e_w_u
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 10, 2007, 00:17:56 » |
|
a więc to pierwszy raz kiedy phalenopsis bedzie u mnie kwitł ( o ile nic nie zepsuje) i to nie dla tego ze go z kwiatem kupilam... Mam tylko jeden dylemat, w sumie pierwszym storczykiem ktory zdecydowal sie u mnie zakwitnąc jest oncydium ale pęd kwiatowy ktory rosnie u mnie, nijak ma się do tego kupnego  jest o polowe mniejszy i mimo ze jeszcze nie skonczyl rosnąc to juz napewno nie bedzie to nic okazałego..  nawoże go, gadam z nim i jakos niewiele to dało. stoi na wschodnim oknie wsród innych kwiatow. Czy tłok ma wpływ na wielkość pędu? (nic go nie dotyka i nic nie zasłania okna). wystawilam ogól storczyków do kuchni (zimno tam) i stwierdzilam ze albo zaczną roznąć albo będą marznąc... Oncydium nie poszło bo juz było na etapie wypuszczania pędu. no i teraz pytanie do Phalenopsisa. co zrobic zeby ten kwiatek był okazały? zabrac go do pokoju gdzie cieplej? czy zostawic w kuchni? ped jest poki co mniejsze od ziarenka grochu, ale mam wrazenie ze stanął w miejscu.. no i nawoz. wlasnie mi się skończył. może ma ktoś jakis wypróbowany, ktory dobrze działa, bo czytałam troche na ten temat, ale w sumie to głownie opinie producentów znalazłam a tym jakos niebardzo wierzę... i jeszcze jedno pytanie.. po czym poznac ze storczyk przeszedł w stan spoczynku? bo trafiłam na kilku stronach na to, ale nic konkretnego nie znalazłam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2007, 00:24:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2008, 20:11:31 » |
|
Kurczak, a ja czekam i nic. Wyciachałam pędy kwiatowe po inwazji przędziorków i od tego czasu wyrósł listek, drugi, korzenie...  i okno uchylam na noc...  ... i nic  No właśnie, najgorsze, że wyciachałam całkowicie, a teraz czytam, że trezba było zostawić 1/3 czy cuś... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2008, 01:21:19 » |
|
olala, cierpliwości. Cierpliwość przy storczykach to podstawa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2008, 10:39:44 » |
|
Olala - jesteś na dobrej drodze - najpierw listki i korzonki a potem pęd kwiatowy.  Nic się nie stało jeżeli obcięłaś cały pęd -falkowi na pewno to nie zaszkodzi. Zostawia się ( jeżeli jest zielony) bo czasami wypuszcza z oczek jaieś nowe odgałęzienie albo keiki.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2008, 16:24:35 » |
|
Niektóre potrafią nawet rok czekać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2008, 17:17:28 » |
|
Niektóre potrafią nawet rok czekać.
Albo i dłużej (jak kilka moich) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2008, 17:21:51 » |
|
Może to taki drzewiasty, takie to najszybciej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2008, 17:25:18 » |
|
Aga1, co masz na myśli?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2008, 17:29:10 » |
|
Niektre "falki" mają silnie rozgałęzione pędy kwiatowe, one najczęściej kwitną. Najrzadziej te o woskowanych kwiatach i pojedynczych pędach kwiatowych. Czasami warto zainwestować (te drzewiaste są najdroższe).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 10, 2008, 20:55:06 » |
|
Aga1, po czym można to rozpoznać? W sklepie zwykle mają po 1 pędzie. Ja mam jednego drzewiastego okazuje się (tego gryzły przędziorki) a drugi nie wiem?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 11, 2008, 19:24:33 » |
|
Jak w sklepie ma 1 pęd to drzewiasty nie jest. Prawie zawsze sprzedają tekie z kilkoma gronami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 12, 2008, 15:42:22 » |
|
hmmm dzięki Aga, będę miała na względzie, bo coraz bardziej je uwielbiam  . "Woskowane kwiaty"?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 12, 2008, 18:40:34 » |
|
Ojej, jak zobaczysz to zrozumiesz. Są takie skórzaste i zazwyczaj trochę mniejsze od zwykłych. Te też są fajne bo taki storczyk bardzo długo kwitnie. Mam takie co potrafią ponad pół roku stać, bez zrzucania kwiatów. Za to trzeba dłużej poczekać na następny pęd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 30, 2008, 20:48:14 » |
|
Mam dwa żółte woskowe (różnią się odcieniem) i nie trzeba czekać dłużej niż u zwykłych. Jeden z nich pięknie pachnie. Teraz oba szykują się do kwitnienia. Ciemniejszy na dwóch pędach. Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|