|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #30 : Grudzień 12, 2007, 15:35:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzień 12, 2007, 17:03:45 » |
|
alez ma paków 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 12, 2007, 17:57:47 » |
|
Rene ,jakoś wcale tych pąków nie za dużo w zeszłym roku miał więcej-chyba powinnam go przesadzić do nowej ziemi .
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzień 12, 2007, 22:41:17 » |
|
JeyDee bo w kwiaciarni jest dużo chłodniej (we wszystkich dbają o kwiaty cięte i jest około 18C) i jest dużo wyższa wilgotność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzień 12, 2007, 23:26:24 » |
|
Rene ma szlumbergerę a co ma Aggi?
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzień 12, 2007, 23:27:57 » |
|
Tu są same szlumbergery czyli grudniki - to było wyjasnione na samym początku tematu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzień 12, 2007, 23:46:44 » |
|
Czyli że, jeśli kwitnie w zimę to już grudnik?Widać tak musi być 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 13, 2007, 00:38:07 » |
|
OK przeczytałam,truncata-ucięty ma Rene,buckleyi-łagodne ma Aggi.Jeszcze jakby ktoś "rozjaśnił"mi w głowie,jaka różnica między ripsalidopsisem a buckleyi--em?będę wdzięczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 13, 2007, 01:36:09 » |
|
Studia botaniczne zaczęłaś czy co ?  Ja się muszę skupić, żeby odróżnić grudnika od nie-grudnika 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 13, 2007, 02:02:36 » |
|
Lwico,co za kolor kwiatów...  Szukasz jakiegoś innego koloru?,możemy się wymienić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 13, 2007, 02:32:03 » |
|
kamyczek, to jest łososiowy .Na fotce wygląda odrobinę intensywniej niż na żywo. Nie byłoby problemu z wymianą, gdyby nie to że mam ogromne trudności z utrzymaniem i ukorzenianiem szczepek. Od października udało mi się z wielu domowych kwiatków rozmnożyć tylko dwa mimo wielu prób. Niedawno do ukorzeniania trafił też właśnie listek tego grudnika i jeszcze różowego i wielkanocnik(chyba). Zobaczymy czy się uda. Chyba że chciałabyś bezpośrednio zerwany listek, to oczywiście możesz mieć odrazu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 13, 2007, 08:17:57 » |
|
Lwica kolorek, piekny  pasowal by ,do mojego bialego 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 13, 2007, 08:37:15 » |
|
Ja również jest zachwycona Twoim grudniczkiem. Czy mogłabym liczyć na kawałek pędu. Tworzę sobie w jednej doniczce kompozycję z róznych kolorków a takiego nie mam. Jeśli byś chciała w zamian inny kolor albo coś innego to daj znać. Napiszę na prv co mogę Ci dać w zamian.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 13, 2007, 11:01:55 » |
|
Piekny ten kolor, nawet jeśli tutaj troche przekłamany - chyba taki z 'obwódką' to rzadkośc...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudzień 13, 2007, 11:09:32 » |
|
Mam taki sam, tylko że już przekwitł a reszta pąków opadła  Mam też z czerwoną obwódką, biały w środku.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudzień 13, 2007, 11:10:45 » |
|
To masz piekne te grudniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 13, 2007, 11:17:19 » |
|
I jeszcze różowy jest. Wszystkie 3 w jednej doniczce. Jak kwitły wszystkie naraz to chciałam fotkę zrobić, ale światło było złe.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudzień 13, 2007, 11:35:32 » |
|
no to szkooda...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 13, 2007, 11:42:24 » |
|
No.....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 13, 2007, 12:10:18 » |
|
Rzeczywiście niespotykany kolorek. 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 13, 2007, 12:18:11 » |
|
Tak jak obiecałam zdjęcia autorstwa Halinki Roszkowskiej - której bardzo dziękuję za spełnienie mojej prośby ALE SUPER!!! Czemu mnie nie zabrałaś do Halinki Takiej rośliny to jeszcze nie widziałam. Widać, że nie pędzona nawozami jak teraz się to robi! Ma naturalny pokrój i pędy zdrewniałe. Cudny!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 13, 2007, 12:45:52 » |
|
 tu jest idealnie oddany kolor mojego grudnika..bo wczoraj, nie dość że mam słaby aparat to na dodatek robiłam fotki w nocy i wyszło to trochę zbyt intensywnie. na dodatek przez ostatnie godziny kwiaty się wywinęły do zewnątrz. Myślę że z 4 listki mogę z niego zerwać. A może nawet powinnam. Bo przyglądając się dzis zauważyłam, że jeden listek na tym grudniku..i jeden na innym, zmiękły jakby chciały zwiędnąć. Biorąc pod uwagę mojego pecha do nowo kupywanych roślin to nie zdziwiłabym się gdyby to postępowalo. Przy Was (jak tak patrzę na Wasze roślinki) to nawet takie pojedyńcze nieukorzenione i po przejściach z pocztą listki miałyby większą szansę przeżycia niż ten mój kwiatek przy mnie. Także jak chcecie naprawdę te listki to mogę przesłać z gorącymi życzeniami powodzenia w ukorzenianiu. Dziś w sklepie spotkałam znowu grudniki, były różowe oraz czerwone. Ten czerwony przekonał mnie żebym zabrała go ze sobą, bo wyglądał biednie, aż mu się już listki skręcać zaczęły. Więc wziełam. I jak tego kolorku nie ma też ktoś z osóbek chcących łososiowego to czerwonego też mogę listek dołożyć. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 13, 2007, 13:12:26 » |
|
Proszę, nie pokazuj więcej tak pieknego grudnika bo się nawrócę i będę go chcieć (mówię o tym dwukolorowym)  . Ja nastawiłam się na wielkanocniki i mam zamiar wytrwać  Niestety żaden grudnik nie przetrzymał mojej uprawy.  Wysyłka listków pocztą będzie bezpieczna (o ile oczywiście gazetami albo gabeczką zabezpieczysz przed zimnem) ponieważ nawet jest wskazane przesuszenie końcówki przed próba jej ukorzeniania  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 13, 2007, 13:16:25 » |
|
No i właśnie dokładnie taki sam jest ten mój grudnik.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 13, 2007, 13:19:46 » |
|
musial ladnie wygladac,w jednej doniczce 3 sztuki  zazdroszcze kolorku 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudzień 13, 2007, 13:30:54 » |
|
Lwica ,to jak się tak rozrzucasz tymi roślinkami ,to może i ja sie załapię.  A w zamian co? 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 13, 2007, 13:43:38 » |
|
Mój grudnik zaczyna kwitnąć,chyba się przestraszył mojego ultimatum "albo kwitniemy albo się żegnamy" 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 13, 2007, 14:00:50 » |
|
Dobrze Lwico,za kawałek Twoich mogę Ci dać grudniaki w kolorze jasnoróżowym i czerwonym,mam jeszcze wielkanocnika,ale nie wiem jaki ma kolor,bo dopiero zawiązał pączki.Jest jeszcze Hatiora,najprawdopodobniej czerwona.  W necie wygląda to tak: http://www.succulente.info/cactus/vari/schlum3.jpg  Acha,mam jeszcze takiego żółtawego grudnika,zapomniałam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|