|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2007, 16:22:45 » |
|
Z tego co wiem to chyba to samo. Np na tą roślinkę mówi się i hatiora i rhipsalis: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2007, 16:24:08 » |
|
A epiphyllum to też rodzaj hatiory... ?  Swoją drogą, bardzo ładna, paolko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2007, 16:26:05 » |
|
Dziękuję Nie wiem, już teraz zgłupiałam... Grzebiąc w googlach w poszukiwaniu wiadomości znalazłam takie cudo: http://www.djamas.com/pics/epiphyllum_anguliger.JPG
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2007, 16:29:10 » |
|
O jezu? Wygląda jak sztuczne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2007, 16:30:29 » |
|
No dokładnie. Jak te plastikowe palmy co kiedyś w klockach lego były.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2007, 16:43:46 » |
|
No to ja powiem tyle co wiem, hatoria rośnie bardziej jak krzaczek do góry a rhipsalis bardziej na dół, forma zwisająca 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2007, 16:46:28 » |
|
A jak to co rośnie do gory pochyli się pod wlasnym ciężarem i zwisa? to zmienia gatunek? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2007, 17:08:30 » |
|
Do tej pory te hatorie które widziałam stały dość sztywno  Wujek ma hatorię co ma wysokość około 60cm, a szerokość koło 40cm i jest piękna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2007, 17:08:56 » |
|
Nie tak to jest. Rhipsalis to nie to samo co Hatiora. Podobieństwa roślin biorą się z tego że wszystkie te rodzaje należą do tej samej grupy Rhipsalideae ta z kolei należy do podrodziny Cereoideae, a ta z kolei z dwiema pozostałymi podrodzinami należy do rodziny kaktusowate czyli cactaceae a ta rodzina należy do.... itd. Zresztą najlepiej zobrazuje to systematyka http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaktusowate. Reszta to jest tylko zamieszanie wywołane nie tylko kłótniami systematyków, ale i zmianami jakie dokonują się właśnie w systematyce. Dopełnieniem tego jest niedookreślenie poszczególnych cech rodzajowych często drobnych i dla większości z nasz nawet niewidocznych (np. kolor nitki pręcika). Rośłina należy do Hatiory, w sklepie dostali ją jako Rhipsalis bo akurat taką nazwę znał hodowca. Natomiast jak ktoś popatrzył na dwie podobne to samo nasuwa się, że Hatiora i Rhipsalis to to samo. Dopełnieniem zamieszania jest zmiana w grupie Szlumbergera do której włączono ostatnio Zygocaktusa. Jeśli jeszcze do tego dołączymy mieszańce czyli wszystko co ma w nazwie X to już widze obłęd w oczach. Tu są dwie strony o tym samym a inaczej nazwane i winni są systematycy i ich bałagan. http://cactiguide.com/cactus/?genus=Hatiora&species=x%20graeserihttp://en.wikipedia.org/wiki/SchlumbergeraI powiedzcie mi który z hodowców za tym nadąży jak on uczył się trochę innej systematyki 20 lat temu (jeśli wogóle się tego uczył) zna jeszcze kilka nazw zwyczajowych i ma w głowie mętlik (stąd czasen naklejki z napisem MIX). Tu jest większość gatunków z rodzaju Rhipsalis http://rhipsalis.com/HBG/HBGRhips.htmZatem niech każdy pozostanie przy tym co wie tylko proszę mieć tą świadomość, że to do końca nie musi być właśnie tak jak znamy. Na nasz forumowy użytek i tak to ma minimalne znaczenie, bo wszystkie rośłiny z tej grupy trzeba traktować podobnie więc nikomu się źle nie doradzi jak na szlumbergerę powiemy hatiora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 08, 2008, 17:27:39 » |
|
Przedstawiam swoje rhipsalisy  : i drugi a także hatiora Bardzo proszę ekspertów o pomoc w identyfikacji odmian tych rhipsalisów  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 08, 2008, 17:33:25 » |
|
Numer jeden to rhipsalis pilocarpa, drugie zdjęcie to może być rhipsalis capilliformis bądź lindbergiana, ale ze wskazaniem na to pierwsze. A trzecia fotka to chyba hatiora solicornioides.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 08, 2008, 17:38:23 » |
|
Dzięki Lulu  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 09, 2008, 08:28:42 » |
|
Przeczytałam, zobaczyłam i nie mogę przejść mimo. Ciekawość Tellerki, mądrość i spokój Zoe, okazy kwiatowe Mery i te strzały z karabinu Lulu! Jaki ten mój mózg ciasny...  (ciężko było się przyznać)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 09, 2008, 13:10:42 » |
|
Zaraz,czegoś tu nie rozumiem... Przecież Tellerka pytała o rhipsalidopsis,a nie o rhipsalis... W tym linku,który podała jest własnie fotka rhipsalidopsisa(wielkanocnika)-czyli po nowemu-hatiory.Więc to jest to samo-jak dla mnie. Nie wiem tylko-skąd się wziął ten wątek o rhipsalis.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 09, 2008, 16:51:03 » |
|
Nie mogę, następny.  Lulu nie kokietuj proszę, zapewne połowy jeszcze nie przeczytałam ale zdanie mam już wyrobione.  Mnie lata świetlne nie pomogą ale będę się starać nie odstawać za bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 09, 2008, 17:47:36 » |
|
Jurku drogi pozwoliłam sobie na umieszczenie również zdjęć rhipsalisów, ponieważ Zoe powyżej porównuje gatunki: Rhipsalideae i Rhipsalis, wyjaśniając miedzy nimi różnice  . Na zdjęciach takie różnice najlepiej widać. Nie wydaje mi się to nadużyciem  , jeśli jest inaczej  moderatorzy pewnie odpowiednio zareagują...i utworzymy wątek wyłacznie poświęcony rhipsalisom  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

Fiołki, ach fiołki... W końcu przeprowadzka! :)
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 19, 2008, 23:40:01 » |
|
Ten drugi ripsalis to stawiam na cassutha, musiałabym zobaczyc zbliżenie gałązek. Pierwszy to na pewno pilocarpa a trzeci to salicornoides.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 20, 2008, 12:59:09 » |
|
Oooo, "trafił swój na swego"  . A my wszyscy skorzystamy  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 09, 2009, 07:44:32 » |
|
Jaki widok!  Basiu jak ''stara'' jest Twoja hatiora? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 09, 2009, 08:11:19 » |
|
 Basiu hatiora jest imponująca  , bardzo rozrośnięta. Ja też zapytam za PElą ile ona ma latek (miesięcy  ?  ) A kwiatki urocze  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 09, 2009, 10:32:00 » |
|
Moja jest trzyletnia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 17, 2009, 21:34:38 » |
|
Basiu, zagięłaś mnie swoją hatiorą. Ja swoją latem ukatrupiłam  I jeszcze Ci kwitnie, no szok!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 18, 2009, 09:32:48 » |
|
Lulu , może trafił mi się kwitnący gatunek , mam aporokaktusa , juz ile lat , i nic , nawet po bytowaniu na dworze  , {jakby co , to wiesz.}.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 18, 2009, 16:16:08 » |
|
Basiu, jestem zapchana po same czoło  Zmartwiłaś mnie, tyle lat i nic? Hm... ja planuję kwitnienie w tym roku, tylko nie wiem, jakie plany ma mój aporokaktus kupiony w zeszłym roku na allegro. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|