Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #90 : Sierpień 08, 2008, 11:04:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #92 : Sierpień 08, 2008, 19:07:59 » |
|
Elu, ja też przez cały sezon kupuję do wazonu  Za mieczyki płacę 80 gr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
Szczęście sprzyja odważnym.
|
 |
« Odpowiedz #93 : Sierpień 08, 2008, 20:52:54 » |
|
Elu piekne kolorowe mieczyki kupiłaś .  Z sadzeniem mieczyków to trochę kłopot bo jak zakwitną piękne i duże to muszą mieć jakieś podpory bo jak mało wiele wiatr zawieje to się przewracają i aż serce boli patrzeć na to
|
|
|
|
|
|
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Elżbieta ...
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #94 : Sierpień 09, 2008, 06:19:28 » |
|
Zgadzam sie z waszymi opiniami całkowicie Mieczyki po wykopaniu ...mają mnóstwo maleńkich cebulek  wokół matki ,jak wykopuję, one odpadają zostają w ziemi ...myślę że najlepiej by było w donicach  ale i z tym jest kłopot,tak jak w twoim przypadku Eluś,  Ja tak generalnie mówiąc,nie przepadam za nimi ,z powodu brzydkiego przekwitania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #95 : Sierpień 09, 2008, 07:40:57 » |
|
ee tam, marudzicie. Jak się trochę pogłowić, to nie trzeba im podpory. U mnie mieczyki są posadzone w aksamitkach. Niektóre z nich tak wyrosły, że bezproblemowo robią za podpórki  . Jeszcze inne rosną przy krzaczkach, przy skrzynkach... Choc nie zaprzeczam, że nie wszystkim się tak poszczęściło... ale wtedy podtykam jkąś cegłę czy cuś i od razu roślinki się prostują  Może i opłaca sie kupić cięte, ale takie widoki w ogródki, jakie zapewniają te kwiaty, to też ciekawe przeżycie ;P zależy, co kto lubi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #97 : Sierpień 09, 2008, 14:15:42 » |
|
Bez podpory fajnie, ale u mnie do pierwszego deszczu. A jeszcze jak powieje i popada........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #98 : Sierpień 10, 2008, 11:02:07 » |
|
Aż mnie zadziwiłyście.... piszecie o rzeczach których bym się po mieczykach nie spodziewała, a spotkało mnie to samo. Wsadziłam kilka cebul późno, ale nie dośc że mają jakieś plamy na liściach to jeszcze pokładły się od wiatru. Chyba dam im spokój na tarasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #99 : Sierpień 11, 2008, 13:58:33 » |
|
To i ja wkleję parę zdjęć swoich mieczyków. Zdjęcia były robione troszkę w pośpiechu jednego dnia, więc nie które kwiatki w kwiatostanach są już przekwitłe.  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #100 : Sierpień 11, 2008, 14:01:09 » |
|
W pośpiechu? Jeszcze dodaj, że to nie wszystkie..  Cudne cudeńka 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #101 : Sierpień 11, 2008, 21:30:18 » |
|
Przepiękna kolekcja  Czy te niebieskie w rzeczywistości są takie niebieskie? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #102 : Sierpień 12, 2008, 05:55:32 » |
|
Piękne mieczyki, Jarku  . Będziesz nas musiał poinstruować , w jaki sposób uprawiasz, jak i ile podlewasz, że nie dostały choroby... Widząc twoje cuda znowu sie waham czy jeszcze raz za rok nie spróbować- ale tym razem starannie podejść do uprawiania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #103 : Sierpień 12, 2008, 07:06:38 » |
|
Nie ukrywam Jarku że patrze z zazdrością na twoje mieczyki. U mnie w tym roku mizerne. Odpowiedz Eli na pytanie 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #104 : Sierpień 12, 2008, 22:03:26 » |
|
Jarku, podziwiam Twoje mieczyki. Moje albo się pokładły,albo wcale nie rozwinęły.Co Ty robisz ze swoimi, że stoją na baczność i są takie okazałe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
smykla1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 12, 2008, 22:07:32 » |
|
a ja mam takie pytanie czy mieczyki jak się zapylają to dlatego że ich nie ścielam ? i następnęgo roku mam prawie większość jednego koloru a nie takie jak kupilam 
|
|
|
|
|
|
ewa
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #106 : Sierpień 13, 2008, 06:49:48 » |
|
Ja swoje podpierałam kijkiem  Zapylają  ,,,moje po prostu ...więdną po kwitnieniu,chętnie sie dowiem. Co do kolorów ..to normalka  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #107 : Sierpień 13, 2008, 07:16:57 » |
|
To moje mieczyki , jeszcze 2 w kłosach na polu , a wsadzałam 15 szt. Jarku co ty zrobiłeś że takie piękne Twoje. 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Sierpień 13, 2008, 09:06:54 » |
|
Wczoraj idąc na działkę spotkała mnie niemiła niespodzianka. Wchodząc na alejkę przy której się ona znajduje zauważyłem porozrzucane części gladioli. Pomyślałem, że to moje rośliny. Nie myliłem się. Ktoś wszedł na działkę i powyrywał mieczyki razem z cebulkami. Straciłem około 10 roślin. Na szczęście były one wyrywane wybiórczo, a nie całymi rzędami, więc pare kwitnących zostało.  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #109 : Sierpień 13, 2008, 09:30:00 » |
|
Odpowiadając na zadane pytania to przyznam szczerze nie spotkałem się z przypadkiem zmiany barw kwiatów u mieczyków przeze mnie posiadanych. Słyszałem tylko iż odmiany nietrwałe genetycznie mogą mieć tendencję wyradzania się. Na ile jest ona prawdziwa, to nie wiem. O przepraszam zauważyłem zmiany barw mieczyków kupowanych na Alegro zamawiane np czerwone kwitną na żółto. Jeśli chodzi o uprawę tych roślin to przechowuję je w trocinach. Miejscem ich zimowania jest kanał w garażu gdzie temperatura utrzymuje się w granicach około 0-5 stopni. Zdarza się, że podczas ostrych zim cebule przemarzają. Pod koniec kwietnia cebule wyjmuję z kanału i przestawiam do cieplejszego pomieszczenia w celu ich podkiełkowania. Sadzę cebule około 15 maja w rozstawie 15x23cm. Głębokość sadzenia uzależniona jest od wielkości cebulki. Z racji dużego zagęszczenia rośliny opierają się same o siebie i się nie przewracają. Z dodatkowym podlewaniem mieczyków bawię się tylko w przypadku gdy posadzę cebule i przez dłuższy czas zapowiadają suszę. Podlewam tylko do momentu wyjścia rośliny z ziemi. Jeśli zaś chodzi o zdrowotność roślin to cebule przed posadzeniem są przez 30 minut zanurzone w środku przeciwgrzybowym. Rosnące już rośliny za każdym razem jak mam rozrobiony środek przeciwgrzybowy czy owadobójczy są nim traktowane. Cebule niezależnie od panującej pogody wykopuję pod koniec września.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #110 : Sierpień 13, 2008, 20:52:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #111 : Sierpień 13, 2008, 20:52:59 » |
|
Mniam, mniam, mniam, powiedziała gąsienica i poszła oglądać swój marny balkon.... A pokaż wszystkie razem? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #112 : Sierpień 13, 2008, 20:53:50 » |
|
Aniu, wszyskie piękne, ale najbardziej podoba mi się fioletowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #113 : Sierpień 13, 2008, 20:55:12 » |
|
Wszystkie razem nie da się  One rozwijają się w różnym czasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #114 : Sierpień 13, 2008, 20:56:05 » |
|
Hm... ale to jest, rozumiem, jakaś mieczykowa rabatka? Pokaż.... pliz....  Wiem, wiem, że dopiero jutro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wir24mw
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #115 : Sierpień 13, 2008, 21:00:15 » |
|
Jeśli to rzeczywiście wszystkie to na przyszły rok doślę jeszcze kilka. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam'Marian
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #116 : Sierpień 13, 2008, 21:01:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #117 : Sierpień 13, 2008, 21:02:35 » |
|
Ooooo to mi szło..... dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #118 : Sierpień 13, 2008, 21:03:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
smykla1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Sierpień 14, 2008, 11:13:59 » |
|
Marian ! a masz za dużo cebulek ?chętnie wezme ! 
|
|
|
|
|
|
ewa
|
|
|
|