Gagatek
Aktywny

|
 |
« : Maj 09, 2006, 10:31:17 » |
|
Witam . Jak należy zajmować się tym krzewem? Jakie miejsca preferuje?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2006, 06:49:26 » |
|
ZŁOTOKAP POSPOLITY ( Laburnum anagyroides)  Pochodzi z gór południowej Europy. Wysokość krzewu do 4-5 m, może być prowadzone jako małe drzewo. Liście eliptyczne, długości 3-8 cm, ciemnozielone, młode po spodem jedwabiście, szaro owłosione. Liście na pędzie ustawione skrętolegle, 3-listkowe, na długich ogonkach. Kwiaty miododajne, złocistożółte, długości do 2 cm, bez zapachu, w luźnych zwisających gronach długości do 20 cm. Kwitnie w końcu maja lub w czerwcu. Strąki długości 5 cm, jedwabisto owłosione.. Wytrzymały na mrozy, jednak w czasie bardzo surowych zim może ucierpieć i większe rozmiary osiąga tylko w łagodniejszym klimacie zachodniej Polski. Kwitnie corocznie bardzo obficie. Wymagają świeżych, żyznych gleb Najlepsze wyniki osiąga się na glebach wapiennych. Widziłam go także na glebach kwaśnych. Wnioskować należy, żę potrafi się przystosować. Wymaga stanowisk słonecznych. Rośliny posadzone w półcieniu rosną słabiej i nie kwitną obficie. W naszych warunkach są to cenne krzewy parkowe, i do przydomowych ogrodów. Sadzić należy pojedynczo lub w niewielkich grupach, na widocznych miejscach. Można go wykorzystać do obsadzania także wszelkich podpór, wówczas należy przywiązywać młode pędy naginając do kształtu podpory. Można w ten sposób tworzyć zadaszenia nad bramkami a nawet takie aleje lub alejki jak na zdjęciu. Teoretycznie złotokap nie znosi silnego cięcia. Wystarczy wycinać tylko uszkodzone lub stare pędy tuż po przekwitnięciu. Chcąc go utrzymać w formie krzewu musimy jednak przeprowadzać cięcie formujące, ponieważ pozostawiony sam sobie przybierze postać małego drzewa. Z obserwacji wiem, że nie wpływa to na obfitość kwitnienia. Musimy jednak pamiętać by robić to po kwitnieniu. Rozmnażamy go poprzez siew nasion. Nasiona musimy wysiać zaraz po dojrzeniu, ponieważ bardzo szybko tracą siłę kiełkowania ZŁOTOKAP WATERERA Vosii ( Laburnum watereri Vosii) Zarówno krzew jak i małe drzewo. Rośnie bardzo silnie. Pędy i liście prawie nagie. Liście, długości do 7 cm. Kwiatostany bardzo okazałe, długości do 50 cm. Naturalny mieszaniec dwóch gatunków złotokapu alpejskiego i zwyczajnego Najpiękniejszy złotokap, obecnie rozpowszechniany przez wiele szkółek Dotychczas rzadko spotykany w naszych ogrodach. Rozmnaża się przez szczepienie. Możliwe jest również rozmnażanie z sadzonek zielnych latem (czerwiec)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2006, 14:23:21 » |
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
lewski
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2007, 13:53:35 » |
|
Witam. Proszę o wskazówki.Mam złotokap posadzony w ubiegłym roku wczesnym latem.W tym roku ma bardzo małe przyrosty a na dodatek liście zółkną i brązowieją.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2007, 15:06:55 » |
|
Sprawdź podłoże, to roślina gleb wapiennych. I w kwaśnym podłoży naprawdę rośnie źle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2007, 18:39:02 » |
|
Zoe ma całkowitą rację. U mnie rosną złotokapy właśnie w ziemi z dużą iloscią kamieni z wapiennych skał. W pełnym słońcu od rana do wieczora, okresowo są konkretnie przesuszane i rosną cudnie, kwitły przepięknie na wiosnę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2007, 21:23:40 » |
|
posadziłem nasiona złotokapa w czerwcu i jeszcze nic nie wyrosło, czy to jest możliwe że mam niewłaściwa ziemie? Skoro piszecie że to roślina wapiennych gleb to może moja ziemia jest zbyt kwaśna dla tego krzewu?
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2007, 22:13:32 » |
|
Ja wysiewałam jakoś w kwietniu chyba, pojemnik z ziemią uniwersalną (ph 5,5-6,5) na słonecznym parapecie w ciepłym pomieszczeniu. Nie pamiętam, po jakom dokladnie czasie, ale dość szybko wzeszło (2 tygodnie ?) Z tym, że nie wszystkie wzeszły. Gdzieś wyczytałam, że "część nasion złotokapa przeleguje i wschodzi później". Może Twoje to właśnie ta "część" ?  Jak chcesz nasion, to mogę Ci nazbierać i wysłać (jak już będą dojrzałe).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2007, 07:45:44 » |
|
Wschodzi lub nie. Ze złotokapem jest ten problem, że nasiona trzeba siać tuż po zbiorze. Bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 26, 2007, 08:16:16 » |
|
Ja pozwolę sobie sadać pytanie blondynki...  Kiedy się te nasiona zbiera? Moi sąsiedzi mają olbrzymi złotokap, który przewiesza się nad płotem - są na nim suche strąki, które na moje blond-oko wyglądają na mocno dojrzałe i na mój blond-rozum powinny za chwilę zacząć pękać - a Ursulka wspomina siew w kwietniu... Wysiałabym sobie chętnie kilka nasion (Ursulka, zaraziłaś mnie chyba tym złotokapowym bonsai  ) , tylko w takim razie kiedy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2007, 08:33:53 » |
|
Jagna ja siałam w kwietniu lub maju, bo jak w kwietniu kupowałam inne nasionka na Allegro, to mi dołożyli złotokapa gratis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 26, 2007, 08:36:33 » |
|
Aaa... To teraz rozumiem  Czyli ja sobie mam nasionka ukraść...  eee... zebrać, znaczy  , zaraz jak dojrzeją i od razu w ziemię ? A potem co zrobić z siewkami przez zimę? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 26, 2007, 08:47:17 » |
|
Noooo... co w zimie to tez myśle... ja mam poddasze niewykończone jeszcze, ogrzewanie nie podłączone, ale temperatura tam jest w zimie dodatnia, jakieś kilka stopni. Chyba tam zostawie, bo przeciez w naturze (znaczy za oknem) to one miewają normalne zimy, ostry wiatr i śnieg A siałam w korytko z ziemią wymieszaną trochę z piaskiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2007, 08:50:49 » |
|
bo przeciez w naturze (znaczy za oknem) to one miewają normalne zimy, ostry wiatr i śnieg To może u Ciebie, bo u mnie normalnych nie miewają  Więcej pada i jest trochę chłodniej i jeszcze bardziej więcej pada...  Mrozy i śnieg tutaj się zdarzaja baaardzo rzadko... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2007, 09:21:18 » |
|
Jagna Urszulka ma spec warunki. U niej nasiona i tak dorzałyby szybciej. Pozbieraj i wysiej. One mogą nawet nie wzejść jesienią. Oznacz sobie to miejsce. Lepiej jednak wysiać do pojemnika. Jak wzejdzie więcej to przepikuj do osobnych doniczek. I zimę mogą spędzić w osłoniętym miejscu na tarasie nakryte plastikową butelką z obcietym dnem bo wasze zimy to nasza jesień. Jakby co to na kilka dni możesz wstawić do garażu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 26, 2007, 09:48:56 » |
|
Dzięki, Zoe  Czuję się teraz ciut mądrzejsza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 04, 2007, 08:15:51 » |
|
Zaczęły pękać strączki złotokapa. Chcę pozbierać nasionka. I teraz pytanie - jak ? Strączki na czubku pękają i widać pierwsze 1-2 nasionka. Mogę je już obrywać, czy mam poczekać aż całe się otworzą ? Czy mogę obrywać też strączki, które jeszcze nie pękają ? (na tej samej roślinie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 04, 2007, 08:34:55 » |
|
Ursulka, ja kilka dni temu zerwałam na próbę jeszcze nie pęknięty strączek, nasionka wetknęłam w ziemię i... już mam 2-centymetrowe złotokapki  Nasiona wykiełkowały w przeciągu dwóch-trzech dni, przyprawiając mnie o ciężką postać szoku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 04, 2007, 08:48:04 » |
|
Trzeba zrywać jak tylko pokażą się pęknięcia. Inaczej się wysypią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 04, 2007, 09:09:22 » |
|
powiedzcie dziewczyny, ten zlotokap naprawde kwitnie tak jak pokazuja to ndjeciach np na allegro czy to moze troche przejaskrawione? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 04, 2007, 09:28:03 » |
|
Nie wiem jak wyglądają zdjęcia na Allegro ale złotokap może być naprawdę piękny pod warunkiem, że dostanie to co chce. Czyli np. na kwaśnej ziemi nigdy nie będzie to ten sam złotokap co na ziemi alkalicznej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 04, 2007, 11:03:28 » |
|
, ten zlotokap naprawde kwitnie tak jak pokazuja to ndjeciach np na allegro czy to moze troche przejaskrawione? Nie wiem, które fotki konkretnie masz na mysli, ale u mnie złtokapy kwitły przepięknie. I to zarówno te, które ludzie mają przy domach, jak i te rosnące na dziko (ziemia zawsze wapienna). Gdzieś może mam fotkę z maja, to wkleję jak znajdę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabina1
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 28, 2008, 00:28:01 » |
|
Chciałabym zapytać, jaki odvzyn ma mieć gleba, na której złotokap byłby w dobrej kondyci i jakiego nawozu użuwać, zeby zmienić ten odczyn np zpH 5.5 na alkaliczny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 28, 2008, 10:21:05 » |
|
Nawozem tego nie zrobisz. Tu potrzebne jest wapno nawozowe. Poza tym trudno jest zmienić pH z 5,5 na 7,0.
Jeśli już drzewko kupiłaś to posadź do dużego pojemnika gdzie zapewnisz mu odpowiednią ziemię. Miejsce docelowe zwapnuj teraz, potem jesienią dodaj kompostu i zwapnuj ponownie. Wiosną przyszłego roku posadzisz na miejsce stałe.
Jeśli nie kupiłaś to zrezygnuj z tego pomysłu. Jest tyle pięknych roślin na ziemie tak kwaśne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabina1
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 12, 2008, 10:03:28 » |
|
Dziękuję serdecznie za odpowiedx, chciaz nie satysfakcjonuje mnie ona. Złotokap chciałabym posadzić w tym roku, boję sie prze zimę trzymać go w donicy. Czy mogę zaprawić ziemie dolomitem, a potem plnować tego pH , podsypują np.saletrą wapniową? mam możliwość mierzenia pH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 12, 2008, 10:38:45 » |
|
Nikt ci nie może zabronić eksperymentów. Popróbuj, jest tyle zmiennych do uwzględnienia, że nie można wykluczyć pozytywnego rezultatu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 25, 2008, 21:32:29 » |
|
Witam, w zeszłym roku wsadziłem i wykiełkował mi złotokap, teraz ma okolo 40cm wysokości, kiedy go powinienem przesadzić do ziemi na działce? w tym roku czy jeszcze poczekać? podpowiedzcie coś:)
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 26, 2008, 13:00:36 » |
|
Po zimnych ogrodnikach powinieneś go posadzić na miejsce stałe.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 25, 2008, 23:02:13 » |
|
A ja swoje kupiłam jesienią. I zobaczymy co to mi z nich wyrośnie... Listki już mają, a czy będą kwiaty - to się okaże...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 25, 2008, 23:07:26 » |
|
Już to gdzieś pisałam. Złotokap jest trujący! Cały! A szczególnie jego nasiona. Uwaga na dzieci i zwierzaki.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|