Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 02:22:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za roślina?  (Przeczytany 21166 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
anik
Nowicjusz
*

« : Maj 10, 2006, 10:48:26 »

dostałam wczoraj ślicznego kwiatuszka (zdjęcie), nie wiem jednak jak się nazywa. Macie pomysł?
agawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2006, 12:19:19 »

fakt, sliczny:) ja niestety nie mam pomyslu, ale chtenie sie dowiem
Zoe
Gość
« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2006, 13:03:13 »

Ten kwiatek to Diaskia (Diascia barberae).
Uprawiana na słońcu. Regularnie podlewana i zasilana nawozami do surfinii da doskonałe rezultaty. Morze kwiatków.
Zawiązuje nasiona więc możesz mieć własne na przyszły rok.
Nasiona musisz poddać 30 dniowej stratyfikacji, czyli wysiewasz do jakiegoś pudełeczka (po margarynie)podlewasz, wkładasz do woreczka foliowego i jak najszczelniej zawiązujesz (nasiona nie mogą przeschnąć) i wkładasz na dno lodówki. W dobrym układzie jeszcze w lodówce mogą skiełkować dlatego po upływie 15 dni sprawdzaj.
Jeśli zrobisz to na początku marca to masz jeszcze szansę na uprawę w chłodnej temperaturze co przyspiesza kwiatnienie. Wystarczy, że po połowie kwietnia na dzień będziesz wystawiać na zewnątrz najprzód na godzinę potem na dwie potem na 4 itd. Oczywiście jak nie będzie przymrozków. W maju masz kwitnące rośliny. Jak wysiejesz nasiona w kwietniu i bez uprawy na chłodzie kwiatnie dopiero od lipca.
anik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2006, 17:12:09 »

Dzięki niezawodna Zoe Smile  

Byłam dziś w pobliskim centrum ogrodniczym i mieli te diaksje, ale w innym, kolorze, też bardzo ładnym.  Powiedziano mi, że kwitnie bardzo długo.

a propos nawozu: może byc zamiast nawozu do surfinii: wieloskładnikowy do kwitnących? ( mam też do orchidei, ale chyba lepszy byłby ten wieloskładnikowy) na razie nie znam się na nawozach. (jedyne co wiem, to to, że przed i w czasie kwitnienia chyba generalnie najlepiej nadaje się nawóz ze zwiększoną ilością azotu...)
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2006, 17:24:59 »

Prawie na odwrót. Poleciłam ci ten nawóz bo jest na tyle rozcieńczony, że bez szkody można go stosować co 2 dni 1/2 dawki. Poza tym jest to nawóz opracowany dla specyficznej rośliny o bardzo dużej masie kwaitów przez cały sezon i jeszcze inny czynnik bardzo ważny posiada żelazo w formie łatwo dostępnej dla roślin. Na razie jeśli już masz to stosuj do kwitnących. Jeśli nie masz to kup ten o którym mówię.  Zasilając w ten sposób zapewniasz roślinie ciągłą dostawę pożywienia bez okresu najprzód nadmiaru potem głodu jaki występuje prz zasilaniu co tydzień lub co 10 dni.

Dużo azotu potrzebują rośliny które przestały kwitnąć i te ozdobne z liści.
W przypadku diaskri problem ten występuje tylko do pojawienia się pąków później już do końca trzeba ją dokarmiać nawozami podtrzymującymi kwitnienie czyli fosforem. Gdybyś teraz dała dużo azotu to roślina bardzo ograniczyłaby ilość kwiatów na korzyść liści.
anik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2006, 21:42:54 »

jak dobrze czasem weryfikować wiedzę, szczególnie jesli pochodzi z niepewnych źródeł Smile Dzięki za rady!
S@wek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2006, 17:33:37 »

Witam mam pytanie odnośnie roslinki dokładniej chodzi mi o nazwe tego czegoś niby wygląda jak kwiatek  a podobno ma jakieś działanie lecznicze jak zioło czy moze ktoś wie jak sie nazywa?
http://img433.imageshack.us/my.php?image=dsc008338jy.jpg
http://img424.imageshack.us/my.php?image=dsc008349sd.jpg

sory ze zdjecia cienkiej jakości ale sie spieszyłem.
pozdrawiam
Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2006, 18:37:47 »

Tu musi się wypowiedzieć botranik.
Zapytaj tam  http://www.bio-forum.pl/messages/3280/3280.html
S@wek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2006, 18:40:31 »

Dzieki za info
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2006, 04:35:01 »

To jest wilczomlecz (Euphorbia).

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Basia34
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Październik 13, 2006, 22:54:40 »

Fajna roślinka  Smile

Roland
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2006, 19:19:58 »

Wilczomlecz sosnka Euphorbia cyparissia
Sok mleczny i nasiona wilczomleczu są trujące.

Roland
agawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2007, 17:52:35 »

mam nadzieje, ze mnie nie pogonicie za te ciagle zgadywanki, ale i tak sie ograniczam jak tylko moge;) te kwiatuszki byly w bikiecie, ale sa urocze i chetnie bym takie hodowala np w ogrodku
Zoe
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2007, 20:49:32 »

Hmm. Nic mi to nie przypomina, pewnie znowu jakaś sciagnięta nowość florystyczna.
agawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2007, 22:45:29 »

niestety w tej chwili nie mam odpwoeidniego aparatu, zeby zrobic zblizenie na sam kwiatuszek, a zdjecie domyslam sie dosc niewyrazne...
Takeru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 19, 2007, 18:42:19 »

Cytat: "Zoe"
Tu musi się wypowiedzieć botranik.
Zapytaj tam  http://www.bio-forum.pl/messages/3280/3280.html

Zoe... no no no Wink nie ładnie Very Happy:D:)

Pozdrawiam ze Szczecina, Rafał
Zoe
Gość
« Odpowiedz #16 : Marzec 19, 2007, 21:09:18 »

To było przed nowelizacją regulaminu.
Takeru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 19, 2007, 21:26:36 »

Spokojnie Wink To było tylko tak dla żartu !!!!!! ;)a nie żebym Ci wypominał !! Wink

Pozdrawiam ze Szczecina, Rafał
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 19, 2007, 21:42:14 »

Co wolno wojewodzie .........

Mnie też dopadła   "nowelizacja regulaminu" na tym forum Sad

KaRo
dachasia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 20, 2007, 01:25:48 »

Cytat: "Zoe"
To było przed nowelizacją regulaminu.

Wybacz Zoe, ale ja uważam,że zakaż wstawiania linków do innych podobnych forów jest no ..... nie wypowiem tego słowa. by nikogo nie urazić. Bo jak ktoś systematycznie przegląda internet i szuka czegoś to i tak wczesniej lub póżniej na to forum trafi.Ja jestem zarejestrowana na trzech forach ogrodniczych, bo mnie ten temat interesuje. I co z tego wynika. Po prostu uzupełniam informację i wiadomości.Na każdym można zyskać coś nowego.Jedyny problem,że trzeba się pilnować i nie zapomnieć, aby chcąc komuś coś pomóc nie narazić się na złamanie regulaminu. A i tak można tę strone podać na pw.

Pozdrowienia Nina
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #20 : Marzec 22, 2007, 17:46:38 »

Co to może być ? Rozsiało mi się toto po całym ogrodzie jak jakiś chwast. Liście ma podobne do krokusów i wyrasta z małych cebulek. W zeszlym roku też to miałam , ale nie w takich ilościach i nie przypominam sobie , żeby kwitło. Powinnam wykarczować ?  Confused Doradzcie .

Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #21 : Marzec 22, 2007, 18:05:32 »

Jak kwitnie na biało, to chyba śniadek. Też to mam, z roku na rok coraz więcej.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2007, 18:16:05 »

O to chodzi , że nie przypominam sobie , aby kwitł , a śniedek który kupiłam w lutym i mam go w doniczce miał znacznie szersze liści - może inna odmiana ? Najsmieszniejsze jest to , że na jednej grzadce wyrosło to w dwóch rządkach , jakby ktoś specjalnie posadził ( może jakiś elf ogrodowy ? )

Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "

Zoe
Gość
« Odpowiedz #23 : Marzec 22, 2007, 19:08:58 »

Śniedek Elu kwitnie później. Dlatego nazywają go śpioszkiem.
elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #24 : Marzec 22, 2007, 19:53:24 »

Zatem radzicie zostawić i nie niszczyc ? Tylko czekać na kwitnienie ? No to poczekam . Dziękuję za odpowiedź.

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #25 : Marzec 22, 2007, 21:01:42 »

Mi przydałby się taki elf ogrodowy. Szczególnie do wyrywania chwastów  Very Happy

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #26 : Marzec 22, 2007, 22:41:37 »

Elanutko, jeśli liście tej roślinki są podobne do krokusów, to na pewno jest to śniedek baldaszkowaty,kwiatki będą białe, ładniutkie. U mnie też są już duże liście. Ta odmiana śniedka jest jak chwast, bo bardzo się rozmnaża i  trudno pozbyć się ich. Cebulki siedzą głęboko. Wykopałam ich mnóstwo, a i tak mam cały równy rządek. Nawet pozostawione po wykopaniu na wierzchu /zapomniałam wyrzucić/ nie zmarzły w poprzednią mroźną zimę i na wiosnę kiełkowały bez ziemi.
nowira

elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #27 : Marzec 25, 2007, 16:03:57 »

To cieszę sie bardzo , w końcu adne kwiatki zawsze sie przydadzą - żeby tylko zakwitł!  Very Happy

elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #28 : Marzec 25, 2007, 17:48:38 »

Na razie nic spośrod listkow się nie kluje  Sad  Kiedy one powinny zakwitnąć ?
Wiem , wiem , że muszę wziać poprawke na mazurski klimat . U mnie dopiero krokusy , cebulice i pierwszy pierwiosnek zakwitły Confused

elanutka
Nowicjusz
*

Mazury

« Odpowiedz #29 : Marzec 25, 2007, 19:33:09 »

No to jeszcze sporo czasu , może jeszcze ukaża się pączki. Poinformuję w czerwcu. Very Happy

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: