jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #180 : Kwiecień 10, 2009, 20:05:36 » |
|
Nie wywalaj,wystaw go na pole aż do pierwszego lekkiego przymrozku,zapewnij mu stanowisko półcieniste,a w zimie trzymaj go przez 3 miesiące w ciemnym miejscu bez podlewania.Może to go zainspiruje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #181 : Kwiecień 10, 2009, 20:19:08 » |
|
Jurek - Jak go wystawię do ogrodu to na pewno wróci do domu z jakimiś robalami i wtedy to już na pewno kompost. A nawet jak mu się uda przeżyć ogrodowe wygnanie to po tych trzech miesiącach ciemnicy i suszy zostanie z niego suchy wiórek. Mogę w ramach doświadczeń zastosować się do Twoich rad ,ale jakoś nie bardzo jestem przekonana.A swoją drogą on stoi w nieużywanym północnym pokoju,gdzie nikt nie używa światła,i jest tam raczej chłodno całą zimę. Może to odmieniec,chce ciepła,światła i ludzi????
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #182 : Kwiecień 11, 2009, 06:03:42 » |
|
Jurek - Jak go wystawię do ogrodu to na pewno wróci do domu z jakimiś robalami i wtedy to już na pewno kompost. A nawet jak mu się uda przeżyć ogrodowe wygnanie to po tych trzech miesiącach ciemnicy i suszy zostanie z niego suchy wiórek. Jeśli przez 3 miesiące będziesz go trzymała w ciemności,suszy-ale też w chłodzie-to zaręczam,że nic mu nie będzie.Ja ze swoim od 2 lat tak postępuję i znosi to b. dobrze.Być może również brak światła jest powodem tego,że nie kwitnie.Mój najstarszy wielkanocnik,który był tak własnie traktowany-stoi w odległości 1 m od wschodniego okna i wyobraź sobie,że kwitł tylko na tych pędach,które korzystały z najwiekszej ilości światła.Wyglądało to śmiesznie-bo kwitła tylko część rośliny  Szkoda byłoby,żebyś pozbywała się dużej roślinki, zwłaszcza w takim kolorze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #183 : Kwiecień 11, 2009, 14:40:14 » |
|
Krysiu - koniecznie wstaw zdjęcia swoich piękności - jestem szczególnie ciekawa tego białaska! Jurek - wstaw zdjęcie swojego czerwonego rhisalidopsisa, kiedy kwitł! Pięknie proszę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #184 : Kwiecień 11, 2009, 15:31:25 » |
|
Mój czerwony to zeszłoroczna, mała roślinka o kilku członach,nie ma się czym chwalić.Jedynie różowy jest duży, ale zdjęcie jego już wkleiłem.Mam młode sadzonki białego,czerwonego i rózowego, a niedługo kolekcja powiększy się o pomarańczowy. :)Właśnie na Twojej fotce widać bardzo dobrze różnicę między czerwonym a pomarańczowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #185 : Kwiecień 14, 2009, 12:19:09 » |
|
Wstawiam zdjęcie mojego czerwonego cudaka ze względu na jego wieelkie kwiaty:  Zdjęcie robione wczoraj na "średnim" kwiatku - największy ma prawie 6 cm średnicy, ale pech chciał, że dziś pada i kwiaciory mają stulone płatki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #186 : Kwiecień 14, 2009, 21:27:38 » |
|
Aleeeeż piękny! Też mam podobno jednego czerwonego, ale strajkuje.
Kiedy wystawiacie swoje ripsalidopsisy do ogrodów? Bo moje i tak nie kwitną, więc się zastanawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #187 : Kwiecień 14, 2009, 22:50:26 » |
|
Ja jeszcze czekam - wprawdzie w Anglii klimat jest łagodniejszy, ale moje przekwitnięte wielkanocniki właśnie wypuszczają młode listeczki - boję się, że maluszki są zbyt wrażliwe na niższe temperatury (szczególnie w nocy). Poczekam do Zośki i ogrodników! Post dołączony: Kwiecień 15, 2009, 15:31:33
A, co mi tam - wrzucę jeszcze zdjątka - na pamiątkę (że takie fajne kwiatulki były):   Post dołączony: Kwiecień 16, 2009, 14:43:26
Uprzejmie donoszę, że zakwitł różowy łobuz - widać południowy parapet baardzo służy moim wielkanocnikom...  Porównując go do kwiatka Phoolan zauważam różnice!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #188 : Kwiecień 17, 2009, 00:05:08 » |
|
Malena rozszalała się na dobre  Jednak wcale się nie dziwie. Też bym się nie oparła takim kolorkom  Mój staruszek wypuścił łaskawie aż...2 pąki!!!  Obawiam się, że na tym się zakończy... Śledztwo wykazało, że miesiąc temu zostały mu uszczknięte prawie wszystkie pędy...by się rozkrzewił...  Przyjrzałam się mojemu - zdjęcie z poprzednich lat. Też ma różowy środek  Wychodzi na to, że jeszcze inny odcień niż Maleny i Dukry.   Narine przesadzili, ja za takie małe, patrz wyżej, w osłonkach płaciłam po ok. 9 zł. Dukra tak to bywa w kwiaciarniach - dyktują sobie kosmiczne ceny. Maleno były dopiero w pączkach - różowe i białe. Nie sądzę, by były to jakieś niespotykane odmiany...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #189 : Kwiecień 17, 2009, 00:30:51 » |
|
Narine - no i mamy kolejny odcień - tym razem pomarańczka z różowym środkiem! Ech, żeby takiego gdzieś zdobyć...  Jest cudny! Szkoda, że te pędy są oberwane - pewnie już się szykowały do wypuszczenia pączków...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #190 : Kwiecień 17, 2009, 07:10:40 » |
|
Nasz kolejny ripsalidopsis otwiera pąki , niestety jeszcze dziś się nie obudził. Bunt  Odcień czerwieni/ ciemnego różu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #191 : Kwiecień 17, 2009, 09:11:56 » |
|
Pod lampę z nim, a co... A może zalać kawą??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #192 : Kwiecień 18, 2009, 08:26:58 » |
|
No i dzięki wielkie  zachorowałam na wielkanocnika 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #193 : Kwiecień 18, 2009, 09:20:25 » |
|
Witamy w gronie zarażonych Wirusem Wielkanocnym! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #194 : Kwiecień 18, 2009, 16:42:08 » |
|
To już najwyższy czas Agnieszko. Jeszcze gorączka ma skoczyć oczywiście w górę    jak narazie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #195 : Kwiecień 19, 2009, 14:03:58 » |
|
Krysiu - jaki jest kolor Twojego kwiatka? Różowo-fioletowy czy raczej ciemno - różowy? Masz może zdjęcie w pełni kwitnącego kwiatka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #196 : Kwiecień 19, 2009, 14:49:59 » |
|
Wstawiam zdjęcie mojego czerwonego cudaka ze względu na jego wieelkie kwiaty:  Jest podobny albo identyczny z moim rozwijającym się   Dziś widziałam w Realu w Toruniu białe, pomarańczowo-czerwone, ciemny róż. Serce mnie bolało bo nie mam białego ale kosztowały 13,99 trochę drogo Swoje kupiłam po 5 i 2,5 zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #197 : Kwiecień 19, 2009, 17:57:42 » |
|
To jest kolor fioletowo-różowy. Dzisiaj nie miałam czasu na zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #198 : Kwiecień 19, 2009, 19:55:06 » |
|
Malena, gratuluję tych wielkich kwiatów! Osobiście nie przepadam za grudnikami, ich kwiaty mi się podobają dużo mniej niż wielkanocników 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #199 : Kwiecień 19, 2009, 21:33:46 » |
|
Phoolan - gratulacje! Wklejaj zdjątka jak najszybciej! tellerciu - a jak się miewa Twój śliczny wielkanocnik???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #200 : Kwiecień 23, 2009, 12:48:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #201 : Kwiecień 23, 2009, 12:54:20 » |
|
Przepiękny amarant!!!  I bialutki Sirius - taki jak mój! Śliczne kwiatulki - gratulacje!! U mnie nic nowego - w dalszym ciągu kwitnie jasnoróżowy: Drugi - jeszcze jaśniejszy róż - leni się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #202 : Kwiecień 23, 2009, 15:34:31 » |
|
Moje wielkanocniki słabo przeżyły zimę. Został jeden. I parę kwiatków ma.... Kupiłam mu kwitnącą na czerwono koleżankę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #203 : Kwiecień 23, 2009, 15:51:28 » |
|
tellerciu - a jaki kolor przeżył? może ten pomarańczowy??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #204 : Kwiecień 26, 2009, 19:29:52 » |
|
Z Gdańska nie sprawdzę, pojutrze Ci powiem. Ale raczej czerwony albo fiolecik, tak na oko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #205 : Kwiecień 27, 2009, 17:10:41 » |
|
A u mnie zakwitła nareszcie ostatnia hatiora - jest jasnoróżowa i trochę jakby kremowa, nie wiem, jak ją opisać... Porównując z odmianami hodowlanymi, wygląda na "Yvonne Pelham"    (nawet jakby nie miała nazwy to i tak mi się podoba  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Canna0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #206 : Kwiecień 27, 2009, 19:13:30 » |
|
Przepiękna jest, jedwabista i delikatna.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Anna
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #207 : Kwiecień 27, 2009, 21:44:15 » |
|
O kurcze, ale piękność 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #208 : Kwiecień 27, 2009, 22:10:19 » |
|
W porównaniu do innych - kwitnie mniejszymi kwiatuszkami, ale jest ich naprawdę sporo:  Cała roślina ma pokrój bardziej...zwisający? Jak dla mnie więcej gałązek niż u pozostałych: Część 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|