Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 02:25:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Krzewy cieniolubne  (Przeczytany 3849 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zielono_mi
Nowicjusz
*

« : Listopad 27, 2007, 22:41:43 »

Czy mógłby mi ktoś polecic jakieś krzaczki cieniolubne. Chcę je posadzić pod wielką akacją i kasztanem ( który ma te straszne pasożyty kasztanowców ) Chodzi mi o " odgrodzenie się" od ulicy i sąsiadów Razz oraz stworzyć cichy i tajemniczy zakątek z ławeczką.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2007, 14:54:41 »

Musisz określić jak wysokie mają to być krzewy, jak długość tego żywopłotu. Jaką masz ziemię. Zastanowić się czy nie lepiej puścić po siatce pnącze?
zielono_mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2007, 16:32:35 »

1)Ogrodzenie typu rancho czyli drewniane bale wbite w ziemię połączone trzema deskami
2) ziemnia kwaśna
3) wygląd - marzy mi się naturalna "głusza" obok rosnie dzika tarnina i zależy mi na jak najbardziej naturalistycznym wyglądzie. Krzewy mają wyglądać jakby tam rosły od lat. Chciałabym stworzyć efekt trójwymiaru - dalej -rośliny wysokie ,bliżej do środka działki- niższe. Nie bardzo wiem czy jest to dla Ciebie zrozumiałe, poprostu mam to w głowie i ciężko to wyjaśnić. Confused Smile
Babopielka
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2007, 20:24:31 »

Widziałam takie żywopłoty o jakich myślisz  Very Happy Pierwszy rząd wyższe następny niskie(oczywiście niskie od strony )Mogą to być krzewy nie tylko jednego gatunku bo taki mieszany nieformowany żywopłot wygląda naturalniej .Mogą to być :dereń, forsycja,krzewuszka,jaśmin,tawułki (z wyższych odmian)śnieguliczka ,tawulec,żylistek,karagana .Natomiast drugi rząd to niskie takie jak :pięciorniki tawułki japońskie,janowce. To tylko przykład a wybór jest ogromny  Very Happy Very Happy

Pamiętajcie o ogrodach.
Bożena
zielono_mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2007, 22:27:01 »

Wiesz Babopielko olądając Twój piękny ogród pomyślałam, że Ty mi pomożesz. Twój ogród jest w moim guście.Te wszystkie rośliny na pewno będą rosły  w cieniu? bo ja już myślałam żeby się wybrać " na łowy" Smile do lasu tam na pewno są rośliny cieniolubne Confused
Babopielka
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2007, 08:50:21 »

U mnie  większość z tych krzewów ,które wymieniłam rośnie w cieniu. No i jeszcze jest berberys, o którym zapomniałam :(a też zasługuje na uwagę ) jest dużo ładnych odmian o kolorowych liściach i ma owoce które póżniej można wykorzystać na przeciery lub nalewki -czyli przyjemne z pożytecznym  Smile Smile

Pamiętajcie o ogrodach.
Bożena
zielono_mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2007, 16:46:43 »

Może jestem marudna ale chodzi mi o bardziej naturalne i " swojskie" krzewy pasujące do otoczenia ( olbrzymia akacja, kasztan, lipa, i tarnina ) a tu nagle berberys... Confused
zielono_mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2007, 16:48:16 »

A ha i jeszcze żeby szybciutko urosły Very Happy Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2007, 17:08:28 »

Berberys jest u nas gatunkiem zadomowionym od wielu setek lat (staropolska nazwa kwaśnica) więc jak najbardziej pasuje do zestawu.
Świetnie do niego pasują głogi, kaliny, tawuły kwitnące wiosną, (kwitnące latem są niskie). Ponieważ w każdym gatunku jest wiele odmian już z tych kilku gatunków możesz utworzyć sporej długości żywopłot nieformowany.

Jak do tego dodasz jeszcze karaganę, dzikie jabłonki po wycięciu przewodnika, poprowadzona jako krzew czeremchę to i na kilkadziesiat metrów starczy.
zielono_mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 29, 2007, 20:50:11 »

Świetne typy....już się rozmażyłam z tą czeremchą, kaliną i głogiem... byle do wiosny. Dziękuję za podpowiedzi jeszcze tylko poszperać w internecie coś o tych krzewach i zaczynam planować - mam całą zimę Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: