Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 02:05:33
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: cytryna jak ją zasadzić?  (Przeczytany 11258 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
donek7
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 09, 2005, 09:44:56 »

Laughing moim marzeniem jest drzewko cytrynowe czy wiecie moze jak je zasadzić oraz jak czesto podlewac gdzie kupić? jakie warunki jej potrzebne...? Hmmm? Exclamation

Wzamian za pomoc sypne żarcikiem... Smile

enrgiczny i statyczny trochę dynamiczny wasz donek Wink
winia134
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2005, 14:48:57 »

Witaj miłośniku cytrusów. Polecam Ci fajną stronkę, na której dowiesz się wszystkiego jak uprawiać cytrynę i gdzie kupić sadzonki.
www.cytrusy.net/saga.php
Życzę powodzenia w uprawie i smacznych owoców. :lol:
donek7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2005, 07:10:04 »

Winiu Dziekuję a znasz jakis pomysł na nieco egzotyczny owoc w salonie ? Moze masz jakies pomysły jak zasadzić? Smile

enrgiczny i statyczny trochę dynamiczny wasz donek Wink
kasjopea78
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2005, 09:43:50 »

Pytanie do wszystkich na forum: jak najlepiej "traktować" drzewko pomarańczowe - jak często i czym nawozić, jak duża powinna być donica, jak temperatura jest najlepsza zimą, etc.
Anna Maria
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2006, 19:06:40 »

W jednej z moich książek piszą:
Światło - cały rok dużo! (co do słońca zdania są podzielone - w innej książce piszą, żeby stawiać przy zachodnim oknie, nie w pełnym słońcu)
Temperatura - pokojowa lub nieco wyższa wiosną i latem, zimowanie w temp. do 10'C;
Miejsce - przewiewne, latem balkon lub taras;
Podlewanie - od wiosny do jesieni obfite! ale nie może stać w wodzie; zimą ograniczone; woda miękka;
Zraszanie - wiosną i latem wilgoten powietrze, często zraszać;
Nawożenie - wiosną i latem raz w tygodniu;
Ziemia - kwaśna (ph 5- 5,5);
Przesadzanie - nie lubi, tylko w razie potrzeby.
Szkodniki - w cieple bez wietrzenia grożą przędziorki, wełnowce i tarczniki.

Moja cytryna po dwóch latach zmarnowała się - nie miałam dla niej miejsca do zimowania.
 Crying or Very sad

Anna Maria;
leila63
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2006, 14:43:46 »

Ja rozmnażałem cytrynę z pestek, bardzo szybko kiełkuje i rośnie
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2006, 22:14:32 »

Witam
Zazwyczaj rośliny wychodowane z pestek nigdy nie zakwitają, lub długo trzeba na to czekać, natomiast wytwarzają ogromne kolce.
Sadzonki sprzedawane w sklepach są szczepione na specjalnych podkładkach, dlatego już młode okazy kupujemy kiwtnące i owocujące.
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2006, 12:00:43 »

Witam. Posiadam cytrynę skierniewicką . Kwitła już 2 razy ale nie zawiązała owoców ponieważ nie wytworzyła słupków. Kilka dni temu spadł ostatni kwiatek. Nie przycinałam jej tych "gałązek" na których kwitły kwiaty. Dziś patrzę Shocked a tu w tych samych miejscach gdzie poprzednio wychodzą malutkie pączki. Czy to normalne że cytryna kwitnie prawie bez przerwy. Co muszę zrobić żeby wytworzyła słupki?

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2006, 12:57:54 »

Przeczytaj ten tekst możę coś skojarzysz ze swoimi warunkami. Ja nie bardzo znam się na cytrynach
http://www.radioem.pl/?page=sekrety_przyrody&mode=single&cat=none&id=17
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2006, 13:11:13 »

Dzięki. Tak jak tam napisali postawiłąm ją na balkonie a jak już nie będzie zagrożenia ze strony przymrozków to wystawię ją do ogródka . Boję się że w lecie słońce by było dla niej za mocne.(południowo-zachodni )

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2006, 14:27:19 »

Tylko pamiętaj o przędziorkach. Często sprawdzaj liście.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2006, 14:55:47 »

O to się nie boję . Tata ma cały garaż tego świństwa od robali to jak moją cytrynkę odwiedzą to ich czymś poczęstuję. Evil or Very Mad

Pozdrawiam - Agata
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2006, 10:37:31 »

Jak to nie wytwarza slupkow, tzn jak sie kwiat rozwinie to w srodku nie ma tego slupka ktory sie zapyla? A moze slupek opada zaraz po rozwinieciu kwiatow.
Jak sie wszystkie kwiaty rozwina to pobaw sie w przenoszenie pylka , wez taki patyczek do ucha i przejedz nim po wszystkich kwiatach tak by pozbierac z nich ten zolty pylek i pomaz tym pylkiem wszystkie te slupki, jakis kwiat napewno sie zapyli i przeksztalci w owoc.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Mirabilis
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2006, 19:25:00 »

Też mam 2 cytryny skierniewickie. Faktycznie nie wszystkie kwiaty mają słupek po rozwinięciu (zaledwie 1 na 5). Wystarczy cierpliwie poczekać na kwiaty ze słupkiem (prędziej czy później się pojawią) i tak jak opisała Petra zapylić pyłkiem z innych kwiatów. Trochę cierpliwości. Młode owocki są bardzo wrażliwe. Dwa straciłam chcąc oderwać resztę płatków okalających zawiązek owocu więc w tym okresie lepiej ich nie dotykać.   Crying or Very sad
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2006, 19:25:50 »

Właśnie nie wytważa słupka. Już dwa razy kwitła i za każdym razem traciła wszystkie kwiaty (nie zawiązywała owocu) nawet jak zapylałam. W każdym opadniętym i świeżo rowiniętym kwiatku nie ma słupka. Porównywałam moje kwiaty ze zdjęciami z internetu i naprawdę u mnie nie ma słupka. To wygląda tak jakby uciąć słupek u podstawy i ten malutki kikutek jeszcze usechł na brązowo. Nie ma znamienia. Wogóle tego nie rozumiem. Teraz znowu za jakieś 3 tygodnie zakwitnie to bę dę obserwować.

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Maj 06, 2006, 19:27:25 »

Ta cytryna jest podobno samozapylająca to znaczy że nie trzeba w kwiatku grzebać. Ale nawet jak grzebałam to nie było rezultatu.

Pozdrawiam - Agata
Mirabilis
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Maj 06, 2006, 19:51:59 »

U mnie na 3 kwitnienia (po kilka kwiatów) miała tylko 1 ze słupkiem. Też nie wiem od czego to zależy. A nawet ten, mimo, że zawiązał owoc, po jakimś czasie opadł. Z tych 2 cytrynek jeszcze nie otrzymałam dojrzałego owocu. Parę lat temu miałam jedną roslinę i wtedy się udało.
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 07, 2006, 10:20:41 »

Hmmm.... Mam cytrynkę od niedawna i z tego co wiem to opadanie kwiatów i pączków to naturalna ochrona młodej roślinki przed zawiązaniem się owoców, a przynajmniej przed ich nadmiarem, gdyż zawiązywanie się owoców u młodego egzemplarza powoduje osłabienie i zahamowanie wzrostu cytrusa. Specjaliści zalecają nawet samodzielne ich odrywanie do czasu rozrostu roślny. Moja miała 5 kwiatków, jeden odpadł i zostały 4..a ja samodzielnie oderwałam jeszcze 2, bo zaczęły się zawiązywać jakby małe owocki..Obecnie zostały mi 2 małe zaczątki chyba to owoce...zobaczymy co będzie dalej  Wink

Pozdrawiam Kluseczka
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 07, 2006, 11:07:41 »

U ciebie jest inna sytuacja. Moja zrzyca kwiaty bo nie wytwarza słupków.Ma teraz około 60 pąków. Jak zacznie kwitnąć to zobaczymy czy i tym razem będzie to samo.

Pozdrawiam - Agata
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 07, 2006, 12:26:35 »

Hmmm..nie znam się dobrze na cytrynkach...swoją mam dopiero od niedawna..ale może coś jej niespasowało i może tym razem będzie mieć słupki...Daj znać jak coś się wyjaśni.. Znalazłam w necie informacje: http://www.bio-forum.pl/messages/527/29304.html tam jest napisane że słupki męskie nie mają pręcika.

Pozdrawiam Kluseczka
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2006, 14:13:24 »

mam cytrynke od ok.4 lat zasadzilam kilka pestek..i chyba nie profesjonalnie do niej podeszlam bo wyrosl mi "patyk"z listkami ktory ma ok.150cm.prawda jest tez taka ze nie zabardzo o nia dbalam Embarassed zasadzilam tak z ciekawosci zastanawiam sie czy moze z niej byc jeszcze jakies fajne drzewko? jak tak to co powinnam zrobic?
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2006, 14:15:29 »

Można takiego cytrusika przyciąć. Lubią cięcie i ładnie się krzewią. Jeszcze może być z tego całkiem fajne drzewko.

Pozdrawiam - Agata
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2006, 14:26:32 »

a ile mam przyciac? mam trzy drzewka to o ktorym pisalam jest najwieksze dwa sa duzo mniejsze ale bardziej rozkrzewione
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2006, 14:27:54 »

Na jakiej wysokości ma pierwsze liście? ( od dołu)

Pozdrawiam - Agata
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2006, 14:45:11 »

na wys.9cm.jest rozkrzewiona i na wys.36cm potem pierwszy lisc jesy na wys 80cm.(przepraszam za malo profesjonalny opis ale od niedawna zaczelam interesowac sie kwiatami)
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2006, 14:49:05 »

Trzeba uciąć przynajmniej nad trzecim lub czwartym liściem.

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 17, 2006, 14:51:02 »

Chyba że chcesz wyżej. To już zależy od ciebie . Ja napisałam wcześniej jak najniżej możesz. Decyzja należy do ciebie.
Muszę ci powiedzieć (może o tym wiesz), że cytrusy z pestki kwitną po około 15 latach.

Pozdrawiam - Agata
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 17, 2006, 16:46:45 »

15 lat Shocked ... moja cytryna ma 4 jeszcze TYLKO 11 Very Happy  mialam ja dawno temu oddac ale serduszko nie pozwala,wiec zaczne o nia dbac i cieszyc sie z kazdego nowego listka. DZIEKUJE
*ANITA*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 17, 2006, 16:49:28 »

im nizej ja przytne tym lepiej?
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 17, 2006, 17:10:25 »

Raczej tak. Wtedy niżej się rozgałęzi i będzie miała ładny wygląd.

Pozdrawiam - Agata
Strony: 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: