|
Zoe
Gość
|
 |
« : Grudzień 05, 2007, 18:34:45 » |
|
Sposób rozmnażania Eukomisu może być także taki  Na razie stronka z obrazkami odmian. http://www.theafricangarden.com/page40.htmlUzupełnie jak doczytam i przetłumaczę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2007, 22:55:19 » |
|
Zoe  , To jest sposób; ten liść jest ponacinany od spodu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2007, 08:49:26 » |
|
To jest liść pociety na kilkucentymetrowe kawałki. I z nerwu głównego wyrastają młode roślinki. Zupełnie tak samo jak u skrętnika. Tylko tutaj nie znalazłam niczego co sugerowałoby że można ciąć liść wzdłuż nerwu głównego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 08, 2007, 09:24:03 » |
|
Basiu to jest roślina cebulowa. Nie zmienia to faktu, że można nie wydawać iluś tam zł. i mieć po kilku latach sporą kępę takich roślin. Za kilka dni wkleję cały artykuł i pokażę, że gatunków jest kilka a odmian hybrydowych jeszcze więcej. jak się ma taką piękną odmianę hybrydową to rozmnażanie przez cebulki przybyszowe jest bardzo powolne. Nie jest to roślina z grupy dzieciorobów jak np. nerine.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 08, 2007, 11:36:33 » |
|
Bardzo dobry sposób,ba niektóre są bardzo drogie jedna pani kupowała za granicą i za cebulkę wyszło 90 zł.Ja miałam w zaszłym roku ale się obraził i wypuścił tylko liście
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 08, 2007, 12:52:14 » |
|
Ponieważ mnie tak zrobił również, więc się zdenerwowałam i zaczęłam grzebać po różnych referatach. Wypisałam sobie zagadnienia w punktach teraz to muszę jakoś usystematyzować, i zgrabnie przedstawić. Zawsze coś mi stanie na przeszkodzie. Myślę, że zarezerwuję niedzielę.
Co co cen to faktycznie większość tych ciekawych odmian jest dość droga. Dlatego sprowadzić ( bo u nas trudno cos ciekawego kupić) minimum i późną wiosną przystąpić do rozmnażania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2007, 18:27:28 » |
|
Dzięki Zoe. :)Może mi się uda rozmnożyć mojego w ten sposób.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 08, 2007, 20:01:56 » |
|
A pokażcie proszę przykładowego kwiatka.. pliz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2007, 20:04:23 » |
|
na samym dole jest ...link Zoe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2007, 20:12:23 » |
|
Dzieki, dziś chyba za blondynke robie bo nie przyuważyłam  Już wiem czemu się nazywa ananasowa  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 08, 2007, 20:13:49 » |
|
Ja mam tylko takie zdjęcie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2007, 20:15:52 » |
|
Niezwykła roslina, nie widziałam takiej na zywo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 08, 2007, 20:20:05 » |
|
Mój też nie był zbyt wielki. Troszkę większy od hiacynta.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 08, 2007, 21:28:22 » |
|
Ponieważ przegląd gatunków to nie tak łatwo pójdzie to wkleję ogólne wprowadzenie odnoszące sie do wystkich gatunków. Przegląd będzie później Cebule sadzimy pod koniec kwietnia na taką głębokość by nad cebulą było 15 cm podłoża, w rozstawie co 25-30 cm. Tak posadzone wschodzą dość długo bo wiosną ziemia jest chłodna. Całą swą energie koncentrują na tworzeniu korzeni. Najczęściej w tym czasie minie okres wiosennych przymrozków. Jeśli wykiełkują szybciej miejmy w pogotowiu coś do nakrycia rośliny na noc. Skiełkowana cebula dopóki liście nie pojawią się nad ziemią wytrzyma do -5oC . Po pojawieniu się liści trzeba nakrywać w razie przymrozków. W doniczkach cebulę sadzi się tak by szyjka była równo z powierzchnią ziemi, lub nawet ciut powyżej. Najlepiej sadzić w dość wysokich doniczka (spory system korzeniowy) ale o niewielkiej średnicy. Sprawdzają sie tutaj doniczki przeznaczone do palm. Na dno konieczna jest warstwa drenażu. Wybierając stanowisko pamiętajmy, że Eukomis podobnie jak Clematis lubi mieć nogi w cieniu a głowę w słońcu. Wybierajmy mu więc takie stanowisko by przez godziny południowe miał osłonę od słońca. Zmniejszy to parowanie wilgoci z gleby. Brak wody w podłożu bardzo szybko objawia się więdnięciem liści, które pokładają się po ziemi. Urośnie na każdej glebie. Woli jednak gleby żyzne, przepuszczalne i dość wilgotne. Wilgoć w glebie wyraźnie przedłuża okres kwitnienia Nadaje sie do obsadzania oczek wodnych. pH od lekko kwaśnego do obojętnego. W gruncie nawozimy wiosną i tuż przed kwitnieniem. W uprawie doniczkowej dajemy albo nawóz o przedłużonym działaniu, albo rozcieńczonym nawozem co 2 podlewanie przez okrągły sezon. Jeśli mamy ziemię kupną, w której były standardowe nawozy, dokarmianie rozpoczynamy po upływie 6 tygodni od pojawienia sie liści. Zarówno w uprawie gruntowej jak i doniczkowej ziemie dobrze jest wyściółkować, jakimkolwiek dostępnym materiałem w celu utrzymania jej wilgotności. Jako że jest to roślina z Południowej Afryki zimowanie nie wchodzi w grę. Pozostać w gruncie może dopiero w strefie 9 wg USDA Rozmnożenia rośliny dokonujemy przez cebulki przybyszowe. Eukomis nie należy do roślin wytwarzających ich specjalnie dużo. Zatem jeśli chcemy mieć większą ilość pozostaje rozmnażanie z siewu nasion w przypadku roślin gatunkowych lub przez sadzonki liściowe w przypadku odmian hybrydowych. Przed przystąpieniem do rozmnażania dobrze jest na 2 dni wcześniej zrobić profilaktyczny oprysk środkiem grzybobójczym. Rano roślinę podlewamy. Po 2 godzinach można pobrać liść na sadzonki. Link do strony – instrukcji jak wykonać sadzonkę liściową. http://www.bulbsociety.org/GALLERY_OF_THE_WORLDS_BULBS/GRAPHICS/Eucomis/Eucomis_leafcutting/Eucomis_leafcutting.htmlTniemy liść na 2 lub 3 odcinki. Pilnie bacząc by posadzić sadzonki dolną częścią do ziemi. Eukomis łatwiej wydaje młode roślinki z jak najniższych partii. Sadzonki ustawiamy w miejscu widnym ale nie może tam dochodzić słońce. Sadzonki zabezpieczamy podziurkowanym woreczkiem by wymiana powietrza istniała co zapobiegnie atakowi szarej pleśni.. Najważniejsze jest by ziemia była zawsze lekko wilgotna, ale staramy sie nie podlewać sadzonek tak długo jak to tylko możliwe. Podlewany letnia wodą by nie obniżać temperatury podłoża. Kwiaty ścięte do wazonu trzymają sie długo, pod warunkiem codziennej wymiany wody i codziennego minimalnego podcinania łodygi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 09, 2007, 09:30:03 » |
|
Dziękuję, Zoe, za wyczerpujące informacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 09, 2007, 13:33:55 » |
|
Basiu dziwne rzeczy się zdarzają. Niemniej ja na twoim miejscu wykopałabym ją jeszcze. Skoro wytrzymuje skiełkowana cebula do -5 to cebula zasuszona wytrzyma nie mniej. Na pewno temp ziemi jeszcze tak nisko nie spadła w tym roku. Temp. powietrza tak ale ziemia ochładza się wolniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 09, 2007, 23:23:24 » |
|
A ja wysiałam z nasion w tamtym roku i już mam dość duże egzemplarze  .Cebulki wykopałam , ale w następnym roku spróbuję kilka zostawić w ziemi na zimę
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 03, 2008, 12:12:01 » |
|
Dosyć długo puszczają pędy. Swoje wsadziłam dzisiaj, tak jak radziłaś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 03, 2008, 15:03:01 » |
|
Z eucomisem jest tak, że niektóre cebule niewłaściwie przechowywane robią się "kamienne" i nigdy nie wzejdą. Czasem mogą się rozmnożyć i wzejdą przybyszowe, a główna nie.
Mnie doświadczenie nauczyło, że z uwagi na niewielką ilość światła nie warto sadzić cebul szybciej niż około połowy marca. Może Nerine , ale z tą zarazą jeszcze nie doszłam do porozumienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zeltrax
Nowicjusz
|