Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 19:58:59
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyki cz.2  (Przeczytany 11847 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Luty 21, 2008, 09:22:17 »

Zgadzam się z poprzedniczką.Mieczyki wymagają miejsca nasłonecznionego lecz muszą być osłonięte od wiatru/wyłamywanie łodyg/.Gleba nie może być zlewna,jednak dobrze utrzymująca wilgoć.Przy glebach piaszczystych,przepuszczalnych należy je częściej podlewać gdyż do rozwoju potrzebują dużo wilgoci.Szczególnie po kwitnieniu  podczas przyrostu cebul.

Pozdrawiam'Marian
pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Luty 22, 2008, 10:22:51 »

Więc nie będę miał problemu w gliniastej glebie, ale przemieszam ką troszkę z uniwersalną.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #32 : Luty 23, 2008, 14:07:06 »

Kupiłam dzisiaj kilka odmian mieczyków karłowych. Niektóre cebule już ruszyły. Czy teraz wsadzic je do doniczki, a potem do gruntu, czy przechować na sucho w domu? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze (dysponuję różnymi warunkami przechowywania)?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Luty 23, 2008, 22:28:47 »

Jeśli mają być w gruncie lepiej przechować je na sucho w zaciemnionym,chłodnym 25 st.C i dość suchym miejscu.Kiełki do 10 cm. nie stanowią przeszkody,Jeśli nawet niechcący się wyłamią łodyga wysośnie z pąków śpiących.

Pozdrawiam'Marian
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #34 : Luty 23, 2008, 22:42:02 »

Dziękuję za informacje Very Happy 25 st. to chyba za ciepło?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #35 : Luty 23, 2008, 23:04:25 »

Chyba zginął myślnik między 2 a 5  Laughing

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #36 : Luty 24, 2008, 09:15:09 »

Tak też myślałam, ale zawsze lepiej poradzić się fachowca Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Luty 24, 2008, 09:58:39 »

Przepraszam ale chyba nie zauważyłem braku myślnika,a do fachowca mi daleko,bardziej praktyk.

Pozdrawiam'Marian
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #38 : Luty 24, 2008, 10:09:40 »

Jeszcze raz dziękuję Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
jakubek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Marzec 07, 2008, 18:31:29 »

Udalo mi sie wreszcie mam mieczyki. Jak myślicie, jak teraz robi nam sie coraz cieplej a zimy nie widac bedzie można wsadzić mieczyki troche wcześniej?

czołem miłośnikom kwiatów
kubuś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Marzec 07, 2008, 22:19:33 »

Czy mieczyki kwitną w drugim roku po uprawie? Tydzień temu kupiłem cebule mieczyków i one dopiero za rok zakwitną??? Proszę sie nie śmiać Macie przed sobą 14 letniego początkującego ogrodnika.

Mam dwa hoby i nie wiem które lepsze!!
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #41 : Marzec 07, 2008, 23:23:40 »

Zakwitną w tym roku  Very Happy

Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 11, 2008, 10:42:37 »

Ja dzisiaj odświeżyłem swoją ko9lekcje cebulek mieczyków. Głównie wyróżniają się kolory czerwone. Dosyc wcześnie je wykopałem z ziemi jak nastawały mrozy. Każda cebulka miała około od 3 do 1 nowej ale były w wielkości paznokcia kciuka niemowlaka. Wyciagłem wyciągnąłem jes z ciemnego miejsca wczoraj na specjalnie przygotowaną podstawkę na parapet w słonecznym miejscu. Okazało sie że te malutkie cebulki już pusciły kiłki!!! Także begonia (ale ona wcześniej)

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 11, 2008, 10:49:04 »

A do warunków - ja kupiłem cebulki jakoś tak o... i wsadziłem na działce do ziemi. Nie miałem jeszcze nawet neta i rosły sobie same jak chciały... raz w strasznej suszy raz w prawie bagnie, raz była wichura a raz prawie zanik powietrza Laughing a zakwitły przepiękne kwiaty!!!

Wystarczy wyrwać parę chwastów, zakopać cebulę a potem sobie sama poradzi ale nie można jej przeszkadzać....

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 11, 2008, 11:22:17 »

Avocado, przeczytaj proszę "Aktualności", na samej górze, na stronie głównej. Szczególnie punkt 3.!!!!! Znudziło mi się poprawianie Twoich błędów. Aż przykro czytać!!! Zanim zawołasz "przecież to nie forum ortograficzne!" przeczytaj również to:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,4331.0.html Smile Smile

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 11, 2008, 14:25:12 »

Przepraszam aiszo. Już mam słownik i to się nie powtórzy.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #46 : Kwiecień 11, 2008, 17:49:14 »

zuch chłopak  Smile Smile

mala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #47 : Kwiecień 12, 2008, 10:17:49 »

Confused Confused
Miałam na działce sporą kolekcję moich ukochanych mieczyków.Na wiosnę zostałam "poczęstowana" przez znajomą kilkoma nowymi cebulami. I niestety, ale moje piękne, wielokolorowe  mieczyki zanikły..... zakwitły mi tylko takie jakieś niewydarzone białasy Crying or Very sad
Słyszałam że podobno nie wolno mieszać  białych mieczyków z kolorami, ale uznawałam to za bzdurę. Bo przecież one mają kolor już "zakodowany" . Proszę niech mnie ktoś oświeci, co zrobiłam zle
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #48 : Kwiecień 12, 2008, 11:06:06 »

Wiesz, u mnie tak jak i u Ciebie, po "wymieszaniu" niektóre cebule "wyparowały". Znajoma stwierdziła, że należało posadzić cebule kolorami, każdy kolor w oddzielnej grupce..  poza są różne odmiany, niektóre sadzi się płytko inne głębiej, kwitną też różnie..

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
edzik
Aktywny
**

« Odpowiedz #49 : Kwiecień 12, 2008, 18:26:59 »

Rzeczywiście...czy to możliwe że jak wymieszać kilka kolorów to kwiaty jakoś się "przebarwiają"?

Pozdrawiam Edyta!

Fantazja urozmaica naszą szarą codziennośc...
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #50 : Kwiecień 12, 2008, 18:31:11 »

Moim zdaniem fizycznie niemożliwe - ale zaczekajmu na Zoe...

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #51 : Kwiecień 12, 2008, 19:09:22 »

No to trochę dziwne że ci się przebarwiły. Ja w jednym rzędzie trzymam przeróżne odcienie czerwieni- od różu po prawie brąz ale jeszcze nigdy się nic nie przebarwiało.

edzik
Aktywny
**

« Odpowiedz #52 : Kwiecień 12, 2008, 21:18:04 »

Też wydaje mi się że nie powinny sie przebarwić  Smile Bo mam w planach mieszankę mieczyków Smile

Pozdrawiam Edyta!

Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #53 : Kwiecień 12, 2008, 23:04:17 »

nie wiem na czym polega dowcip, ale ze "starych" bulw wyrosły marne kwiaty, a jak je wykopywałam, żeby przechować przez zimę to się okazało, że są malutkie i jakieś takie.. biedne.

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #54 : Kwiecień 13, 2008, 07:29:14 »

Nie martw się - cebulki mieczyków mi na ten rok też się pomniejszyły. Chyba to tylko cześć tej warstwy ochronnej - łupinek zostaje w ziemi ale ja nie wiem dokładnie. Lecz to nie wpływa na ich kiełkowanie - mi już rosną.

Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Kwiecień 13, 2008, 09:00:20 »

Słyszałam, że jak ścina się kwiaty [irysy, tulipany, mieczyki] nie myjąc po każdym kolorze noża to wtedy następuje przebarwienie w następnych latach. Staram się przy ścinaniu kwiatów i przekwitłych badyli przynajmniej wycierać nóż. Nie zauważyłam przebarwiania, nie wiem , czy to od tego.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #56 : Kwiecień 13, 2008, 09:02:13 »

W sprawie przesądów o mieczykach wolałabym, żeby wypowiedział się fachowiec, czyli wir24mw Very Happy

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #57 : Kwiecień 13, 2008, 09:13:28 »

Ja też, może zajrzy do nas niebawem Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #58 : Kwiecień 13, 2008, 12:43:43 »

Mili Państwo.Nie bardzo mam czas na wyjaśnienia ale co wiem to podpowiem.Kolor nie ma nic z mieszaniem cebul i ich sadzeniem.Przyczyn zmiany kolorów może być wiele.Najczęściej jest to nietrwały kolor odmiany/wyradzanie/ lub zawirusowanie.Cebule najlepiej sadzić obrane z łusek i zaprawione.Unikamy wtedy przenoszenia wielu chorób zimujących w łuskach i dokładniej przeprowadzamy selekcję cebul chorych.Wycieranie noża nic nie da.Nożem przenosimy jedynie wirusy które powodują zmianę kolorów.Nie wystarczy też wsadzić cebul w ziemię i będą rosły.Gleba musi być odpowiednio uprawiona,cebule posadzone głęboko 10-12 cm. nie za wcześnie aby nie zmarzły w majowe przymrozki itp,itp.Wszystkiego można się dowiedzieć z internetu lub książek.Ja od lat korzystam z książki dr.Barbary grabowskiej "Mieczyki".Ale jest tego mnóstwo.Jakby coś jeszcze to dopowiem następnym razem

Pozdrawiam'Marian
edzik
Aktywny
**

« Odpowiedz #59 : Kwiecień 13, 2008, 16:51:26 »

No i mamy wyjaśnienia od experta!

Pozdrawiam Edyta!

Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: