donek7
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 09, 2005, 09:44:56 » |
|
 moim marzeniem jest drzewko cytrynowe czy wiecie moze jak je zasadzić oraz jak czesto podlewac gdzie kupić? jakie warunki jej potrzebne...? Hmmm? Wzamian za pomoc sypne żarcikiem... 
|
|
|
|
|
|
enrgiczny i statyczny trochę dynamiczny wasz donek 
|
|
|
winia134
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2005, 14:48:57 » |
|
Witaj miłośniku cytrusów. Polecam Ci fajną stronkę, na której dowiesz się wszystkiego jak uprawiać cytrynę i gdzie kupić sadzonki. www.cytrusy.net/saga.phpŻyczę powodzenia w uprawie i smacznych owoców. :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donek7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2005, 07:10:04 » |
|
Winiu Dziekuję a znasz jakis pomysł na nieco egzotyczny owoc w salonie ? Moze masz jakies pomysły jak zasadzić? 
|
|
|
|
|
|
enrgiczny i statyczny trochę dynamiczny wasz donek 
|
|
|
kasjopea78
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2005, 09:43:50 » |
|
Pytanie do wszystkich na forum: jak najlepiej "traktować" drzewko pomarańczowe - jak często i czym nawozić, jak duża powinna być donica, jak temperatura jest najlepsza zimą, etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anna Maria
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2006, 19:06:40 » |
|
W jednej z moich książek piszą: Światło - cały rok dużo! (co do słońca zdania są podzielone - w innej książce piszą, żeby stawiać przy zachodnim oknie, nie w pełnym słońcu) Temperatura - pokojowa lub nieco wyższa wiosną i latem, zimowanie w temp. do 10'C; Miejsce - przewiewne, latem balkon lub taras; Podlewanie - od wiosny do jesieni obfite! ale nie może stać w wodzie; zimą ograniczone; woda miękka; Zraszanie - wiosną i latem wilgoten powietrze, często zraszać; Nawożenie - wiosną i latem raz w tygodniu; Ziemia - kwaśna (ph 5- 5,5); Przesadzanie - nie lubi, tylko w razie potrzeby. Szkodniki - w cieple bez wietrzenia grożą przędziorki, wełnowce i tarczniki.
Moja cytryna po dwóch latach zmarnowała się - nie miałam dla niej miejsca do zimowania.
|
|
|
|
|
|
Anna Maria;
|
|
|
leila63
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2006, 14:43:46 » |
|
Ja rozmnażałem cytrynę z pestek, bardzo szybko kiełkuje i rośnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2006, 22:14:32 » |
|
Witam Zazwyczaj rośliny wychodowane z pestek nigdy nie zakwitają, lub długo trzeba na to czekać, natomiast wytwarzają ogromne kolce. Sadzonki sprzedawane w sklepach są szczepione na specjalnych podkładkach, dlatego już młode okazy kupujemy kiwtnące i owocujące. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2006, 12:00:43 » |
|
Witam. Posiadam cytrynę skierniewicką . Kwitła już 2 razy ale nie zawiązała owoców ponieważ nie wytworzyła słupków. Kilka dni temu spadł ostatni kwiatek. Nie przycinałam jej tych "gałązek" na których kwitły kwiaty. Dziś patrzę  a tu w tych samych miejscach gdzie poprzednio wychodzą malutkie pączki. Czy to normalne że cytryna kwitnie prawie bez przerwy. Co muszę zrobić żeby wytworzyła słupki?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2006, 13:11:13 » |
|
Dzięki. Tak jak tam napisali postawiłąm ją na balkonie a jak już nie będzie zagrożenia ze strony przymrozków to wystawię ją do ogródka . Boję się że w lecie słońce by było dla niej za mocne.(południowo-zachodni )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2006, 14:27:19 » |
|
Tylko pamiętaj o przędziorkach. Często sprawdzaj liście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2006, 14:55:47 » |
|
O to się nie boję . Tata ma cały garaż tego świństwa od robali to jak moją cytrynkę odwiedzą to ich czymś poczęstuję. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2006, 10:37:31 » |
|
Jak to nie wytwarza slupkow, tzn jak sie kwiat rozwinie to w srodku nie ma tego slupka ktory sie zapyla? A moze slupek opada zaraz po rozwinieciu kwiatow. Jak sie wszystkie kwiaty rozwina to pobaw sie w przenoszenie pylka , wez taki patyczek do ucha i przejedz nim po wszystkich kwiatach tak by pozbierac z nich ten zolty pylek i pomaz tym pylkiem wszystkie te slupki, jakis kwiat napewno sie zapyli i przeksztalci w owoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirabilis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2006, 19:25:00 » |
|
Też mam 2 cytryny skierniewickie. Faktycznie nie wszystkie kwiaty mają słupek po rozwinięciu (zaledwie 1 na 5). Wystarczy cierpliwie poczekać na kwiaty ze słupkiem (prędziej czy później się pojawią) i tak jak opisała Petra zapylić pyłkiem z innych kwiatów. Trochę cierpliwości. Młode owocki są bardzo wrażliwe. Dwa straciłam chcąc oderwać resztę płatków okalających zawiązek owocu więc w tym okresie lepiej ich nie dotykać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2006, 19:25:50 » |
|
Właśnie nie wytważa słupka. Już dwa razy kwitła i za każdym razem traciła wszystkie kwiaty (nie zawiązywała owocu) nawet jak zapylałam. W każdym opadniętym i świeżo rowiniętym kwiatku nie ma słupka. Porównywałam moje kwiaty ze zdjęciami z internetu i naprawdę u mnie nie ma słupka. To wygląda tak jakby uciąć słupek u podstawy i ten malutki kikutek jeszcze usechł na brązowo. Nie ma znamienia. Wogóle tego nie rozumiem. Teraz znowu za jakieś 3 tygodnie zakwitnie to bę dę obserwować.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 06, 2006, 19:27:25 » |
|
Ta cytryna jest podobno samozapylająca to znaczy że nie trzeba w kwiatku grzebać. Ale nawet jak grzebałam to nie było rezultatu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Mirabilis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 06, 2006, 19:51:59 » |
|
U mnie na 3 kwitnienia (po kilka kwiatów) miała tylko 1 ze słupkiem. Też nie wiem od czego to zależy. A nawet ten, mimo, że zawiązał owoc, po jakimś czasie opadł. Z tych 2 cytrynek jeszcze nie otrzymałam dojrzałego owocu. Parę lat temu miałam jedną roslinę i wtedy się udało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 07, 2006, 10:20:41 » |
|
Hmmm.... Mam cytrynkę od niedawna i z tego co wiem to opadanie kwiatów i pączków to naturalna ochrona młodej roślinki przed zawiązaniem się owoców, a przynajmniej przed ich nadmiarem, gdyż zawiązywanie się owoców u młodego egzemplarza powoduje osłabienie i zahamowanie wzrostu cytrusa. Specjaliści zalecają nawet samodzielne ich odrywanie do czasu rozrostu roślny. Moja miała 5 kwiatków, jeden odpadł i zostały 4..a ja samodzielnie oderwałam jeszcze 2, bo zaczęły się zawiązywać jakby małe owocki..Obecnie zostały mi 2 małe zaczątki chyba to owoce...zobaczymy co będzie dalej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 07, 2006, 11:07:41 » |
|
U ciebie jest inna sytuacja. Moja zrzyca kwiaty bo nie wytwarza słupków.Ma teraz około 60 pąków. Jak zacznie kwitnąć to zobaczymy czy i tym razem będzie to samo.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 07, 2006, 12:26:35 » |
|
Hmmm..nie znam się dobrze na cytrynkach...swoją mam dopiero od niedawna..ale może coś jej niespasowało i może tym razem będzie mieć słupki...Daj znać jak coś się wyjaśni.. Znalazłam w necie informacje: http://www.bio-forum.pl/messages/527/29304.html tam jest napisane że słupki męskie nie mają pręcika.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
*ANITA*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2006, 14:13:24 » |
|
mam cytrynke od ok.4 lat zasadzilam kilka pestek..i chyba nie profesjonalnie do niej podeszlam bo wyrosl mi "patyk"z listkami ktory ma ok.150cm.prawda jest tez taka ze nie zabardzo o nia dbalam  zasadzilam tak z ciekawosci zastanawiam sie czy moze z niej byc jeszcze jakies fajne drzewko? jak tak to co powinnam zrobic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2006, 14:15:29 » |
|
Można takiego cytrusika przyciąć. Lubią cięcie i ładnie się krzewią. Jeszcze może być z tego całkiem fajne drzewko.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
*ANITA*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2006, 14:26:32 » |
|
a ile mam przyciac? mam trzy drzewka to o ktorym pisalam jest najwieksze dwa sa duzo mniejsze ale bardziej rozkrzewione
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2006, 14:27:54 » |
|
Na jakiej wysokości ma pierwsze liście? ( od dołu)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
*ANITA*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2006, 14:45:11 » |
|
na wys.9cm.jest rozkrzewiona i na wys.36cm potem pierwszy lisc jesy na wys 80cm.(przepraszam za malo profesjonalny opis ale od niedawna zaczelam interesowac sie kwiatami)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2006, 14:49:05 » |
|
Trzeba uciąć przynajmniej nad trzecim lub czwartym liściem.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 17, 2006, 14:51:02 » |
|
Chyba że chcesz wyżej. To już zależy od ciebie . Ja napisałam wcześniej jak najniżej możesz. Decyzja należy do ciebie. Muszę ci powiedzieć (może o tym wiesz), że cytrusy z pestki kwitną po około 15 latach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
*ANITA*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 17, 2006, 16:46:45 » |
|
15 lat  ... moja cytryna ma 4 jeszcze TYLKO 11  mialam ja dawno temu oddac ale serduszko nie pozwala,wiec zaczne o nia dbac i cieszyc sie z kazdego nowego listka. DZIEKUJE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*ANITA*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 17, 2006, 16:49:28 » |
|
im nizej ja przytne tym lepiej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 17, 2006, 17:10:25 » |
|
Raczej tak. Wtedy niżej się rozgałęzi i będzie miała ładny wygląd.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|