,ja też zawsze mam troszkę nadwyżek to się powymieniamy. 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 15, 2007, 19:08:20 » |
|
Ewa, wiedziałam, że sobie poradzisz i wiedziałam, że Twój ogród się spodoba na forum.  Te azalie to chyba specjalnie dla mnie wkleiłaś. Uwielbiam różaneczniki i azalie. Też je u siebie sadzę, ale tak pięknych i dużych to jeszcze nie mam. Mam jeszcze pytanko. Czy ten zebrinus kwitł już u Ciebie? Ja mam miskanta chyba japońskiego i zebrinusa, ale kwitnie tylko ten pierwszy. Nie wiem czy to dlatego, że paskowany jest trochę przygłuszony, czy taka jego uroda?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 15, 2007, 19:11:51 » |
|
O mój Boże !  Raz w życiu widziałam takie azalie - w pokazowym ogrodzie hodowcy. Ewo - kłaniam się czapką do ziemi 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 15, 2007, 19:13:00 » |
|
Cieszę się, bo wiosną będę "przerabiała" cały ogródek. Zagęściłam go strasznie, już jesienią sama zaczęłam się gubić co mam a co mam kupić. Zdarzyło mi się parę razy dwukrotnie kupić tą samą roślinkę. Jak dochodziło do wsadzania to byłam bardzo zdziwiona, że taki egzemplarz już rośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 15, 2007, 19:26:37 » |
|
Lila2006 To dzięki Tobie Lidziu i Twojej cierpliwości do mnie. Cieszę się, że też kochasz azalie (teraz mój mąż mnie pyta, czy jest jakaś roślina której nie kocham), akurat te zdjęcia są sprzed 2 lat i nie robione cyfrówką więc ich kolory są bardzo przygaszone. Na wiosnę zrobię i wkleję specjalnie dla Ciebie. Zebrinus zakwitł mi w tym roku po raz pierwszy (11 kwiatostanów). Kwiaty bardzo podobne do miskanta. Serdecznie pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 15, 2007, 19:29:35 » |
|
JeyDee Tobie też dziękuję za pomoc przy wklejaniu zdjęć i za miłe słowa pod adresem moich azalii. Pozdrawiam serdecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 15, 2007, 21:38:20 » |
|
Piękne azalie  Moje są dużo mniejsze, ale dopiero dwuletnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 16, 2007, 09:31:44 » |
|
Pięknie u Ciebie 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudzień 16, 2007, 09:40:15 » |
|
azalie  i zauważcie ...wszystkie stoją przy jakimś ...parkanie ...może o to chodzi  ,swoją juz przeniosłam 3 raz ,teraz w zaciszne miejsce ,wypuściła nawet sporo nowych liści i odnóżek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babopielka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 16, 2007, 09:54:19 » |
|
A ja mam tylko jedną :sad:ale od wiosny to się zmieni :-Dtylko czy mój M będzie chciał doły kopać do sadzenia 
|
|
|
|
|
|
Pamiętajcie o ogrodach. Bożena
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudzień 16, 2007, 09:57:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 16, 2007, 09:58:23 » |
|
Bożenka  ...powtórzę za moderatorką klikając uśmieszki kliknięcie na spację ..spowoduje nie wchodzenie uśmieszka w tekst ,pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 16, 2007, 10:05:48 » |
|
U mnie nie rosną przy parkanie...ale wokół jest przecież las, więc na pewno je osłania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 16, 2007, 12:05:09 » |
|
Witam wszystkich moich Gości bardzo serdecznie! Cieszę się, że zainteresowałam Was swoimi azaliami. Muszę Wam wyjaśnić, że azalie kolekcjonuję już od 10 lat (to są te najwyższe - już drzewka, kwitną na żółto i pięknie pachną). Inne mają trochę mniej lat ale od 5 lat nie dosadziłam żadnej, chociaż choruję na białą i być może kupię taką na wiosnę. Rosną w pobliżu altany (którą określacie parkanem) str.zach., a od str.północnej przy ogrodzeniu z boiskiem szkolnym. Osłonięte są tylko od zachodu. Wszystkie mają "nogi" osłonięte pierwiosnkami, sasankami i od strony północnej barwinkiem. Wszystko wyjaśniłam? Pozdrawiam Was serdecznie. PS. jeżeli interesują Was budleje, to mogę Wam zdradzić jaki robię eksperyment - ale czy się uda zobaczę na wiosnę. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 13:54:08 wysłane przez Ewa-Maria »
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 16, 2007, 13:21:29 » |
|
O...nareszcie zobaczyłam twoje piękne wrzosy - nie dwa metry w lewo tylko na pierwszej stronie  a trawy jakie piękne --- i w ogóle ogródek masz prześliczny i taki zadbany  Pozwolisz że będę ciekawa Twoich dokonań ogródkowych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 16, 2007, 13:38:09 » |
|
BarbaraWo. Cieszę się, że byłaś na moim wrzosowisku. O tym, że są 2 m w lewo pisałam jak rosną na działce. Wówczas jeszcze nie wiedziałam,że wszystkie zdjęcia wyparowały. Będzie mi bardzo miło rozmawiać z Tobą na ogródkowe tematy. A teraz bądź uprzejma zerknąć na moją wiadomość poniżej z 12.o5 w której zapraszam do eksperymentu z budlejami. Duża buźka! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 16, 2007, 13:43:52 » |
|
Lila2006 To są kwiatostany zebriny. Prawda, że podobne do miskanta? Może troszkę mniejsze. Nie wiem co się dzieje z moim aparatem ale widzę, że "coś" się przestawiło bo zdjęcia wychodzą rozmyte. Jutro muszę poprosić znajomego aby to wyregulował. Te kitki zostały przywiezione dzisiaj z działki specjalnie dla Ciebie a więc są już zważone mrozem. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudzień 16, 2007, 13:52:28 » |
|
Lila2006 No tak, czego to ja nie mam? Chyba sklerozy! Zapomniałam wkleić zdjęć! Oto one:  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 16, 2007, 13:54:31 » |
|
Nie mam w swoim ogródku budlej, ale mam kawałeczek miejsca na jakiś krzew to podsunęłaś mi pomysł właśnie na motyli krzew tylko nie wiem jaką lubi ziemię /muszę przemyśleć/i będziemy eksperymentować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 16, 2007, 14:01:48 » |
|
Podejrzewam, że nie ma specjalnych wymagań. U mnie rosły pod ogrodzeniem z boiskiem (biała, żółta i fioletowa) a tam mam ziemię najzwyklejszą i przepięknie co rok kwitły. Niestety były mocno niszczone przez młodzież przebywającą na boisku i w tym roku jesienią zostały usunięte. Pobrałam jednak rozsady do mojego wiosennego eksperymentu i posadziłam je z drugiego końca działki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|