Monia123
Aktywny

|
 |
« : Grudzień 11, 2007, 14:57:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2007, 15:26:38 » |
|
Poproszę ostrośc nie na palec a na kwiatek  Może i dobrze że nie pachnie, z ta tompsonii mam dośc kłopotu  Dośc niezwykłe kwiatuszki  Jakie warunki ma?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2007, 16:37:01 » |
|
I w jakim jest wieku? Chciałabym wiedzieć, ile trzeba czekać na takie rezultaty, o ile w ogóle się człowiek doczeka. Ładna, jest czego zazdrościć 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2007, 17:03:58 » |
|
Moniu, a ja będę trudna. Czym ona się różni od "normalnej" incurvuli, takiej bez numerka?  A w ogóle to jest urocza - kwiatuszki tycie, mniej więcej jak u picty, ale na tych długich ogonkach wyglądają jak koralikowo-słomiane pajączki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2007, 20:44:18 » |
|
Tellerko, a mój paluch Ci się nie podoba  OK, postaram się zrobić coś lepszego. Hmm, w jakim jest wieku, tego nie wiem, kupiłam ją przed wakacjami już jako dorosłą roślinę, potem wypuściła sporo nowych (lecz w większości bezlistnych) pędów. Niektóre mają ok. 50 cm długości. Wisi w oknie południowym, ale nawet latem nie padało na nią bezpośrednie słońce. Jaguś, czym ona się różni od takiej beznumerkowej incurvuli to pojęcia nie mam  Kwiatuszki są rzeczywiście śliczne, ale ja z kolei b. żałuję, że nie pachnie (zapach h. thompsoniae w niczym mi nie przeszkadza - mam ją kwitnącą w sypialni i jest super  - mój mąż nie zwrócił na jej zapach uwagi - ciekawa jestem, czy poczułby kwitnącą stapelię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2007, 21:49:09 » |
|
To może nie proś żeby ci wybrał perfumy  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2007, 08:23:38 » |
|
sliczne kwiatuchy 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2007, 10:11:07 » |
|
Agar one kwitną już jako sadzonki, potrafią zakwitnąć jeszcze siedząc w wodzie i korzeniąc się. Jest to hoja której właśnie ze względu na dużą ilość kwiatostanów i ciągłe śmiecenie (no i oczywiście brak zapachu) pozbyłam się oddając w dobre ręce.
Jagna one się różnią głównie w budowie liści - ta bez numerka ma je jakby bardziej okrągłe i jaśniejsze - czasami różnice widać w wielkości tych kulek kwiatowych a czasami w wybarwieniu kwiatów - sama widzałam incurwulę o kwiatkach różowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2007, 10:13:06 » |
|
To czemu moja nie kwitnie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2007, 17:54:19 » |
|
Astrid, a Ty masz tą numerowaną? Bo może tylko ona tak ma, że od dziecka kwitnie, a "prosta" incurvula ma inaczej...  Szczerze mówiąc sama jestem ciekawa odpowiedzi na twoje pytanie... z wiadomych względów  (małe się przyjęły najwyraźniej, jeszcze nie przyrastają, ale już mocno trzymają się ziemi - jeszcze raz dzięki za nie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2007, 18:41:57 » |
|
Aż poszłąm sprawdzić... choc jak chwilę pomyślę.. to niepotrzebnie. Przecież ja ją od Beaty kupiłam, więc mam to samo, bo z jednego źródła  No i ty też  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2007, 19:01:07 » |
|
Znaczy, kupiłaś to, czego ona się za śmiecenie pozbyła?  W takim razie muszę sobie ten numerek do mojej listy dopisać  No i w związku z tym nadal tęsknię za tą "prostą" (nie mylić z prostacką  )...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2007, 20:06:04 » |
|
Wiesz.. gdy ja kupowałam o śmieceniu nie było mowy  A teraz ona śmieci Jagódce  A moja nie chce śmiecić  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 12, 2007, 20:08:42 » |
|
Słuchaj, może ona nie wie, że u Ciebie wolno śmiecić...  Dobrze wychowana taka, czy coś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 12, 2007, 20:11:21 » |
|
Oj bo zaraz pójde i powiem co o tym lenistwie mysle - wiesz, z marmurkiem zadziałało, zaczął śmiecić, więc może ona też...? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 12, 2007, 22:22:10 » |
|
U mnie nic nie śmieci  u mnie pięknieje chociaż wisi w duecie z Thomsonii.Czy compacta musi wisieć bo ja ją na drabince rozłożyłam  podpatrując , wszędzie widzę tylko wiszące
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 12, 2007, 22:30:47 » |
|
oj dziewczyny jeszcze będziecie narzekać  ale ja już umywam ręce  . Tellerko nie narzekaj, kiedyś sama stwierdzisz, że lepiej jak nie kwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 12, 2007, 22:42:27 » |
|
Pchi...Beatko,ja mam kota,a jemu ostatnio udzieliło się sprzątanie jak mnie i np. zza pieca wyszedł z "kotami kurzu " na wąsikach -Miki posprząta,w każdym razie powymiata z zakątków na pewno jak ten prezent od Ciebie kiedyś naśmieci 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 13, 2007, 17:47:45 » |
|
Moja trójka dzieci to taką ilość odpadów generuje, że hoja przy nich to najwyżej dekoruje (nawet rym mi wyszedł  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 02, 2008, 19:12:45 » |
|
oj dziewczyny jeszcze będziecie narzekać  ale ja już umywam ręce  . Tellerko nie narzekaj, kiedyś sama stwierdzisz, że lepiej jak nie kwitnie  Kwitnie a ja nie narzekam  Zapach ma nawet... tak delikatnie... śmierdzi    Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 02, 2008, 19:41:00 » |
|
czy jesli to nie kłopot możecie wstawić zdjęcie w całości, chciałabym bardzo zobaczyć kształt liści. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 02, 2008, 19:47:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 02, 2008, 20:41:33 » |
|
Listki:  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 02, 2008, 21:17:55 » |
|
oj jaka ładna  i do tego ma łatwe kwitnienie, zachecające, gdzie ją kupiłaś? a może chcesz odsprzedać kawałek? wygląda na duży okaz  cudna, a kwiatki ma bardzo ciekawe, wyglądają jakby były lepkie? dziekuję za fotkę  a i jeszcze pytanie od jakiej strony świata stoi, czy jest wisząca czy pnąca?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 02, 2008, 21:21:29 » |
|
Popatrz na link do wczesnej części hoi... tam jest data - zdjęcia są zrobione niedługo po kupnie. 07.07.2007.  Kupiłam chyba u Kowalczyka. Stoi na wschodnim oknie - jest nawinięta na drut. Myślę, że z natury jest wisząca. Napisz adres na PW.... A właśnie, dziewczyny, jesienią chyba wysyłałam kilka sztuk? Coś z nich urosło? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 04, 2008, 18:20:22 » |
|
Moja młodziutka sadzonka:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 04, 2008, 18:32:44 » |
|
Śliczna sadzonka na ślicznym tle. Niemal jak sesja w studiu fotograficznym.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 05, 2008, 10:34:58 » |
|
Dzięki. Czasem mam natchnienie  ... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr72
Aktywny

Kujawsko-Pomorskie strefa klimatyczna 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 05, 2008, 11:44:53 » |
|
Śliczna sadzonka na ślicznym tle. Niemal jak sesja w studiu fotograficznym.
Do tego gustowna doniczka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|