|
tellerka
|
 |
« : Listopad 28, 2007, 11:47:36 » |
|
Nazbierało się ich sporo... (nowa mania?) - pytanie więc jak je zimować? Bo ponoc inaczej niz kaktusy... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2007, 12:16:33 » |
|
Moim zdaniem najlepiej zostawić na chłodnym oknie i tylko czasem (z raz na m-c) ociupinkę podlać. I obserwować...  A jakie masz sukulenty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2007, 21:18:42 » |
|
O, kochana, sporo mi ostatnio przybyło... Prezentowałam gdzies ostatnie 'wazony' z sukulentami, nie fotografowałam jeszcze misy ... a wczoraj, na imieniny, wybrałam sobie drugi egzemplarz senecio articulata - poprzedni wziął i padł  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2007, 17:57:10 » |
|
Kaktusów nie podlewam wcale,sukulenty raz w miesiącu,chyba że kwitnące to normalnie.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2007, 21:35:25 » |
|
już mam pare dobrych lat i jest ok,nigdzie ich nie wynosze  A kwitną? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2007, 14:33:52 » |
|
Mam w domu roślinkę, która wyglądem przypomina faucarię i aloesa, być może to jakaś krzyżówka. Pani w kwiaciarni nie potrafiła powiedzieć, co to za odmiana, sugerowała coś z lithopsów. Sprawdzałam w internecie, dokładnie takiej nigdzie nie znalazłam. Podejrzewam hybrydę. Jak z nią postępować: lepiej traktować jako faucarię czy aloesa? Teraz zaczęła się trochę marszczyć i mięknąć, nie wiem, czy nie powinnam była w ogóle jej nie podlewać po przyniesieniu do domu. Obawiam się przelania. Może macie jakiś pomysł? Z góry dziękuję za radę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2007, 15:20:29 » |
|
Możliwe ,że Ci pomożemy ustalic odmiane jak wkleisz fotke...
Wtedy coś sie znajdzie....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2007, 17:55:51 » |
|
No to masz szcęscie, ja swojego jeszcze ratuję... choć widziałąm u Tomaszewskiego takie same 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2007, 18:30:45 » |
|
A to nie jest przypadkiem skrytokwiat
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 09, 2007, 18:47:47 » |
|
co to znaczy skrytokwiat... ja też mam tą roślinkę (scilla cośtam...) i chyba zaraz pójdę się jej przyjrzeć, bo ostatnio napuszczała dużo cebulek i coś z nich wychyla, hmm... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 09, 2007, 19:59:50 » |
|
Dołączam zdjęcia mojego niezidentyfikowanego obiektu z prośbą o rozstrzygnięcie, co to jest i co mu jest, skoro się marszczy i mięknie. Typuję jakąś mieszankę. Jak z nią postępować? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 09, 2007, 20:17:10 » |
|
to nie jest feukaria....znam ten kwiatrk ale nie pamiętam nazwy....to kwiatek nazywany tygrysią mordka  zaraz sprawdze to dam znać 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 09, 2007, 20:23:43 » |
|
hehe jednak faucaria...  tylko że faucaria tuberculosa  Tak mi sie wydaje...podobne. Ale jednak poczekajmy na fachowców 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 09, 2007, 20:48:55 » |
|
To jest Faucaria, być może tuberculosa, ale gatunki są bardzo podobne a poza tym może to być też mieszaniec. Zdjęcie mojej F. tuberculosa dla porównania:  Dużo słońca, mało wody. Nawet bez zimowania kwitnie latem bez problemu. Ciekawostką jest fakt, iż kwiat rozwija się zawsze popołudniu. Ja pierwszy raz ją zimuję z kaktusami. Nic mu się nie stanie, jeśli się trochę przymarszczy. Uważaj tylko, żeby całkiem nie usechł. Z raz w miesiącu możesz podlać małą ilością wody bądź przestawić w chłodniejsze miejce i nie podlewać wcale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 09, 2007, 20:59:35 » |
|
a jestes pewien ,że masz tuberculose?? 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 09, 2007, 21:05:17 » |
|
Tak jestem pewna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 09, 2007, 21:14:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 13, 2007, 13:47:15 » |
|
Nazbierało się ich sporo... (nowa mania?) - pytanie więc jak je zimować? Bo ponoc inaczej niz kaktusy... Kaktusy, z małymi wyjątkami, zimuje się generalnie sucho i chłodno. Sukulenty- odwrotnie- niektóre tylko sucho i jednak nieco wyższa temperatura niż dla kaktusów. W większości wypadków nieznaczne podlewania, zależnie od temperatury i gatunku. Głównie chodzi o to, aby nie przelać w okresie spoczynku i aby nie zaczęły rosnąć, gdyż za mało światła i się brzydko wyciągają. Trzeba by wiedzieć dokładniej co masz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 13, 2007, 13:56:40 » |
|
No to masz szcęscie, ja swojego jeszcze ratuję...
A co zrobiłaś tej scilli? Ona też lepiej znosi przesuszenie i na zimę można ją nawet całkiem zasuszyć i przezimować samą cebulkę. Czasem, jak jej się pokićka to może właśnie teraz kwitnąć  aga, a to na 100% faucaria, spokrewniona z litopsami i nie mająca nic wspólnego z aloesami, więc też się nie są w stanie takie rośliny ze sobą skrzyżować  Mniej zaszkodzi jej przesuszenie niż zalanie- tak jak napisała Kasia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|