lipka10
Aktywny

|
 |
« : Listopad 25, 2007, 12:14:07 » |
|
A ja pomyslalam sobie ,ze moze zaloze nowy watek o georginiach i daliach.To przepiekne kwiaty ,które kwitna przez dlugi czas az do pierwszych przymrozków.Zawsze sie nimi zachwycalam.Przyznaje ,ze bardzo ciezko je dostac obecnie w sklepach- przynajmniej u mnie.Sa tylko dostepne dalie niskie. Pomyslalam sobie ,ze moze pochalicie sie swoimi zdjeciami dalii z lata. Teraz jest pora ,gdy lezakuja sobie bulwy w piwnicach a to jest doskonala okazja na wymiane kwiatków.Co powiecie na moja propozycje? georginie sa naprawde piekne i zachwycaja swoja uroda i wdziekiem  Wiec chwalcie sie tu swoimi zdobyczami
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 25, 2007, 14:49:58 » |
|
A dalie i georginie to nie to samo ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 25, 2007, 16:07:51 » |
|
Niby nie ,ale ludzie uzywaja ich nazw wymiennie.Dalie wysokie to wlasnie georginie. U mnie sasiad ma zawsze piekne rabaty zrobione z georgini.Az dech zapiera.Przed praca jak tak sie na nie napatrze to od razu mam lepszy humor :DTylko skubaniec nie chce sie nimi podzielic,bo ma rzadkie odminany i nie chce ich rozdawac 
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2007, 09:51:39 » |
|
Ooo, to niezbyt miłe z jego strony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2007, 10:06:13 » |
|
witajcie  ...nie dobrze że chytry .....życie też będzie dla niego chytre  ....lub już było ,i tak to zrozumiał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2007, 10:22:46 » |
|
W poprzednim ogrodzie mieliśmy bardzo dużo dalii, same wysokie odmiany, ale było z nimi dużo pracy i jakoś ich specjalnie nie lubiłam. Oddałam wszystkie tacie. Teraz mam jedną niską odmianę, która rośnie w donicy i w niej zimuje w warsztacie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2007, 19:46:41 » |
|
Wlasnie najgorsze jest to wykopywanie z ziemi ,nie ma gdzie sie podziac z tymi bulwami. U mnie w moim rodzinnym domu zawsze mialy miejsce w piwnicy -teraz u meza nie mam zabardzo gdzie ich trzymac. A co do sasiada to mysle ze jest zachlanny ,przeciez mi wystarczylby kawaleczek korzonka a nie cala bulwa.I tak przeciez musi ja wykopac i podzielic na miejsze korzenie.A ja tak chetnie bym przygarnela odrobinke. 
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2007, 09:28:01 » |
|
Nie sądzę że wysokie to georginie.  Używa się nazwy georgina (georginia) i dalia tak jak prymulka i pierwiosnek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2007, 13:03:06 » |
|
Ja na wszystkie zawsze mówiłam dalie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2007, 20:45:03 » |
|
Mysle ,ze to jak na nie sie mowi nie jest tak istotne  ,najwazniejsze ,ze sa bardzo ladne.Moniu a masz moze zdjecia tych dalii?
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2007, 21:13:29 » |
|
Aniu, mam gdzieś zdjęcie tej niskiej, którą mam obecnie. Jak znajdę, to wkleję. Zdjęcia z poprzedniego ogrodu to już gorsza sprawa, bo są gdzieś na strychu i musiałabym zeskanować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2007, 19:39:10 » |
|
Czekam z niecierpliwoscia  ,ja swoich nie mam na zdjeciach -aparat kupilam niedawno i nie mialam okazji popstrykac fotek moim kwiatkom.Ale napewno sie to zmieni w przyszlym roku 
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2007, 20:18:50 » |
|
Skoro powstał ten wątek to wkleję swoją doniczkową miniaturkę (na dobry początek  )  i przyznam się, że każdej wiosny upominam sama siebie: "Żadnych dalii ! Masz tylko balkon ! Mszyce cię zeżrą !" Tylko, że to działa do pierwszego ogrodnika z daliami 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2007, 20:21:31 » |
|
Za te kwiaty je lubię. Jak już zakwitną to bukiecik aż do późnej jesieni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 30, 2007, 13:42:33 » |
|
Kupiłam sobie na przyszły sezon nasiona dalii, podobno mają dorosnąć do 40-50cm wysokości - więc to chyba z tych niskich. Ciekawa jestem, czy łatwo te rośliny uzyskać w domowych warunkach z nasion ? Siał je ktoś może... ? Mszyce cię zeżrą ! Faktycznie tak często dalie są atakowane przez mszyce ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 30, 2007, 13:45:47 » |
|
Pysiu, bardzo często. Trzeba po prostu codziennie oglądać rośliny i jak tylko się pojawią, pryskać Pirimorem i po kłopocie  Dalii nigdy nie siałam, więc nie mogę się wypowiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 30, 2007, 14:21:50 » |
|
Ja siałam dalie właśnie te niskie i nie było problemu ładnie i szybko schodziły.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 30, 2007, 14:25:36 » |
|
Zadam teraz głupie pytanie - czy są dalie jednoroczne? Zawsze myślałam, że nie, ale sąsiadka z uporem maniaka mi to wmawia. Może zechcecie mnie oświecić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 30, 2007, 15:14:45 » |
|
Monia, Lidka - dzięki za odpowiedzi  czy są dalie jednoroczne? Na opakowaniu tych moich nasion pisze, że to są właśnie jednoroczne. Podobno niskie odmiany traktowane są zwykle jako jednoroczne, natomiast te wysokie jako wieloletnie - tak słyszałam, ale nie mam żadnego własnego doświadczenia z daliami. Ciekawe, czy jakby się uparł, to i niskie by się dało przechować z roku na rok ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 30, 2007, 16:22:56 » |
|
Nie tylko dałoby się ale na pewno się da. Corocznie przechowuję i nie ma z nimi problemu. Zysk natomiast jest taki, że kwitną nawet do miesiąca wcześniej.
Wszystkie dalie to rośliny wieloletnie. Te tzw. jednoroczne - "jednorocznymi" są dlatego, że łatwo pozyskać z nich nasiona więc nie ma potrzeby przechowywania karp. Zatem jak ktoś nie posiada chłodnej piwnicy to zawsze może uzyskać rośliny z nasion. Poza tym producenci też chcą zarobić na swoje utrzymanie, dlatego brak informacji o ewentualnym przechowywaniu karp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 30, 2007, 20:40:54 » |
|
o jejku azż mi dech zaparlo takie piękne okazy .Za tęsknoa do lata.Ja też te jednoroczne mami traktuję jako wieloletnie .Zoe ma rację ,że producenci tylko tak piszą ,że to roślin jednoroczne.Z doświadczenia wiem ,że sa wieloletnie.
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 30, 2007, 21:02:16 » |
|
Zoe, dziękuję  Czyli miałam rację!  A tę dalię pomarańczową, którą przedstawiłam kilka postów wyżej, już czwartą zimę przechowuję w donicy i nie ma z nią żadnego problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 03, 2007, 08:31:04 » |
|
piekne 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 03, 2007, 09:05:20 » |
|
Przepiękne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 03, 2007, 12:07:19 » |
|
Piękne,to niskie odmiany?
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 03, 2007, 14:08:07 » |
|
Tak, raczej niskie. Ale czy dotrwają w piwnicy do wiosny- i potem jak się zachowają w ziemi- to się okaże. Siałam jeszcze inne odmiany- ale chyba za dużo chciałam naraz- sporo siewek się zmarnowało...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudzień 08, 2007, 20:22:55 » |
|
Sa naprawde przesliczne.Kazda ma cos w sobie :grin:Mi najbardziej podoba sie 3 ,4 i ostatnia.W przyszlym roku musze wiecej miejcsa wygospodarowac na dalie( zmiejsze ogrodek dla tesciowej) 
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|